Co se to děje s rostlinami?
0 15.03.2009 20:30 rasto – Re: Eff
Tu je pohlad na akva zhora
Lepší bude měnit každý týden 30-40 litrů, z toho jednou měsíčně odkalením. Neznám parametry vody a množství rostlin, ale s hnojením bych na nějakou dobu přestal. Chtělo by to fotku.
0 15.03.2009 19:36 rasto – cistenie a hnojenie
Vodu odkalujem raz za mesiac okolo 60 litrov. Voda sa mi nezda zakalena. Hnojim raz do mesiaca florapurom. Mal som aj rastlinu Alternanthera cv. Roseafolia, ale tu som musel vyhodit,lebo mi z nej zostali len stonky
Osvětlením to nebude. Viděl bych to spíše na vodu, buď málo některé živiny, nebo moc odpadních látek ve vodě. Chce to zkoušet jak hnojení tak častější údržbu.
0 15.03.2009 18:50 Usine – Re: rasto
Pokud ji zkrátíš moc, tak konec už neroste. Nech jí delší, konec sice zčerná, ale časem vyroste níž boční výhon a někdy je jich i více. Potom odstřihni rostlinu těsně nad výhonem aby opět nezčernal. Pokud ji máš ale dost, tak zasaď jen vrchní část a zbytek vyhoď.
0 15.03.2009 13:34 rasto – Problem
Ako mam strihat egeriu najas,tak aby uz potom dalej vyrastal ten vyhonok. Ked odstrihnem zhora,tak stonka scernie a uz viac nerastu nove listy. Mam akva 90, 33, 50 okolo 150 litrov. Predna obrazovka akvaria je vypukla,takze sirka v najuzsom mieste je 33 a v najsirsom 38,5. Vyska je napustena tak cca do 46-47 cm. Mam tam osvetlenie 2krat 25W a zacali mi zltnut listy a listy su dierkovane najme u echinodora blaheri,bacopy ta navrchu aj scervenala, valisnerii. Je chyba v osvetleni alebo v dacom inom??
Kolik Wattů zářivky na jaký objem akvárka?
0 14.03.2009 14:44 kasa – Re: Chem
no svítim celej den.. zářivkou ale předtim byla v menšim akva s klasickou malou lampičkou... já už fakt nevim co sní ani ve zveráku to neví
Je to nějaký echinodorus. To že mu hnědnou listy je normální - jsou to emerzní listy. Je zvláští, že ale netvoří další listy. Jak moc svítíš? Může to být mj. nedostatkem světla, pokud dosud nevyhnal žádný submerzní list.
0 14.03.2009 14:10 kasa – Re: Geri
0 14.03.2009 14:09 kasa – Re: Jurasek
no tak nevim jestli z toho něco poznáš... snažil jsem se to vyfotit co nejlíp
Zkus ji vyfotit celou, určitě ji někdo pozná a řekne co a jak.
0 14.03.2009 11:10 kasa – Re: Jurasek
No v akrárku je asi tak dva týdny. A jméno rostlinky nevim. Máma to vyházela ty papírky... jediný co vim že musí mít 22-25 stopnů, ale podle toho se poznat nedá... můžu jí vyfotit celou jestli by to pomohlo...
O jakou jde rostlinku? Nemusí být vhodná do akvárka, nebo může shazovat emersní listy. Jak dlouho je v akvárku?
0 14.03.2009 10:52 kasa Ahojky, potřeboval bych poradit a pomoct. Mám na rostlince tyto hnědé fleky a květina se tím rozpadá, nevíte někdo čím by to mohlo být? A poradíte mi jak se toho zbavit? Děkuji za odpověd
Nemůžu si vynachválit okružáky. Taky jsem měl zařasené rostlinky, ale okružáci je krásně udržují. Navíc jsou to i celkem hezcí šneci.
To tedy doufáš marně, piskořky uvidíš jen když ti přijdou a pak už jen občas. Žijí totiž ve dnu nádrže a nějaká řasa je vůbec nevzrušuje.
0 13.03.2009 22:45 zeth4beatz – Re: Skanky
Akvárium mám asi 2 měsíce a přesně tyhle malé štětinky mám na všech rostlinách, co nevidět by mi měly dorazit piskořky, které by to měly za pár nocí vypucovat.... doufám
I hnědá řasa potřebuje k životu světlo.
Ne moc, ale přeci...
tak ten bili bordel na rostlinach temer zmizel. bud tomu dopomohli pancerici ktere jsem si poridil anebo AQ zacalo zit.
Časem uvidíš...
Dnes jsem si koupil rostlinku a jsou na ní takové černé tečky. Děkuju předem
Otocinclus to nebyl. Je sám a má necelé 2 cm.
Prosím tě když na něco reaguješ, tak nebuď líný si to přečíst od začátku. Potom občas nebudeš mimo.
Mám dve cca 13 cm SAE a okusovanie som nikdy nepozoroval. Toť moja skúsenosť.
Okusovani kytek SAE muzu potvrdit. Staci abych jeden den nenakrmil a Sae si zacnou pochutnavat na spickach Limnophily sessiliflory.
Nez na nemoc bych to typoval na toho otocincluse.
A co třeba šest 8-10cm SAE - to by na okusování rostlin mohlo stačit nebo je to málo?
Ono, Václave, osm 10cm ryb už něco zmůže.
0 11.03.2009 16:45 Usine – Re: sportsmen
Už jsem se z tím setkal že si někdo stěžoval na SAE, že ožírají rostliny. Vždy se ale jednalo o větší hejno.
Přesně tak, kryptokorynová poroba nastává například při prudké změně pH nebo osvětlení.
Příklad:
Dojde mi CO2, pH vyletí z 6,7 na 8,5. Druhý den si toho všimnu a CO2 vyměním a pustím, pH poklesne nazpět.
Nebo: Zaroste mi akvárko jako džungle, kryptoškám to nevadí, vesele si rostou. Radikálně to protrhám, na kryptošky zasvítí 1W na litr a shodí listy.
No a to zda listy odstraňovat záleží na stavu nádrže, množství takových listů a estetickém cítění akvaristy.
0 11.03.2009 12:09 isamik – Re: FranzFritz
Kryptokoryny nemaji v oblibe zmeny, natoz nahle zmeny...
Rozkládající se rostlinné části zvyšují množství dutanů či dusičnanů v aquarku, ani esteticky to moc dobře navypadá. Ale když vidím, jak se na těchto zbytcích krmí krevetky, tak se mi je odstaňovat nechce. Raději asi častěji vyměním vodu.
Chtěl jsem vědět, zda se to může rozlézat i na další listy či kryptokory, zda to chce třeba více nějakých minerálů atd.
Jsem nevěděl, že se akvaristé dělí na odstraňovače a neodstraňovače
Rozhodně nevadí, když tam ty listy necháme. Jsou zákoutí v akváriu, kde se o takových listech ani nedozvíme.
Ale myslím, že třeba takový Horác se postaví na stranu odstraňovačů
Jestli jsou úplně kaput, můžeš je odstranit. Já na toto rozhodování zda odstranit či ne, mám jednoduchou pomůcku:
Při každotýdenní výměně vody zabloudím hadicí k takovému listu a pokud ho hadice nevcucne, nechám ho být a rostlina si z něj třeba ještě něco vezme.
Taky je nechavam
Odstraňovat takto napadené listy nebo je nechat?
Řekl bych tedy, že list je z emerzu a po nějakém mechanickém poškození uprostřed listu se ho rostlina "vzdala". Také se mi zdá.
P.S. ale to samé probíhá u CN, rostlina se prostě vzdá listu.
Tahle hypotéza skutečně zdůrazňuje počátek rozpadu od špiček listů.
Tyhle kryptokoryny nejsou v aquarku dlouho.
Já si myslím, že spíš od okraje listů, než pouze ze špičky (jak jsem tu kdysi zdůvodňoval co se týkalo "zachraňování" živin).
Ale na těchto fotkách? Třeba vyjímka
Nejsem si jistý, ale mohla tam být drobná trhnlina. Jsou to křehké listy.
Nikde jsem nenašel o Kryptokorynové chorobě žádné pořádné informace.
Narazil jsem a zajímavou hypotézu příčin vzniku "kryptokorynové choroby", kde se taktéž uvádí, že hniloba postupuje od špičky listu.
Přidat reakci
1 ...... [149] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 162860x