Moc málo píšu do jakýchkoliv diskuzí , spíš tu jen študuju , ale na tohle mi to prostě nedá nereagovat. A snad trošku pomůžu
Tvoje problémy jsem měla před nedávnem taky
.
Taky používám testy od Sery , taky nedostatek N ,taky jsem tam lila hnojiva
. Koupila jsem novou Ludwigii a ta je dost citlivá na K, okamžitě se jí začali kroutit lístky a u valisnérek ač krásně rostli jsem měla hnědé špičky a bohužel jsem tím odrovnala i kryptokorynu které naprosto odešly vrcholky (nedostatek Ca - což si myslím že určitě nemám). Před nedávnem mi ale došel z testů roztok 4 a tak jsem koupila nový a nestačila se divit..... . Dusíku bylo naráz 50mg
.Koupila jsem další test na další srovnání a to samé. Po neustálém študování všech možných tabulek a neustálého měření jsem došla k tomu že jsem neustálým přidáváním KNO3 a K2SO4 prostě 100% přešvihla K
.Což u rostlin pak vede k nepřijímání Ca a Mg a také to vyvolává nedostatek dusík. Což by asi tedy nasvědčovalo i tomu že ti odmumírají vršky(nedostatek Ca) ,sklovatí lístky(nedostatek N) a koukám že tam máš i projev nedostatku Mg .Takže určitě nic nezkazíš tím když vyměníš vodu a třeba na 14 dní přestaneš přidávat do vody hnojivo, hlavně ten draslík. A uvidíš
Já přestala úplně dávat jak dusík tak draslík a musím říct že se kyti asi ulevilo protože začíná krásně a svěže růst.
A i bez přidávání dusíku ho najednou kupodivu mám vcelku dostatek - 20-25mg.
Jo a upřesním že to mám v mém prvním. V druhém AQ nedávám kromě železa nic a žádné problémy tam nemám.
Noo ale třeba se mýlím a nějaký zkušený rostlinkář napíše úplně něco jiného.