- zrovna před nedávnem jsem o této problematice diskutoval u guppek
- upraveno
- vzhledem k tomu, že základem potravy pro řadu akvarijních ryb se stávají ve značné míře umělá krmiva, převážně zcela nahrazující krmení přirozenou živočišnou potravou, dochází vlastně již při vývoji ryb k nedostatečnému vytvoření přirozených IMUNITNÍCH látek a odtud se odvíjejících problémů za účasti, teploty, pH, ....atd.
- pokud vezmu v potaz pouze jednu složku ,třeba uvedené bílkoviny a jejich důležitost pro syntézu tělních proteinů, důležitých pro růst, tak tam je důležité, aby byl v krmivu pro ryby optimální profil aminokyselin v krmivu
-už při nedostatku jedné aminokyseliny je zastavena syntéza tělních proteinů
-je tedy zřejmé, že pokud nejsou dostatečně zastoupeny potřebné složky k výživě v optimálním poměru využitelnosti a stravitelnosti, je příjmem zcela zbytečný a omezující vývoj ryb
- z výše uvedeného, je zřejmé, že při nedostatečné enzymové funkci může vzniknout alimentární problém, již v při nedostatečné strukturální výživě pro danný druh ryby, pouze u jedné složky
- uvedu zjednodušený příklad
- krmivo pro koi kapry
- pokud je používáno pro tetrovité druhy ryb, jde o zcela nevhodné krmivo (alimentární problém)
- pokud ovšem toto krmivo použijeme v chovu třeba parmiček (tetrazona-barbus a podobně), zde již je využitelnost krmiva, k tvorbě příslušných enzymů, daleko větší (není nikdy zcela plnohodnotná, pokud není zastoupena "živá potrava")
- píši to velice zjednodušeně v obecné rovině
- pokud to chcete rozvinout podrobně, třeba přes sacharidy a další produktivní výživové složky, pokusím se vyjít vstříc, ale třeba si uvědomit, že ne všechny ryby mají stejná specifika výživy
