Co se to děje s rostlinami?
Od založení akva svítíme nejvíc večer, když jsme doma a pouze rotala walichii se večer zavírala, přestože akva svítilo. Tu už ale díky parmičkám nemáme. Mohlo by být i to večerní svícení příčinou děravých lístků nebo jak se takový spánkový deficit u rostlinek projevuje?
0 02.02.2008 12:43 marsz – Re: Sid
Pruty ne.
Spíš takhle. Kulovnici ať dá na půdu a koupí si brokovnici se seřezanou hlavní.
0 02.02.2008 12:24 Věra – Re: filipsi
Prezentace je OK.
0 02.02.2008 10:17 Věra – Re: filipsi
Už jsem nafotila a prezentaci udělám.
0 02.02.2008 10:16 Věra – Re: Lorsson
Máme akvarijní komplet - Atman AR 620.Nic moc bližšího jsem nenašla. Jen že to obsahuje keramické kroužky, filtrační vatu, rošt, čerpadlo, platový vývod, trubka + sací koš, rotor čerpadla, filtrační polyuretanová pěna a deštovnice. Nic víc z toho nepoznám. Chápu, těžko mi radit....
To je jako poradit třeba myslivcovi, aby zahodil flinty a koupil si pruty.
Zdravím, Martine07! A Lorssone!
Jak píše Václav - přestávka ve svícení zvyšuje obsah CO2 ve vodě. A co je pro mne neméně důležité - snižuje obsah O2! A tím i redukuje v mých podmínkách silně okysličené prostředí.
Proč to nechci řešit nepřerušovaným svícením při současném snížení intenzity osvětlení, jsem už psal.
Přesně tak, chci to tak proto, že večer jsem doma a při 54W je akvárko nejhezčí...
O.K.
Pokud na rostlinkách neuvidíte, že jim to vadí, (např. že jsou unavené, protože jim začnete svítit do očí, zrovna když už chtějí jít spát
), tak jim klidně sviťte i přes noc.
Teď vážněji - řada rostlin zcela zřetelně vykazuje spánkové pohyby (nyktinastie) jako důsledek střídání dne a noci. Pozorujte své rostlinky a uvidíte-li, že v době nejvyššího ozařování sklápějí lístky, dopřejte jim odpočinek.
0 01.02.2008 20:16 Lorsson – Re: Věra
Vero, jaky mate filtr v akva?
10 rostlin je prilis siroke urceni. Fotka by opravdu pomohla, doporucuju tu prezentaci.
Momentálně je osvětlení nastaveno takto: od 9h do 19h svítí 36W, od 19h do 21h 54W a pak od 21h do 22h 18W. A přibyly 3 parmičky nádherné
0 01.02.2008 20:06 Věra – Re: filipsi
Při výměně odkaluju, rostlin máme 10. Jména nevím, kupovala jsem je v pěstírně přímo k závojnatkám, aby to přežily. Měníme vodu jednou týdně - 1/3 až 1/2.
Odkalujes pri te vymene? Jak casto ji menis a kolik je v akva rostlin?
Tezko odpovedet bez vic detailu, idealne popisu a fotek akva.
0 01.02.2008 19:57 Usine – Re: kosiska
Pokud chceš svítit 12 hodin tak nevím jak to dokážeš, dobu po kterou je osvětlení vypnuté musíš někde nahradit.
0 01.02.2008 19:53 Věra – Nerostou kytky, voda zelená
Mám také dotaz, akva měsíc, 4 závojnatky na 80l. Zelená voda a rostliny vůbec nerostou. Voda zezelená po 3 dnech od částečné výměny. Máme dvě zářivky po 20W. Svítím 12 hod. Ryby nepřekrmuji. Voda se po založení akva nemá tak brzy měnit, ale ono už ani ty rybky tam nejsou vidět....Poraďte prosím.
Přesně tak, chci to tak proto, že večer jsem doma a při 54W je akvárko nejhezčí. Ke všemu se tak nemusí skoro v obýváku svítit, kdežto mi přijde "neekonomické", aby mi tady zářilo v 1 hodinu odpoledne
0 01.02.2008 19:27 Lorsson – Re: vaclav
Hm tak to me mohlo taky napadnout, to je to same jak v noci ze ....
zdanlive slozite problemy mivaji jednoduche vysvetleni
0 01.02.2008 18:50 Lorsson – Re: vaclav
Jak zvysit CO2 ve vode behem poledni pauzy? A cesky by to slo?
Ja tusil ze stary lisak Sid to nedela zbuhdarma...
3 01.02.2008 18:28 Usine – Re: kosiska
Já třeba začínám svítit až v 11 00 a končím v půlnoci. Tak že poledne mám akorát když přijdu z práce. to by asi měly rostliny dostávat nejvíce světla. Ta Sidova přestávka ve svícení je jen fígl jak zvýšit obsah CO2 ve vodě.
0 01.02.2008 18:14 martin07 – Re: martin07
Omlouvám se špatně jsem četl,je to opár příspěvků níže
0 01.02.2008 18:11 martin07 – Re: Sid
Zdravím Side!Proč ta polední "pauza" u rostlin ve vašem akva?
0 01.02.2008 17:36 Pepas pošli to václavovi,ten bude vědět.
Tohle se mi vytvořilo na rostlinkác po založení akvária cca po 3 dnech. Je to pouze na ecinodorech tropica. Je to nějaká plíseň, řasa? co s tim?
pouze pod hodne silnym svetlem rostlinky cervenaji
Jak píše Filipsi - různé rostlinky vnímají stejnou intenzitu světla různě. Pro některé "je ještě tma", jiné už mají světla nadbytek, a podle toho i reagují.
0 01.02.2008 13:19 Lorsson – Re: filipsi
Aha, ja jsem mel vseobecne za to ze pouze pod hodne silnym svetlem rostlinky cervenaji. Proto me prekvapilo ze pri mem osvetleni se to deje, ale zrejme to bude jak rikas
Je to ze svetla, kdybys mel jeste vice, cervenala by vice. Plus je take to, ze pouzivas 830+40, pod 830 se cervenaji vic.
Neda se rict, ze jak neco zacne cervenat, je svetla prilis a musi se ubrat. nektere rostliny zacinaji pri nizsi intenzite, nektere pri vyssi a nektere vubec.
0 01.02.2008 12:52 Lorsson – Re: Sid
No tak to chapu, me treba hygrophila polysperma trochu cervena a z premiry svetla to urcite neni, 0.33w/l..
U mne spíš ta druhá verze - některé rostlinky náročnější na světlo + "barevná" reakce na vyšší intenzitu světla. S tou ale souvisí některé pro mne ne zcela žádoucí procesy.
Ale jinak doporučuji raději tu první variantu.
0 01.02.2008 12:33 Lorsson – Re: Sid
a neni tedy lepsi svitit trochu mene a porad, nez silneji a pak to prerusit?
Nebo schvalne presvecujete a experimentujete co to s rostlinkama udela?
Má to za účel přerušit procesy vyvolané silným ozářením rostlin.
0 01.02.2008 12:25 Lorsson – Re: Sid
Side a co Vas vede k tomu utlumu pres poledne? Ma to nejaky zvlastni ucel a efekt, nebo jen experimentujete?
A proč to takto chcete? Abyste do akviška líp viděla?
Je to poněkud nepřirozené, a některým kytkám by to mohlo vadit - mají zabudované biologické hodiny a v určitou dobu se bez ohledu na intenzitu světla zavírají... Takže bych doporučoval nastavit nejsilnější osvit dříve, nejlépe přes poledne.
(Jen pro zajímavost: ačkoli vám doporučuji svítit naplno přes poledne, já mám v tuto dobu u svého akviška útlum - svítím jen 18W...
).
Děkuji Václave, nebojte se, pochopila jsem správně.
Asi to bude hloupý dotaz, ale je jedno, kdy si teda ty 2 hodiny plného osvětlení "vyberu"? Jelikož jsem doma spíše jen o víkendech a ke všemu večer, dala bych je od 19 do 21hod a pak od 21 do 22 svítí pro změnu jen 18W, kdy akvárko plní funkci malé lampičky k tv.
Takže můžete doporučit nějaké konkrétní řešení?
Udělejte, co vám doporučuje Václav. Kdybyste po 3-4 týdnech neviděla známky zlepšení, (nebo se naopak situace začla zhoršovat), dejte vědět.
(V případě, že by se situace zhoršovala, nemusíte 3-4 týdny otálet...
)
0 31.01.2008 21:26 Usine – Re: kosiska
Aby jsi mě nepochopila špatně, osvětlení 12 až 13 hodin, ale zatím jen dvě hodiny naplno.
Co te ufinko vede k nazoru, ze zarivkz glo maji nizsi svitivost nez jine? Jestli uvadeny pocet Lumenu, coporucuji ti podivat se na definici kandely, a pak uvidis, ze Lumenu mit mene proste musi, i kdyby se stavely na hlavu a vyletavalo z nich treba dvojnasobne mnozstvi fotonu.
Zmerit jejich skutecnou svitivost (energii vyzarenou v celem viditelnem spektru) je pro nas asi nemozne, vyrobce nezajima , luxmetry maji v-lambda korekci uz zabudovanou. Tak me nezbyva nez na zaklade mereni prikonu a povrchove teploty verit, ze energie vyzarena je srovnatelna.
To, ze nadmira svetla je stejne tezka na udrzeni jako nedostatek uz vysvetlil vaclav a sid, ja doporucuju jako "normalni" svetlo, ktere by melo byt bez problemu, svitit 0.02W/cm2 hladiny.
Pod urcitou hodnotu to proste nejde, pak to je obtizne, pak to jde takrka samo bez co2 a hnojeni, pak je to opet obtizne a je takrka nutne nasadit co2 a hnojeni ... kde je ta hranice ze uz to nejde nahore je asi jeste tezsi urcit nez dole.
Ano, zvykoušené je, nešumí.
2 hodiny? Opravdu? Kdysi jsem tu četla, že aby mělo zvýšené osvětlení význam, mělo by to být alespoň na 4 hodiny. Ale tak jelikož bohužel žádná jiná konkrétní rada tady nezazněla, vyzkoušíme. Díky. No a chceme se podívat ještě po nějakých pár rybičkách, tak přibude trošku hnojení
0 31.01.2008 20:44 Usine – Re: kosiska
Snížil bych osvětlení 54w tak na dvě hodiny. Přidávat můžeš vždycky. Říká se že nejdřív musíš naučit rostliny růst a až potom přidat světlo. Další kapitola je tvé dno za těžké prachy. Co máš ho vyskoušené jestli nebublá v octě?
0 31.01.2008 20:33 ufinka [28] - Asie Sid napsal: ...môže to byť tou Hnedovkou krídlatou, upravuje ph podobne ako jávsky mach...
Ne se železnou, ale přímo ocelovou pravidelností se opakuje toto tvrzení...
Že rostliny dokážou pH upravit, o tom nelze pochybovat! Jenže neexistuje uchopitelný důkaz, že to dokážou směrem "dolů". (Výjimkou je krátkodobé kolísání pH v důsledku kolísání obsahu CO2 v souvislosti s asimilací rostlin...)
Jsem přesvědčen, že rostliny vodu kyselit nedokážou, a nic na tom nezmění případné citace výroků páně Rataje ze 70. let minulého století.
Jakým mechanismem, podle vás, Radovane, hnědovka nebo jávský mech upravuje pH tak, že to "škodí" valisnériím?
(Chci probudit diskusi kolem této problematiky. Proto poněkud kategoričtější reakce... )
Uprave pH rostlinami, pokud jich neni zcela plne akvarko, take neverim. Navic vetsina vod z kohoutku ma pufracni schopnost...Jinak rostlina umi dost zvysit pH na povrchu listu, ale ne v celem akva, to jo. Rekla bych, ze vic se rostlinky budou ovlivnovat koreny...Jako suchozemske.
Jeste pripomenu, ze zarivky "gloglo" opravdu maji mensi svitivost nez treba obyc.Osram. A taky ze rostlinkam prospejete, kdyz budete mit vyssi vrstvu substratu a taky trpelivost
Takže můžete doporučit nějaké konkrétní řešení? Ano...každé akvárko je jiné, já vím, ale alespoň nějaký typ, co zkusit, čím začít, co dělat nebo naopak nedělat. Nebo jestli je nejjednodušší jen vypnout jednu zářivku?
To mě těší, že to vyšlo, a přeji, ať to vydrží!
S tím rizikem přesvícení to vysvětlil Václav:
Podmínky by měly být vyvážené - intenzita ozáření, teplota, zásobení živinami CO2 počínaje, přes makroprvky a mikroprvky konče - a měly by odpovídat požadavkům rostlin.
(Jednoduše se to napíše, složitě realizuje...)
Přesvícení neohrožuje rostliny jen přímo, (k ochraně před takovým poškozením si rostliny vytvořily obranné mechanismy), ale také nepřímo - může dojít k rozhození výše zmíněné vyváženosti podmínek, tedy ke vzniku deficitu některé/ých živin/y. A když začnou rostliny strádat, mohou z toho těžit řasy.
Naopak to platí také - deficit světla může znamenat hromadění živin a - taky řasy...
Nemám zelenou řasu, mám děravé roslinky :(
0 31.01.2008 20:10 rolandmynar – Re: kosiska
Nevím, jestli něco žijícího na bázi fotosyntézy může strádat nadbytkem světla
Myslím, že když osvětlení snížíš, tak se chyba ukáže při opětovném výskytu Ruduchy.
Já taky ne, hlavně když si vzpomenu na to, jak mi Sidonius radil, jak se zbavit ruduchy ve 30l akva. A pro srovnání mi psal, že my tam máme 9W a on na podobném 22W. Mimochodem Sidonie za rady dodatečne děkuji, řasa už je pár měsíců pryč a snad navždy
Proto bych byla ráda, kdyby mi někdo napsal, jak se tedy o rostliny starat, aby nadbytkem osvětlení nestrádaly. Nebo když osětlení zmenšíme, za jak dlouho se pozná, že je to správná změna?
0 31.01.2008 19:58 rolandmynar – Re: kosiska
Mno problémy nemám a Vallisnerce se světlo líbí. Ale na Malawi to přesvětlené stejně nemám. To psali kritikové, co si myslí, že bez rostlin to může být potmě
, ale opak je u mbuna rybek pravdou. Ty žijí na skalnatých březích nebo útesech do 3 m pod hladinou a tam je voda silně prosluněna a taky tam proto roste hafo řas. To jsou ale kritiky lidí, kteří si myslí že AQ bez rostlin nemusí mít dostatek světla a neví o tom nic.
Jinak by mě nikdy teda nenapadlo, že i silné světlo může být pro rostliny problém
Tak to jsem ráda, že nejsme jediní. Ale tak ty asi s tou jednou valisnerií moc problémů nemáš, ne?
Přidat reakci
1 ...... [178] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x