Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 41 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2017 21:27 Muž dudl007 [15] Re: Dandyy16
A důvod proč dodáváš jednou tolik hnojiva? Je lepší hnojit opatrně ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   20.01.2017 21:26 Muž Dandyy16 [-6] – Dotaz
Ahoj ,Tak před 14ti dny mi rostli kytky jak šílené a ted se to vše proste zastavilo jedna kytka která rostla asi tak nejvíce ztrácí staré listy hnojim do vody i dno Co2 v normě a ro dokonce dávám jeste jednou tolik hnojiva než je psáno v návodu muže někdo poradit ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2017 20:22 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: KarlosS
Teď po výměně 25% vody (dělám každý 3. den) cca 25mg/l. Měřil jsem poprvé a čekal jsem méně. Akvárium je celkem nové, tak to NO3 možná kolísalo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2017 20:02 Muž KarlosS [1219] - labyrintky, halančíci, krevetky, rostlinyRe: NHKG
kolik tam máš NO3?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.01.2017 18:26 Muž Driv3r [236] Re: Jája
tak po delší době echinace shodili par listu asi byli poškozeny od transportu a chvilku jim trvalo než si udělali novy kořen systém ted už vyháněji novy listy jako blázen jeden i vykvetl a hodil novou ružici .a kupodivu přistižen ancik jak udělal do jednoho diru.do mladého listu, starých si nevšíma.annubiasi už se taky srovnali jen ten jeden tomu zustal jen jeden list a nějak mu to trva mel sem v akva spoustu malích šnecku jako okružák ale byli furt malí. od chvíle co sem přendal větší ryby přestal ubytek listu na anubiasech.a šnečci ubyli. smich souhra okolnosti a netrpelivy JA smich
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.01.2017 18:32 Muž NHKG [3900] - Hadohlavci
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Akvárium je atypické. Je na okenním parapetu na jihozápadní straně. Takže tam dost svítí slunko a večer 6 hodil stolní lampička. Navíc je jen 6 týdnů staré a měním hodně často vodu (co 3 dny cca 25%). Hnojím jen trošičku PMDD bez KNO3 v náhodných dávkách a intervalech.
Nějak s rostlinami moc neumím, tak se radši ptám, jestli ty narůžovělé po krajích a celkově bledé listy jsou normální, nebo radši víc hnojit. Bojím se zkoušet naslepo větší dávky hnojiva, aby Cryptorynky náhodou nenapadlo přelistování.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.01.2017 13:59 Maq Re: zervan
zervan napsal: Tak nadbytok dusíka? To zakrpatievanie listov a lesk sa mi i predtým ukazovali pri vyšších dusičnanoch.
Rozdíl mezi dusíkem v dusičnanové a amonné vazbě je mj. v tom, že v prvním případě rostlina přijímá aniont a interně ho redukuje, zatímco v druhém případě přijímá kationt. Takže i když by množství přijatého dusíku bylo stejné, metabolické pochody jsou různé, a to se snad může promítnout do příjmu/dostupnosti dalších iontů.
Možná. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 7   12.01.2017 13:01 Muž Ciffik [761] - RostlinyRe: zervan
Pokusím se přidat svou troškou do mlýna. Snad nebudu úplně mimo a třeba tě to posune...Řešil jsem dlouhodobě stejný problém.

Nakonec alespoň v mých podmínkách pomohl reset (denní výměna 50% vody v průběhu jednoho týdne) a následné snížení mikroprvků (původně jsem měl za to, že šlo o nedostatek, tak jsem po troškách zvyšoval). V současnosti mám klid a rostou, pro mě v minulosti problémové, rostliny jako R. macranda, L. super red a rubin, ovšem pokud tedy nepřekročím týdenní dávku O,2 mg Fe a tomu odpovídající koncentrace ostatních mikroprvků z micromixu. Když jdu výš, tak mívám problémy hlavně s rostlinami typu Alternanthera, Nesaea, Ludwigie, Rotala - viz. tvá čtvrtá fotka - Ludwigie super red, ta to vystihuje asi nejlépe. U Alternanthery dochází ke krabatění a deformaci listů. Úplně nejhezčí mám kytky při přidávání 0,1 mg Fe/l týdně.

Že by toxicita těžkých kovů?

U přítelkyně mám akva, stejný objem taktéž na liaporu, stejná technika, stejné rostliny a tady si můžu dovolit až 0,5 mg Fe/l týdně než se začnou objevovat první problémy, ovšem rostliny vypadají nejlépe při přidávání zhruba 0,2 mg Fe/l týdně...Testy nemám, nic neměřím. Týdně jak u sebe, tak u ní měním zhruba 50% vody a hnojíme denně do vodního sloupce. Dle srovnání vstupní vody z vodáren má však zhruba 3x tolik vápníku (60 mg/l).

O vápníku se zmiňuji zcela záměrně. Mám teď rozečtené nějaké zahraniční diskuze o toxicitě mikroprvků, převážně bóru. Taktéž jsem narazil na zajímavý článek, kde se píše v podstatě o tom, že čím víc je v akva vápníku, tím víc bóru tam lze mít, aniž by se to negativně podepsalo na rostlinách. Potvrzovaly by to i nějaké diskuze na plantedtank.com, kde lidem z obdobných problémů pomohlo (alespoň částečně) přidávání vápníku a to i přes to, že jej měli ve vstupní vodě dostatek.

Možná jsem zcela mimo a nemá to sebemenší souvislost. Taktéž porovnávat dvě akva je nesmysl - vím. Každopádně když se budu řídit jen tím, co vidím na rostlinách v akva, tak za mě mikroprvky raději každý den a ve velmi malém množství. Nedávno se mi rozbila váha s kterou vážím mikroprvky. Na novou jsem čekal z ebaye 3 týdny. Během prvních 14 dní jsem na rostlinách nezaznamenal sebemenší problém. Až ten třetí začala odumírat macranda a C. piauhyenesis. Během týdne po opětovném přidávání mikroprvků jsou opět v pohodě. X let jsem se trápil, teď si užívám nádherných rostlin a jediné, co jsem změnil je množství mikroprvků.

Na nedostatek kvůli vynechanému hnojení v rámci dnů (alespoň u mikroprvků) už moc nevěřím, na toxicitu způsobenou výrazným hnojením však ano...

Ať to roste ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   12.01.2017 12:28 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: Driv3r
U toho levého anubiase to vzdáleně připomíná práci ancíka, ale ještě jsem neviděla, že by ancík hobloval anubias, což potvrzuje ta druhá rostlina, to není práce ancíka. Něco se jim hodně nelíbí.Já bych ty anubiasy přesadila jinam. Možná jim vadí ty šutry. Přivázala bych je na kořen, možná to zabere. Pokud echináče byli emerzní, tak tak přelistovávají. Pokud byli submerzní a to, co popisuješ, se děje u těch nejstarších listů, tak bych řekla, že se naplnil jejich čas a odcházejí. Případně si z těch starých listů ty nové berou živiny pro růst. Ale když jsou stonkovky v pořádku, tak to těmi živinami nejspíš nebude. A co světlo, mám pocit, že se na ně nedostává. Na fotkách jsou spíš ve stínu. Ancíky to taky nebude, protože ti hoblují plochu, ne špičky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   12.01.2017 11:22 Maq Re: Marcel G
Taková fotogalerie by byla báječná a moc užitečná věc. Fotografie se na netu najít dají, ale většinou jak na potvoru jsou anomálie demonstrovány na úplně jiných rostlinách, než které mě zrovna zajímají. Co s fotkou Ludwigie, když mi chátrá Sagittaria? Atd.
Na druhou stranu je pravda, že i když šťastně identifikujeme nedostatkovou živinu, nemusíme z toho být dvakrát moudří. Vedle faktorů, které Marcel zmínil, bych podtrhl význam rhizosféry. Aktivně tam působí rostliny svými kořeny a spousta bakterií. V objemech počítaných na mikrometry se tam dějí nesčetné fyzikálně-chemické zázraky. Neumím si ani představit, jak se tyhle procesy dají analyzovat.
Mimochodem, tady někde nejspíš tkví důvody, proč většina akvaristické obce odmítá půdní filtry. Ale další otázky zůstávají: humózní substráty pod písek, jílovité částice, optimální zrnitost písku, údajně porézní substráty z pálených jílů, a další. Můžeme kacířsky pochybovat i o prospěšnosti odkalování.
Nakonec poraženi končíme u konstatování, že každé akvárium je unikátní... :-(
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.01.2017 09:27 Marcel G Re: zervan
Dušane, narovinu: Identifikace příčiny podobných problémů čistě jen "od pohledu" je podle mě spíše věštění z křišťálové koule. To, že tam nějaké živiny přidáváš, ještě nemusí znamenat, že jsou pro rostliny dostupné. Například přebytek draslíku může blokovat příjem jiných kationtů. Takže přestože tam něčeho může být relativní dostatek, ve skutečnosti se tato živina nemusí prostě do rostliny "protlačit". Chci tím jen říct, že nemůžeš vyloučit např. fosforečnany jen proto, že naměříš ve vodě 0,8 mg/l. Kromě toho o některých rostlinách je známo, že preferují příjem P, Fe, Mn a některých forem N svými kořeny ze substrátu, takže i když budeš mít tyto živiny v hojné míře ve vodě, nemusí být pro ně opět přístupné (nebo jen v malé míře). A i když třeba nakonec zvýšíš (nebo snížíš) koncentraci nějaké živiny a problém se tím vyřeší, jak si můžeš být jistý, že tím problémem byla opravdu tato živina, a nikoli něco jiného, čemu tato živina jen bránila v přístupu do rostliny? Podle mě je nejspolehlivější metodou, jak se dopátrat pravdy, analýza akvarijní vody + analýza rostlinné sušiny postižených rostlin. Obojí je bohužel dost drahé. Už delší dobu plánuju, že bych udělal experiment, ve kterém bych měl v testovacích akváriích vodu o přesně známém množství živin, přičemž bych v každém akváriu vynechal vždy jednu konkrétní esenciální živinu, a dokumentoval bych jejich růst. Tím bychom mohli získat celkem spolehlivou fotogalerii projevů deficience konkrétních živin u různých druhů akvarijních rostlin. Bohužel bych při tom nesměl používat půdní substrát (ve kterém by vynechaná živina zcela určitě byla), jenže podle mých zkušeností některé rostliny k dobrému růstu prostě substrát potřebují. Třeba Ti ale někdo poradí lépe. Já jsem v tomto trochu pesimista. :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   11.01.2017 23:11 Muž zervan [1123] - Rostliny – Ludwigia
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pozdravujem, som tu opäť s problémom Ludwigia repens, podobným ako na konci novembra. Ten som vyriešil viacerými zmenami - ubral som dusičnany (a s nimi čiastočne i draslík, no stále ho bolo priveľa) a horčík (len extra pridávaný, vo vstupnej vode je ho dosť), pridal som sépiovú kosť a dočasne som prestal dávať mikroprvky okrem trochy železa (podozrenie na toxicitu). Zaujímavé bolo, že vždy po údržbe (keď som spodok vyhodil a zasadil vrch) rástli pekne pár dní, čo ma priviedlo k myšlienke toxicity substrátu. Hlavne po stopnutí mikroprvkov sa krásne rozbehla, nové listy boli veľké a okrúhlejšie, bez nedostatkov. No po čase sa to zase trošku zhoršilo (nové listy menšie, zase trochu deformované).

Veľké zhoršenie nastalo až teraz v posledných dňoch, keď som prestal dávať dusičnany úplne, no nahradil som ich močovinou najskôr v rovnakom množstve dusíka, potom až 2-násobnom. Pôvodné dusičnany z vody zmizli úplne.

Stav listov Ludwigia repens 'Rubin' je vidno na prvej fotke (triptych) - nie všetko vidno z fotky, tak skúsim pridať i slovný opis: listy sa stávajú akoby nalakované, lesklé, zvraštené, mladé listy sú menšie, keď narastú, sú podlhovasté, akési pokrivené. A hoci majú žilky silne červené, pletivo medzi nimi je viac do žlta.

Navyše sú akoby zmačkané, tmavé (skoro čierne) škvrny - jednak na odrastenejších listoch hlavne na konci, ale i na mladých výhonkoch rastlín, čo vidno na druhej fotke (tiež triptych). Fotka je dosť neostrá, to bolo tým, že som musel fotiť šikmo pod uhlom, aby nezacláňali listy a to sklo akvária je dosť opticky zlé, veľmi deformuje obraz ak nefotím kolmo k nemu.

Niektorým listom akoby "opadávala farba", jeden som odfotil na tretej fotke, dokonca odpadol sám - nebol starý, ale relatívne mladý (nie najmladší).

Na 4. fotke nasleduje nová mladá Ludwigia sp. 'Mini Super Red' - na nej sa mi tiež nepáči, že nové listy vyháňa zakrpatené. Sú síce pekne tmavé, ale pred týždňom boli oveľa väčšie a pekne sa rozvíjali. Pripomína mi to ten istý problém ako má Ludwigia repens.

Na 5. fotke je tiež nová a mladá Ludwigia inclinata 'Red' - na tej sú nové listy akési bledé, skoro až biele. Toto by mohol byť nedostatok železa?

Iné rastliny v akváriu nevykazujú žiadne problémy zatiaľ, rastú normálne. A dodám tiež, že v inom akváriu som tie dva druhy novej malej Ludwigie zasadil tiež a tam sú problémy rovnaké, no v ešte väčšej miere, nové listy úplne miniatúrne. Tam hnojím výrazne viac, asi 3-násobok dusíka, voda je tam tvrdšia (GH i KH).

Hoci som pozeral viaceré weby opisujúce príznaky nedostatku prvkov, pri týchto červených rastlinách nie som si nikdy istý. Na tej Ludwigii inclinata možno ide o nedostatok železa, to by nebol problém, v posledných týždňoch som ho naozaj držal na polovici, ale už obnovujem dávku. Ale mohol by to byť i mangán, ktorý som dočasne stopol.

Opadnutý list, ktorému na polovici chýba farba - vari nedostatok fosforu? To sotva, fosforečnanov mám cca 0,8 mg/l. Tak nadbytok dusíka? To zakrpatievanie listov a lesk sa mi i predtým ukazovali pri vyšších dusičnanoch. Ale čo to černanie, tie škvrny? Nedostatok nejakého mikroprvku? Už som začal pridávať aspoň v polovičných dávkach, vrátane mangánu.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.12.2016 21:00 Muž Driv3r [236]
Fotka k příspěvku Ahoj jdu s otazkou založil jsem druhou nádrž vulkán.... A se dnem sem dostal i rostlinky ale některý echinace stracej barvu z konci listu mozna kvuli transportu? Rostlinky i zmíněné echinace maj spoustu novych listu ale par jich furt odchází( v prezentacia )dalsi co me zaráží je rozpad listu asi u anubiasu fotky zde
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 14:31 Žena Eliss [105] Re: Jája
Díky za vyčerpávající návod palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 11:23 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: Ciffik, Elis
Upřesním 0,5 ml hnojiva, to jsem, přiznávám,napsala nesrozumitelně, myslela jsem hnojení obecně. Ta informace nebyla myšlena v návaznosti na KNO3, ale na běžně prodávané komerčně vyráběné základní hnojivo pro akvarijní rostliny, případně PMDD. Tím samozřejmě ani nemyslím tekuté CO2, které Elis používá. Jak přidávám KNO3 jsem vysvětlila. Z toho si ani nedělám roztok do zásoby, ale jak jsem už psala, rozpustím o oka pár krystalků (mizivé množství - zlehka nalepím na suchý prst, oklepu a co zbyde rozpustím) a jednorázově do AQ přidám.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 10:24 Maq Re: Eliss
Eliss napsala: AQ jede asi 10 let
Četl jsem Vaši prezentaci. Věřte mi, máte nové akvárium. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 08:51 Muž Ciffik [761] - RostlinyRe: Maq
Maq napsal: Podle těch teček na Hygrophilách by to mohl být nedostatek draslíku.
Ale neberte to jako pobídku ke hnojení. Naopak, raději častěji vyměňujte třeba menší část vody.


voda vodovodního řádu ČR je draslíku v podstatě prostá, častější výměnou vody by si patrně nepomohla...

nicméně souhlasím, osobně bych také začal u draslíku
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 08:49 Muž Ciffik [761] - RostlinyRe: Jája
Jája napsala: Zaměř se na hnojení - často a trošku, než velkou dávku najednou. Mohlo by stačit 0,5 ml denně.

bez množství rozpouštěné látky (KNO3) a rozpouštědla (vody) je údaj 0,5 ml denně nic neříkající hmm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.12.2016 08:25 Žena Eliss [105] Re: Maq
AQ jede asi 10 let, ale cca před dvěma měsíci jsem začala napravovat chyby- vysadila více rostlin a začala s pravidelnou údržbou, ale asi to není dost. Asi dělá problém i to dno a světlo. Kytky 2 měsíce pěkně rostly a najednou během 14 dnů jdou do kopru, ale ne všechny. Testy mám základní od Rataje ph, no2,3.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 22:31 Maq Re: Eliss
Já bych s tím dusíkem nespěchal. Mít málo dusíku v novém akváriu je docela kumšt. Raději bych napřed koupil nějaký test a změřil to.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 22:13 Žena Eliss [105] Re: Jája
Díky, zkusím jak říkáš, to KNO3 koupím samostatně? A ještě budu teď častěji měnit vodu a počkám co to udělá :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.12.2016 21:50 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: Eliss
No jestli zkomírá i růžkatec, tak bych nožná přidala malinko dusíku. U těch rychlerosroucích by to mohlo být i nedostatkem dusíku. Já se řídím plovoučkami. Když se jim nedaří, tak rozpustím pár krystalků KNO3 a šoupnu to do AQ (vychytáš tím dusík i případně draslík). A vždy mi to zabere. Že se nedaří plovoučkám, tak to v první fázi poznáš podle toho, že mají krátké kořeny a dále i podle toho, že jsou malé, mají žluté listy a přestávají se množit. Jakmile přidám dusík, tak si mlasknou a vyženou dlouhé kořeny a zase začnou růst. Ale ty dírky jsou podle mě od nedostatku světla. Zaměř se na hnojení - často a trošku, než velkou dávku najednou. Mohlo by stačit 0,5 ml denně. Uvidíš, co to udělá, pak bych teprve řešila kytky. Máš jich celkem dost, ale ještě se něco vejde. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 20:36 Žena Eliss [105] Re: Jája
No právě, že tam mám dva druhy hygrofily, ta vpravo je dobrá a roste pěkně od začátku a na té vlevo jsou tečky a od spodu opadávají listy. Já na ty rostliny mám smůlu, může to být i tím hrubým dnem, že se tam kytkám nedaří? Taky jsem tam nedávno dala 2 ks microsorka, někde jsem četla, že se ostatním kytkám nelíbí. Pak to světlo, ale zas tady setovky má dost lidí a kytky rostou. Máš nápad na nějaký opravdu plevel, který by rostl i v těchto podmínkách, mě už tam skomírá i růžkatec :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.12.2016 15:02 Maq Re: Eliss
Podle těch teček na Hygrophilách by to mohl být nedostatek draslíku.
Ale neberte to jako pobídku ke hnojení. Naopak, raději častěji vyměňujte třeba menší část vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   14.12.2016 12:29 R Žena Jája [1426] - ŽivorodkyRe: Eliss
V AQ jsi provedla změnu, která se nelíbí affinisce - vyměnila jsi vodu po dvou týdnech, takže na to afiniska reagovala rozpadem listů (podle mě, nebo je to i od jednorázového hnojení). Jinak si myslím, že 15 w zářivka je na tvé AQ málo. Zřejmě kvůli tomu ty ostatní rostliny vypadají, jak vypadají (ale afiniska zvládne i slabé osvětlení). Mám zkušenost, že rostliny, pro které nemám v AQ podmínky ze začátku rostly, ale když jim došlo, že to v tom AQ pro ně není, tak zpomalily růst, nevypadaly zdravě, až zašly nakonec úplně. Ty máš v AQ i náročnější rostliny, které ti zřejmě odejdou. Jinak ty listy na první fotce vypadají na nedostatek světla, ale může to být i nedostatek stavebních prvků (nebo obojí). Přikláním se ale k tomu světlu. Možná by mohlo trochu pomoct, když ty strádající rostliny přesadíš na střed AQ přímo pod zářivku a kryprokoryny spíš na boky AQ.
V akváriu musíš nastolit pravidelnost a ne že tam občas něco přidáš.
EDIT: Je to vidět i na pačuli - opadané vytažené pahýly (světlo).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.12.2016 20:46 Žena Eliss [105] – Kde je problém?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, prosím o radu, rostlinky jsou v aq asi 2 měsíce, zpočátku pěkně rostly, ale teď cca 14 dní spíš chřadnou. Více na fotkách. V aq se nic moc nezměnilo.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 19:37 R Muž vaclav [14599] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Irbis191
rybicky.net/atlasrostlin/hledat/ Můžeš si vyhledat vlastní seznam stačí v atlase kliknout na lupu a zadat svoje parametry, stačí ji jen pár. Např. akvarijní-nenáročná-stonková atd. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 19:06 Žena Irbis191 [13] Re: vaaclav
a jaké bys mi doporučil? případně kam zasadit? mám rychle rostoucí hydrocotylu...
U toho jednoho echináčka (toho tmavšího) listy rostou dost a jsou v jiném tvaru (jsou vlnkovité, normální jsou hladké) u toho druhého rostou také, ale méně.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 17:53 R Muž vaclav [14599] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Irbis191
Ty listy u echinodorů jsou určitě emerzní a ty musí zhnědnout a shnít. Měli by ale začít růst nové submerzní a jiného tvaru. Bohužel jsi další rostliny nezvolila moc dobře. Chce to pořídit nenáročné stonkové rostliny. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.12.2016 17:39 Žena Irbis191 [13] Re: JirkaŠčobák
Díky moc. Jak říkám nejdřív list zhnědne, pak shnije. Jaké podmínky bych tedy měla echináči poskytnout? Mimochodem, mám tam ještě jeden echináč a ten taky začíná hnědnout takže to asi dělají ty podmínky... palec
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2016 21:27 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: romant, Irbis191
Jsi si jistý? Ancistrus udělá viditelné díry do (mladých) listů, ožere listové vrcholky, ale Irbis píše o hnědnutí. O dírách (nebo viditelném okusu) nic.

P.S. Tyto problémy jsou důvod, proč už nechci ancistruse (přestože tady nevím, jestli je to on). Čekal jsem roky, než poslední uhynul.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2016 19:41 R Muž romant [27987] Re: Irbis191
Ano, tvůj tip je správný a máš tzv. smůlu, jak takto začnou, už je to nikdy a nikdo ani za nic na světě neodnaučí, prostě je to buď echináče a nebo ancák, možnost volby přecijenom existuje. :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2016 19:30 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: Irbis191
Nemáš ho utopený v substrátu?

Pokud je to v tom akváriu ve tvé prezentaci a máš tam stále stejně málo rostlin, tak to může být i z nějakých komplexních důvodů, že echinodory obecně nemají ideální podmínky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.12.2016 19:23 Žena Irbis191 [13]
Ahoj mému echinodoru začaly hnědnout listy, později zbydou jen žilky z listu ostatní shnije.
Mohla by to způsobovat moje ancačka? Věděla jsem že existuje riziko, ale opravdu jsem ji musela dát do většího akva už přerůstala to malé. Nikomu ji dát nemohu (a kdyby to nebylo nutné) tak ani nechci. Znám jediného kamaráda co je akvarista a ten ancíky už má (a dost velké).
Kdyby to bylo ancíkem, (vím že ho to nejde nebo jen těžko) šlo by ho to odnaučit nebo případně dávat nějaký doplněk, aby mi ho nehobloval? Dávám spirulinu. Nebo něco, po čem by echinodor rychle rostl a ancík by ho nestihl hned okousat. :) některé listy jsou ještě zelené.
Kdyby to ancík nedělal, čím by to asi bylo?
Fotku bohužel udělat nemohu (v nejbližších dnech), protože mi nevím proč mobil nechce ani za boha nic vyfotit-pořád to píše že je plná paměť přitom tam nic nemám, ani žádně fotky nic..
Ahoj a snad se nic takového nestane někomu z vás :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   06.12.2016 21:21 Muž cezarmilan [591] - RostlinyRe: zervan
Ja by som v malých dávkach pridával samostatne namiešané Fe a Mg, opakujem denne v malých dávkach

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2016 22:14 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: tonof
No, škoda že nebývame bližšie, premeral by som všetky hodnoty, čo mám k dispozícii :) Mimochodom, Pogostemon a Alternanthera (čo vidím na fotke v prezentácii) sú rastliny, ktoré mi proste nejdú, vôbec.

Ja skúsim ísť cestou zníženia dusičnanov (teda nepriamo i draslíka) a ak zaberie, tak skúsim samotný draslík zvýšiť, aby som vedel, či je to teda ním alebo dusičnanmi. Inak zrovna test draslíka som si nešikovnosťou trochu pokazil - rozbil vrchnú časť skúmavky, ale už od začiatku som si vypočítal postup, pri ktorom ušetrím polovicu testovacích zložiek a stačí mi spodná polovica skúmavky - akurát mi hrozí, že sa porežem o rozbitý vrch. Uvažujem o tom, že si časom kúpim nový test, potom by som prípadne lacno odpredal ten poškodený (k nemu stačí dokupovať náhradné náplne).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2016 21:48 Muž tonof [53] - RostlinyRe: zervan
Dušan mám ten istý problém s deformaciou mladých listov už vyše dva roky zvýšil som dávky vápnika aj horčíka ale nepomohlo to.Pri čítaní Vaši príspevkov som si uvedomil že nadmerné dávky draslíka bránia vstrebávaniu vápnika.Doteraz som draslík nemeral pretože test sa mi zdal drahý. Dávky K2SO4 som dával polovičné oproti KNO3 takže to mohlo spôsobiť nadbytok draslíka.Podľa Tvojich a Vaaclavových skúseností skúsim úplne vylúčiť K2SO4.Dúfam že to je príčina mojho problému X-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.11.2016 13:13 Muž zervan [1123] - RostlinyRe: vaaclav
Pozeral som staré zápisky (na toto je fajn denník akvária), záznamy meraní, ale aj fotky, ktoré mám v počítači a zistil som, že tento problém s Ludwigiou som už mal viackrát. Vždy to bolo po tom, čo som mal vyššie dusičnany v mäkšej vode. Problém je, že pri hnojení KNO3 ťažko od seba oddeliť dusičnany a draslík, draslík meriam zriedka, no skôr sa mi to javí tak, že nie draslík, ale samotné dusičnany korelujú s výskytom problému. Nejako zvlášť som si to však nevšímal, no skúsim sa na to zamerať a pozorovať, bude to na dlho. K podobným záverom dospeli aj v diskusii: www.aquaticplantcentral.com/… (ako zhrnutie experimentov v diskusii www.aquaticplantcentral.com/…) Akoby vyššie dusičnany komplikovali prijímanie vápnika. Trochu mám problém s tým, že sa snažím kombinovať dosť rozdielne rastliny - niektorým vyhovuje viac dusičnanov, iné začnú mať problémy. Niektoré začnú stagnovať a hynúť pri mäkkej vode (napr. Samolus), niektoré pri tvrdej (napr. Cabomba furcata). A tak sa snažím balansovať kdesi uprostred :) No, chcelo by to proste viac akvárií, ale to momentálne nejde.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   28.11.2016 22:03 R Muž vaclav [14599] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: zervan
Je to moc draslíku Kno3 ho obsahuje opravdu hodně. Já bych ho držel do 10. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.11.2016 21:45 Muž zervan [1123] - Rostliny – nedostatok vápnika?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ludwigia repens sa pokazila - mladé listy sú akési akoby pomačkané, zvlnené a malé, podobne Cabomba furcata má vrcholky podivné (doteraz bola v pohode). Na ostatných rastlinách nebadám problémy. Ide o nedostatok vápnika?

Vápnika by mal byť dostatok (tvrdosť cca 9 °dGH, vstupná voda Ca 35 mg/l, Ca:Mg = 2,3:1), lenže vystúpil mi dosť draslík - na cca 30 mg/l. Draslík stúpol preto, lebo akvárium má akosi veľkú spotrebu dusičnanov, tak denne pridávam až 4 mg/l dusičnanov v podobe KNO3, aby som ich držal na úrovni cca 10-15 mg/l. Problém sa objavil po tom, čo som dosť zvyšoval hnojenie dusičnanmi.

Ak je to teda deficit vápnika, stačí pridať sépiovú kosť? (azda ocenia i krevetky) Malý kúsok som skúsil dať, no len jeden z viacerých sa ponorí, iné plávajú na hladine (mám v pohári, či po čase klesnú). Alebo je nutné zohnať si iný zdroj dusíka, napr. dusičnan vápenatý, či amónny? Ešte nedávno som pri výmene vody dodával aj draslík (v podobe síranu), to som už ukončil. Tiež som pre istotu ukončil pridávanie horčíka, lebo nemám test na horčík samostatne, ak by ho bolo priveľa voči vápniku.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2016 18:21 Bacoun Re: Paul
Já bych řekl málo dusičnanů,ale počkej si i na názor nějakého zkušenějšího akvaristy přes rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2016 14:35 Muž Paul [2] - Asie – Staurogyne repens
Fotka k příspěvku Rostlinám vypadávají listy a nevypadá úplně v pořádku.. co s tím? Jako hnojivo používám Profiplants Complete.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2016 14:20 Muž JirkaŠčobák [3233] - Rostliny, divoké živorodky, akvária bez technikyRe: patrik332
Nepoužil jsi tekuté CO2?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.11.2016 12:28 patrik332 Re: Maq
No prezentaci jsem měl založenou, jen bez hlavní fotky..chtěl jsem ji zveřejnit až jak bude zaběhnuté...každopádně už jsem ji zveřejnil...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2016 23:43 Maq Re: patrik332
Nově založené akvárium je těžká situace i pro rostliny, ale nelze poradit pro nedostatek údajů. Nejkratší cesta je zřídit prezentaci akvária, z té by mělo být zřejmé vše podstatné. Potom někdo jistě poradí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.11.2016 23:24 patrik332 – rozpad rostlin
Fotka k příspěvku Zdravím, potřeboval bych pomoct, mám nově založené akvárium (týden), zatím bez ryb a nerostou mi rostliny, na egerii to jde poznat nejvíc - jakoby se rozpadá..postupně hnědne a mizí, anubiasy se také rozpadají. Bacopa se nerozpadá, ale vůbec neroste a kryptokoryny jakbysmet. Mám pocit že v akváriu je taky sinice, nebo rozsivka, nejsem schopný to určit...
pH:7,8 teplota 25°C. děkuji za jakékoli nápady.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2016 21:12 Muž Pasr [8] Re: vaaclav
Ty jo, tak to mě opravdu nenapadlo. Mockrát děkuji za odpověď
:-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   22.11.2016 18:21 R Muž vaclav [14599] - Echinodory + stonkové rostlinyRe: Pasr
Co takhle poškození od toho "tekutého uhlíku". :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.11.2016 17:42 Muž Pasr [8] – Změna barvy
Fotka k příspěvku Vrcholky této Ludwigy se začaly měnit z krásně červené na tuhle barvu.. Nevíte, čím by to mohlo být??
Děkuji
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   27.10.2016 13:49 Žena Eliss [105] Re: Maq
Akva už jede asi 10 let, jen jsou přidány kytky, které nebyly a nový filtr a světlo. Hradba je kvůli Ancíkovi, je to jeho domeček, ten by mi to neodpustil ;-), ale máte pravdu , je děsnej :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [41] ...... 200

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 161575x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369-co-se-to-deje-s-rostlinami?od=2001