Co se to děje s rostlinami?
Sprominutim kdyz si kazdy kvuli kazde pi.... zalozi vlakno tak bych te hned najal aby jsi udrzovala databzy!!!
Snazim se spravcum usetrit praci a velikost databaze.
A jinak doted dva mesice jste si ani nezdechli ze mu poradite a nyni kdyz uz treba ani neni akvaristou budete najednou odpovidat ? Ha ha ha
0 30.06.2008 20:07 Usine – Re: datura
Na odpověď byly dva měsíce tak o nějakém skákání nemůže být řeč. Nelze zakládat stále nová témata.
Resis 2 mesice stary dotaz ja se ptam na deravy echinodor.
lilaeopsis je docela náročná rostlina - vyžaduje hodně světla, nenávidí tvrdou a zásaditou vodu. popravdě se většinou spíš neujme a v praxi je jen málo akvaristů, kteří s ním nemají problémy
Molibden jednou za 14 dni tam leju takze tim by to snad byt nemelo.
For Vaclav:
vypada to obdobne ale mam i listy kde je schovana spicka pred svetlem a ta je krasne zelena a pod ni se to rozpada. V pripade ze by to byly odumirajici stare listy tak by to vzdy mnelo byt od spiscky nebo se pletu ? Ale jinak to vypada hodne podobne
Mne to isté robí Echinodorus Atlansberg-iba staršie listy,mal som tam 6 ks menších prísavníkov,tak som dal 3 ks preč,myslel som si že to bolo v nich,ale skôr si myslím,že prísavníci ohlodávajú už poškodené listy-iba urýchlia proces. Jediné čo sa mi vidí že pomohlo,je pravidelná výmena vody-namiesto 30 L mením 45 L/týždenne v 248 L Akváriu a dal som ku koreňom hnojivo. Inak,najviac napadnuté listy raz mesačne otrhám,rastline to iba prospeje.(čital som že je to nedostatkom Molybdénu-neoveroval som to,lebo nikdy som žiadne testy nemal a ani nemienim)
Mě děraví listy u Amazonicuse a u Hygrophily Siamensis
ty ve stínu jsou OK, ale na světlu se po pár týdnech proděraví
0 28.06.2008 16:43 Usine – Re: ghostik
To je můj list
To jsem si tez myslel. Ale proc to delaji ty co jsou na svetle a kdyz je utrhnu tak mi zbyte z cele ruzice 20 listu jen 5 novych uprostred :o(
Jelikoz jsem si nebyl jisty tak jsem to sem dal jestli se s tim nekdo nesetkal a uz to neresil. Jinak roste ja divej a ma zase slahoun a rostou furt nove listy takze ty nejvic derave trham a vyhazuju
Edit: oni mi totiz i deravej spodni listy Limnophila a pak u dalsich dvou Echinodoru s uzkymi listy (amazonicus, latifolius)
0 28.06.2008 15:13 Usine – Re: ghostik
Ten list se mě zdá normální Mě se to také tak dělá u starších listů. Od špičky začnou děravět.
Naredim a rozliju po hladine u rampy od filtru.
To PH lita predevsim den - noc. Prez den cca 6,8 po vypnuti svetel to behem 1-2 hod vylitne nad 7 a do rana do 6hod to klesa ke 6,6. Nonstop jede CO2 ktere se vypina pri PH 6,70 pak jeste setrvacnosti bubla z hadicek a zapina se pri 6,76.
moje kořínky nehnijí, koukán na ně u skla
Jenže mě neroste ani ta gigantea-já bych malinko chtěla přistínit hladinu u Cryptocorynek-takže gigantee pH ve vaší nádrži nevadilo.
0 28.06.2008 14:05 Usine Jak tam tu sodu dáváš?
To ti PH v akváriu tolik lítá 6,65-7,05?
Jo a zere listy jen na svetle protoze mu ve stinu nechutnaj
Tak potom neviem. Niekedy to môže spraviť aj ancistrus.
Jedlou sodou jsem si zvizoval KH z 1 na 3°. Jo a je zapnute CO2 PH se pohybuje od 6,65° do 7,05°
Sodu jsem sipal vzdy vecer pri PH 6,6 aby to neletelo moc vysoko.
Prečo si tam dával jedlú sódu? (NaHCo3)
Tá akurát dobre zvýši hladinu pH. Pokiaľ si chcel tročku zvýšiť tvrdosť, tak na to sú dobré vápence, koralová drť a krieda.
Vysoké pH rastliny nemajú radi, ale teraz neviem či si meral pH pred alebo po nasypaní sódy.
Zdravim
Mam problem viz foto. Zaha da je v tom ze takto napadeny jsou jen listy na ktere sviti svetlo! Tento list je stinen od pulky dolu dalsim listem a ta spodni pulka je normalne zelena bez der a znamek rozpadani se. Proste co je ve stinu je OK to co je na svetle se rozpada. Posledni dobou zadna zmena v osvetleni nebila prodelana. Objevilo se to pred mesicem po 5mesicnim prosperovani rostlin. Parametry vody jsou 6,8° PH, 1-2mg P, 0mg NO2, 25-50mg NO3, 3° KH, 7° GH, 0,3mg Fe. Jedine co jsem tam ted 2x nasipal navic je Jedla Soda jinak vse stale stejne.
Predem dik
Edit: je pustene CO2 a PH je hlidano v rozmezi 6,65° az 7,05°
0 27.06.2008 22:02 Usine – Re: prisavnik
Vytrhni jí podívej se jakou barvu mají kořeny, pokud bílou tak otrhej starší listy zkrať kořeny a zasaď ji zpátky. Jestli bude barva tmavě šedá, nebo černá, tak ti hnije dno a chce to pořádně odsát.
tu je ta moja uplne vybletnute listy
0 27.06.2008 21:21 Usine – Re: bucliik
Valisnerek jsem se zbavil pro jejich moc bujný růst Spiralis měřila za chvíli přes metr a stínila . Nechal jsem si jen Vallisneria contortionist a té nízké Ph nevadí.
Asi tak
A to by vyřešilo můj problém, proč ty moje přestali růst...
Tak jsem se prokousala alespoň prvním článkem-akvarijní rostliny problém.
citace ze stránek:,,Negativní působení na vodní rostliny díky dodávání CO2 můžu konstatovat pouze u zákrutich Vallisneria, které mně nejlépe rostou ve vodě s hodnotou pH nad 7,5.,,
Znamená to tedy že ve všech akváriích kde tak krásně rostou je pH nad 7,5?
Takže moje paramatry:
vstupní voda: pH 6,8-7...CT 10 N...UT 9°dKH...NO2 0mg/l...NO3 10 mg/l
akvarijní voda:pH 7......CT 9,5N...UT 8°dKH...NO2 0mg/l...NO3 0 mg/l
takže asi koupím PMDD a budu malinko dohnojovat-do teď tam bylo NO3 víc...souhlas?
CO2 teď nepřidávám, protože rybky mají 30°C, tak je šetřím
0 26.06.2008 12:26 Usine – Re: bucliik
Udělej si pořádek v prezentaci tvoje ryby nějak nesouhlasí. Podle toho co tam máš napsáno je jich na můj vkus trochu moc. Nemůžeš mít všechno hodně ryb a krásné rostliny to nejde dohromady. Pokud měříš PH kapkovými testy tak 6,8 to asi nebude, spíše něco přes 7.
www.akvarijni.cz/… Valisnerek jsem se zbavil, protože mi sice rostly slušně, ale s různě podivně zohýbanými listy a poslední dobou začaly vršky a kraje nových listů žloutnout...
3 25.06.2008 19:32 PT [89] tady je ukazka z knizky Ecology of planted aquarium od Diany L Walstad...
strucny preklad - vlevo mekka a kysela zemina (raselina), vpravo tvrda a alkalicka zemina.
když já už je v zahumuseným dně měla-bylo štěrkový a hromada bordelu tam byla a nechtěly růst. dneska jsem kápla do akvárka 5 kapek hnojiva s železem, večer to změřím a uvidím, ai kdyžtak kápnu další dvě kapky
ale po přidání světla se mi poprvé dostaly až k hladině(jenže pak se jim udělá dírka v listu a list jde do háje)
dno u vallisnerek neodkaluju, nedostala bych se tam, takže myslím že špinavý bude.
já přemýšlela jestli to není tím, že je mám blbě zasázený- moc nade dnem nebo moc ve dně....tak jsem vyzkoušela nasázet je různě-ale výsledek žádnej
do teraz rastli bez problemov nic im nebolo a teraz nevem co sa snimi stalo,no vodou to asi nebude ta je stale taka ista z vodovodu
jako že jim vadí měkčí voda?
musel som az 2 krat do tyzdna lebo mam moc ryb,mam tiez malinke valisnerky a tiez su uz blede a hniju
mě i odnožuje, po přidání světla jsem myslela že je po problému, ale už zase odpadávají i lístky u úplně mlaďoučkých rostlinek, ani ne 5cm.
jak měníš vodu ty?
te listy su uplne blede az priesvitne a upne tenulinke a potom sa rozpadnu,ona normalne rastie ale toto robi problemy neviete cim to moze byt?
tak tuhle diskuzi budu s láskou sledovat, mám s ní problém odjakživa. Předtím ti rostla hezky? Tak alespoň to ti závidím. Mě listy taky blednou, některý uhnívají ode dna, některý od konců, v některých se udělají dírky uprostřed listů.
Přidala jsem osvětlení, vyměnila dno, šupla pod ně Bivoje, vodu měním pravidelně 1x týdně.
Nevím co se jim u mě nelíbí.
Jen mě napadá-nebude zelená řasa spíš z přebytku světla než živin?
ahojte mam problem s vallisneriou listu blednu a rozpadaju sa nemoze to byt tym ze som prestal hnojit? zivin je tam dost aspon podla zelenej riasy,prosim pomozte
Starší reakce
Já myslím, že vypadá dobře, jen je tam na ní asi moc světla, ale to jí spíš přispěje. Začas trochu změní listy, za tlustší. Nevypadá, že by jí něco scházelo..
Asi bych tu kytku dal do jiného akvárka, tady se ji moc nedaří... třeba bych ji zkusil s někým vyměnit za jinou. Ještě kdyby byla menší, přesunul bych ji do rohu a nad ní zaparkoval nějakou plovoucí kytku, aby ji dělala stín
0 05.06.2008 22:03 Usine – Re: Lucinka
Cryptocoryny jsou vesměs stínomilné rostliny. Čím je světla méně tím se více tahají vzhůru a naopak. Pokud se k nim dostane ještě denní světlo přímo zakrní. To platí hlavně o affinis, z kterou mám tuto zkušenost. Z barevností u affinis je to ale právě naopak, při slabém světle má syté barvy při vyšší intenzitě osvětlení barva bledne a to platí o obou stranách listu. Co je to za rostlinu ti ale nepovím.
Ono to bude opravdu tím, že toto není C. affinis, ale jiná. Možná C. wendtii, tropica,
veinbergii nebo co já vím. C. affinis vypadá takhle
rybicky.net/atlasrostlin/cryptocoryne_affinis , čili úplně jinak. To proč je červená nebo nikoliv závisí od toho jaké se jí dostává spektrum světla. Ale jak to přesně je už nevím
.
Domnivam se, ze k. affinis dostala ceske jmeno po tom, ze ma listy zespod cervene (az hnede), ale budu rad, kdyz me nekdo opravi jestli se pletu
Přidat reakci
1 ...... [170] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x