Co se to děje s rostlinami?
Asi takhle?
Přidávám se s dotazem, ludwigia repens.
0 19.10.2013 17:34 denda96 – Rozpad limnophil
Ahoj, prosím Vás o radu. Sestříhal jsem v aqua dlouhé výhony limnophil a v průběhu několika dní dochází k jejich rozpadu. Rostliny pomalu vadnou od spodní části stonku a jakoby škrtí stonek do fáze, něž se celá rostlina oddělí, takže mi třeba plave v aqua celé internodium. Nevím, co se mohlo stát. Děkuji za odpověď
Starší reakce
Tohle uz od Kryptokoryn ani neberu vazne, opadaly mi uz nekolikrate (2 ruzne druhy) a vzdycky vyrazilo nove listi. Holt experimenty se vsim, od hnojeni az po svetlo, jednou i poskozeni korenu. Tyhle rostliny chteji klid a pak cas.
Zajimave je, ze v jinem akvariu
rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_affinis shodila snad jediny list (a zrejme poskozeny), dlouho se nic nedelo, stale stejne, a po vice jak dvou mesicich se objevila nova rostlinka, takze az za tak dlouho mi zacala rust, uz jsem si myslel, ze to nepujde. Mozna je to tim, ze akvarko neni moc dlouho zalozene a teprve se prohnojuje dno, cele to teprve seda kam ma.
List odstraň, je možné, že se to zastaví, ale také to může pokračovat. Kdyby rostlina opadala úplně, nevyhazuj ji, znovu obroste.
Nooo je pravda, že v okolí jsem zuřivě bojovala jak s vláknitou, tak zelenou řasou... a nějaké řešení? je to zatím jen na jednom listu..mám ho odstranit, nebo čekat že to přeskočí i na ostatní listy?
Reakce na nějakou změnu podmínek, někdy se tomu říká tzv. kryptokorynová choroba. Stává se to, když se třeba razantněji odkaluje v okolí rostliny, změní parametry vody, mění vody jinak než obvykle atd.
Starší reakce
Já jen reagoval na to jak psal že 10mg/l je moc .... nepředpokládám že by tam měl nějaké krevetky nebo jiné náročné živočichy, nebo že by tam přidával no3 hnojivem až na těch 50mg/l, jen sem tím chtěl říct že pro většinu živočichů je hladina do 50mg/l možná ... taky má nejspíš papírkové testy takže podle té hladiny 10mg/l bych se neřídil klidně tam může mít 30
Ganjamir napsal: .........No3 tam není vysoké to klidně může být 40-50mg/l ...
Tohle nelze tvrdit plošně. Záleží také na tom jací živočichové tam mají být nebo jestli se tam chceš pokusit o odchov potěru apod. Takže takhle vysoké hodnoty nejsou v pořádku vždy, ale jen nějaký čas u zakládaného akvária nebo tam kde na vyšší NO3 nejcou citlivý obyvatelé a vím proč tam tak vysoké hodnoty mám nebo chci mít ....
Mám tam monosolenium křehké :( Dám ho tedy jinam.
NO3 40-50mg/l ? to je fajn
Moc díky za rady
Ono taky záleží na jiných věcech, třeba jak máš to osvětlení silné, udělej si tady prezentaci a určitě ti lidi poradí co zlepšit ... jinak koukám že testy máš asi papírkové tak se podle nich moc neřiď nejsou přesné, No3 tam není vysoké to klidně může být 40-50mg/l , NO2 by mělo být na nule, a vital tam klidně můžeš začít přidávat, co2 to nenahradí ale uškodit tím taky nemůžeš pokud v akváriu nemáš mechy, které by to nejspíš zničilo ...
Nízké CO2 ti bude vycházet vždy pokud ho uměle nedodáváš.
Děkuji, takže budu svítit míň, tak 8h? Dělají to jen velké listy na oddencích to není.
Dělal jsem test od eSHy a vychází mi tam vysoké NO3 >10 mg/l a NO2 je tam 1, jinak GH >7°, KH barva něco mezi 6°- 10°,pH cca 7,6 a chlór 0,8 mg/l což nechápu, vodu měním za odstátou každý den asi 10l z 50l
Podle tabulky mi vychází, že mám nízké CO2.Doma mám CO2 Vital od Rataje, jen nevím jestli ho můžu použít v novém akváriu. Moc díky za jakoukoliv radu
ja ju mám v tieni a rastie normálne
Uvidím, dvě jsou tam už tři neděle a zatím dobrý. Ale mají mnohem menší listy než ty co rostly v tuňce. Teď mám světla dost, CO2 fakt nechci.
Mě se vrbině daří jen pod silným světlem a co2, pokaždé když jsem ji přetáhl do jiné nádrže tak se táhla za světlem a postupně odumřela ...
Může to být odumírání emerzních listů v tom se moc nevyznám, jestli to dělají jen staré listy a rostlina se dál rozrůstá tak bych to moc neřešil, ale určitě bys ve 14 dní založené nádrži neměl svítit 11h denně, je to moc ...
a ještě jedna
0 13.09.2013 12:16 Denis – Přechod z emerzních listů?
Dobrý den, mám cca 14 dní založené akvárium a toto se mi děje s rostlinkami. Pod kořeny mají jílové kouličky, teplota 24°C,svítím 11h. Je to přechod mezi emerzními listy?Moc díky za rady
Raději jsem ji teď vyhodil. V misce jsem měl ještě dvě ze břehu, tak jsem dal do akvárka.
I když je to dost odolná rostlina přechod ze studené vody do teplé jí neprospěje. Určitě ale poroste dál i když staré listy ztratí. U emerzu je to něco jiného tam to chvilku trvá než podstatně robustnější listy odejdou.
Starší reakce
Jeste muzes delat pred akvarkem kazdy vecer rukama takovy pohyb nahoru se slovy "Tak sup, rostem, rostem!" Nevim jestli to pomaha, ale ja to delam
.
No uvidím jak to půjde zkusím jim dát klid a čas nic víc udělat nemůžu ...
Muzes mit z Kryptokoryn porost, kdyz nebudes blbnout jako ja
. Kryptosky maji rady svuj klidek, stabilni parametry vody a zahnojene dno. Videl jsem nadherny les v naprosto neudrzovanem akvariu, kam slo navic jen denni svetlo z okna. V tom akvarku plavalo co tam zbylo, jen nejake tri Zavojnatky, a deti jim tam hazely rohliky od svaciny atp. (ani obcas kusu salamu bych se nedivil), proste akvarium ve skole. Kryptokoryny tam ale byly opravdu nadherne, uplne po celem dne, zadna jina rostlina tohle nejspis nezvladla...
No vzdyt to dokazuje i to me priliti raselinoveho vyluhu. Nemaji rady zmeny.
add 3) je podle mě správně ....
Mě to dělají třeba při přesazení mezi akvárii apod. A za měsíc či dva sou zase v plné kráse ...
5 25.08.2013 13:30 Aforte [568] Podle mě za to může:
1) přechod z emerzní na submerzní formu
2) zvykání na nové prostředí
3) kryptokorynová nemoc. stačí sebemenší změna teploty, UT, pH atd.. vody. Běhen pár dní jsou schopné shodit všechny listy. Pak ale začnou růst nové.
Sakra a já sázel na to že z cryptocoryn budu mít hlavní porost, v minulosti jsem znich měl koberce jak kráva tak snad se tyhle chytnou, dám jim teda jen čas a nebudu nic dělat
S tim svetlem, snad vic nez mesic jsem jim svitil jen 5h denne a nezdalo se, ze jim to vadi (30W zarivek nad 54l akvarkem). Ale mozna si po tom mesici rekly ze takhle ne. Jenze ze by tak najednou? Spis tipuji tu raselinu. Kryptosky proste zmeny nerady.
Kryptokoryny uz mi shodily vsechno listi 3x za posledniho pul roku. Naposledy se mi rozkladaji ted, za pouhe dva dny vsechno listi v haji. Vsechno roste dobre, nicemu se nic nedeje, jen ty Kryptosky. A to jsem si jen dovolil pridat raselinovy vyluh, akvarko bylo chvili bez nej, jinak zadna zmena. Jak ty potvory znam, zase vyroste nove listi, ja zase udelam nejakou "drobnost" a ony ho zase shodi. Uz si s tim nedelam hlavu, kdyz se jim to libi... Mne se to nelibi, ale uz nevim jak jim mam vysvetlit, ze proste experimentovat se musi
.
Zdravím, potřeboval bych poradit mám v akváriu Cryptocoryne wendti var. Tropica a Green ... u obou hned po 5 dnu založení akvária začínají žloutnout a rozpadat listy, četl jsem že si tyhle rostliny dlouho zvykají na nové prostředí, nebo se můžou zbavovat emerzních listů, ale je to tak rychle normální?? 5 dnů a u každé rostlinky už min. 3 listy dole a další žloutnou ... ještě jsem ničím nehnojil a svítím zatím jen 6h/denně mám začít hnojit, přidat světlo nebo jim jen dát trochu času??
Starší reakce
Kdybychom vedeli, od kud jsi, v prezentaci jsem to nenasel, mohl by Ti nekdo v okoli neco dat a nejen ze usetris, ale muze to byt ve vyrazne lepsim stavu nez z obchodu a treba i ve slusnem mnozstvi.
oki diky vsem, prostuduju rostliny ktere se tu zobrazili a vyrazim do akvaristiky
minimálně 10ks. Můžu zdarma poslat (jen za poštovné). Vyber si z nabídky:
www.aquario.cz/… Díky za tipy na rostlinky a tak záběh to sice je ale jaks napsal chtělo by to nejake ty rychlorostouci tak 2-3? kolik bys jich tam dal ty?
vlevo je echinodorus a vpravo anubias. Obě rostou pomalu. Potřebuješ Bahnatku bezstopečnou, mokřanku mnohosemennou, z plovoucích egeria densa, růžkatec ponořený, atd.
P.S.: Koukám na prezentaci a čeká tě teprve záběh akvária a filtru. Po zhruba 2-3 týden vzroste amoniak a pak dusitany, tak, že to rybky nemusí přežít. Najdi si vše o záběhu, popř. prostuduj nitrifikační křivku, apod.
Presny nazev rostlin nevim, kdyby tu byl nejaky znalec tak super
Tak tady je to foto jak jsem psal bohuzel nyni mam jen dve rostlinky, ktere se sotva drzi, kdyby nekdo vedel o nejakych co rostou rychle hodte nazev prosim, jinak je videt i sterk tak snad foto staci
Presne jak pise Roman, protoze jinak se Te stejne na vsechno tam uvedene zeptame. Uz treba jen jake jsou to rostliny?
Ty 3cm dna, to je dost hrana. Nejlepší bude když si zřídíš prezentaci, by ten kdo poradit umí a chce, měl usnadněnou práci v získávání informací.
Ano je to koupený set, všechno zařízení je takové aby vyhovovalo na akvárium s objemem 54l, voda je v pořádku.
Skúšal si merať hodnoty v akva? Aké silné je osvetlenie? Je to setové akva?
1 14.08.2013 15:20 Tominy – Rostlinky
Ahoj všichni, mám 54 l akvárko, ze začátku jsem měl asi 8 rostlin doporučených od dobré akvaristky ale po necelým měsíci mi odešlo 6/8 rostlin zbyly mi jen dvě, které sotva přežívají, akvárko je asi 50cm od okna takže světlo má, žárovku má taky, v akvárku je 7 neonek a 4 paví očka, takže si myslím že to není o rybkách že by je ožírali. Na dně mám cca 2cm písku nad tím asi 1cm černého štěrku, zkoušel jsem měnit teploty a nic co by jst emi poradili vy?
Starší reakce
Tak řekni jaké ještě potřebuješ informace.
Tak jsem provedl zkousku Osmocote+ (2 roky po otevreni) dal jsem 4 kulicky do 300 ml destilky a po 5 dnech jsem nameril Po4- vice nez 3 mg/l,No3- 60 mg/l,Fe 0.0 mg/l.Takze hnojivo je asi ok.
Až na to že tam stejně není moc info o které mě šlo. No tak nic, dál budu papouškovat zaručené poučky
Přidat reakci
1 ...... [77] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x