Co se to děje s rostlinami?
Dakujem, skusim teda znizit davku draslika, myslel som si to aj ja. Mam namiesanu davku, ktoru uz dorazim a ked budem miesat novu, dam dam asi 2/3 vrecka s draslikom. Prejavuje sa to hlavne pred koncom tyzdna, pred vymenou vody, alebo tesne po nej. Odysla mi takto bacopa, skoro vsetka. Alebo skor som ju vytrhal, lebo sa mi nepacila, zostali mi uz len 2-3 pekne stonky ktore namnozim. Limnophyla a rotala na to je tiez dost nachylna, aj ked nie v takej miere. Ostatne rastlinky su spokojne.
Zkusil bych PMDD doplnit o KH2PO4. A klidne pred tim vymen polovinu vody, tim se houby stane, a kdyz to nebude trefa, treba aspon trosku srovnas, co hodne chybi.
Na nejaké spoľahlivejšie závery je nedostatok informácií ale osobne tipujem problém s dostupnosťou vápnika. Buď jeho nedostatkom vo vode alebo prehnojením napr. draslíkom.
Starší reakce
Mě toto dělaly anubiasy v krevetárku kde se nehnojilo ,CO2 nebylo , a dost tvrdá voda , začal jsem malinko přihnojovat bez CO2 a už se to nedělá , u mě to šlo trochou snahy prstem setřít dolů
Vyhledejte si, co znamená tzv. "biogenní odvápnění".
(Zjednodušeně: při nízké koncentraci volného CO2 vysoká intenzita osvětlení. Biogenně odvápňovat může buď samotný anubias nebo případně na něm uchycené řasy.)
Prosím o radu, CO se to vytvořilo na povrchu listů anubiasu. Je to tvrdá usazenina, vypadá jak vodní kámen. Nejde to dolů, Savo na to nefunguje a horký ocet by rostlinka nerozdejchala
Jak se toho mám zbavit? Je to jen na starších listech, ostříhat je nechci.
najdi si pojmy emerzní a submerzní pěstování rostlin , co vyroste na suchu (emerzně ) pak pod vodou uhnije a začnou růst submerzní listy , v pěstírnách se rostliny pěstují emerzně , pač to má mnoho výhod a tak i ty rostliny koupíš v krámě , ty je strčíš pod vodu a začne přeměna na submerz - zjednodušeně
Jsou to rostliny pěstovaný tzv. nad vodou a ten převod pod vodu znamená, že si rostlina vytvoří listy podvodní a tyto jsou určeny k zániku. Vyhledej si pojmy submerzní a emerzní pěstování a budeš se více v této problematice orientovat. Ancákům je jedno jaký listy zbousí a jak zde již bezpočetkráte zazanělo, jak jednou zkusí, je to o rozhodnutí co je pro tebe milejší, jestli ryby, nebo rostliny.
Ancík to asi je, ale hlavně jsou to emerzní odcházející listy ty by skončily tak jako tak.
takze to prisudzujes antikom?
0 23.02.2015 15:47 dlw – josef19
prísavníky , jak jednou ochutnaj rostliny ,už je to neodnaučíš , jsou to ryby s největší aktivitou v noci a podle toho se mají i krmit
0 23.02.2015 13:52 TRULY [164] Zdravim. Kamarat ma poprosil aby som sa vás spýtal na strane či nebudete vedieť poradiť čo má s rastlinami.
Akva 112 L
Svetlo 1x20w
Osádka: mrenky, zopar živorodiek, rak + 2x prisavnik
Hnojenie: nejake kvaplane hnojivo, viac som sa od neho nedozvedel
napada vás niečo čo by s nimi mohlo byť?
Starší reakce
je to ruducha (řasa) a rostliny trpí chlorózou. Tipnu si - hlavní příčinou je nedostatek NO3 (jak ta ruducha, tak stav rostlin)
0 16.02.2015 19:02 Josef19 – Josef19
Dobrý den,
Potřeboval bych poradit. Na rostlinách se mi udělali nějaké černé fleky a některé rostliny začínají prosvítat a nevím co stim
dekuji za radu
Starší reakce
na tom profitu , je nějak přesněji uvedeno co a v jakém množství to obsahuje ? něco tam leješ a nevíš co to obsahuje , v tom může bejt zakopanej pes , vyzkoušel bych klasiku , tenso nebo mikromix plus
Starší reakce
mě třeba v měkké vodě valisnerie taky moc nejdou.
Jestli je Easy Carbo(jeho davkovani pro malo zarostle akva je 1 ml/100L denne)Glutaraldehyd,tak mam pocit,ze ho Vallisnerie nemaji radi.
Všechny korinky jsem tedy ted povytáhla. ..asi bych s tou denní výměnou mela pokračovat když tam mam ted tohle?
Valisnerkám se v čerstvých akváriích mnohdy nedaří a až se nádrž zajede, řekněma za ten půlrok, už je to jiná a najednou překvápkou, jedou jak dráha. Je důležitý aby nebyly utopený v substrátu a to srdíčko z něhož vyrůstají nový listy bylo nad substrátem, takže klidně povytáhnout za pačesy.
Ne ne ja vím se nemuzu se na chradnouci rostlinky koukat když nevím co s tim
Nojo ženská, jak to není vyprané nebo převařené tak je to špatně. Nech to být, ono to časem zmizí. Sterilní akvárium je špatně.
Problem je hlavně Valisneria. ...co proti plísní?asi jine vlákno tady ze?aaach jo
Drobet to plesniví ale to je normální. Pokud byla Hygrophila v obchodě ve vodě neznamená to že je submerzní ale spíše naopak. Při špatném světle v prodejně se jí nemuselo vést dobře a tak to chce čas aby se trošku vzpamatovala.
Hygrophila byla koupena v obchode jde byla ve vodě. . A ted mam další problém. ...Bile chomacky na listech
(
Bude nejspíš nejlepší tomu nechat volný průběh. Vodu otestujte, a zatím radši asi v tomto případě i bez testů občas měňte. Vodovodní by neměla být nějak extra nevhodná, i když rostliny mají většinou rády trošku nižší pH a tvrdost.
Přípravek zatím nepoužívejte (osobně s ním nemám žádné zkušenosti, ale podle toho, co jsem četl před měsícem v bezpečnostních listech, bych asi easy carbo ani nepoužíval(v nevhodných podmínkách kondenzuje na jednodušší polymery, takže jeho efektivnost je spekulativní - raději bych zavedl vzduchování), čímž ovšem nevylučuji, že nemůže být v nízkých koncentracích prospěšný, dokud se neprojevují fyziologické poruchy).
Vallisneria může být poškozena transportem, uschnutím. Počkal bych na nové listy, je to celkem odolná kytka, která se dokáže poměrně dost přizpůsobit(mně taky nejdříve chřadla a žloutla, nehledě na to, že ji ještě k tomu okusovala - no spíš odkusovala celé listy - housenka, které jsem si zezačátku nevšiml
).
To hnědnutí na vrcholech může být způsobené i blokací vápníku - tzn. nedostatek vstřebatelného vápníku, například díky přehnojení.
Hygrophila byla koupena? Dost možná byla původně pěstována "suchozemsky". Za dobrých podmínek v akváriu, by to měly alespoň některé z nich "rozdýchat" na "podvodní režim".
Jinak, zkontroloval bych ve vašem akvárku i dostatek vstřebatelných dusík.látek. Dusičnany přidáváte snad dostatečně vodou.
A ty kuličky... by měly, z hlediska mikroprvků, samy o sobě vystačit na dobu záběhu, proto bych tam už nic dalšího nelil.
S používáním různých látek raději opatrně.
Přidal bych nějaké rychleji rostoucí rostliny, a pak eventuálně prodloužil dobu osvitu i až na 12 hodin.
romant:
Díky za doplnění. Mohl jsem to, pro obecný případ, formulovat podstatně lépe: "pokud tam nejsou a v blízké době nebudou náročnější živočichové(mnohé ryby,krevetky,...) a jedná se tedy o rostlinné akvárium". Pokusím se dávat víc pozor.
Musíš ale mít v akváriu dostatek rostlin pro těch pár co tam teď je to nemá cenu, ale řasám to bude vyhovovat.
Problém je ten, že Easy carbo je denní hnojivo. Pokud se to bude dávkovat podle návodu, tak vše bude ok:
www.zoohit.cz/…
Tu vodu bych už neměnil, ale s dalším přidáváním bych klidně počkal až do té doby než bude akvárium zaběhnuté.
Aha...Já mám právě ještě 60l a tam dávám týdne 6ml. .rostlinám se od te doby velmi daří. Takže jsem právě usoudila ze to tak muže na 200l sednout....hmm..takže výměna vody pomůže? U te 60tky jsem to 4 týdny dělala co druhý den a ted tam mam stále pH 7-7,5. .CO2 neměřitelne a NO 25 někdy 50....valisneria je tam krásná. ......vím že se musí počítat ze některé nevydrží ale je mi tech rostlinek moc lito
toni napsala: Takže. ted je tam 20ml od každého easy
To jako 20ml Easy carbo na 200l? To je strašně moc. Tady je ten problém. Osobně bych do toho AQ nelil víc než 4ml Easy carbo a pokud je v záběhu, tak bych to vynechal úplně.
Takže. .. .testy budou v pondělí, stejne to nechám 2-3 týdny běžet bez rybek a pak podle testu,rostlinky jsou valisneria a hygrophila dvě ruzne,hnede u vrchu a tensi začínají byt ty valisnerie, svítidla osm hodin s 4 hod přestávkou 2x 45w. ..ted je tam 20ml od každého easy a ca 7 ml easy na filtr a ty kuličky. ...jinak nic...a měníme vodu..hmmm...
to chapu ..myslim , ze to zkraceni molitanu ti ale v tomhle pripade nepomuze, vzdycky z filtru neco vyleti po zapnuti.
RBSC napsal:
Filtr nechat buď stále zapnutý, nebo odpojit z akvária úplně(pokud tam nejsou živočichové).Tak tohle může někdo pochopit, jako že se tam posléze dá filtr až tam ty živočichové budou a to může vést k nejednomu problému, tyhle rady bych nechával nevyřčený a nebo je náležitě zdůvodnil. Všechno má svoje pravidla, tak aby se to nemíchalo a nebylo z toho spíš zklamání než pomoc.
Při výměně vody ho musím vypnout protoze by byla hlava na suchu
Minimálně prozatím bych přestal dávkovat Easy carbo i profito. Mimochodem jaké dávky jsou již v akváriu?
Rostliny jsou nahnědlé celé?? Na povrchu, na špičce listů, na okrajích, nebo mají nahnědlé fleky? Které rostliny jsou tenčí? Je jisté, že to jsou hydrofyty(vodní rostliny)?-Jaké?
Dále by to chtělo parametry vody - teplota, výživnost,...
Dostatečnost světla neurčím...
Filtr nechat buď stále zapnutý, nebo odpojit z akvária úplně(pokud tam nejsou živočichové).
romant napsal: No, upřímně, neřešil bych to, co poroste, poroste, co ne, bude nahrazeno, nikdy neroste všechno co do čerstvýho akva nasadíš. Designeruv dovetek:"Ani v prvotridne zabehlem a provozovanem akvariu nerose vsechno."
ja tam vidim houbicku. a podle me cim vetsi tim lepsi . ja to pochopil tak, ze filtr vypina treba na noc a po zapnuti vyleti spina.
Píše že u něho zkracovala trubičku
pises, ze po zapnuti filtru vypusti spinu ... filtr se nevypina ani v nezabehle nadrzi bez ryb.
Jo 5 dní zaběhlé, no to teda není vůbec zaběhlé.
No, upřímně, neřešil bych to, co poroste, poroste, co ne, bude nahrazeno, nikdy neroste všechno co do čerstvýho akva nasadíš.
Edit: Posazená molitanová kostka přímo na dně, někdy i zahrábnutá do dna ničemu nevadí, zkracování nebývá nutné.
Ahoj.. Mé akva 200l je ted 5 dnu zaběhle, měníme každý den tak 30l vody,je tam easy carbo,profito a filtr médium. ....kuličky dennerle a včera jsem musela zkrátit houbičku na filtru protoze ležel na dně a při zapnuti mi tam pustil špínu do vody,me rostlinky chradnou
jsou tensi, nahnedle a vůbec ...copak se to děje?kde jsem udělala chybu?
(
Starší reakce
Dno mam JBL AquaBasis plus, JBL Manado neviem čo to ma znamenať ,ale korienky mi vyrastajú von zo dna. Signalizuje to nejaký problém.
Starší reakce
Vymenil by som ten substrát, či piesok. Bielý sa zašpiní, zozeleneje, zhnedne a i tak je dosť ostrý a hranatý pre osadenstvo. Držím palce!
PS: nedarí sa len jednemu druhu z 4
no niečo vymyslíme hadam heh
Přidat reakci
1 ...... [57] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x