Přihlásit se RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

rostlinna-akvaria.cz
Přejít na předchozí stránku 39 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - tonof Re: Maq
Najlepšie je vápnik dopĺňať alabastrovou sadrou CaSO4.2H2O ,ktorú používajú zubári na otlačky zubov, je lacná a dobre sa rozpúšťa.Navštív zubného laboranta, oni to berú vo veľkých 10-25kg vreciach určite Ti odsype :) .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bainah Re: Acinonyx
Netuším, co jsou makro a mikro prvky :-) Vodu zkusíme měnit častěji, to je to nejmenší...žárovky byly měněné tak 2 roky zpět tuším, tak se mají zase vyměnit? Manžel už dlouho přemýšlí o led páscích, ale máme problém s krytem a jak to tam dát... Ryby doplním, stejně jako rostliny - ale je tam 9 neonek, 1x perleťový čichavec, asi 4 ancistrusi, 2x parmička černopruhá, 3x pancéřníček, 1x mřenka pakystánská, 1x paví očko a 4xtetra...
 Reagovat na tento příspěvek 1  - AcinonyxRe: Bainah
Hnojení: NE
Asi im nieco okrem svetla chyba (za predpokladu, ze tie ziarivky menite a nie su tam uz 8 rokov :)). Myslim, ze makroprvkov by malo byt dost, aj ked teda netusim ake ryby tam mate. Skusil by som decentne prihnojit mikroprvkami a sledovat ci sa to zlepsi.

1x za 1,5 měsíce odkalení a výměna části vody, 1x za pár měsíců kompletní čištění včetně filtru, výměna tak 2/3 vody
Toto je tiez velmi, velmi malo. Treba menit vodu omnoho castejsie. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Bainah – Rosliny nerostou,umírají, .....
Zdravím, dlouho jsem tu nebyla. Dříve nám rostlinky v akvárku docela šly (v mých akváriích je to jako "Naše první"), osvětlení tedy nemáme moc dobré, ale i tak to šlo.... Nyní (akvárium "po 8 letech")ale již nějaký rok akvárium vypadá otřesně, nechápu proč. Rosliny mají načernalé okraje, rozpadají se, nerostou, žloutnou, poslední měsíc se na kořenu dokonce udělala zelená řasa.... Moc bych prosila o radu někoho zkušeného, co vyzkoušet, kde začít, jak rostlinám zase pomoci ke kráse... Podívejte se na fotky na nádrž "po 8 letech" a pomozte někdo :-( sad sad sad
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MaqRe: Michalnovas
Napadají mě tyto možnosti:
1) přehnojení,
2) organické znečištění,
3) možná citlivost na NaCl (kuchyňská sůl).
Čili míň hnojit, míň krmit, měnit vodu, a nesolit. Zkus a uvidíš.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MaqRe: brukiz
Když vápník není -> nic se nesráží -> není zákal.
Tak kup v drogerii plavenou křídu (CaCO3), spočítej si dávkování, a zkus jí do akvária trochu nasypat. (Pozn.: Ona je málo rozpustná, takže nemůžeš připravovat zásobní roztok. Odměřenou dávku si rozmíchej v deci vody a nalij do akvária před vývod z filtru. Během hodin až pár dní by se měla rozpustit. Rybám ani rostlinám to neublíží.)
Pozn.2: Jsou i jiné, praktičtější způsoby, jak dlouhodobě a méně pracně přidávat vápník = zvyšovat tvrdost. Tento způsob jsem doporučil proto, abys to jednorázově vyzkoušel a podle reakce rostlin tak potvrdil nebo vyvrátil domněnku, že jde o nedostatek vápníku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Michalnovas – Eleocharis
Fotka k příspěvku Zdravím potřebuji poradit s eleocharis sp.mini chvilku cca týden až 14 dní se jí v akva daří, ale pak začínají jednotlivé lístečky úplně ztrácet barvu až jsou bílé a jak uhnilé. Hnojim pmdd 3ml 3x týdne, CO2 z kvasnic.

Na foto ve zadní části je vidět jak vypadá a u skla co se z ní stane

Reagovat na tento příspěvek 0  - brukiz Re: Maq
nějakýho zákalu jsem si nevšim, voda hezky křišťálově čistá
 Reagovat na tento příspěvek 0  - brukiz
jako ona se mi až teď víc rozjela, až když jsem přitlačil na co2 a fosfor.. ale pořád se jí dělaj dírky a je docela dost pomačkaná a to mi moc normální nepřijde hmm
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MaqRe: Zip
Samozřejmě jsem to myslel jako nedostatek vápníku, ale měl jsem to asi napsat srozumitelněji. Omlouvám se.
Hygrophily ale mívají "pomačkané" listy dost často, i když by podle všeho žádným nedostatkem trpět neměly. Takže doporučuji reagovat zdrženlivě; ty rostliny vypadají vcelku velmi dobře.

EDIT: V jiném vlákně jsem právě odpovídal na otázku "zákalu" po použití hnojiva Easy Life Ferro. Podle mého názoru Easy Life používá chemikálii (mám svůj tip), která reaguje s vápníkem ve vodě a sráží ho. Když je jí hodně, vypadá to jako zákal. Když méně, může uniknout pozornosti, ale výsledek je podobný: odebírá z vody vápník.
Zdůrazňuji, jde jen o domněnku!
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Zip Re: Angus68
Myslím, že je to myšleno tak, že vápník chybí a je právě nějaký třeba :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Angus68Re: romant
To jsem měl právě na mysli ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R romant Re: Angus68
V měkkých vodách bývá právě toho vápníku nedostatek.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Angus68Re: Maq
Vápník přece vodu tvrdí,né?Když jí má měkou,tak je to něco jinýho.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - brukiz Re: Maq
měkkou vodu mám no a vápník jsem zatím nijak nesledoval..
 Reagovat na tento příspěvek 1  - MaqRe: brukiz
Jestli máš měkkou vodu, mohl by to být vápník.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - brukiz
Fotka k příspěvku zdravím, nevíte co jí může chybět? ..hnojím Easy Life Profito jednou týdně a Fosfo dle potřeby

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: Maq
Ráda v takovém prostředí zahnívá nebo plesniví. Pokud pod skly není dostatečná mezera od hladiny a není dobře odvětrané tak jí to nesvědčí. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - derata Re: vaaclav
Tak krycí skla by klidně mohl být ten problém. Díky za rady. Je to moje první akva a nechtěl jsem se zařadit mezi ty co v pondělí napustí akva a v úterý ryby a pak až hledají informace, takže jsem si toho hromadu načetl, ale zkušenosti a léta praxe nejdou nahradit a rozpoznat co rostlině chybí a proč asi není něco co se dá naučit jen čtením.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MaqRe: vaaclav
To jí vadí že na ni z krycích skel kape voda?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: derata
Pistia je trochu problematičtější rostlina stačí krycí skla nebo silné osvětlení a neroste dobře. Doporučuji ti si tam jednu plovoučku nechat je na ní poznat jak si na tom s živinami. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pepan Re: NHKG
Nelze zevšeobecňovat. Mám více druhů plovouček. V některých nádržích mi roste lépe Pistia, jinde Limnobium, všude Salvinia (ale neznám druh) a zatím nejproblematičtější je Phyllanthus. Ale i on se už ve dvou akvárkách uchytil. Jo a mimochodem, je to ve stejné ostravské vodě.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - derata Re: Maq
no jo, možná jsem až moc starostlivý smich a chci dát kytkam to nejlepší a je to spíše na škodu.

EDIT: Ten NO3 tam bude nejspíš z osmocote, ale drží se pořád na stejné urovni. NO2 bude z ještě pořádně nezajetého filtru. Ale 0,3 mg/l tam je po týdnu a něco.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - derata Re: vaaclav
No já tam mam tu plovoučku jen na zajetí akva, pak tam nebudou. Spíše mě zajímala identifikace příčiny, protože to může být i příčina problému u Alternanthera reineckii 'Mini viz pár příspěvku výše nebo foto v mé prezentaci. Na ni se na starých listech začaly tvořit jakoby zelené fleky, ale jen v jednom místě akva. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - NHKG Re: vaaclav
No z mojí zkušenosti sice limnobilum roste líp jak Pistia, ale ani ono neroste bez hnojení v Ostravské vodě. Paskov bude mít vodu skoro stejnou, ale asi ještě měkčí (takže méně živin). Doporučuju rybicky.net/atlasrostlin/salvinia_molesta
Obojí klidně za odvoz věnuju. Hnojím PMDD bez KNO3. Pistii s podobnými příznaky mám v akváriu s minimem ryb a minimální údržbou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MaqRe: derata
To akvárium je čerstvé. Trošku to vypadá na nedostatek dusíku, a ejhle, Ty tam máš dusičnanů dost, dokonce dusitany.
Tím chci říct, že bych se s tím hnojením neunáhloval. V novém akváriu je spousta těžko definovatelných problémů, na které nepříznivě reagují i rostliny. Shodou okolností ty projevy mohou vypadat jako nedostatek té či oné živiny.
Četl jsem si Tvoji prezentaci, chápu Tvoje starosti o rostliny. Já mívám po založení na rostlinách ztráty taky, a věřím že i ostatní. Radil bych nic do vody nelít a prostě vyčkat. Podle mé zkušenosti případný nedostatek živin není katastrofa, aspoň ne krátkodobě. Nadbytek živin je mnohem horší problém.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - R vaclav Re: derata
Sežeň si radši limnobilum. rybicky.net/atlasrostlin/limnobium_laevigatum to není tak háklivé. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - derata Re: Maq
Prošly testem - lehce místy šuměly, ale nic závratného (ne více než amano). Vstupní voda je velmi měkka a ty kameny zvednou tvrdost jen lehce po testování.

NO3 je teď 15-20 mg/l
Mohl by to být ten draslík dával jsem jen čtvrtinovou dávku PMDD. Fosfor neměřím a ani zatím nekrmím, takže se tam nemá jak co dostat z žrádla nebo od ryb.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MichalV Re: derata
Podľa mna ide o makroživinu, keďže sú postihnuté staré listy, ale skôr by som si tipol fosfor, aj keď príznaky z fotky nie su typické.
Pistia má v sušine 1,8% N a 0,2% P, t.j. výrazný požierač fosforu oproti iným akva rastlinám. toľko fosforu krmivom nedodáš.
Možnosť č. 2 je to NO3 aj PO4 :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MaqRe: derata
Heleďse, prošly ty Tvoje krásné šutry v akváriu octovým testem? Mně to připadá jako vápenec...
A to by mohlo mít potom vliv na celkovou rovnováhu živin, jmenovitě příjem draslíku, hořčíku, železa a amonia.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - dudl007 Re: derata
Spíš bych to viděl na NO3 ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - drvi Re: derata
Podle te Pistie je to nedostatek vsech makroprvku ano , nejen drasliku
 Reagovat na tento příspěvek 0  - derata – Rada
Fotka k příspěvku Ahoj, může jít o nedostatek draslíku? Dívám se na www.rostlinna-akvaria.cz/… a snad u všeho je přínakem žloutnutí listů, tak jsem z toho jelen.

Díky

Reagovat na tento příspěvek 0  - Pepan Re: NHKG
NHKG napsal: L200 - a je to high fin? Protože jsem měl velmi příbuzný druh L128, 3 kousky kolem 4cm. Zvládli velmi rychle zničit 3 velké Echinory s listy dlouhými 30cm a k tomu pár menších.
Taky se přikláním k tomu, že je to mechanické poškození a asi jsi správně označil "autora". potlesk
 Reagovat na tento příspěvek 4  - NHKG Re: laKatos
L200 - a je to high fin? Protože jsem měl velmi příbuzný druh L128, 3 kousky kolem 4cm. Zvládli velmi rychle zničit 3 velké Echinory s listy dlouhými 30cm a k tomu pár menších.
EDIT: Bylo by dobré před položením dotazu aktualizovat nádrže. Já mechanické poškození vyloučil a nic tu nepsal s tím, že nemáš v akváriu živočichy, co by ho mohli způsobit.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - laKatosRe: dudl007
Sneky nemam, ancika mam jen jednoho a to L200, takoveto projevy se obevily i na nepresazovanych rostlinach.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - dudl007 Re: laKatos
Ancistrus ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Driv3r Re: laKatos
Takhle se mi rozpadali anubiasi po presazeni a nepřišlo se nato proč krom anciku.ze ho zhoblujou mám ještě v akva malí šnečky ale ty doufám to dělat nemůžou.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - laKatos – Diry v listech
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Pridavam dalsi fotky....
V cem muze byt problem

Reagovat na tento příspěvek 0  - Ermack
Jo PO4 je nutnost. Ze začátku jsem se bál dávat víc fosfátů ale zkusil jsem i 5 mg/l a začalo víc zelenat a růst a řasa ze skla zmizela
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jarry Re: Maq
No u nás spravuje vodu a ČOV obec, nespadáme pod žádné frantíky atd., což má zásadní výhodu ve výrazně levnější vodě, ale třeba se šetří na rozborech, nebo možná jenom vše nezveřejňují. Poptám se večer v hospodě, pokud tam bude člověk, co to tu má na starosti :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jarry Re: zervan
Ok diky mrknu na to, zítra budu měřit a míchat novou směs, snad se zadaří. Ale mám dojem, že zakopaný pes bude pořád někde jinde - možná to bude nějaká kombinace faktorů, pamatuju si, že když jsem úplně na začátku hnojil PPMD (bez fosforečnanů), tak byla na všech listech i na skle GSA a pak to po přechodu na PPS Pro přešlo v tuhle aktuální řasu. Možná zkusím i ty slabší zářivky, pokud bych byl někde na 0,5W/l se 49W T5 zářivkama, tak by to snad mělo být dostatečné, i kdyby nebyly rostliny tolik dočervena. A zpomalení růstu stonkovek bych i docela uvítal:-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MaqRe: Jarry
Se divím. Myslel jsem že je to povinný údaj.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jarry Re: Maq
Tak to tam taky nemám :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - MaqRe: Jarry
Jarry napsal: KH pořád 12 - ale měřeno Dajana testem, možná to vrací nesmysly, v rozborech vody tenhle údaj nemám.
V rozborech vodovodní vody je tenhle údaj "schovaný" pod pojmem "kyselinová neutralizační kapacita" zkr. KNK a udaná v mmol na litr.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - zervan Re: Jarry
Ono je v tom trochu chaos, opisoval som to v starom príspevku z 22. 4. 2014: rybicky.net/forum/19443…
+ tie 2 kvapky (0,1 ml) vidno aj tu: sites.google.com/…
Čiže klasické PPS Classic dáva za týždeň 0,1 mg/l, z neho vychádzajúce PPS Pro aspoň spočiatku uvádza rovnaké množstvo, potom neskôr sa to nejako začalo motať a zrazu 10-krát toľko...

Tak či onak, skúsil by som ubrať.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jarry Re: zervan
Test na Fe jsem si nekoupil (měl jsem), ale je pravda, že v dávkování směsi nemám moc jasno. Řídím se tímto popisem z webu, kde jsem to kupoval: "5g rozpustit ve 250ml vody a dávkovat 3ml hnojiva na 100 litru vody za den nebo 10ml obden. Takováto dávka Vám zvedne hladinu zeleza o 0,02mg/l."
PPS Pro říká, že by se mělo přidat 0,5mg/l železa týdně. Dávám spíše o trochu míň, ve svém "receptu" tu mám 15g do 250ml vody a dávám 10ml denně na cca 400l vody, což by mělo denně přidat 0,05mg/l, jestli dobře počítám.
Ale je pravda, že do roztoku nepřidávám žádný stabilizátor, tak je otázka, co z toho po pár dnech vlastně do akvária leze. V kohoutkové vodě by mělo být železa 0,018.
 Reagovat na tento příspěvek 3  - zervan Re: vaaclav
Jarry napsal: Železo dodávám ve formě MICROMIX PLUS, mám trochu vyšší pH vstupní vody (7,4). A koľko tej zmesi za týždeň, nie je tam priveľa? Podľa originál receptúry PPS Pro by to malo byť na úrovni 0,1 mg/l železa. Tiež by som trochu ubral fosforečnanov.

vaaclav napsal: Ten draslík je opravdu hodně, jen by mě zajímalo jak jsi to změřil, já mám test na K od JBL a stupnice je max 15mg/l. :-) Nariedi sa destilkou alebo RO vodou ;-) Ešte sa dá aj ušetriť: rybicky.net/soubory/225.pdf
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jarry Re: Ermack
Vodovodní měřená stejným testem také 12. Je možné, že vzhledem k intenzitě světla bylo předtím CO2 málo - to je totiž společně se světlem asi jediná věc, kterou jsem po celou dobu neměnil. Svítím 9 hodin, ale z toho první hodinu jenom jednou zářivkou a poslední 2 hodiny 3mi zářivkami ze 4.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Ermack
KH 12 neni ještě tak hrozný je fakt že kytky maj radši míň. Kolik má vodovodní voda taky 12? Já mám KH 6 PH před co2 6,8 a po co2 6 drop checker je žlutozelenej

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [39] ...... 201 202

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164575x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369-co-se-to-deje-s-rostlinami?od=1901