Co se to děje s rostlinami?
Jestli vám do toho pánové mužů vstoupit
Výměny vody asi budou zbytečně velké, ale myslím si, že v určitě fázi měly velký smysl. Protože měsíc po založení se fakt pořádně rozjela hnědá řasa a byla úplně všude. Filtr ani dno ještě nefungovalo, u dítěte nastalo nadšení z nového akvária a strach o rybky aby netrpěly hladem - asi víte jak pak vypadalo krmení.
Ale to už jsme teď asi ukočírovali a proto jsem menší výměny vody navrhl hned v úvodním příspěvku.
Do filtru se snažím moc nesahat. Máme tam dvě komory - co 14 dní čistím molitan z první části filtru a do biologické části se snažím nesahat cca měsíc.
Se světlem je to tak že, akva má úplně debilně konstruovaný kryt, kvůli kterému původní zářivka neosvítí skoro celou horní polovinu v zadní části vodního sloupce, proto jsme přidali druhé, abychom rostlinám vzadu trochu pomohli. Výměna krytu by asi byla lepším řešením, ale ten kryt má dvě části - samotný otvírací kryt a pak plastový rámeček, na kterém to celé drží. Ten je napevno nalepený na akvárium, tak si nejsem jistý, jestli nemá i podpůrnou funkci - odřezat ho by bylo to nejjednodušší....
Čím méně náročné na údržbu to bude, tím lépe.
Upravím nějak svícení, budeme měnit méně, hnojit co možná nejjednodušeji, budu kontrolovat, jak moc dusíku tam na konci týdne chybí a sledovat rostliny a uvidíme.
Zcela upřímně - než jsem tu vodu otestoval, tak by mne vůbec nenapadlo, že u takto malého a živočichy celkem dost zaplněného akva ten dusík může chybět. Holt mám v akvaristice cca 20 letou pauzu a kdysi ta voda z kohoutku asi fakt lezla trochu jiná, protože tenkrát jsem vlastně nikdy nehnojil a akvária měl zarostlá hodně podobně jako tohle.
PS: omlouvám se za chyby a nesmysly v příspěvcích. Většinu píšu z mobilu a ten si často píše, co chce.
Súhlasím, prečo to zbytočne komplikovať.Lister ma však zaujal svojím navrhnutým a myslím aj správnym postupom ako ďalej, perfektným popisom nádrže s údržbou a uvažovaním, preto sa nebojím, že to zvládne.A čo zvládne otec, mal by aj syn.

Však netvrdím, že něco někomu vnucuješ.
Jen mi přijde, že jestli to má být akvárko dítěte, tak by to mělo být akvárko spíše jednodušší a nenáročné než složitější a náročné. Ne, že by děti nebyly šikovný a taky záleží na věku..... Ale přeci jen, ukočírovat silný světlo a hnojení a být důsledný v údržbě a trpělivej... To každý dítě nedá.
Myslím si, že bolo a je to určite jedno z riešení a mnoho akvaristov by to tak aj riešilo. Osobne som však pri používaní umelých hnojív a chémie, za väčšie výmeny vody, dôvodom je množstvo zlúčenín prvkov z hnojív, ktoré vznikajú a usádzajú sa v dne a filtri. Dokonca aj pritvrdím a pravidelné odkalovanie dna a čistenie filtra-čo mnohí odmietajú. V akváriach bez chémie-to nepovažujem za nutné.Je to môj osobný názor na vec, nechcem to nikomu vnucovať, ja to v akvariách tak robím.
Čili tou vodou moc NO3 nedodá. Nebylo by líp v akváriu ponechat více staré vody? Z akva se pak neodebere tolik živin, které se skrze krmení a ryby vytvoří. Samozřejmě bez přidávání těch zmíněných přípravků. Navíc při menších výměnách bude akva stabilnějším prostředím.
Podľa mňa nie a myslím si že problém je práve v tom, že po výmene vody, ktorá obsahuje minimum dusičnanov, nie je do akva dodaný NO3 a ryby nestačia tento tak rýchlo vyrobiť a strádajú rastliny. A ešte je jeho množstvo obmedzené pridávaním prípravkov S. Pristine a Prime.
Nejsou to zbytečně moc velké výměny vody?

Ešte by som zmenil svietenie a rozdelil na dve časti s prerušením, je to hospodárnejšie s prirodzeným CO2 ak ho nepridávaš:4 hodiny doobeda s 1 hod.intenzívneho svietenia a 4 hodiny večer rovnako. Pri silnejšom a dlhom svietení sa ti vyčerpá všetko prirodzene vytvorené CO2 naraz a nemusí stačiť-hladinu čeriť slabšie aby zbytočne neunikal z akva. Kyslíku rastliny vytvoria dosť, tak sa netreba báť.
Tak je vidět že to asi fakt funguje
Vyřadím Prime a Pristine, budu zase dávat odstátou vodu (sobota), hnojit budu Complete Free a Fosfor jak jsme napsal a s tím dusíkem to zkusím aplikovat 3x týdně -(ne, ut, čtv), aby tam nebyly tak velké výkyvy, když bych tam nalil týdenní dávku naráz.
Filtr by toho tolik brát neměl, máme tam jen cca 1 litr náplní z toho polovina je akvacit a druhá polovina Eheim pro. Průtok odhaduju tak max 100l/hod.
Ještě jednou díky moc, oceňuju, že si někdo udělal čas na odpověď.
K těm testům - určitě něco objednám, u nás ale fakt nic není - malé město, dvě akvaristiky, z toho v jedné nebylo vůbec nic, v druhé aspoň jeden. Ale už jsem si zvykl věci objednávat.
Seachem Pristine a Prime znižujú práve množstvo org. odpadu a a teda amoniaku,NO2 a NO3, tak prirodzene potom rastlinám chýba. Ten postup čo si uviedol je podľa mňa v poriadku a malo by sa to zlepšiť.Sera test NO3 a PO4 by mal byť dobre dostupný, v najhoršom objednáš.A ten PO4 na 0,8-1mg/l ale ak je v dne, tak vo vode stačí aj menej.

Zdravím. Je normální, že jsou listy rostlin pokroucené viz foto? Jinak rostou docela pěkně.
Díky.
Vyzkouším. Mám doma od Profiplants i samotný dusík a fosfor, takže nadávkuju dle doporučení - až dojde tohle hnojivo, tak přejdeme na kompletní a to by už měl kluk zvládat sám. Nějaké kuličky do dna ještě zbyly, ale to si možná nechám na později - podle výrobce mají vydržet delší dobu a pod tu blehearku vzadu jsem dával tři a ta zatím jede hezky. Nechci měnit vše naráz, abych otestoval, co funguje a co ne.
Denní dávkování je pro mne nemožné, takže budu asi hnojit tak, že po výměně vody nadávkuju 2/3 hnojiva a v polovině týdne pak další třetinu.
Rybek tam úplně málo není, ale je pravda že nejsou moc velké. S atol jsem se to nepřerybnit - jen budeme muset vymyslet kam dáme těch 20 malých gupek, které tam plavou.
Testy nějaké seženu, ale u nás se teď fakt nedalo nic sehnat, takže mám jen papírkovým test od Easylife.
Když tak nad tím přemýšlím, tak ještě jednu věc jsem změnili - asi 3 týdny přidáváme Pristine - opět kvůli hnědé řase. Nevím, jestli je možné, aby ty bakterie v té vodě tak zamávaly s dusíkem aby tam najednou chyběl.
Velmi dobre si popísal akva a hnojenie, tak odpoveď je ľahká. Chýba ti dusík a pravdepodobne aj fosfor v akva. Tablety v dne sa už vyčerpali/akva je silne zarastené a rýb málo/ a hnojivá ktoré používaš ho neobsahujú, tak znova vyhnoj dno a prihnoj aj dusík kompletným hnojivom napr. PROFIPLANTS COMPLETE PLUS /týždennú dávku rozrátaj a hnoj denne/./Prime je zbytočný pridávať./Hodnotu NO3 stači udržovať na 10mg/l vo vode/zistíš kvapkovým testom NO3 Sera alebo JBL/Zdar...
Zajímavé, takhle vypadá quadricostatus i u mě v akva kde v podstatě nehnojím. Přesněji kde občas dám mikro a fosfor, ale nedávám draslík a hořčík. Tak mě napadá jestli není u mě problém tam.

Nazdar lidi. Potřebuji radu. 3 masové staré synovo akvárium. 50 litrů, délka 60cm. Středně zarostlé, žádné velké umění, prostě jsem tam nasadil, co šlo. Po úvodním klasickém boji s hnědou a zelenou řasou si to sedlo a měsíc vše fungovalo slušně.
Do dna (Unisoil) jsem nazacatku tak nějak nesystematicky nacpal kuličky od Profiplants a hnojil na střídačku Bioflorem od Rataje 10ml týdně a Profiplants Advance Free - ze začátku 5 ml, jak se rostliny chytly tak 7-10ml týdně podle toho, jak se mi zdály. Poslední 3 týdny používám Prime a asi jsem udělal blbost, že jsem hnojivo lil dohromady s Prime do kyblíku.
Když jsme bojovali s řasou dával jsem denně tekutý uhlík, teď už nedávám. CO2 ne. Výstup filtru je pod hladinou, posledních 14 dní jsem ho směřoval víc nahoru než předtím. Rybí osádka 12 velkých kusů a nějaký potěr živorodek. Pár Clythonu a zeber, nějaké krevety. Výměna vody týdně 50-70%.
Vstupní voda je hodně měkká, pH 6.3, kH mým testem nezměřím, GH je tak 3, max 4. V akváriu mám něco málo vápence takže tam je voda většinou 6.5, kH tak kolem 2-3 a GH tak 6-7.
Svítíme 2x 900 lumenů, celkem 8 hodin, ale obě světla dohromady svítí jen 4 hodiny.
NO2 neměřitelné. NO 3 ve vstupní vodě taky nízké - tam je skoro nezmerim, v akváriu je tak 10mg/l možná i min. Nemám moc přesný test ale nic lepšího jsem u nás nesehnal.
Železo teď nezměřím.
Myslíte že jsem si moc nepomohl tím Primem, který mi vysrážel živiny? Nebo tam železa od začátku bylo na hraně a jak přestaly působit kuličky, tak se to projevilo. Nebo to nebude železo a uvažuju úplně blbě. Třeba nedostatek dusíku (to se mi úplně nezdá), některé rostlinky sice trochu žloutnou ale spíše jsou průhledné. Nebo naopak něčeho přebytek?
Je mi jasné, že mi hodně lidí poradí, ať změřím to železo, ale to teď tak nějak nezvládnu
Nějaký nápad? Můj plán - dávkovat komplexní hnojivo v maximální dávce dle doporučení výrobce, hnojit až druhý den po výměně vody a měnit min vody, aby se tam udržel nějaký dusík. Nebo mám dusík taky přidávat?

zdravím,
mohl by mi prosím někdo říct, co je to za "bordel" na této rostlině?
- záleží jak,
- především zda jde o setrvalost, nebo momentálně vzniklý jev,
- nelze proto přímo odpovědět,
- u fytovirů je nejčastějši projev deformace rostliny a následné uvadáni

Ok, mám ještě jeden dotaz, pokud můžu - různé rostliny mají žíhané listy atd. a to je v některých případech přece virového původu, ne?
- tazatelka jasně píše ,, Lístek pevně drží, takže neodumřel,,
- u napadení vodní rostliny fytovirem by to bylo naopak, uvadáni, deformace, atd.

Uznávám, ale jak u kterých, nebo ne? Všechny virové infekce se přece neprojevují stejně.
Mimochodem, takhle u mě reagovala E. densa na udušení při kyslíkovém deficitu. Ale fialových měla více listů a jen tak žíhané.
- to určitě ne, u fytovirů je symptom. zcela jiný

Možná nějaké virové onemocnění, co víš...
neporadím...
mám poprvé a to Egeria najas, a je zelená i pod silnějším světlem, většinou se rostlina brání silnému osvětlení změnou barvy... ale myslím , že jeden lístek "jaro neudělá"
( sleduj, dej tomu čas)

Ahoj všem,
dneska otravuju na více frontách, za to se omlouvuju.
Dokázal by mi někdo objasnit jediný takto fialový lístek Egerie densa?
Lístek pevně drží, takže neodumřel, ale za celou dobu, co tenhle druh mám a kolik metrů už u mě vyrostlo, poprvé vidím takhle zbarvený lístek a už se děsím nějakého problému.

Ahoj. Poraďte prosím, co je špatně, že se mi začaly objevovat takovéto tečky na listech. Předem děkuji za radu.
Děkuji Vám oběma za radu. Nebudu do toho chvíli vrtat.
Změnil jsi jí podmínky, tak zareagovala klasicky kryptokorynovou nemocí.
Nevypadá to na práci ancíka. Tohle jsou rozpadající se listy.
0 04.11.2019 19:02 Galimed – Může to být Ancistrus?

Dobrý den,
mám v akváriu Cryptocoryne nevilli x willissi cca 2 roky. Za tu dobu se celkem rozrostla a "nalepila" se mi na přední sklo. Zkusil jsem ji i se substrátem trochu "šoupnout", což se povedlo. Před asi 2ma měsíci jsem koupil malého Ancistruse sp. jako řasožrouta. Může to být jeho práce ty cáry listů, co jsou na fotkách?
Starší reakce
rybicky.net/fotogalerie.php… - moc ryb málo rostlin. Měla jsi štěstí, že se ti to finálně stabilizovalo bez řas - asi jsi se o to dobře starala.
Mám názor, že akvárium potřebuje ohledně množství ryb "dorůst". Na úvod jen jeden druh ryb, po x měsících možná další. Pomalu. Hodně pomalu. Nechat rostliny růst v přímé úměře k množství ryb. Možná proto jsi i měla řasy, žes dala na úvod ryb moc.
Pracuju s živorodkami. Na úvod jich dám méně a pak je nechám vyrůst a namnožit. V praxi pak mám po třech letech v akváriu trochu menším, než máš ty a bez filtru takovéto množství ryb
www.facebook.com/… Takovéto hejno se v nádrži samo vytvořilo a dlouhodobě funguje (živorodky se nepřemnoží nad kapacitu nádrže). Počet dospělých je zhruba konstantní, mláďata expeduju (ze poslední dva měsíce 30). Takto to jde. Ale po třech letech. Základ je nechtít mít plné akvárium hned. A mám jen jeden druh ryb.
Ancistruse nech v IKEA boxu. Když mohla zelenakapusta vytvorit něco jako Bažinu, ty můžeš taky. Ani tam nepotřebuje filtr.
Neboj, pracuji na tom... něco ještě seženu

už jsem rozhodila sítě

Rozhodně bych ještě přidal rostlinek. Do zadních rohů bych dal dost Vallisnerií, jen ať mají listy na hladině, pokud nechceš nějakou plovoučku co hodí stín. A nejlepší by bylo, udělat z toho na nějakou dobu doslova ,,džungli,,. Vše si sedne, uvidíš, které rostlinky ti půjdou a které ne. A pak to upravíš dle svého.
Co na to říct.. musela jsem si na to přijít... prakticky hned od začátku jsem věděla, že to dno se mi nelíbí...
Začnu od začátku... stojí mě to značné úsilí, peníze i čas ale snad to zvládnu...

proč myslíš že přerybnino? Ancistrus půjde pryč nejspíš, zničí rostliny...
Jedna rada. Pokud změníš podmínky v akva a je šance, že se ti krypty rozpadnou. Tak normálně ostříhat listy nechat jen kořeny a cca 1-2cm dlouhé řapíky a krypty v pohodě obrazí a rostou. Stejně tak Microsoria nebo Bolbitisi. Ostříhat nechat rhizom a ten přilepit, přivázat na místo.
Pro poučení ostatním: Fungovaly ti kryptokoryny, anubias a microsorum, dostala jsi se do stavu, kdy tě neotravovaly řasy, rybí osádka víceméně stabilní. Správné rozhodnutí by v té chvíli bylo nakoupit další rostliny z těch, které prosperují a ještě víc to zastabilizovat. Už i proto, protože tvé akvárium vůbec nebylo snadné. Je tam na můj vkus přerybíno, máš tam ancistruse, ne všem rostlinám se dařilo.
Chtít vyměnit v takové chvíli dno, byla největší blbost, jaká se dala udělat. Proč, proboha?
Zkoušek uč se. Pokus a omyl jsou nejlepší učitelé. Dobré to bude. Sis vyzkoušela že to nejde hned. Bez trpělivosti to zkrátka nejde. Ať se daří

Je mi

to jasný děkuji za rady

zasadim a budu vyčkávat.. ostatní rostlinky by tedy měly být ok.. dnes mi přijde kobercovka, můžu ji tedy bez obav taky zasadit? Platinum soil jsem dávala v pátek, včera jsem ještě dodala bakterie, tak by to mělo být snad ok, ne? Rybky vpustim postupně ke konci týdne...
Nic jiného ti stejně nezbývá. Zasaď a čekej.
Pozdě.. v rámci paniky a záchrany rostlin jsem je vytáhla a hodila do vody k rybám..

tak je zase zasadit a čekat zda to přežijí?

Kryptokoryny nemají rády změny.Razantní výměny vody. To jsi právě udělala. Jak říká Václav nech je v klidu zase porostou.
Nesahej na ně, ony znovu vyrostou. Pokud je znovu přesadíš bude to ještě horší.

Dobře, to chápu, změna prostředí.. je to citlivá rostlinka.. takže jsem s výměnou dna přišla o cryptocoryny tim, ze jsem jim změnila podmínky, ale ustálí se to? Když se listy rozpadly, můžu je vrátit nebo spíš to co z nich zbylo zpátky do akvárka nebo ne? A určitě se mi nerozpadnou i ostatní (anubiasy, echinodorus...)?
Na rostlinách je nějaká řasa.
0 19.10.2019 14:24 Alex – prosim o radu

Ahoj, Prosím o radu nevěděl by někdo proč tak černají ? hlavně Ludwigia repens 'Rubin'
Starší reakce
To již mi přijde vysloveně jako plíseň. Na hladině nic není a ani pod vodou to žádné chlupy nedělá. Zkusím ještě na to mrknout makrolupou.

dopadá to takto ?
Přidat reakci
1 ...... [18] ...... 201 202
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163983x