Co se to děje s rostlinami?
A co vápník, nedostatek vápníku má za následek zkrabacení listů.
0 18.11.2015 15:19 Jarda62 Ahoj něco se mi nezdá na Limnophile aromatice, nové lístky jdou sice do červena, ale jsou nějaké pokroucené..akva mám 300L 55cm výška krycí sklo, svítím 8,5hod s 2 hodinovou pauzou 216W T5 světlo 40cm nad hladinou, na dně je substrát Tropica plant 1cm na něm 4-5 cm písek flexi obklady 1-2mm. Hnojím týdně 1/4 doporučené dávky Biofloru, když dám více dělá se povlak na skle,týdně měním 1/3 vody plus jemné odkalení, co2 podle DC dostatek, jemně čerím hladinu..proud je dostatečný 2 ex filtry.. Předem děkuji zabodpověd..
Starší reakce
Normální novej zdravej list, ten průsvitný konec se časem bude zmenšovat, až bude list v celozelené barvě a ano, opravdu i po těch třech měsících může přelistovávat. Nechat stále na stejným místě, je možný že na starých listěch budou vyrůstat mladý rostlinky, list nechat do rozpadu a nový rostlinky posléze oddělit.
Tmavší průhledné konce znamenají že roste.
0 03.11.2015 15:31 Raeda [4] - Živorodky Zdravím. Už asi tři měsíce mám hnědovku křídlatou, ale v posledních pár týdnech ji začali postupně uhnívat listy. Ještě nepřelistovala, ale to je opravdu možné, aby s tím začala až po třech měsících? Sem tam už vyrůstají nové listy, ale všiml jsem si, že jich má hodně vybledlé konce. Je to normální?
- V akváriu mám pouze jednu zářivku( která je blíže k přednímu sklu) a největší rostliny jsou zasazené vzadu, ale ona prý není náročná na světlo.
Starší reakce
Ahoj, vmisim se do diskuse, ac nevim o co se jedna, co tam mas. Na obrazku jsem videl krevetku, co vypada, ze o to ma zajem, takze mozna ti to i ty krevetky vyresi ...
Vida. Také mi to nejvíce připomíná nálevníka... kolonie přisedlých dospělců (ta bílá "vajíčka").
Nicméně by to chtělo lepší přiblížení - různé další skupiny organismů vypadají podobně.
Sufin: Lupa?
Je to něco podobného co se tvoří po nálevníkovi, vypadá to jako průhledný gel.
Žádná zelená, ani vlasová,, či jiná řasa to není. Sinice asi taky ne, protože to postrádá to typické aroma. Nejvíce mi to připomíná třeba vajíčka levatek, ale já tam žádné nemám a Neritina má jiná vajíčka a hlavně by nevylezla na Bahnatku.
Přestal jsem svítit a zkusil manuálně odstranit. Holt akvaristika je jedna věčná záhada
A děkuji za připomínky.
Ja to vidím na Rhizoclonium.
Neviem, mne to ako sinica (aspoň tá bežná) určite nepripadá. Tá tvorí tmavozelené povlaky a doslova obaľuje nové výhonky, ktoré sa potom ani rozvinúť nemôžu. Podľa fotky to vyzerá na bežnú zelenú riasu, no tá mazľavosť mätie. Nebude to nejaká kombinácia zelenej riasy a rozsievky?
pokud to nasládle "voní" když na to sáhneš, tak má romant pravdu
Měl bych tip a tím je sinice.
Ahoj, tak si v poklidu jím u filmu a najednou koukám do akvárka a na pár rostlinkách se mi najednou udělalo cosi, odhadl bych to na plíseň, možná nějaké bakterie, prostě taková mazlavá mlha. Ještě jsem se s tímhle nesetkal. Akvárium je dlouhodobě funkční, živočichové neumírají. Ano, teď k podzimu mi občas praží sluníčko přímo do nádrže.
Dík,to víš jsem z toho total mimo,ale začnu zatím jen s tím profito podle návodu,budu pozorovat a zbytek se uvidí potom.
Starší reakce
já vím
ale řešíme dotaz afc1886, a lidi tu začnou rozebírat kraviny (co2 vzduchováním) apod., takže se nedivím, žes to zpětně přehlédl ...
já nemyslel Mg, ale dá se z toho odvodit případný Ca, který by mohl blokovat příjem Mg.
Karloss..se s tebou nehádám
jen by mě zajímalo,jak se dá určit obsah Mg podle dh a kh..
přečti znova můj příspěvek - na přisedlou řasu mu doporučuji fosforečnany a ještě dřív jsem mu doporučil dát anubias do stínu.
A hořčík mu doporučuji na ty "rezavé" listy echináče.
Je to tady furt dokola ...
afc1886 napsal: Tak testy určitě koupím,hnojit začnu podle návodu,ale namíchat roztok KH2PO4,to je pro mě španělská vesnice.Jak na to?
jednoduše..KH2PO4 nasypeš do půllitru destilky
....sorry nedalo mi to...
hele nejdříf si to poměř a pak hnoj...jak sem psal..všechno souvisí se vším a naopak..pak bys mohl zaplakat nad výsledkem...
tady si počti..
akvarijni-hnojivo.cz/…...
a když najedeš na prodej pmdd...tak pod makroprvky najdeš taky to KH2PO4
Doporučuju,když už si chceš "hrát" testy od JBL...
kup si ... Ph,Gh,Kh,Fe,NO3,Mg,K,PO4,...sou drahý..ale vyplatí se
např..http://www.aqua-obchod.cz/54-testy
KarlosS napsal:
Změř si tvrdost vody, jak kH tak dH (můžeš i levné testy od Dajany) aby se dalo určit jestli ti třeba příjem hořčíku neblokuje vápník, nebo jestli ho tam je dostatek.
tak tohle by mě zajímalo,jak se dá určit obsah Mg podle dh a kh.. Karloss bych to spíš viděl na fosfor a světlo co se týká té zelené,jestli má anubáče na přímým světle
...nedostatek Mg vypadá jinak... a jestli má vodu z řádu tak tam by Mg mělo být dost...takže na hořkou sůl bych kašlal..
proč tedy "rostlinkáři" používají drahé CO sety a ne levné vzduchovací motorky? (ze by se CO2 ve vodě vázalo nějak na vzduch který by tam vháněli a tudíš by kytkám brali žrádlo,myslím že kytky "dáchají CO2 a vylučují kyslík
) když to vezmu čistě po sedlácky...
...takže Karloss má podle mě pravdu a opravdu je blbost tady polemizovat o rovnici,která skoro nikdy nebude v rovnováze
tady pohledej, já vždycky když si to potřebuji namíchat do foroty, tak to tu najdu.
ono se to moc měřit nedá, já například tím, že měním (u nádrží bez ryb) polovinu vodu si ho "zresetuji" a pak mám přehled.
V tvém případě to opravdu vidím na ten hořčík a jak už jsem říkal, hnoj podle návodu, a pokud to nepomůže, přidej tu hořkou sůl.
Změř si tvrdost vody, jak kH tak dH (můžeš i levné testy od Dajany) aby se dalo určit jestli ti třeba příjem hořčíku neblokuje vápník, nebo jestli ho tam je dostatek.
To je v tom případě s rezavýmy listy echinodoru.
V případě té GSA jde buď o nedostatek co2 či fosforečnanů. V tom případě si namíchej roztok KH2PO4.
vsadím se, že účinek je naprosto opačný.
a myslím, že už se dostáváte celkem někam jinam
Tahle polemika určitě nevyřeší problém tazatele ...
0 23.10.2015 15:10 sachlj –
Re: GP Právě proto jsem psal že je to rovnice která musí být vyrovnána.
ono zalezi na osazenstvu a nitrifikacnich procesech. muze se stat, ze je rovnovaha posunuta ke vzduchu, pokud je zeleny akva bez zivocichu a pak to pomuze. pokud mate vesklepe vyrobu domaciho vina a vedle akvarko, muze se stat, ze vzduchovanim se kytkam to co2 pridava.
abys dostal do akva co2 ze vzduchu který vydechuješ. normálně by se tam dostalo např větrem. V přírodě.
přesně tohle jsem mu radil předtím ...
tak monstera roste asi všude ..., jinak nezřídka si právě tím vzduchováním vyháníš co2 z vody..
Naco vzduchovat v hodne zarostleem akva
Ono je to trochu složitější. Například pokud i do hodně zarostlého akvária dodáváš vzduch cestou vzduchovacího motoru který je umístněn (ten motorek) v místnosti kde se vyskytují lidé, zvíře (nějaký savec ale ne jeden křeček) tak CO2 bude dostatek proto aby se do akvária dostával. Ale když je akvárium na chodbě kde není moc přístupu vzduchu nebo motorek zavřený ve hlukotěsné skříni tak tam moc CO2 nebude. Dá se množství i měřit. Znám velkou lianu monstera delicioza co je zavřená na chodbě v podzemí. Svítí se na ní mizerným osvětlením co bys předpokládal ve sklepě. Ale hned vedle ní jsou dveře do posilovny. Máš vidět jak roste!
Pro zdárný růst jakékoliv kytky je třeba vyvážená rovnice : CO2, světlo v modrém a červeném spektru, hnojivo (živiny), teplo a voda. Cokoliv co jí z toho chybí má následek nějakého strádání vyjádřeného od skvrn na listech až po odumírání "zelené hmoty" nebo málo květů či u plodících druhů malé, málo, vadné plody.
No a proto bych to CÓčkův set řešil aaaž posléze..
a to nemluvím o průšvihu kdyby měl jó hodně měkkou vodu ...
1 23.10.2015 07:51 bahno71 [287] - Rostliny Nez zacnes hnojit chce to pomerit kolik ceho mas ve vode v akva
Takze bych pouvazoval nejdriv nad koupi testuu
......a poznat jak mas hnojit
..musis pozorovat kytky ti samy reknou...
....a nehnoj ve stylu jedna baba povidala dej tam toho tolik a tolik a tohle taky pridej trosku (to je dobry taak akoraat u buchet)...to pak radci nehnoj vubec ..to si koledujes o pruser... a jinak se priklaniim k Vaaclavovi s tim COčkem...bych ze začatku zkusil burčák ...
Nevím kde jsi přišel na nějaké výkyvy pH Bez CO2 jsou podstatně větší. Při slabším osvětlení burčák uplně stačí spousty lidí to tak mají. Připadá mě to jako reklama na CO2 sety.
ve vztahu k řasám, výkyvy ph pro ryby, atd., atd ... vám to vysvětlovat nemusím ....
a ani vzhledem k objemu jeho nádrže to prostě není vhodné.
Pokud to ovšem někdo vychytá tak důmyslně, jako např. Designer, tak proč ne.
Hlavně neexperimentuj s kvasničákem, kolísavý přísun co2 je ještě horší než žádný. Nezlob se na mě ale tahle formulace je poměrně velká blbost. Můžu napsat něco podobného Jakékoliv Co2 je je lepší než žádné.
musíš dávkovat dle návodu. Toto hnojivo neobsahuje fosforečnany, kup si KH2PO4.
To je těžký, záleží co od toho očekáváš. Hlavně neexperimentuj s kvasničákem, kolísavý přísun co2 je ještě horší než žádný.
kde?, spíš potřebujem odpověď jak a jestli hnojíš
jinak je to přisedlá zelená řasa. Buď uber světlo, nebo přidej na co2 ... fosfor taky není na škodu. Asi budeš muset začít hnojit
Jsou tam takové tmavě zelené flíčky
Přidat reakci
1 ...... [54] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x