Co se to děje s rostlinami?
Parametry na profilu Louparia, vodu měním vícekrát do týdne 1/3 - fosfor by mít měli.
Povlak na nich je - maličká řasa
CO2 málo (ted je cca 6mg/l podle jedné chytré knihy a průměr je 10)
Dusík - také mají - detrit
Technicky když se rostlině nědaří je to kvůli tomu čeho je nejméně a asi jediné co nemají asi vůbec je to hnojivo, které obsahuje železo, drasík, sodík.
0 18.05.2012 17:31 Mickey – Prosím o pomoc
Objevila se mi na rostlinách a už i na skle černá řasa a nevím co s tím,pokoušel jsem se to řešit tablety Algo stop depot,ale nic moc jen chvíly!!!Poraďte mi prosím někdo jak to řešit.Díky.
15hod svetla do vic nez mnoho, je na rostlinach nejaky povlak, nejake rasy...
taky zakladni parametry vody by nebyly k zahozeni
a castejsi vymena vody muze castecne nahradi hnojeni
0 18.05.2012 10:59 Katha85 Ahoj,
Akva: Louparium
Doba svícení: cca 15 hodin 6 dní v týdnu
Osvětlení: cca 0,3 W/l
Chemie - hnojení ani CO2 žádné není a nebude, ostatní na profilu akva
Většinu nádrže tvoří velmi nenáročné rostliny, aunubiasy, hnědovky, řasokoule, douška a nespecifikovaná plovoucí rostlinka.
Náročnější - kryptokoryna, vallisneria
Nejvíce náročné - glossa a malokvětka
Nerozumím jedné věci - zatímco Glossa (velmi náročná) začala vyrážet nové lístky a pomalu se začíná zabydlovat, douška začíná chátrat, má nahnědlé konce lístků a ztratila svěží zelenou barvu, čím to může být?
Starší reakce
Mňa by naozaj zaujímalo ako distribuuješ CO2 do vody? Akým spôsobom sa ti rozpúšťa a čo dropcheker?
tu:
www.youtube.com/…Starší reakce
No problem je ten ze cim je vecsi "objem" rastlin? -tak aj spotreba CO2 stupne.A ked dodavas stale to iste mnozstvo? -dostanes sa k tomu o com pisem.
Píše, že na to CO2 zaútočí, tak uvidíme, jak ostrá to bude steč.
kvasnice preto , že asi budú mať silnejší CO2 efekt ako TIBI..viem že je jedno akým spôsobom dodávam CO2, kedže je podstatné množstvo dodávaného CO2
edit: po Veľkej noci mi neostáva nič iné ako zatlačit na CO2 viacej.. 1,5 litrová fľaša do polovice naplnená TIBI krištálmi zjavne nestačí, aj ked niekedy to bublinkuje statočne
No ja som mu to uz tu vo fore par krat pisal.-tak neviem...
no hnojím podľa rád, svetla mám myslím dosť, vodu mením pravidelne, riasy sa mi netvoria, ale ako som písal všetko začalo stagnovať, napriek tomu že pred niekolkými týždňami to rástlo celkom fajn..pomaly a husto..tak asi zautočim na tu CO2...
Tu ale neide o to cim kvasis.Ide o to ze na tak velke akva si viem v pohode predstavit aspon 2 dvojlitrove flase.A kilo cukru na mesiac.
Řekl bych, že cítíš kde je problém.
po sviatkoch asi začnem skúšať kvasnice..
Este stale kvasis v tej litrovej flaske?
podľa tej stránky som to miešal..ale tenso som dal 16gr / 500ml vody
a nedodávam MgSO4*7H2O
Přečti si nějaké stránky kde jsou doporučené dávkování nejlépe je to napsané tady.
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Je tam napsané kolik přibližně čeho denně do akvária nalít. Musíš sám zhodnotit jaké a kolik rostlin máš v akváriu a podle toho ubrat. Na kalkulačce si to spočítáš.
Pokud nemáš hodně měkkou vodu tak bych ho tam vůbec necpal.
hnojím
16gr. Tenso coctail / 500ml vody = 4ml denne
30gr. MgSO4 - 7H2O / 500ml vody = 4ml denne
14gr. K2SO4 /500 ml vody = 4ml denne
3gr. KNO3 /500ml vody = 4ml denne
3gr. 6% FE /500ml vody =4ml denne
NO3 mám 10-15 mg/L ..
otázka znie, či je potrebné aby som pridával aj MgSO4-7H2O ?? kedže rastliny mi stagnujú
(CO2 som nemeral)
Starší reakce
Tak to musíš ubrat světlo.
Nejenom prestavku,ale i snizit pocet hodin kdy svitis a to CO2 bude potreba zejmena v boji proti rasam!
Jojo, udělám ve svícení přestávku. Co2 nechci, to je další starost navíc.
Predpokladam,ze tvoje ocni vada neni barvoslepost
,svitit 13 hodin,je opradu hodne, staci svitit bohate 9 hodin,muzes to udelat i klidne z 2 hod.prestavkou,kdyz si tam pridal rostliny,tak budes asi opravdu potrebovat CO2!
Nejde svítit silným světlem tolik hodin a mít ještě poměrně velkou teplotu. Jestli že to chceš takhle provozovat pořiď si CO2.
Ano, daří se jí víc než dobře. To jsem pokládal za vinu Fosforu, kterého je akorát ikdyž ho nedoplňuji.
Svítím 13 hodin denně.
Z těch fotek je zřejmý, že se tam daří zelený přisedlý řase a to bych viděl na problém s množstvím světla v poměru ke konzumentům. Jinými slovy, že máš hodně světla a málo rostlin. Pokud tam svítíš více jak 10 hodin denně, tak bych to zredukoval.
Porovnával jsem je s testy od Sera, hodnoty se shodovaly. Tedy +- to co ovlivní moje oční vada.
Tak tam by se jistá přesnost dala předpokládat.
Kapkovými testy od firmy Rataj.
Což o to, zásobu KNO3 mám velkou. Ale je mi divné, že by ho moje nádrž spotřebovala tolik. Před epidemií jsou měl stejnou rybí osádku a poloviční množství kytek. A stačilo 10ml/den. Při znovuzaložení se pouze všechno vyčistilo, vypralo, vydesinfikovalo. Změnilo se umístění kytek, a celkové rozložení akvária. Přibyly kořeny, kameny, štěrk. Ale není tam nic, co by v něm předtím nebylo.
0 28.03.2012 17:52 wiku Neupsal. Ráno naliji 40ml dusičnanů ,což je čtyřnásobná dávka, než se doporučuje. Po pěti minutá změřím a naměřím hodnotu okolo 15 až 20mg/l . Odpoledne opět ve vodě není po dusičnanech ani stopa.
Píšeš že máš Dusičnany na 0 a přesto denně dáváš do akvária "50ml" KNO3. neupsal si se?
mě se to stává u echinodorus vždy to odstříhnu a on naroste novej
0 28.03.2012 17:27 wiku – Bílé listy
Zdravím. Kvůli nemoci jsem musel znovuzaložit své 230L akvárium. Momentálně je dvě a půl měsíce v provozu. Mám problémy s roszlinami. Listy které jim narostly jsou bledě žluté až bílé, navíc rostou dost pomalu. Je to vidět na přiložených fotografiích v prezentaci. Co rostlinám chybí? Na posledních dvou fotkách je Šípatec. Jeho listy jsou bílé (žluté) jen v okolí žilnatiny.
Údaje o akvárku a vodě:
Teplota vody 26°C
světlo 108W zářivky 830 a 840,
PH 7,5 až 8,
Fe 0,3mg až 0,5mg (kolísá podle dávkování),
Fosfor 0,5mg stabilní (nedodávám),
Dusičnany 0mg každý den dávkuji 50ml roztoku KNO3 z PMDD,
Voda měkká studniční povrchová,
Měním okolo 50L vody týdně,
Filtruji přes molitan a keramické elementy,
mám nano cube dennerle dvě zářivky celkem mají 11W.... jako nevím jestli to může být světlem, protože světlo mám nakloněné co nejníže ke krycímu sklu a světlo krásně prosvicuje až dno... navíc celé dopoledne ještě k tomu svítí světlo z okna...
rostlinky jsou ruzne narožne...jake maš svetlo?
další obrázek...
chtěl bych poprosit o názor či pomoc. V akváriu 30l, mi najednou začaly opadávat listy a zůstávají stonky. Rostlinka sice roste tak nějak do výšky, ale od země listy opadávají.
I když musím říci, že před měsícem mi rostlinky rostly daleko lépe. Nyní se to celé jakoby pozastavilo, žádný zásah jsem vůbec nedělal. Hnojím pouze CO2 a už od včerejška jsem začal přidávat kompletní PDDM zda se to nezlepší.
Nevíte někdo v čem by mohl být problém, vodu měním 1 týden cca 1/3 nádrže.
ok skúsim, síce len testom 6 v 1 ale predsa ( aj ked to meranie asi moc presné nebude)
Skus zmerat pH rano a vecer.
co2 pridávam pomocov TIBI krystálov..nemeral som množstvo..ale niekedy večer su rastlinky plné bubliniek co si myslím že je dobré
Vidim ze hnojis, svetlo mas dobre a co CO2? Je dostatocne?
poslednú dobu som si všimol, že už asi mesiac mi nerastú rastliny vid
rybicky.net/nadrze/13803 ...dokonca ani
rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes sa mi nemnoží, ale má asi 15 cm korene na ktorých sa mi urobila ruducha - jelení paroh..na iných rastlinách zatiaľ nepozorujem žiadne riasy..prípadne vid denník..čo by to mohlo spôsobovať?..
Starší reakce
Je zajímavé, že když jsem do AQ nedodával žádné živiny (tedy PMDD) a poměrně minimum CO2, tak rostliny vypadaly mnohem lépe a krásně zeleně (oproti nynější podobě). Viz. moje hlavní fotka u nádrže, takto to vypadalo nedávno... Myslel jsem, že automaticky, když začnu hnojit PMDD, musím také přidat CO2 co nejvíce, abych měl jistotu, že rostliny porostou. Je to právě naopak. Přemýšlím tedy, že přestanu hnojit PMDD i CO2 a bude to
...
Ovšem, je to opravdu velmi zajímavé, jak to dopadlo
Přidat reakci
1 ...... [96] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x