Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 23 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   08.11.2018 08:53 Žena drvi [2894] Re: PeCh
Koukala jsem na tvoje akvo a napadlo mě: měřil jsi teď někdy NO3? Mě se zdá, že rostliny nemají dost makroprvků, zejména když máš ve filtru pohlcovač dusičnanů. Většina hnojiv (ten Plantamin, nebo co to tam dáváš) makroprvky většinou neobsahuje, tedy neobsahuje dusík ani fosfor. Kup kapkové testy (ne papírky!) jestli je nemáš a proměř si vodu. Pak zas budem chytřejší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.11.2018 22:47 Muž PeCh [77] – Limnophila sessiliflora + Ceratophyllum demersum
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Mám dva problémy s rastlinami:

1) Limnophila sessiliflora má stále na niektorých miestach hnedý povlak - nové časti sú krásne zelené, povlak sa objavuje len na starších častiach. Podobne je to s pogostemonom erectus. Skôr si myslím, že to bude nejaká riasa. Povlak ide mechanicky (šúchaním) odstrániť, ale ide to ťažko. Inak uprostred "trsu" limnophily je húšťina nových koreňov (aj vysoko nad substrátom) a žlté listy (predpokladám, že nedostatok svetla z dôvodu zatienenia). Zatiaľ to riešim prestrihaním, ale tie "škaredé" časti idú postupne nižšie a nižšie. Čo to môže byť podľa vášho názoru?

2) Ceratophyllum demersum (ktoré som inak v nedeľu zredukoval o 80-90 % na len pekné časti) sa mi opäť mení. Okrem pekných/zdravých/zelených častí sa postupne objavujú časti, ktoré tvrdnú, lámu sa a strácajú zelenú farbu (minulý týždeň mi takto odišla väčšina ceratophylla). Odhadujem, že by to mohli byť príznaky nadbytku vápnika vo vode (vysoká tvrdosť vody), ale celkovú tvrdosť podľa DTS odhadujem na 12, max. 14 °dH. Podozrievam však aj hnojenie (Tetra PlantaMin), s ktorým som nedávno začal. Pred ním sa darilo ceratophillu lepšie a na iných rastlinách nevidím viditeľné zlepšenie po začaní hnojenia, preto idem toto hnojenie vysadiť. Špekulujem aj, či by za zhoršením stavu ceratophylla nemohlo byť to, že som postupne k nemu dal odrezky limnophilly (aby pustili korene a aby pomáhali ako ďalšia žijúca rastlinná zelená biomasa) a obe rastliny by sa nemuseli spolu znášať. Čo by to mohlo byť podľa vás?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.11.2018 09:11 Maq Re: Tučňák
Neřeš to. Živé věci nejsou nikdy dokonalé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.11.2018 23:20 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž. – Díry v Echinodoru, kroutící se listy
Fotka k příspěvku Zdravím, pozoruji v akváriu celkem 3 problémy s rostlinami. První je zdokumentovaný na fotografii - jde o Echinodorus Frans Stoffels, na kterém (na všech) pozoruji ostré díry v listech, někdy kulaté, někdy přesně podél žilnatiny. Na mladých i starších listech. Konkrétně na fotografii je mladý list nové rostlinky ze stvolu. Při pohledu je člověk musí hledat, ale jsou tam.

Podle mě nedostatek draslíku, doražený nějakým šnekem, co myslíte?

Další věcí jsou zvlněné kraje listů Alternanthery reineckii (jsou vážně nádherné, jen asi ne zdravé), současně mám pocit, že i Echinodory se kroutí trochu více než obvykle (u jednoho mladého jsem i viděl list s neobvyklým tvarem banánu), viděl jsem i malé vrchní lístky Variabilky a jsou docela pomuchlané. Současně pozoruji u jedné Pagodule rozpad ulity od špičky.

Házím to všechno do jednoho pytle s nedostatkem vápníku v akváriu, odpovídalo by to?

Třetí věcí je hromada hnědých teček na corymbose, od kterých postupně listy uhnívají. Je těsně u topítka a žádná přilehlá rostlina podobné známky nejeví. Ta kytka beztak půjde pryč, jen by mě zajímalo, co to může být (kromě toho topítka, jestli něco).

Vše se týká nádrže Krevetkárium I.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2018 18:11 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Bowerman
Ve vstupní vodě máš poměrně málo dusičnanů (13mg/l) hodně vápníku a málo hořčíku. To že hydrohila ztrácí spodní listy je normální a když u světla žloutnou až růžový je taky v pořádku. Pokud ti bioflor nepomohl což je vlastně draslík a mikroprvky tak bych zkusil PMDD kde je KNO3 kde je draslíku i dusíku dost. akvarijni-hnojivo.cz/… :-) www.rostlinna-akvaria.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2018 11:46 Maq Re: Bowerman
U hygrophil je to celkem nevyhnutelné, když mají spodní listy méně světla. Smrky taky odspoda vyholují a není to nic špatného.
Ale pokud bys mermomocí chtěl cíleně hnojit, zkus draslík. Běžně se používá síran draselný (K2SO4), může být i chlorid draselný (KCl).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2018 10:41 Bowerman
Ahoj, můžu opět poprosit o radu? Moc se nedaří mým kytkám, hlavně Hygrophile. (což mě překvapuje, měla by to být úplně ta nejsnáze pěstitelná rostlina). Rozpadají se jim celkem dost listy viz fotky v prezentaci. Nevím čím to je, myslel jsem si, že to je málo živinami, tak jsem začal lehce 1x za týden při výměně vody přihnojovat Bioflorem, ale nepomohlo to. Mám za to, že je to asi vodou, hodnoty jsem nikdy neměřil, mám jen údaje z vodárny - www.smv.cz/…

Asi bude ta voda dost tvrdá, cryptokorynám se vcelku daří.

Co s tím? Jsem úplný začátečník...Díky za radu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2018 15:58 Žena petulka [11] Re: Maq
Myslim ze je to vysledek prekrmovani a taky moc zivin v pude. Dno mi vlastne shnilo. Ted je vse ciste a pribudou nove rostlinky takze se to snad spravi.
To akvarium je moc male takze to neni jednoduche a navic to pritel prekrmuje. Kazdopadne dik ted uvidim jak to pujde dal. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2018 13:27 Maq Re: petulka
petulka napsala: Duvod sinice byl podle mne prekrmeni a hnijici dno. ... pridala trochu stare vody.
Tak s tou starou vodou jsi sinice už jistě "nasadila".
Sinice přicházejí a odcházejí podle neznámých pravidel. Záruka není asi žádná a nikdy.
Ale přece jenom se mi zdá, že sinice - na rozdíl od bakterií a řas - závisejí taky na náhodě. Zárodky nejsou tak všudypřítomné a někdo ji nemá prostě jen proto, že ho žádná nenavštívila. A naopak je možné si ji přivléct a těžko se jí dokonale zbavit, přestože podmínky jsou odlišné.
Konkrétně: Měl jsem letos sinici ve velkém akváriu, a s rostlinami (očištěnými nejen v proudu vody a vykoupanými v hypermanganu) jsem si ji spolehlivě zavlekl do čtyřech nově založených experimentálních akvárek. A tehdy jsem víceméně náhodou teprve přišel na to, co tu moji konkrétní sinici spolehlivě ničí: pH < 6.0.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2018 12:02 Žena petulka [11] Re: xvalp06
Duvod sinice byl podle mne prekrmeni a hnijici dno. Dno jsem vymenila pridala trochu stare vody. Jen na tech rostlinach ta sinice trochu je. Tak nevim.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   29.10.2018 11:52 Muž xvalp06 [145] - ŽivorodkyRe: petulka
Sinice se vrátí vždy, když bude mít dobré podmínky.
Jediná cesta je soustředit se na rovnováhu v akváriu a prosperující rostliny. Rostliny bych klidně vrátil.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2018 11:42 Žena petulka [11]
Ahoj daji se vratit zpatky rostliny napadene sinici? Dukladne jsem je proplachla a znovu zalozila akvarko. Planuju koupit nove rosrliny ale nektere bych tam chtela vratit ale nevim jestli je sinice znova nenapadne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2018 14:15 Muž AsusKD [85] Re: freem1
Podľa mňa nejaký druh ruduchy www.horacovoakvarium.cz/… ale neviem to iste. Ja to mam na anubiase a staršich listoch amazonáča.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.10.2018 13:15 Muž Marcelko [-3] - Rostliny
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Na tych Hygrophilach sa uz zacalo vo vacsej miere tvorit aj nieco cierne.
Co je to prosim Vas a ako sa toho zbavit?
Dakujem.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   26.10.2018 19:35 R Muž afc1886 [14681] Re: TrnyACS
TrnyACS napsal Vzdy do 14 dnu od uplneho vycisteni akvarka

Už jen toto zní dost špatně. Založ prezentaci akvária, kde uvedeš co nejvíce pravdivých údajů a přečti si ty odkazy, které jsi dostal při dnešní registraci.
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2018 19:30 TrnyACS – Zoufalstvi
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobry den, chtel bych vas moc poprosit, zda jste se nekdo nesetkal s problemem na prilozene fotografii ? Vzdy do 14 dnu od uplneho vycisteni akvarka se toto objevi a nevime co to je a uz vubec ne jak s tim bojovat. Moc dekuji za kazdou radu a tip.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2018 17:05 Muž PeCh [77] Re: vaclav
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dropchecker mám od začiatku. Keď som omylom pustil viacej CO2, tak išiel do žlta. Teraz pred nedávnom som ho na pár dní odstavil - drop checker ukazoval na modro. Teraz som naspäť v zelenom. Orientačne meriam pH a tvrdosť, ale reálne testom neverím, tak len na porovnanie, ako či sa pH drží alebo mení. Orientačné hodnoty pH sú od 7,0-7,5 (keď je CO2 pustené) po 8,0 keď je CO2 vypnuté. Tvrdosť mi tester ukazuje medzi 11 až 14 °dH (podľa testera, každý tester však ukazuje konzistentné výsledky ale rôzne testery rôzne hodnoty :(). Rozptyly sú dosť veľké.

Čo sa týka listov, tak áno tie boli a sú stále zlé. Pridám fotky zo začiatku (1.-3. deň) a diery v listoch teraz.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.10.2018 11:03 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Andaska
Předpokládám že ty nové načervenalé listy se ti už nerozkládají, takže je to v pořádku a pokud je starý list hodně poškozený (tak 1/3) tak ho odstřihni. Dají se i odtrhávat (směrem dolů a od rostliny) ale to bych radši nezkoušel také jsem toho nechal když jsem si takhle utrhl celou vrchní část rostliny. :-)
rybicky.net/clanky/1755-jak-nenakoupit-neakvarijni-rostliny
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2018 10:47 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Andaska
Tie emerzne listy odumierajú presne takýmto spôsobom. Není sa čoho báť ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2018 10:40 Andaska Re: Maq
Kdyby byly ty listy male, tak by mi to nevadilo, hlavně aby byly zdravé. To co tam je ted je hrůza.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2018 23:10 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: PeCh
Základní vybavení když začínáš s CO2 je mít aspoň čidlo neboli dropchecker. Pak jasně uvidíš jak si na tom. Když začneš pořádně s CO2 a hnojením do sloupce vody a nevím jak si na tom se světlem tak se ti vzpamatuje. Mě po dvou měsících nepřítomnosti z ní zbyly černé kousky u dna a teď se pomalu vzpamatovává. Pěkné listy ale nemáš ani na jednom obrázku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2018 22:41 Muž PeCh [77] Re: vaclav
Je mi jasné, že to také ľahké nebude :). Alternanthera je náročná rastlina. Osobne si myslím (ale môžem sa mýliť), že jej ublížilo ubratie svetla a vypnutie CO2, najmä v súvislosti s tým, že ani predtým nebola v najlepšej kondícii. Druhou možnosťou (menej pravdepodobnou) je podľa mňa nejaký chýbajúci prvok - neviem však zistiť aký, no keby som si mal tipnúť tak by to bolo Fe. Keďže len začínam, tak sa chcem poradiť a preto som to opísal obšírnejšie a dal viacej otázok. Dúfam, že nájdem nejakú pomoc a riešenie.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   25.10.2018 22:39 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: PeCh
Celková tvrdost tě pokud jde o rostliny moc zajímat nemusí, spíš ta karbonátová nebo jak se jí někdy nesprávně říká uhličitanová. (KH) :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2018 22:32 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: PeCh
Nevím jestli ti bude stačit jen něco strčit do dna ale u Alternanthera určitě ne. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2018 22:08 Muž PeCh [77] – Alternanthera reineckii mini
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Mám akvárium zatiaľ iba 1,5 mesiaca. Bojujem s Alternanthera reineckii mini. Mal som ju kúpenú ako in vitro rastlinku s tým, že musela čakať 2 týždne v kelímku, kým som ju zasadil. Najprv bola nádherne ružová, potom vyzerala, že pomaly odchádza, navyše sa na ňu chytala vláknitá riasa, no začala pekne husto vyháňať biele korienky. Potom sa mi podarilo zbaviť riasy, ale teraz vyzerá, že jej odhnívajú korienky a riasa akoby sa chcela opäť vrátiť. Listy sa jej nikdy nevrátili do pôvodného zdravého stavu a ružové zostali iba zospodu a v dosť biednej kvalite (lámuce sa, odhnívajúce konce, prípadne dierky).

V zásade s riasou som bojoval tak, že som ju mechanicky odstránil (prstami som ju zošúchal), zredukoval som osvetlenie. Cca pred týždňom som myslel, že má už najhoršie za sebou. Bola bez riasy a mala pekné korienky. Od vtedy som začal pomaly zvyšovať intenzitu osvetlenia a na pár dní som vysadil CO2 (pred tým sa mi na jednu noc omylom podarilo pustiť priveľa CO2 a potom mi zase CO2 došlo). Teraz som ešte pridal osvetlenie a začal opäť s CO2. Alternanthera však stráca biele korienky, ostávajú hnedé (podľa mňa uhnívajúce), listy sú biedne a opäť sa pridala vláknitá riasa (radšej však budem mať trocha riasy, ale nech sa darí rastlinke). A ešte jedna zmena bola od posledného týždňa, že som jej ku koreňom dal klince aby som ju zaťažil (nie však u všetkých rastliniek - iba u dvoch) - pre istotu som ich teraz vybral.

Myslím si, že alternanthere niečo chýba. Idem skúsiť nejaké hnojenie - v petshope do ktorého som nabehol, nemali veľký výber a tak som vybral Tetra PlantaMin na skúšku.

Moje otázky:
* Viete povedať, čo tej alternantere je, a či má ešte šancu?
* Mám pridať na svietení a CO2 aby som ju podporil aj za cenu vrátenia sa riasy? Aktuálne som mierne pridal svetlo a pustil CO2 dúfajúc, že to pomôže rastlinke. Ako kompenzáciu chcem pridať aj hnojenie.
* Čo robím zle a čo by som mal urobiť inak?
* Mám to s ňou vzdať a prípadne kúpiť novú (za predpokladu, že už nemá šancu alebo, že pôvodom je to, že dlho čakala pred zasadením?
* Hnojiť? Môže byť ten PlantaMin (ťažko sa dopátrať presného zloženia - mal by však obsahovať železo, draslík, horčík, dusík a nemal by obsahovať fosfáty a nitráty neviem však v akej forme)?

Prikladám fotku teraz (25.10) a pred týždňom (18.10).

Ešte doplním, že riasa mi vyskočila potom, čo som sa vŕtal v akváriu (sadil, presádzal) a rozvíril som kuličku Bivoja alebo teraz keď som sadil Echinodorus a tiež som mu dával Bivoj.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2018 20:44 Maq Re: Andaska
Kvůli nedostatku živin neodejde. Bude tvořit mrňavé listy a moc parády neudělá, ale neumře.
Kvůli nadbytku živin nebo zasviněné vodě by odejít mohl. Vypadá to tak, že listy sklovatí a odumírají.
(Já mám podobný E. Ozelot dlouhodobě v podmínkách takového nedostatku, že to ani nebudu uvádět, aby mě redakce nenapomenula za šíření poplašných zpráv. Vytváří perfektně zdravé, sytě červené listy. Akorát malé, tak max. 10 cm dlouhé, a moc se nepřetrhne s vytvářením nových. Ale ty staré drží.)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2018 18:08 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybamiRe: Andaska
Držím mu palce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2018 17:34 Andaska Re: Cyklohentán
Ja prave nepoznam, jestli to jsou stary listy, snad jo. Zkusim ho prihnojit. Mrzelo by me, kdyby odešel.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2018 17:15 Muž Cyklohentán [257] - nízkoúdržbové akvária s veľa rastlinami a hejnovými rybami – Re: Andaska
Keď som dával do akvária echinac, tiež my skapali všetky originálne listy po čase. Myslím že to je uplne normálne, keď mu nárastu submerzne malo by to byť ok :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2018 17:09 Andaska Re: Angus68
Při založení jsem tam dávala kousek kuličky Bivoj. Mám tam dat zase?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2018 17:04 Angus68 Re: Andaska
Nezapomněla si mu dát něco ke kořenům? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2018 16:57 Andaska – Echinodorus problem
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj, ve 112l mám echinodorus rubin narrow leaf. V akváriu je 2 a pul měsíce. Když jsem ho kupovala jako emerzní, tak byly listy krásně tuhé a sytě cervenozelene. Ted se ale listy pomalu rozpadají a jsou slabounke jako papír. Tak ted nevim, jestli jsou to ještě emerzni listy, nebo se mu proste nedaří a něco chybí.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2018 16:17 Muž logrus [0] Re: Maq
Jako myslíš že to dělo ten CO2 Vital?? A jak to že jen na té jedné rostlince? Ostatní bych řekl že rostou suprově?? Můžu ho zkusit přestat používat jestli další co vyroste bude na tom lépe...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2018 16:01 Maq Re: logrus
CO2 Vital ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2018 14:37 Muž Marcelko [-3] - Rostliny – Aktualny rozbor vodovodnej pitnej vody
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Prikladam aktualny rozbor vodovodnej pitnej vody.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2018 14:04 Muž logrus [0] Helanthium bolivianum 'Isthmicus'
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Poradítě mně v čem je problém že už u malích kytiček jsou listy úplně průhledné.
díky
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2018 11:05 Muž Marcelko [-3] - RostlinyRe: bublina
Ja nepouzivam ziadny Profit, ale Seachem Flourish.
A teraz davam iba Seachem Flourish, kazdy den 0,3 ml a to je 2,1 ml za 1 tyzden.
Test mam od Rataj NO3 a ukazuje mi okolo 40-50 mg/l, a to je uz moc alebo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.10.2018 10:08 bublina Re: freem1
prehnojujes draslikem, horcikem a vapnikem plus kupou siranu kterej ti je k nicemu a mas nedostatek dusiku
tvoje vstupni voda ma 85 vapniku a 14 horciku . vic tam neni potreba pridavat a ty tam oboji davas v profitu a horcik jeste solo se sirou.
v profitu tam davas jeste draslik a ten tam davas jeste solo 2mg/l denne. + kupa zbytecnyho siranu.
z kohoutku ti tece voda 15mg NO3. super. tvoje akvarko tak jak je ma podle me spotrebu 1.5mgNO3/l denne . na 10 dnu super , pak to vymenou naredis na 5 a to je super na 3dny. ale neco ti rostliny sezerou z tablet, ale .... dokazat to muzes testem.
NO3 obsahuje jen 22.5897 % dusiku N. proto pri spotrebe 1.5mg NO3 (0.34mg N) denne staci 60-70% drasliku coz je 0.22mg/l K denne a ty davas jen meritelne 9x tolik a buhvikolik v profitu.
musis ten hnojici koncept predelat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 6   24.10.2018 22:43 Maq Re: freem1
1) Zruš tu přestávku ve svícení. Při sycení CO2 to nemá opodstatnění.
2) Chápu že lidi chtějí mít akvárko na koukání především večer. Ale zhasni ho co nejdřív, a rozsvěcuj tak, aby fotoperioda trvala asi 9 až 10 hodin. Například 10:30 - 20.00.
3) Ano, máš GSA, a ano, často (ne vždy) na ni pomůže přidání fosforu. Používá se KH2PO4 (dihydrogenfosforečnan draselný). Ale ten údaj 2-3 mg PO4 na litr neber vážně, to je moc, desetina by měla stačit. A neplaš, když za dva dny naměříš zase nulu, to je normální.
4) Hlavně neočekávej, že po dodání fosforu začne GSA hned mizet. Ona se přestane šířit, a zmizí až časem, až ji oleští šneci apod. Tak abys to s něčím nepřehnal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2018 21:56 Muž Marcelko [-3] - Rostliny – Zelene flaky na listoch rastliniek a skle akvaria
Fotka k příspěvku Prosim Vas viete mi pomoct a poradit?
Na viacerych listoch rastliniek a aj na skle akvaria su take zelene flaky - predpokladam, ze ide asi o "Zelená fľakovitá riasa GSA (green spot algae)" alebo sa mylim?
Nemozem sa toho zbavit uz dlhu dobu a neviem si s tym dat uz rady a stve ma to.
Ako sa mam toho zbavit?
Mam si kupit nejaky pripravok na odstranovanie rias alebo castejsie pouzivat UV lampu, alebo neviem co?

Na internete som o tej riase nasiel toto:
Zelená fľakovitá riasa GSA (green spot algae)

Popis riasy: Zelené škvrny vyskytujúce sa na starších listoch, skle i dekoráciu.

Príčina vzniku: Signalizuje nám nedostatok fosforečnanov. Ďalej je spôsobená nedostatočným prúdením či nedostatkom CO2. Zelené fľakovitej riase vyhovuje príliš dlhá doba osvetlenia.

Spôsob odstránenia: Zvýšte hodnotu fosfátov vo vode na 2 - 3 mg / l a skontrolujte cirkuláciu vody v akváriu. Riasu odstrante pomocou magnetickej stierky či žiletky. Doba osvetlenia by nemala byť väčšia ako 10 hodín.

Hovorili ste mi, ze fosforecnanov by som mal mat dostatok, taktiez aj dostatok CO2, prudenie by malo byt dostatocne, doba osvetlenia je 4 hod. potom 3 hod. pauza a potom 6 hod. svietenia, cize spolu 10 hod.

Dakujem Vam velmi pekne.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 10   24.10.2018 17:38 Maq Re: bublina
Pěkně prosím, ke hnojení se nevyjadřuj a hlavně neposkytuj žádné rady. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   24.10.2018 13:50 Muž Tučňák [97] - Chce to větší nádrž.Re: bublina
Dusičnanů je u nás většinou kolem 30 - 40 mg/l. Jestli mění třetinu vody každý týden, má dusičnanů až až (vzhledem k té méně zarostlé nádrži). Kdyby měla dusičnany u nuly, týdně si tam beztak dodá 10 - 13 mg/l (a to bez krmení), což bez intenzivní fotosyntézy neodbourá (ani těmi Pistiemi na hladině). Ať si dusičnany klidně změří, ale podle mě jich je dostatek.

Mně děraví Hygrophila corymbosa a dříve děravěl i Echinodorus (navíc měl okoralé okraje listů). Po zvýšení dávky draslíku a fosforu s tím Echinodorus přestal.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   24.10.2018 13:22 Muž ZDRI [1415] Re: bublina
Smyslem kolegova doporučení není přidávat chlór, ale chloridy (soli) horčíku a draslíku - v této formě rostlinám velice dobře přístupné a v brněnské vodě chybějící.
Když si pozorně přečteš celý příspěvek Maqa (a máš alespoň základní znalosti problematiky), snadno odvodíš, že doporučuje necpat tam univerzální směsná hnojiva, ale citlivě a cíleně doplnit jen ty potenciálně chybějící prvky.

Ještě k Tvému odkazu na BVK - to je jen kompletní seznam látek a materiálů, které se používají při technologickém zpracování vody (většina z nich je v průběhu tohoto zpracování z vody zase odstraněna). Smysluplnější než tento seznam by bylo dát sem aktuální rozbor brněnské vody, s obsahem těchto prvků. A úplně nejsmysluplnější by bylo udělat si rozbor vody v daném akvárku, aby bylo zřejmě, jaké prvky tam TEĎ reálně chybí/přebývají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2018 13:20 bublina Re: Amazonka
co hlavne vidim, ze mas holy stonky. jak vypadaj ty listy co pred nama schovavas ? ty dirky co tam jsou tedka mozna nekdy v minulosti byly nedostatkem K, aktualne ale tim problemem nejsou.
na obrazku 3 na stonkovce v popredi vidim rasu a vidim tam i zloutnuti listu. muzes nam to ukazat lip ? kolik rostlin je tedka celkem v akvarku ? celkovy foto ?
na obrazku 1 vidim ze tam neni moc chlorofylu. cim to je ?
jsi si opravdu jista ze tva vodovodni voda obsahuje tolik dusiku, ze vymenou ho tam dodas dostatecne kdyz tam nepridavas externe ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2018 12:28 bublina Re: Maq
ten chlor tam bude k cemu ? ze se z nej stane chlorofyl ?
v cem spociva smysl pridavat do akvaria chlor, kdyz brnenska voda ma uz tak 20mg/l ???
k cemu potrebuje draslik kdyz uz ho tam tak jak tak pridava profitem+malo s fosforem ?
k cemu potrebuje horcik kdyz ho ma v profitu ?
mimochodem:
www.bvk.cz/…
síran hlinitý
oxid vápenatý
oxid chloričitý
aktivní uhlí granulované
chlor
chlornan sodný
chloritan sodný
ozon
manganistan draselný
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 14   24.10.2018 09:14 Maq Re: Passenger77
Já nemám brněnskou vodu, a vůbec zacházím s vodou úplně jinak.
Ale přes soukromé zprávy jsem to už mnoha lidem spočítal na míru - podle objemu jejich akvárka, parametrů vody, flaštiček které mají k dispozici a používají k dávkování.
Jinak než na míru by se hnojit nemělo.
Kdo chce, může mi napsat. Neobtěžuje mě to, mám na to tabulku, zadám parametry a výsledky mám hned. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   24.10.2018 07:57 Muž Passenger77 [523] - RostlinyRe: Maq
Ahoj Maqu,
a kolik by jsi tam toho přidával do AQ...? Pro lidi, co nepoužívají (při)hnojení práškem je to zásadní informace ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2018 14:50 Maq
www.likochem.cz/…
www.likochem.cz/…
Postačující čistota, 45,- Kč plus poštovné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.10.2018 13:23 R Muž vaclav [14598] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Amazonka
Jednoduší než koupit od každého kilo je PMDD. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   23.10.2018 13:12 Maq Re: Amazonka
Máš brněnskou vodu, to je hodně nevýhodná výchozí pozice.
1) Egeria. Ano, je to biogenní odvápnění, ke kterému dochází, když rostliny vyčerpají CO2. U Brňáků časté. Můžeš snížit intenzitu nebo zkrátit čas svícení. Anebo, pokud si troufneš, hodně opatrně snížit pH kyselinou chlorovodíkovou (solnou) nebo sírovou.
2) Tvoje kytky nevypadají, že by trpěly mohutným nedostatkem živin. Pokud tady nějak zasahovat, tak jen jemně.
3) Brněnská voda obsahuje velmi mnoho vápníku, a relativně k tomu skoro žádný hořčík a draslík. Hořčík dělá rostliny zelenější a draslík zdravěji tvarované lístky (mj. bez dírek). Takže jemně hnojit hořčíkem a draslíkem je tady asi rozumné.
4) Nevím o žádném "flaštičkovém" hnojivu, které by přidávalo právě a pouze tyto dva prvky. I když máš dost možná k chemii odpor, opravdu nejjednodušší je pořídit si soli (sloučeniny) uvedených prvků. Já bych vzhledem k okolnostem doporučil chlorid draselný (KCl) a chlorid hořečnatý (MgCl2). Jsou to chemikálie, ale běžné, bezpečné a celkem levné. Za cenu flaštičkového hnojiva dostaneš od každé z těch dvou látek půl kila... to máš nadosmrti.

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [23] ...... 200

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 161573x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369-co-se-to-deje-s-rostlinami?od=1101