Co se to děje s rostlinami?
Některým se asi nechce stále dokola vysvětlovat, že "občasné přihnojování CO2" je horší alternativa, než nepoužívání CO2.

bigV napsal: ...sporadicke bublani cočkem....
na ten váš způsob přidávání CO2 jsem koukala už minule, přijde mi trochu zvláštní, ale nikdo z odborníků se tu k tomu nevyjádřil...

To vypadá na požerek.
Ale proč a čemu ty listy chutnají, to nevím.
Mám odpozorováno, že jakmile se přestává kryptokoryně dařit a její listy začnou odumírat, stanou se centrem pozornosti šneků. Na okružáky fungují jako magnet.

Ale šneci nebývají příčinou, jen důsledkem.
Zajímalo by mě, jak teď vypadají ty rozpadající se listy... (na fotce=)).
Nebylo by aktuální foto postižených rostlin?
Pro mě stále chyby ve výživě.
Na případné novinky v této problematice bych byl rovněž zvědav, takže pokud se něco dozvíte, připište to sem

Je to 6 dnu od aplikace K2SO4. Cely proces odumirani se urychlil...
Když jsem tohle přečetl, hrklo ve mně, jestli nejsem v podezření, že jsem vás nasměroval tímto směrem.
Pak jsem ale našel tohle:
bigV: ...Trochu sem se přehraboval v chytrych knihach a mam podezreni na nedostatek K...
a ulevilo se mi.
Dejte vědět, až "vytěžíte" toho človíčka!
Byla by prča, kdyby měl váš problém souvislost s N-látkami...

0 12.12.2008 14:56 Usine – Re: tomik
0 12.12.2008 14:45 tomik – Re: vaclav
asi 2 mesice
0 11.12.2008 22:52 Usine – Re: tomik
Jak je máš dlouho?
0 11.12.2008 17:33 tomik
Spíš k tomu, že jistými procesy rostlina sama sebe otráví...
Ale předbíhám! Možná je to úplná blbost.

Ta myšlenka asi směřuje k tomu, že náhlým shozením listů a jejich rychlým rozkladem si kryptokoryny vlastně samy pohnojí dusíkem z vlastních zásob...?
...se však kloním k názoru že se nejedná o chorobu zpúsobenou bakteriemi či viry, nýbrž fyziologický proces přizpůsobení se změnám prostředí (ať už je jeho cílem utilizace nashromážděných látek či sama úspora energie na vytvoření nových orgánů lépe přizpůsobených novým podmínkám)...
Díky za info a názor!

Jak jsem napsal - když o něčem nevím, neznamená to, že to neexistuje.
Ta "moje úvaha" má souvislost s amoniakem. Zkusím se k tomu časem vyjádřit konkrétněji.
Side, věnoval jsem pátrání dosti času, už jsem zjistil i která univerzita na |Floridě dostala na řešení grant ale nic k metabolismu dusíku, jak jste naznačoval.
Více zpráv se shoduje na tom, že k tomuto jevu dochází i v přírodě na základě změn podmínek. (A jak už to tak bývá u podobného problému některé si částečně protiřečí

).
Rovněž v akváriích je vyvolán zejména změnami (zmiňovány jsou různé, včetně případů přehnojení, změn světla či vlivu dosazení jiných rostlin) často i k lepšímu po výměně vody ve starších méně udržovaných nádržích, často se zmiňují vyšší koncentrace NO3- či jejich kolísání.
Vzhledem k faktu ověřeným přímým pozorováním na lokalitě výskytu, -tedy že k tomu dochází i v přírodě se však kloním k názoru že se nejedná o chorobu zpúsobenou bakteriemi či viry, nýbrž fyziologický proces přizpůsobení se změnám prostředí (ať už je jeho cílem utilizace nashromážděných látek či sama úspora energie na vytvoření nových orgánů lépe přizpůsobených novým podmínkám).
Doufám, že jste předchozími nápovědami nechtěl naznačit, že takto "brutálně" reaguje při přechodu na využití různých forem dusíku v prostředí (NO3- na NH4+ či naopak))?
Netrpělivě očekávám výsledek vašeho pátrání!

Docela mě zajímá, co je příčinou tohoto jevu.

Ještě budu lovit večer, nicméně jsem našel odkaz, že se jedná o jev vyskytující se u kryptokoryn i v přírodě na konci období sucha (publikoval Heiko Bleher).
Jj, už jsem to tu zmínil včera (17:42:43), že "něco okolo dusíku", ale "ucpávání" na mysli nemám...

Side, měl jste na mysli tuto zmínku (
www.volny.cz/…) , nebo jste našel někde něco podrobnějšího?
to by zaujimalo aj mna. mam podobny pripad. Sidonius - porad pls.
vdaka.
Dobrá... Až budu mít trochu víc času, zkusím se v tom ještě porýpat.

Zkusil jsem hledat v databázích článků co se týče krypt. nemoci, ale nic=( a jak by to mohlo souvyset s metabolismem důsíku mi vůbec není jasné, takže třeba až budete mít víc času vy

.
Kdybych chtěl být konkrétnější, už by se stalo.

A jak jsem napsal - nespěchá to.

Až budete mít víc času, zkuste mrknout.

Nemohu reagovat bezprostředně...
Mezitím vyjádřil svůj názor Navik, tak vás jen odkážu na jeho poslední větu.
Osobně - jak už jsem několikrát napsal - mám "podezření" na metabolismus dusíku. Přitom si nemyslím, že by kryptokoryny měly nějakou strategii "úspory energie", ale vyloučit to, samozřejmě, nemohu - platí zásada, že když něco nevím, neznamená to, že to neexistuje.

Uvažuji ale tak, že staré listy slouží jako "zásobárna" živin schopných reutilizace v případě zhoršení jejich dostupnosti z prostředí. Tak proč by se těchto listů rostliny měly jen tak zbavovat? (Ano - souhlasím, že udržet takové listy stojí rostlinu jakousi energii. Proto nevylučuji vaši domněnku, i když o ní pochybuji.)
Ještě jednou se pokusím vás nasměrovat na problematiku metabolismu dusíku, Johane.
Pevně totiž věřím, že můžete narazit na totéž, na co jsem natrefil já.
Nespěchá to.

Mně ta teorie zase tak úplně zcestná nepřipadá - pokud by se z hlediska dlouhodobého cyklu často opakovala období nepříznivá pro růst, je možná adaptace na "úsporu energie" a neudržovat nefunkční orgány (listy) a ušetřit energii na tvorbu nových, přizpůsobených novým podmínkám...
Nicméně by tento jev musel být pozorován i v přírodní lokalitě - bohužel o něčem takovém jsem nečetl ani neslyšel, někdo ano... ??
Ne ne, myslím to vážně. Možná to jen špatně vysvětluji. Prostě výhoda od ostatních rostlin. Držet si málo výkonné orgány rostlinu něco stojí a to díky extrémním podmínkám, kde rostou, si to cryptošky nemohou dovolit. K nemoci to má daleko, prostě jen reakce rostliny na změnu prostředí tak, aby z toho měla co největší užitek.
Někdo se naboural do Johanova hesla a teď se tu za něj vydává.

0 07.12.2008 19:06 Usine – Re: johan
No, kryptošky jsou prostě chytré kytky. Mají hodně specializované listy a tak nemohou čekat a držet si své nepotřebné listy bůchví jak dlouho. Prostě je "vysajou" a utvoří nové=). Takovej echinodorus čeká než mu přirozeně listy odumřou a přitom by mu bylo třeba mnohem lépe, kdyby už měl listy trošku jiné=)..
Mě zase nejvíc zaujalo toto:
Ines Sheurmannová vysvětluje tuto nemoc jako důsledek kumulace nespotřebovaných látek - zejména dusičnanů, které se při změně - zlepšení podmínek a následné aktivizaci rostliny uvolní. Ucpou pletiva a způsobí náhlé odumření celých rostlin.
I když neuvažuji v "kategorii" ucpávání pletiv, přesto i mé myšlenky vedou k metabolismu dusíku. (Viz níže.)
nedalo mi to a trochu sem zkusil lovit

nenasel sem nic extra ale tady
www.volny.cz/… se pise neco podobneho jako zde popisoval Johan
Pozn. četl jsem nedávno pojednání o kryptokorynách od Jacobsena a zmínka o strategii kryptokoryn přežívat nepříznivé podmínky v podzemních částek mě dovedla k myšlence, zda se nejená spíše o obranou reakci než o chorobu. Rostlina se prostě brání změněným podmínkám tím, že odhodí nadzemní části nejrychleji, jak to dokáže.
Zrovna nedávno jsem to hledala... Našla jsem opravdu málo info, ale trochu ti to shrnu. Kryptokorýnová nemoc postihuje kryptokorýny (překvapivě) buď po nějakém větším zásahu do akva nebo po jejich přesazení a probíhá tak, že během krátké doby (pár hodin) se listy postižené kytky změní na zelenu kaši. Nemusí to postihnout všechny kryptokorýny v akva, ale taky může (mě opadaly c. affinis a c. aponogetifolia, zbylé zůstaly v pořádku). Proč tomu tak je nedokázal nikdo uspokojivě vysvětlit. A jestli jo, tak o tom laická veřejnost neví

Každopádně se kytky velmi rychle zregenerují (u mě po 14 dnech u affinisek nepoznám, že jim něco bylo)
Jestli je to dotaz na mě - bohužel, nemám...
Řekl bych, že při troše trpělivosti se dá pomocí strejdy Gúgla něco najít.

Přidat reakci
1 ...... [162] ...... 201 202
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163934x