Co se to děje s rostlinami?
A tie Bivoj guličky si kedy dával do dna? Treba to po niekolkých mesiacoch doplniť-nevydržia večne.
Dusičnany na nule rozhodně nejsou (přesnou hodnotu změřím, ale orientačně jsem koukal a jejich hladina je přinejmenším dostatečná ... dusitany nejsou skoro vůbec. Test na fosfor si musím koupit.
V tom sete bola žiarivka a dal si tam ten Chihiros -ten svieti 3 násobne silnejšie ako tá žiarivka čo tam bola /a set býva vyladený so svetlom na Low určite/. Ak to máš ako píšeš tak nižšie už nedávaj samozrejme. Tie listy sú žlté, tak bude asi problém vo výžive a pridal by som aj rastliny v tých Bivoj guličkách je len draslík, horčík a mikro, tak si postráž NO3 a PO4 testom zmeráš a budeš vedieť hneď čo chýba.Hnedá riasa na listoch býva z mála svetla alebo vyššieho NO2, tak ak zistíš stav NO3 a PO4 a nebude na nule môžeš skúsiť pridať na intenzite aspoň doobeda.Vodu vymieňaj každý týždeň aspoň 1/3.
Ahoj, svítím od 8 do 12, pak 3 hodiny pauza a pak od 15 do 20 hod, takže 9 hodin s přestávkou. Mám LED osvětlení Chihiros a svítil jsem asi na čtvrtý stupeň (z 10 stupňů celkem), teď už několik dní na třetí nejnižší - přesvětlené to tudíž podle mě být nemůže... když snížím stupeň ještě o jeden, tak už rostliny ani ryby nepůjdou moc vidět
Mladé vychádzajúce listky hnedé až načervenalé sú v pohode, ale farba tých starších listov v pohode nie je. Podľa mňa to máš presvietené. Ako dlho svietiš a na kolko percent?
V prezentaci napsáno zasazeno 18.01...
Pokud je zasazen teďka, nech ho sedět
On ti sám řekne časem kde je problém. Neřeš všechno kolem rostlin než začnou pořádně růst
Jo, a otoč si fotku
Ještě jeden dotaz,
posílám fotku echinodoru, původní emerzně pěstované listy už jsou pryč, ale ty submerzní nějak hnědnou... je to rozsivka? Nebo normální součást přelisťování? Když raší nové listy, tak bývají na začátku hnědé, trošku do červena a až pak zezelenají... je to normální?
Chybí jí živiny, toť vše
Na té druhé fotce je podle mě kryptokoryna a rozpadají se jí listy = kryptokorynová nemoc. Tak kryptokoryny reagují např. při přesazení, nebo že je v AQ něco špatně, případně zásadní změna v AQ. Možná se jí nelíbí ten tekutý uhlík. Když ho občas dáš, tak jim to nemusí svědčit. To není hnojivo jako takové. Spíš si ho schovej na řasu, pokud ji v AQ budeš mít. Stříkačnou naneseš přímo na řasu (na kamenech nebo kořenu), ale ne na rostliny, obzvlášť mechy či jemnolisté rostliny to nemají rády.
Ty rozpadlé listy odstraň.
Rostlinu bych ponechal na svém místě a časem ty listy odstřihnul
Už nemáš prezentaci?
EDIT: Ted sem kouknul a máš.
No ale kytka na té první fotce mi takhle přišla. Dávám hnojivo a někdy i carbon, akvárka mám už nějaký pátek a začalo se to dělat až teď.
Myslím, že tady chybí vhodná výživa rostlin a né nemoc
Na druhé fotce mi přijde, že si fotila dno
Zdravím ve spolek.
Potřebuji poradit, nedavno mi přišli objednané kytky a přijde mo že je jedna "nemocná" viz první fotka.. Dále jsem si povšimla že o jiné kytky které mám déle jsou nějaké nic moc, pupečník má "skleněné", průhledné, některé lupeny, jiná kytka, nevím jméno, má zas síťované lupeny. Posledni fotka je celkové akvárko.
Děkuji za odpovědi
Starší reakce
Urcite souhlasim. Jakozto pro zacatecnika je pro me tezke instantne overovat informace, ktere dostavam. Od kazdeho dostanu informaci jinou a vyfiltruji se az skrz me chyby a realne zkusenosti... Kazdopadne vypadala fakt sexy a byla tuha, zalistena a opticky idealni do predni casti akva. Kdyby ji nekdo uspesne aklimatizoval, urcite bych se rad dozvedel vic. Mozna, ze po zajeti akva uz by problem nebyl. Kdo vi, kolik tam mam ted ruznych svinstev.
Myslím, že ani samotný prodejce neměl kromě jejího názvu další informace co se týče nároků. Já na burze kytky kupuji výjimečně a tuhle jsem tam viděl. Byť krásná, tak velká neznámá.
Byla to posledni rostlinka, ktera nam chybela na burze koupit a nechal jsem se zlakat panem, ze to bude v cajku, ze je nenarocna, super hyper novinka uplna bomba. Navic byla fakt moc hezka. No i o tom to je, poucit se.
Podle mě chyba nově založeného akva. Jestli ji prodejce měl jako emerz, tak bylo třeba ji postupně privykat. Ne ji hned utopit. Aspoň podle mě když jsem bral emerzni kryptosky od známého. A ty jsem během měsíce předělal na submerzni. A hlavně už to bylo s pomocí zajete vody.
Navíc ta tvá rostlina je stále velká neznámá. Tam bych byl opatrný od první chvíle.
Tak poslusne hlasim, ze je po ni. Oba trsy sly ven. Pri vytahovani ze substratu z kazde odpadlo svevolne x listku a rostlina byla cela jako z želé. Už to i docela smrdelo...
Hygrophila corymbosa mi taky nejde a to mám více světla než ty 25W/84l. Svítím od 8 do 21 hod s 1 hod prestavkou v poledne. Měl jsem to s akváriem trošku podobně.
U mě pomohlo, když jsem přestal hnojit, prestal tak casto menit vodu (místo 2x za týden jen jednou). Trochu kleslo ph ( z původních hodnot na horni hranici měřitelnosti kapkovym testem 7,6 někam k 6 ). Dlouho jsem ladil proud z filtru. Osvědčila se mi rozstrikovaci rampa na utlumení. A rostliny zacaly lepe rust. Moje zivorodky ale o dost hnoji, když to porovnam s parmickami.
Co s tim? Je tam 4 den...
Ahoj, mám tu problém s akvárkem. Nádrž 120l s kvalitní externí filtrací, celkem 21W led světla, které svítí přibližně 9 hodin denně, vzduchování, jako dno je jen křemičitý písek 2 až 4 mm, je zaběhlé už asi rok a 8 měsíců v něm žije 6 parmiček mechových a dva malí ancíci. Měním 1/3 vody 2 x týdně, protože parmičky jsou velmi citlivé na kvalitu vody. V akvariu jsou samé nenáročné rostliny, prvního cca půl roku rosliny rostly i bez hnojení krásně a nestíhal jsem stříhat, ale poslední dobou to vůbec neroste, ne že by roslinky úmíraly, ale nerostou a tvoří se řasy a nejhorší je, že dnes jsem objevil kousek zelené sinice, kterou jsem ihned odsál i s pískem. Zkouším už delší dobu hnojit hnojivem Rataj Bioflor Master a ke kořenům jsem zastrkal tuhé hnojivo od Tetry, ale bez úspěchu
Poradíte mi, prosím, co vylepšit?
Jinak na listech nepozoruji žádné deformace. Co by teoreticky mohla být nějaká indicie, tak podle testu Sera mám poměrně nízkou hodnotu NO3 někde okolo 7 mg/l.
Par mnoho nerikajicich zahranicnich stranek jsem nasel, ale bida...
Zadny listek dnes nevyplaval sam od sebe, ale asi do toho nechci drbat...
Prikladam aktualni foto.
Edit: druhe foto zachycuje dost zajimavy ukaz na listu. Snek? Nebo samovolny rozpad?
Moc zkušeností s jejím pěstováním asi moc nebude, že?
I to je mozne. Kazdopadne s tim ted uz nic neudelam. Mam cerstve zalozenou nadrz a jsou tam...
Možná je chyba dávat tuto rostlinu do čerstvě založené nádrže?
Tak jsem ji chtel zkusit prenest do prace a takhle to dopadlo. Pres noc, kdy se jen vznasela pod hladinou, odpadly oba listecky, ktere vecer drzely. Korinky byly uz taky mekke... Myslim, ze az se vratim z prace, tak najdu na hladine dalsi listecky z tech zbylych dvou trsu.
Kludne ju môžeš nechať len tak volne plávať - zvládne to aj tak
P.S. mám takýchto prckov plnú 4L flašu a darí sa im.
Tu jednu, kterou jsem celou vytáhl (ta, co teď plave na hladině), jsem chtěl už vyhodit. Ale když jsem ji už měl v ruce, zkusil jsem vytrhávat lístky, které nekladly odpor a zůstaly dva... kořeny se zdají být fit. Uvidíme během pár dní. Rostlinka vypadala moc hezky, takže jsme neváhali a bude nás mrzet, když to nezvládne, ale co se dá dělat... Určitě poreferuju, až budou novinky
Ja si myslím že teraz je dôležité nehýbať koreňmi, pokiaľ to zvládnu a nezačnú uhnívať tak je to len otázka času až budú nové lístky. Padla mi takto totálne jedna cryptocoryna a po troch mesiacoch začali rásť lístky.
Trochu jí věř. Něco přežije.
Ano, košíček s vatou. Vatu jsem dokázal vymotat z kořenů jen díky tomu, že jsem velký trs rozdělil na 3 ks menší. Taky si myslím, že to nedá... Obávám se, že to nedají ani ty dva trsy, které teď vypadají "celkem dobře". Když jsme to donesli domů, bylo to tak pevné, že jsem myslel, že je plastová...
I tak bych ji nechala povytáhnutou. Kupoval jsi ji v košíčku s vatou? Může být třeba jen citlivější na změnu prostředí jako kryptošky (to mi přijde nejpravděpodobnější), nebo jsi ji mohl trochu poškodit při rozdělování a v čerstvém akvárku bere za své. Na první fotce vypadají rostliny celkem dobře, tak snad něco přežije. Ten zbytek na druhé fotce to podle mě nedá. Tak držím pěsti.
Ty listecky jsou uplne rozbredle. Teda list je v poho, ale jeho stonek je brecka. Zustaly tam dva listecky, ty zkusim zasadit zitra do Office Lowcost. Ty zbyle dva trsy jsem trochu povytahl ze substratu, abych vyloucil, ze to bylo tim, ze jsou hluboko.. pan mi rikal, ze to mam narvat do substratu, ze to nemusi byt na dekoraci. Anubiasy v akva se zdaji byt ok.
První foto je detail zasazeni a druhe je foto toho mala, co drzi na srdicku rostlinky..
edit: i v popise rostliny píšou, že může být v substrátu, ale že dokonce jsou i zmínky o úspěšném růstu na dekoraci. Tzn že primírně by měla být zasazená...
Jakým stylem ji máš zasazenou/přichycenou? Tahle kytka je něco jako Anubias nebo Bucka, jak psal Václav, lépe jí bude na kořeni nebo kameni. Je možné, že jen reaguje na změnu prostředí. Jak jsou na tom oddenky? Jestli jsou pevné a zdravé, tak se může ještě zmátožit a obrůst. Všechno, co se rozpadá, odstraň. Jestli se rozpadá i oddenek, tak půjde do kopru. Jedině zkusit ostrým nožem odříznout špatné části, možné je i udělat koupel v hypermanganu a nechat ji ve vodě v akvárku. Podařilo se mi takhle zachránit pár rozpadajících se anubiasů, co jsem dostala.
Ahoj,
tak už to umírá. Dnes se mi trochu uvolnil kořen a tak jsem musel zasahovat, trochu přesazovat a když se začala voda trochu hýbat, tak začaly vyplouvat lístečky ze dvou rostlinek. Byl to celé původně jeden trs a já jej rozdělil na 3 menší. Ten největší, který se zdá být ještě v cajku celkem drží, ale jeden trs se rozpadl komplet a druhý přišel o polovinu listů. Stonek listu je jakoby "břečka"... skoro jako sliz. Nějaký nápad, co se děje?
- špatně jste to zapsal
- Schismatoglottis prietoi | Aquasabi - Aquascaping Shop
www.aquasabi.com/… Tak je to něco mezi anubiasem a buckou a pod vodou tomu můžou narůst trochu jiné listy. Jestli ti to zdechne to už je jiná kapitola.
Myslis, ze to byl emerz a ted vsechny listy budou pelichat? Nebo ze to nebude mit variaci submerzni a behem urciteho casu to zdechne uplne?
Fotku bych udělal ale z kartou to bych ještě počkal až se uvidí jak bude vypadat pod vodou.
Udělej pěknou fotku svojí rostliny a kartu můžeš založit sám. V atlase ještě podle mě nebude, hledala jsem jí minulý týden.
Vypadá to, že by mohlo být. Původně je to jediný výsledek, který mi google vyhodil po napsání "P". Není to jen nějaký obchodní název pro jinou rostlinku, kterou najdu i v atlase zde? Nemohu tím pádem v prezentaci propojit
Vypadá jako Sch. prietoi, v nabídce ho má třeba Macenauer.
Ahoj! Tak jsm dnes zalozil doma akva a z burzy v Ove jsem si prinesl rostlinku, o ktere mi pan tvrdil, ze je to novinka a nenarocna... Napsal jsem si nazev, ktery mi nadiktoval a ted bych to tady chtel rozlousknout, protoze druha cast nazvu neni ani googlem nikde k nalezeni.
Cituji: "Schismatoglottis parei"
Přikládám foto... Sorry za bublinky, ale voda je tam asi hodinu
Edit: zda v atlase neni dokonce zadny schismatoglottis...
Starší reakce
Tak síran hořečnatý potom nepotřebuješ pokud použiješ dusičnan hořečnatý. Tím jak se říká zabiješ dvě mouchy jednou ranou.
Ano vím, myslel jsem tím ale kombinaci dusičnanu hořečnatého a síranu hořečnatého
Tzv. že bych se síranu vyhnul
Já ale nemluvím o síranu ale dusičnanu hořečnatém Dusičnan hořečnatý Mg(NO3)2.6H2O draslík si pak můžeš dodávat Síran draselný. K2SO4
Přidat reakci
1 ...... [11] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x