Pozdravujem, som tu opäť s problémom Ludwigia repens, podobným ako na konci novembra. Ten som vyriešil viacerými zmenami - ubral som dusičnany (a s nimi čiastočne i draslík, no stále ho bolo priveľa) a horčík (len extra pridávaný, vo vstupnej vode je ho dosť), pridal som sépiovú kosť a dočasne som prestal dávať mikroprvky okrem trochy železa (podozrenie na toxicitu). Zaujímavé bolo, že vždy po údržbe (keď som spodok vyhodil a zasadil vrch) rástli pekne pár dní, čo ma priviedlo k myšlienke toxicity substrátu. Hlavne po stopnutí mikroprvkov sa krásne rozbehla, nové listy boli veľké a okrúhlejšie, bez nedostatkov. No po čase sa to zase trošku zhoršilo (nové listy menšie, zase trochu deformované).
Veľké zhoršenie nastalo až teraz v posledných dňoch, keď som prestal dávať dusičnany úplne, no nahradil som ich močovinou najskôr v rovnakom množstve dusíka, potom až 2-násobnom. Pôvodné dusičnany z vody zmizli úplne.
Stav listov
Ludwigia repens 'Rubin' je vidno na prvej fotke (triptych) - nie všetko vidno z fotky, tak skúsim pridať i slovný opis: listy sa stávajú akoby nalakované, lesklé, zvraštené, mladé listy sú menšie, keď narastú, sú podlhovasté, akési pokrivené. A hoci majú žilky silne červené, pletivo medzi nimi je viac do žlta.
Navyše sú akoby zmačkané, tmavé (skoro čierne) škvrny - jednak na odrastenejších listoch hlavne na konci, ale i na mladých výhonkoch rastlín, čo vidno na druhej fotke (tiež triptych). Fotka je dosť neostrá, to bolo tým, že som musel fotiť šikmo pod uhlom, aby nezacláňali listy a to sklo akvária je dosť opticky zlé, veľmi deformuje obraz ak nefotím kolmo k nemu.
Niektorým listom akoby "opadávala farba", jeden som odfotil na tretej fotke, dokonca odpadol sám - nebol starý, ale relatívne mladý (nie najmladší).
Na 4. fotke nasleduje nová mladá
Ludwigia sp. 'Mini Super Red' - na nej sa mi tiež nepáči, že nové listy vyháňa zakrpatené. Sú síce pekne tmavé, ale pred týždňom boli oveľa väčšie a pekne sa rozvíjali. Pripomína mi to ten istý problém ako má Ludwigia repens.
Na 5. fotke je tiež nová a mladá
Ludwigia inclinata 'Red' - na tej sú nové listy akési bledé, skoro až biele. Toto by mohol byť nedostatok železa?
Iné rastliny v akváriu nevykazujú žiadne problémy zatiaľ, rastú normálne. A dodám tiež, že v inom akváriu som tie dva druhy novej malej Ludwigie zasadil tiež a tam sú problémy rovnaké, no v ešte väčšej miere, nové listy úplne miniatúrne. Tam hnojím výrazne viac, asi 3-násobok dusíka, voda je tam tvrdšia (GH i KH).
Hoci som pozeral viaceré weby opisujúce príznaky nedostatku prvkov, pri týchto červených rastlinách nie som si nikdy istý. Na tej Ludwigii inclinata možno ide o nedostatok železa, to by nebol problém, v posledných týždňoch som ho naozaj držal na polovici, ale už obnovujem dávku. Ale mohol by to byť i mangán, ktorý som dočasne stopol.
Opadnutý list, ktorému na polovici chýba farba - vari nedostatok fosforu? To sotva, fosforečnanov mám cca 0,8 mg/l. Tak nadbytok dusíka? To zakrpatievanie listov a lesk sa mi i predtým ukazovali pri vyšších dusičnanoch. Ale čo to černanie, tie škvrny? Nedostatok nejakého mikroprvku? Už som začal pridávať aspoň v polovičných dávkach, vrátane mangánu.