Co se to děje s rostlinami?
Ahoj a promiňte, že se poslední dobou tolik vyptávám. Snažím se trochu snížit počet (těch nejcennějších) zkušeností získaných vlastními chybami.
Vysadil jsem do miniakvária (25 l - z prezentace) rostlinku cryptocoryne wendetti grun v hojnějším počtu než ostatní kytky. Těch kryptošek je asi sedm pěkných rostlinek, ostatních je méně. Nahradil jsem ní rohatec jemnolistý. Taky jsem vysadil jeden kousek cryptocoryne affinis.
Od té doby se těmto kryptoškám vede moc dobře...na rozdíl od všech ostatních rostlinek, které byly v akváriu už dřív. Echinodorus Indian Red má podstatně méně nových listů a ty, které vyrážejí, jsou nějaké zakrnělé, v jiných jsou malinké dírky. Vallisneria (nebo sagitaria, pořád mám problém rozpoznat to) přestala odnožovat a roste pomaleji, limnohphila je sice pěkná a zelená, ale zcela přestala růst. Nerozumím zcela, proč.
Při mojí návštěvě u Hořánků mi bylo zděleno, že kryptošky dělají vodu kyselejší, co neprospívá ostatním kytkám. Už jsem četl články pana Rataje, kde tuto teorii vyvrací, tady na fóru se o tom taky dost diskutovalo a chápu, že to tak jednoduše nefunguje. Ale faktem je, že když jsem přidal tu kryptokorynu, něco se v nádrži stalo a ostatním kytkám se to nezamlouvá. Opravdu se můžou kryptokoryny libovolně kombinovat (pokud se shodují praktické a evidentní nároky) s jinými rostlinami?
Hnojím přiměřenou dávkou PMDD (4 ml / 100 l denně), přidávám KNO3 samostatně tak, aby jej nikdy nebylo málo, většina rostlinek má jílové kuličky u kořenů a ty kryptokoryny rostou rychleji, než by se očekávalo. Světla by mělo být dost (7 hodin denně, 2x8 W).
Tak asi ani nečekám nějaký konkrétní recept, spíš nějaký zkušenější odhad, jestli se mám podívat na hnojení, na světlo, nebo jestli mám radši několik kryptokoryn vyndat...
Starší reakce

Chtěl bych se zeptat zda by mi někdo neřekl oč se jedná a jak vše napravit. Viz. foto. Předem děkuji za odpověď.
Starší reakce
Já bych ho vyměnila za Sedoulek japonský, vypadá podobně.Sice píší, že se do akvária nehodí, ale já ho mám docela dlouho a pěkně mi narozdíl od Acorusu roste.
Acorus je rostlina do akvária nevhodná a dlouhodobě v akváriu nevydrží.

Takto se mi začali listy od poloviny rozpadat. Mám v aq i trochu silnice (zacinajici). Četl jsem, že to může být málo NO3 (mám 10mg/l). Co2 vital dávám 1x denně 1ml a hnojivo mám hagen NutraFin Plant Gro to dávnými 1ml denně. Filtr jsem včera čistil a byl dost zanesený. Vodu měním 1/3vody za 6dni. Razbora Galaxy 10ks moc aq nezanáší.
Starší reakce
A nejsou náhodou obě rostliny emerzní?
Osobně jsem tento výživný substrát ještě nezkoušel, ale jako u všech zásobních substrátů je třeba se držet doporučení výrobce: max. 2 cm vrstva výživného substrátu, kterou je nutné překrýt min. 4-5 cm vrstvou nějakého "krycího" materiálu. Pokud ses tedy nepřepsal, tak ty to máš přesně naopak (5cm zásobní + 2cm krycí). Navíc jako krycí vrstvu není vhodné používat příliš hrubozrnný materiál (což ty očividně máš). Uvědom si, že ten výživný substrát obsahuje pravděpodobně velmi hodně živin (NPK a možná i hodně mikroprvků). Když ho překryješ jen slabou vrstvou hrubozrnného materiálu, tak se ti spousta vyplavených živin uvolní do vody. Ta krycí vrstva (min. 4-5cm) má právě tomu prosakování živin zabránit. Proto je lepší použít nahoře nějaký jemnější křemičitý písek (1-4mm). A čím hrubší materiál, tím silnější vrstva je potřeba, aby nedocházelo k vyplavování živin do vodního sloupce. Ve tvém případě by možná stačilo přisypat nahoru pár centimetrů jemného písku.
PS: Těžko ale říct, jestli bude tohle jediná příčina tvých problémů.
Mam tam nutriplant 3l od vyrobce diversa. Zpetne si myslim, ze baleni s objemem 3litry je do mojeho maleho akvarka s cistym objemem 45 litru hodne tzn. je to prehnojene. Omlouvam se za diakritiku diky nedostatku casu pisu z mobilu.
Luke12 napsal: dno v akváriu ... tvoří 5 cm substrátu pro rostliny a pouhé 2 cm štěrku
Problém to být může. Co je to ten "substrát pro rostliny"?
vše musí být v rovnováze, pokud hodně svítíš, zvýšíš tím poptávku rostlin po co2 a hnojení.
odpověděl jsi si sám, svítíš hodně a nedodáváš CO2
a co z tím teda prosím mám ten samí problém a rád bych to vyřešil děkuji ti
0 18.12.2013 20:36 Kamion ahoj mám prosbu mám 220 litrové akvárium a hnojím jednou týdně tetra plant poslední týden mi začínají ohnívat listy rostlinek čím by to mohlo být nádrž mám osvětlenou ale ne nějak přehnaně
Dnes som pri inej príležitosti musel Cyperus dať na chvíľu von, tak som ho poriadne prezeral. Ono tie listy síce hnednú od koncov, ale pravdou je, že skôr je problém priamo na ich spodku (ako rastú od koreňa), tam sú strašne tenké, svetlé a mäkké, akoby odhnívali. Keď som všetky hnijúce listy odtrhol a hnedé konce tiež, veľa mi toho nezostalo, skoro holé korene. Ešte sa nádejám, že možno bol pestovaný emerzne a že snáď vyrastú nové listy, ale neviem...
Každopádne, už som si vyhliadol náhradu:
rybicky.net/atlasrostlin/vallisneria_nana To ,co popisuješ,je většinou způsobeno přechodem rostliny z emersní formy na formu submerzní.
U mna je to normalny jav, keď donesiem s obchodu rastlinku. Najskôr ako keby uplne vyhynula a potom sa spamata. Ja by som to nechal v akvarku a uvidíš.
neblázni nic nedělej,je to cryptocorynová nemoc,mohla proběhnout změna v parametrech vody,či nějaká změna světla? nebo jsi měnil větší množství vody? Ona se vzpamatuje a zas vyraší nové listy
krypto nemoc, klasika. Většinou znovu obrazí
0 16.12.2013 21:36 caha – Za 2dny mi shnila kryptokoryna kalatkolistá

Zdravím všechny diskutující. Během 2 dnů mi shnila v 200 litrovém akvárku kryptokoryna kalatkolistá (Cryptocoryne aponogetifolia). Nesetkal jste se s něčím takovým? Nic jsem v akvárku nepředělával. A teď váhám zda mám vyházet i kořeny, nebo doufat, že obrostou. Taky bych nerad přišel o ostatní kytky.
Každá rada vítaná.
Ondra
Starší reakce
mám takový pocit, že zrovna tyto kytky nejsou tak úplně akvarijní, kolem vody k rybníčkům ok, ale pod vodu ee...
Ahojte, posúdite aj moju situáciu? Mám v akváriu pri filtri Cyperus helferi - pokusne som kúpil 1 košík pred 5 týždňami, že na zakrytie filtra. Lenže nedarí sa mu - hnednú listy smerom od konca. Je to vidieť aj na hlavnej fotke prezentácie - je v pomerne vysokom rozlíšení (príp. treba pravý klik na ňu a Otvoriť / Zobraziť obrázok). Znamená to, že ju bez CO2 a hnojenia proste nemôžem mať? Mám sa s tým zmieriť a nájsť náhradu (CO2 nechcem) alebo sa dá niečo spraviť?
Nakonec to byli asi emerzy a přecházeli na submerz, potom co jsem si je zasadil a sestříhal začínají vyhánět nové lístky, sice zelené, protože nemám silné osvětlení a ani NECÉOČKUJU ale roste!

Buď je navaž (třeba vlascem) na kámen či kořen, nebo je zasaď tak, aby ve dně byly jen samotné kořínky, ovšem rhizom aby zůstal venku.
Takže když je dám lehce do štěrků bez toho aniž by pod nim byl substrát nebo je dám mezi dva kameny, tak by se mi mohli vzpamatovat?
Jde o to, že jsi do dna zasadil rostliny, který nemají být zasazený

Tyhle kytky mají být uchycený na nějakým kořenu nebo kamenu. Do substrátu si zasaď nějaký jiný.
Edit: pozdě

Špatný druh rostlin ... bohužel nejdříve číst a pak teprve kupovat. Dokonce si myslím, že oba druhy co tam máš mají kořeny spíš jen pro přichycení, než aby nějak extrémně pomocí nich braly živiny.
Ale může se povést je zasadit - ale musí mít v písku opravdu jen kořeny. Ten oddenek už musí být nad. Jinak nejspíš shnije.
Dokup si ještě jiné, třeba cryptocoryny. Také jsou obecně méně náročné na světlo, jako anubiasy a microsoria.

Já jsem hlavně substrát kupoval z důvodu, aby se mým rostlinám dařilo. A teďkom je mám vyndat ?

To můžu rovnou substrát vyhodit

Obě dvě rostliny z toho substrátu vyndej a nech je jenom volně k něčemu přichycený(kamen, kořen), tak aby oddenky z nichž vyrůstají listy byly nad substrátem.
0 11.12.2013 21:27 Luke12 – Černání listů rostlin

Zdravím všechny nadšence

, mám problém s rostlinami. Po znovu obnovení akvária se vyskytují na mých rostlinkách černé fleky až zčernání celých listů. Akvárium je teprve 5 dní od založení a už mi hnijou listy. Objem je 45 litrů. Dno se skládá ze substrátu
www.zverimex-rybarske-potreby.com/…, které je stupňované od 2 cm do cca. 5 cm a je překryto 1 cm křemičitého štěrku
www.akva-tera.cz/…. Dále mám v akváriu 14 w zářivku,topítko a filtr. S odstupem času mne napadlo, jestli jsem to nepřehnal s množstvím položeného substrátu, protože rostliny mám umístěné v části, kde je výška substrátu 5 cm + štěrk ? Nebo jestli není v akváriu až příliš kyslíku? Děkuji za rady.
Starší reakce
ani jsem je nepřesazoval ale přičina by mohla být v nedostatku světla - asi 2 týdny jsem nestřihal okolní rostliny a akvo bylo strašně zarostené (na spodek rotaly se nedostalo světlo)

tak nebyl možný úpadek dusíku ve vodě?
jo většinou takhle reagují na změnu, přesazení apodob. nejlepší asi nechat bejt a počkat, jestli ostatní rostliny rostou, nic bych neměnil. byla by to jen další změna, která by je mohla dorazit.

Zdravím, nevím proč se mi toto stalo s celou rostlinkou (Rotala rotundifolia), Poradí mi někdo co s tím je (popř. co chybí v akváriu a jestli se dá ještě nějak zachránit) V akváriu neproběhli prakticky žádné změny (jen jsem odstranil poměrně dost endlerek)
takže je nějaká možnost že jim jen neudělalo dobře že se přestěhovaly od původního majitel k nám do jiného akvaria, je to jen pár dní a listy už dostaly hodně zabrat. Pomohlo by jim třeba nějaké hnojivo nebo přípravek do vody?
zřejmě jde o tzv. kryptokorynovou nemoc, listy od konce postupně uhnijí, někdy docela rychle, objevuje se při nějakých větších změnách v akváriu a při přesazení do nového prostředí. Nejlepší je asi nechat je tak jak jsou, většinou znovu obrazí, uhnilé listy samozřejmě odebírat. Někdy zůstanou jen kořeny a stejně se rostliny vzpamatujou. Přesazování, velké výměny vody a jiné větší zásahy do nádrže jim nepomohou, spíš uškodí.
0 20.11.2013 12:42 Mufi – rostliny
potřebuju poradit jsem začátečník a tak si vůbec nevím rady. Proto prosím nějakého zkušeného akvaristu a o trpělivost a pomoc. Založila jsem akvarium nasadila rostliny a nechala akvarium běžet bez rybek. Pak jsme ještě přikoupila rostly a nakoupila rybky ale zničho nic mi začly rostliny kryptokoriny hnít a odumirat ale uplně velkou rychlostí a ostatní rostliny jsou v pohodě. Je nějaká možnost jak to hromádné vymiraní kryptokorin zvrátit? Nějaká chemie do akvaria něco co by mohlo pomoci? Poraďte někdo prosím co dělat.
Starší reakce
V tom případě je to, jak popsal hned v 1. reakci Romant, opravdu BO.
Ještě bych dodal že vše jsem při zakládání testoval octem, a nic nešumělo. Z mého prvního akvária jsem se už v tomto poučil =).No a co se týče toho povlaku, je to tvrdé, hrubé, a setřít se to prakticky nedá, leda tak seškrábnout ale to jde dost špatně abych neudělal díru do listu.
Jaké je to naomak? Dá se to setřít, nebo sloupnout? Může to být houba, sinice .. ve vodě je sposta neznámého
Na anubiasu se mi udělalo přesně to stejné, taky by mě zajímalo co to je..je to jen na starších listech, na žádné jiné rostlině to nemám.
Ano, ten test octem jistě zodpoví, zda-li to skutečně to BO není. Jediné co mě napadá, že by to mohl být nějaký druh houby jenž se rozvíjí na podkladu tvořeném tou zelenou přisedlou řasou, která tam zřejmě je.
Toto na biogenní odvápnění nevypadá. Ani vzhledově, (struktura), ani "podmínkově" - tolik světla nad akva zase není, aby takto reagovaly listy těsně nad substrátem.
Pochybnosti by mohl vyloučit jednoduchý test, který se používá při zjišťování přítomnosti uhličitanu vápenatého např. v substrátu.
Je to tzv. biogenní odvápnění(BO), tento pojem si vyhledej. Jenom ve stručnosti, nejčastěji se vyskytuje při nižším obsahu CO2 a vydatnějším osvětlení, což spolu souvisí. Tolik na úvod, pohledej příslušný vlákno, vše je zde popsáno.
0 16.11.2013 21:33 Origin 
Zdravím, potřeboval bych radu. Nevíte někdo prosím co se mi to objevilo na listech například u tohoto anubiasu ? Na něm i jemu podobných pomalu rostoucích květinách se mi udělaly takovéto šedo/stříbrné tečky. Vypadá to jako bych je třeba pokapal cínem.Nejběžnější testy vody jsem dělal a vše mám v normě, možná trošku hraniční PH na vyšší hodnotě. Nádrž necelých 70l, světlo dostatečné (30W - zářivka a LED),hnojím ProFitem a 2x za měsíc přidám do vody EasyStart kvuli upravě vody, tu měním každý týden. Žádný problém s řasou momentálně nemám. Za případné rady předem děkuji.
Starší reakce
Mozne to samozrejme je, urcite nemam zadne podklady to popirat.
Drive jsem daval PMDD (to nejaky draslik obsahuje), KNO3 jen minimalne, aby mi nezloutly plovoucky. Ale treba toho drasliku v PMDD bylo pro me akvarium zalostne malo, i tak to muze byt.
To zlepšení ale nebylo tím že si zvedl obsah NO3 ale tím že si s tím dodal draslík.

Sice nemam test na NO3 od Sera (mam AQUAR), ale podle zbarveni jsem odecital tak 20 az 30mg/l, tedy podobne. Nakonec jsem si rekl, ze to neni mozne a behem 3 dni postupne zvedl NO3 o 10mg/l pomoci KNO3, ze tim nicemu neublizim i kdyby byl test spravne. A fakt jsem koukal... to byl obcas novy listecek na Echinodoru a najednou ma 3 nove za tyden (ten treti zacal teprve vykukovat, jde o obycejny mirne vzrostly Blaherak). A nove listy i vypadaji lepe.
Mozna ty testy neumim podle barvy spravne precist, mozne je vsechno. Drive jsem KNO3 pridaval jen jemne, tak aby mi nezloutly plovoucky. Jak zacal zloutnout i Okrehek, pridal jsem vic. Ovsem jak se zda, bylo to stale malo.
Treti den pridavam vsechno, tretinu podle metody EI, protoze CO2 nedodavam. Zatim je brzy hodnotit, treba to bude prusvih, ale za cas se urcite pochlubim, i kdybych tim mel jen rict, ze to nebylo dobre, protoze uspech i neuspech jsou vysledek

.
Přidat reakci
1 ...... [76] ...... 201 202
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163877x