Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 31 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2017 13:47 Muž Januk17 [96] - drobne cichlidky – rastliny
www.akvariumruzicka-eshop.cz/…
Mam taky problem jednou rastlinou Hydrotriche hottoniflora ktora mi listocky rozpadavaju rastliny kazdy den su na prvchu akavrka. Ostatne sú dobre. Ta to rastlinu hottoniflora som skusil skratit stonky. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2017 13:46 pH5 Re: Acinonyx
Jaké soli konkrétně?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2017 12:04 Acinonyx Re: Ciffik
Momentalne mesiac davkujem iba soli mikroprvkov a Fe-DTPA.

Az na zelezo nepouzivam chelaty, iba anorganicke soli kovov.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.11.2017 11:51 Muž Ciffik [761] - Rostliny – poděkování Maq, Acinonyx, larix
Dík chlapi, řeším už snad dva roky podobný problém. Taktéž jsem si časem spojil deformace růstových vrcholů a krpatění Ammanie, Alternanthera a rotal s Fe a mikroprvky. No měl jsem za to, že dochází k toxicitě nějakého mikroprvku. Že může být problém ve formě železa mě nenapadlo. Mám doma nějaké cheláty dtpa a eddhma, tak vyzkouším.

Každopádně díky palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.11.2017 11:44 Muž Ciffik [761] - RostlinyRe: Acinonyx
Acinonyx napsal:

Momentalne mesiac davkujem iba soli mikroprvkov a Fe-DTPA. Pri rovnakej davke zeleza ako predtym nepozorujem deficit zeleza. Ako bonus mozem predchadzajucu maximalnu davku TC/MicroMixu prekrocit 5-krat bez negativnych prejavov (viac som neskusal).

EDTA do mojho akvaria uz nesmie.



Můžeš to trochu rozvést? Měl jsem za to, že edta je součástí jak tc, tak micromixu. Proč si najdnou můžeš dovolit dávkovat 5x víc?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   09.11.2017 00:26 Maq Re: Acinonyx
Jenže já EDTA nemám...
Jasně, jeden symptom může mít vícero příčin.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   09.11.2017 00:20 Acinonyx Re: larix
Tak prave takto vyzerali tie problemy s EDTA co ludia reportovali. A hranie sa s vapnikom skusali tiez. Pokial viem, pomohlo az vysadenie EDTA.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.11.2017 00:07 Maq Re: larix
Jo, to odpovídá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2017 23:33 Muž larix [1420] Re: Maq
U mňa to vyzeralo nejako takto: www.greenstouch.com/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2017 23:24 Maq Re: larix
Zkusím to. Ale bude nešikovná, protože jsem je před pár dny přesazoval, a ještě se "nenarovnaly" ke světlu.
Slovně: Tvoří úplně droboučké a "smuchlané" lístky.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.11.2017 23:09 Muž larix [1420] Re: Maq
No, najcitlivejšia rastlina na tento problém, ktorú som mal, bola Nesaea/Ammannia pedicellata.
Vedel by si sem prosím umiestniť (alebo poslať do správy) fotku, prípadne odkaz na fotku tej A. senegalensis?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.11.2017 23:03 Maq Re: larix
U hygrophil ne, ale vyskytlo se to u alternanther a zle s něčím zápolím u Ammannia senegalensis. Ale vše příliš krátce, měnily se podmínky, zabíhá se akvárko - čili žádné domněnky si netroufám vyslovit.
Dobře si pamatuji na Tvoje "vápníková" pozorování. Pokud bych k tomu něco měl, určitě bych dal vědět. Ale chce to čas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2017 22:14 Muž larix [1420] Re: Maq
Maq, mám otázku - v tej tvojej riedkej vode nepozoruješ deformácie mladých listov niektorých druhov rastlín (napr. Hygrophila sp., Alternanthera sp.)?
Je to totiž jediný problém, s ktorým v mojich akvárkach občas zápasím. No a vždy to vyrieši zvýšenie koncentrácie vápnika. Zatiaľ neviem, či je to fyziologický proces (keďže vápnik moderuje vstup iónov do bunky cez bunkovú membránu) alebo ide o nejakú substitúciu (alebo niečo iné) mimo rastliny. Rovnako stále neviem, či deformáciu spôsobuje nejaká toxicita a vápnik jej zabraňuje alebo je to nejaký deficit a vápnik danú živinu sprístupňuje. Alebo či sú deformácie spôsobené samotným (relatívnym/absolútnym?) nedostatkom vápnika, čo sa mi ale nezdá, keďže rastliny tieto problémy nemávajú aj v podstatne mäkších vodách.
Veľa otázok a málo odpovedí :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   08.11.2017 20:06 ZdenekBMW Re: Stella
ahoj, taky nevím jaký je řešení. pokud plavou ty samý rostliny po hladině tak si jich půl roku, možná rok nevšímnou. jakmime je jakoby zasadím, zasypu štěrkem, přikryju kamenem tak je do 5 dnů překoušou a zase si jich nevšímaj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2017 13:09 Maq Re: Acinonyx
Myslím že Ti rozumím. Budu o tom přemýšlet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2017 13:05 Acinonyx Re: Maq
2.) Fe3+ sa pri pH nad 5 zraza ako hydroxid a oxidy zeleza. Takze je jedno ci je to riedka alebo aka voda a v podstate nic s tym nenarobis. Specialne je to zle v oxidativnom prostredi, to znamena vo vode nasytenej kyslikom. Ty jednoducho neberies do uvahy kinetiku. V high-tech akvariach vsetko prebieha niekolkonasobne rychlejsie ako v low-tech. To znamena, ze tam musis toho zeleza naliat 5- alebo mozno 10-krat viac. Cim viac ho tam nalejes, tym rychlejsie sa zacne zrazat, resp. vo vacsej miere (jediny sposob, kde by to mozno nemusel byt problem je pridavat zelezo defacto kontinualne pocas celeho dna). Ked by niekto nechcel hnojit zelezom denne, ale trebars 2-krat do tyzdna, je to este horsie.

3. a 4.) To je presne to o com hovorim. Ja som sa snazil hnojit co najmenej, resp. drzat dusicnany relativne nizko, az som skoncil dlhodobo pod 2 mg/L. Rastliny zacali stagnovat, postupny rozklad organickeho materialu v kombinacii s vysokou intenzitou svetla vyustil v mensiu katastrofu. Podobne to zatial vyzera so Zervanom a odkalovanim. Rychlost procesov (kinetika) je najzasadnejsi rozdiel medzi high-tech a low-tech akvariami, aj ked tomu asi neveris. Niektore procesy sa totiz "scale-uju" s intenzitou svetlom - rast rastlin, rast rias, zatial co ine nie - rozpustanie zrazenin (Fe) alebo bakterialne procesy. A tu je prave ten kamen urazu.

Inymi slovami - u teba je limitnym zdrojom svetlom (to je ta lepsia varianta), takze aj tvoja "riedka" voda je pre rastliny nelimitna. U high-tech akvaria svetlo nie je limitnym zdrojom, takze ak sa pouzija voda rovnako "riedka" ako mas ty, rastliny su limitovane zivinami a moze nastat problem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2017 12:49 Maq Re: Acinonyx
(1) Jedna z věcí, která se mi na RO vodě líbí, je právě její "přesnost". Když se kohokoli zeptáš "jakou máš vodu?", poskytne Ti celý seznam všelikých parametrů, a můžeme si nekonečně mnout brady, co ovlivňuje co a jak. Já ve vodě nemám nic (skoro), a je to jasné. Jakýkoli experiment s takovou vodou je rovněž snadno replikovatelný. Je to jasně definovaný bod nula.

(2) Železo (například). Dodávám primitivně jako chlorid železitý. Vycházím z předpokladu, že v řídké a kyselé vodě se moc srážet nebude a je tedy k dispozici přímo. Nemusím tedy až tak záviset na tom, jak účinně nebo rychle probíhají ve dně pochody, které železo rostlinám zpřístupní.
Takto hnojím v pěti akváriích už pár měsíců. Nedostatek železa pozoruji na rostlinách jen tam, kde mám alkalitu a pH jasně nad 7. V ostatních akváriích pohoda, takže se zdá (nic nabeton netvrdím), že ten předpoklad je správný.
V této věci nenacházím důvod, proč by neměla fungovat i v high-tech. Při vyšší spotřebě živin bych prostě i toho železa dával víc. CO2 navíc tlačí vodu do kysela, to je jenom správně. Pravda, v silně mineralizované vodě by se to mohlo zkomplikovat nějakými nevítanými reakcemi. Proto opět - řídká voda.

(3) Řasy. Ve dvou akvárkách s řídkou vodou mám trochu vláknité na sagittarii na místě, kam silně proudí voda z filtru. Jinak ale vždy a všude pozoruji, že v řídké vodě je řas míň; fakticky mě nezlobí nikde.
Měl jsem teď problém se sinicí, ale to bylo právě ve vodě s alkalitou. Ve vedlejším akváriu bylo všechno až na tu alkalitu úplně stejné, a sinice se neobjevila.
Hnojím denně, a to běžně méně než ekv. 2 mg/l NO3 (obvykle ekv. 1.5 mg/l). Měřením konduktivity přibližně kontroluji, zda se ionty ve vodě nehromadí. Svítím dostatečně na to, aby Rotala macrandra byla pěkně červená (ne vyloženě fialová, ale taky ne oranžová). Žádné řasy, ani sklo škrábat nemusím.
Samozřejmě vycházím z toho, že samotná "řídkost" nestačí, že je k tomu třeba hnojit ve vyváženém (v zásadě Marschnerově) poměru. V jiné než RO vodě by udržování takového poměru živin bylo prakticky nemožné.

(4) Plně s Tebou souhlasím, že high-tech podmínky jsou v mnohém jiné a přiznávám hlasitě, že já jedu bez CO2. Leccos z mých nápadů by bylo dobré vyzkoušet v high-tech. Principiální problém ale nevidím v "rychlosti" procesů, nýbrž v tom, že sycení CO2 by vodu bez alkality zřejmě tlačilo příliš do kysela. Zatím mám vyzkoušeno, že pH 5.5 obecně rostlinám nijak nevadí (okřehek Lemna mi v tom roste nejlíp!).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 11   06.11.2017 23:49 Acinonyx Re: Maq
Ja si myslim, ze velmi zalezi od toho o akom systeme sa bavime. V high-tech akvariach plnych svetla bude situacia podla mna uplne ina ako v low-tech akvariach. Ked som hnojil Fe-EDTA/Fe-glukonatom, zelezo sa evidentne zrazalo, no rastliny ho neboli schopne ziskavat a prejavovala sa chloroza. Podla mna je problem v tom, ze pri pouziti CO2 a vysokej intenzity osvietenia su tieto procesy (vratane uplne mineralizacie) jednoducho prilis pomale. Tam kde su bezne rastliny/riasy limitovane svetlom resp. CO2 a maju dost casu vydolovat Fe, resp. bakterie rozlozit organicky odpad predtym nez narobi paseku, moze byt pri high-tech nadrziach problem. Lebo skratka potrebuju ovela rychlejsi prisun zeleza. Takto to aspon vnimam.

Podobne je to i s tou velmi riedkou vodou. Napriklad, ked ti na dlhsiu dobu klesnu dusicnany pod 2 mg/L (ako mne posledne 2 tyzdne) a budes do toho svietit 3-krat viac ako teraz, dost pravdepodobne narazis na problem. Mozno nie s rastlinami, ale s riasami takmer urcite. Po cca tyzdni sa na mna vyvalilo kopec sinice a vlaknitej zelenej riasy.

Dolezite je najst v kazdom systeme rovnovahu. Ta je ina pre high-tech akva s CO2 a ina pre low-tech. A je ina pre kazde jedno akvarium. Je v tomto smere fakt tazke generalizovat.

P.S. Toto sa tyka i Michalovej otazky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 23:41 Maq Re: MichalV, Jifi, Acinonyx
I já o tom laicky přemýšlím. Spíš než na hrubosti substrátu je to možná závislé na odkalování; to dost možná situaci zhoršuje. Tohle "nefunkční" dno je dost možná hlavním zdrojem problémů s růstem rostlin v mladých akváriích.
Jifi: In-vitro kultury tohoto druhu myslím mívají většinou ph vyšší než 7 a vyšší redox. Acinonyx: Já jsem zase cheláty vyloučil z hnojení úplně. Nepozoruji problém tam, kde mám měkkou a kyselou vodu. Ale musím to mít dobře spočítané, abych naopak nepřehnojil...
A ano, i já si myslím, že když je voda hodně mineralizovaná, tak se stále nějaké ionty "přetlačují" s jinými, a logicky nejvyšší riziko deficitu je u těch, které jsou přítomny v nepatrném množství, tedy u mikroprvků. Proto primárně pracuji s velmi řídkou RO vodou, a více mineralizovanou vodu mám jenom v pokusných akvárkách pro srovnání. Ještě jsem nenarazil na rostlinu, která by prokazatelně v husté vodě rostla líp, a to testuji i takové jako Egeria densa, Ceratophyllum demersum, Sagittaria platyphylla a dokonce Samolus valerandi. (Ale musím uznat, že mám na seznamu i vícero "nepřečtených" rostlin, např. Ammannia senegalensis, Proserpinaca palustris, Limnophila hippuridoides.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 23:13 Muž MichalV [327]
Dam otazku do placu pre mudrejsie hlavy: Ak vyssia tvrdost znepristupnuje niektore ziviny, resp. dochadza k ich vyzrazaniu, nie je cesta pouzit jemnejsi substrat (jemny piesok), ktory dokazu rastliny "kontrolovat", resp. prostredie v nom si vlastnymi kyselinami vylucovanymi korenmi spristupnovat?
Mam pocit, ze pouzite dno nemusi robit problem pri mäksej vode, ale tu by to problem mohol byt.
Za moj lajcky vyklad sa ospravedlnujem stydim
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 21:35 Acinonyx Re: Maq
Myslim si, ze pouzitie EDTA bol najhorsi napad v historii akvaristiky.

Specialne Fe-EDTA je stabilne iba pod pH 6.5 (co ma v akvariu relativne malo ludi). To znamena, ze sa vacsina zeleza stane nedostupnym. Navyse (predpoklad) EDTA, ktora tym vznikne robi v akvariu nejakym sposobom paseku (u mna som to pozoroval iba na Alternanthere, ciastocne Rotale).

Momentalne mesiac davkujem iba soli mikroprvkov a Fe-DTPA. Pri rovnakej davke zeleza ako predtym nepozorujem deficit zeleza. Ako bonus mozem predchadzajucu maximalnu davku TC/MicroMixu prekrocit 5-krat bez negativnych prejavov (viac som neskusal).

EDTA do mojho akvaria uz nesmie.

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 21:24 Muž Jifi [675] Re: Maq
Klíčová je taky dostupnost prvků - tj. jestli jsou v daném pH a v přítomnosti dalších prvků přítomny ve formě dostupné nebo nedostupné pro rostliny.
Přirovnám to k lidskému tělu - například hořčík se nemá brát dohromady s vápníkem, protože vápník zhoršuje vstřebávání hořčíku. Proto ze stejné dávky hořčíku tvoje tělo získá víc, když si vezmeš jen tabletu hořčíku, než když si k němu vezmeš ve stejnou dobu i vápník.

U rostlin je to o pH a o množství prvků ve vodě. Nadbytek jednoho prvku může zhoršovat příjem prvku jiného.
Proto máš dojem, že prvku jsi dodal sice dost, ale pozoruješ příznaky nedostatku ...
Jo, tohle je biologie + biochemie :-)
A proto mám rád i tu empirii - jakmile zjistím, co mně funguje, tak se toho držím :-)

Edit: Na postgraduálu jsem zkoumal vliv železa v in vitro kulturách, ale to bylo u obilí. A bylo klíčové to, v jaké formě jsem železo do kultivačního média dodal. Nešlo jen o množství.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 21:10 Maq Re: Jarry
To je možné. Ale já zrovna experimentálně pozoruji toto: V akvárkách bez alkality a s pH kolem šesti i v akvárkách s alkalitou (4°d) a pH nad sedm hnojím mikroprvky úplně stejně. V prvních nic nechybí, ve druhých je patrný deficit železa a nejspíš i něčeho dalšího.
To není celkem žádné ohromné překvapení. Ale názorně to ukazuje, jak je to s tím dávkováním železa a dalších kovů ošemetné... a jak jsou omezená všechna "univerzální" hnojiva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 20:54 Muž Jarry [1433] Re: Maq
Trochu mám strach, že dle vyjmenovaných hodnot šlo o nějaký papírek, takže hodnoty patrně budou velmi orientační:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 19:32 Maq Re: Xbourn
Je to zvláštní, protože dusičnanů máš dost a to hnojivo by údajně mělo do vody dodat vše potřebné. Přesto souhlasím s komentářem larixe - ty rostliny hladoví. Snad bych k tomu seznamu nedostatků přidal ještě fosfor.
Předpokládám-li, že dávkování jsi uměl spočítat, pak se nabízí jen to vysvětlení, že v tak tvrdé a alkalické vodě je to všechno nějak na levačku. Konkrétně hnojení železem a fosforem je v takové vodě určitě obtížné.
Ještě bych ubral světla....
... než koupíš reverzní osmózu. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 17:04 Muž Xbourn [805] – rostliny
Jěště pro doplnění dnes jsem měřil hodnoty vody a tady jsou výsledky: NO3 (18mg/l), NO2 (0mg/l), CT - celková tvrdost (21d), TU - tvrdost uhličitanu (10d), pH (7,2), CO2 (15 mg/l)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 09:42 Muž Xbourn [805] Re: Maq
Ahoj,tuto rostlinu tam mám asi 2 měsíce ,ancistrusy už nemám a prezentaci si zatím nechci dělat protože tohle akvárium budu :-( rušit mám totiž objednané 150 litrové.Samozřejmě bych tam rád přesadil i tyhle rostliny akorát nevím čeho mají nedostatek nebo nadbytek.Hnojím 1ml denně PMDD komplex plus + přidávám trochu Flourish Excel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.11.2017 08:29 Maq Re: Xbourn
A není tam v tom všeobecném nedostatku ještě nadbytek ancistrusů?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   05.11.2017 19:45 R Muž romant [27983] Re: Xbourn
Spodní patra stonkovek takto dopadají téměř vždy a u tebe půjde ještě o čerstvý akvárko, si myslím, tedy rostliny budou i přelistovávat. Jinak podle té barvy listů to opravdu vypadá, že rostlina živoří, jílový kulišky(čti kuličky) pod kořeny jsou obvykle dobrou a tzv. blbuvzdornou volbou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2017 19:10 Muž Magic [879] - RostlinyRe: Xbourn
A nebude to len reakcia na nové prostredie? Ako dlho ju máš v akváriu?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2017 19:01 Muž larix [1420] Re: Xbourn
Ako píše Václav - čím chceš presnejšiu radu, tým viac vstupných informácií musíš dodať.

Takto podľa fotky tej rastline určite chýba draslík. Okrem toho asi aj horčík, dusík a železo (resp. mangán).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2017 18:45 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Xbourn
Doporučuji ti udělat prezentaci akvária, jen z fotky když nevíš nic o akváriu je to většinou jen o hádání. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.11.2017 10:30 Muž Xbourn [805] – Rostliny
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, chtěl bych se zeptat, co se děje s touto rostlinou??

Díky předem za odpověd.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2017 15:47 Žena Kete [0] – Zabarvení rostlin
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, začali se mi rostliny zabarvovat do tmavě zelené a červené. Nevíte čím by to mohlo být? Přidávám CO2 od Rataje každý den, jinak dále nehnojím. Děkuji za rady.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2017 20:02 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Evzza
Bohužel tohle je hádání z křišťálové koule. Založ si prezentaci akvária s co nejvíce údaji. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2017 19:42 Evzza Re: geri1
geri1 napsal: Dobrý den. Na této rostlince mi začali jakoby usychá konecky listu.nevite někdo čím by to mohlo být. .Alba mám 3 měsíce a záclo to až teď. 180, rybičky skalary a neonky. .světlo amazon day + speciál Plant To 35 W..pravidelně vyměňují a odkazují vodu.moc mě to mrzí. .tak krásně sla.děkuji mnohokrat

Mám ten samý problém.
Poradí prosím někdo??

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   01.10.2017 18:09 Muž imax [47] Re: lupen
Fotka k příspěvku Rad by som sa opytal, ako sa alternanthere dari dnes. Ancistrus je uz prec? Preslo par tyzdnov a ak to bol on, malo by vidiet zlepsenie. Pytam sa preto, ze mam podobny problem, akurat nemam ancistrusa, ani inu rastlinozravu rybu. Povodne som upodozrieval jemne premnozenu levatku, ale problem bude asi niekde inde. Par mesiacov po zalozeni, sa mi zastavil rast vacsiny rastlin. Svetla by malo byt dost, tyzdenne menim 1/4 vody, neodkalujem. Hladiny vsetkych makro/mikro prvkov su nizko a niektore asi az moc nizko. Objednal som PMDD a skusam rast rozbehnut. Zacinam dusikom KNO3 v davke 0,18 g sypkeho denne. Dam mu par tyzdnov a uvidime.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.09.2017 08:26 Muž Magic [879] - RostlinyRe: irza
Kořínky čeho?

Pro mnoho stonkovek je to normální, že tvoří kořeny i v části nad substrátem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.09.2017 08:18 Muž irza [1] – kořinky
Muzete mi prosim poradit proc mi rostou korinky mimo dno ,poustim co2 prihnojuji PMDD dekuji :-(
:-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   30.09.2017 00:51 R Muž ctibum [6876] Re: Horác
:) Já ho tam lil v dávkách menších, než doporočených a jávák rostl jak zjednanej...Takže lokální aplikace jako u řas?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.09.2017 00:03 Muž Horác [3942] Re: teakmon55
Škodí mu tekutej uhlík (glutaraldehyd) :-D ...
(Konečně nějaké racionální využití pro Flourish Excel ... jako antibryophyticum) smich ...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2017 21:49 Muž teakmon55 [6]
Tak dik asi to skusim ostrihat. Ale mech uz nikdy viac :-) Prípadne zistit co mu škodí a nejak ho predávkovať :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2017 21:23 R Muž ctibum [6876] Re: teakmon55
Vítej v klubu! smich Já tohle řeším ve "26" každý týden. S mechem a zelenou vláknitou v porostu Monte Carla. A mech je proti vláknitý ještě zlatej... Je to opruz a řeším už jen to, co je nejvíc vidět, opatrným namotáváním obojího na špejli. A taky jsem výrazně zmenšil porost :)
Rada to sice není, ale alespoň útěcha, že v tom nejsi sám ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   29.09.2017 21:21 R Muž vaclav [14570] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: teakmon55
Ostříhat u dna a všechno odsát. www.youtube.com/… :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.09.2017 21:16 Muž teakmon55 [6]
Fotka k příspěvku Zdravim,ako dostanem mech z travnika?Každý týžden to čistím a nie a nie sa toho zbavit.Je to uz po celom akva.Je to ako mor.Čert mi to bol dlzen.Dá sa s tým niečo urobyť,rozobrať celé akvárko?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   07.09.2017 15:28 R Muž romant [27983] Re: Chimmy
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2017 10:07 Muž Jifi [675] Re: brukiz
Je ta rostlina nějak přistíněná nebo má dost světla?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 12   07.09.2017 08:20 Žena drvi [2894] Re: Chimmy
Tohle se po přesazení rostlin (hlavně kryptokoryn) stává, listy se rozpadnou a zase narostou nové . Podívej se na téma "kryptokorynová nemoc" , diskutuje se o tom na vícero akvaristických fórech
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.09.2017 08:13 Muž Chimmy [2] – Rozpad rostlin po přesazení
Fotka k příspěvku Ahoj, mohl by mi někdo poradit, kvůli čemu se mi takhle začaly den po přesazení rostlin rozpadat listy? Děkuji :-)
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2017 20:12 Muž brukiz [85] - RostlinyRe: Jifi
Spodek, střed i vrch, ale vždy tak 5-6 listů na celý rostlině. A i starší a i mladý listy.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [31] ...... 200

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 161563x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369-co-se-to-deje-s-rostlinami?od=1501