Co se to děje s rostlinami?
Cituju z tvého deníku:
“V neděli se chystáme na aqua burzu v Ostravě, tak dokoupím nějaké rostlinky a dojde k ,,menší změně" (chci malinko zredukovat egerii a bahnatku, tak uvidíme) plus pokud budou nějaké ty tetry krvavé nebo červenoústé tak zvětším hejno!”
Co jsi vše udělala?
Každopádně to kryptokorynám stačilo k rozpadu.
Znova začnou rust. Časem. Zatím vyhazuj rozpadlé listy (nic nestříhej!) a měň s tím 10% vody.
Jen jsem zastrihla rostliny (egerii) takze bylo trochu vic svetla po dlouhe dobe ...takze jen ustrihnout a zase doroste ?
Provedla jsi zřejmě nějakou větší změnu v akváriu. Napadené listy ostříhej a rostlinu nech na pokoji ona znovu obrazí. Říká se tomu kryptokorynová nemoc.
Najednou z niceho nic mi uhynuly cryptocoryne
nevite proc, co se deje ?
Starší reakce
Co považuješ za hloupost? Okružáky nebo rostliny? A jak to závisí na složení vody?
Jo, zajimavy
0 28.03.2018 23:13 Bublina Nikdo, ani majitel akvária neví co je ve vodě z kohoutku, tak je rada nasazení tam hafo akorát tak z kategorie hloupost roku.
Neni dobry jak to je...
Jak sem napsal 20 stonku treba egerie a nechat zabehnout..
Pár desiatok do tak malého akvária?? To nie je dobrý nápad
Jestli muzete, dejte do prezentace par kvalitnich aktualnich fotek
Jsou na starých fotkách,dala jsem je pryč, jako je to na úvodní fotce, nebyly to vhodné kamínky, tak jsem to předělala ...
PNacpal bych to rychlerostoucima rostlinama, par desitek okruzaku a pockal bych.. 1x za tri dny bych menil 1/3 vody..
Btw.. vy mate v prezentaci kaminky a ne substrat...
ok a co je to za substrat...
Myslim ze uz uhnila..
Nejsem si jistej, ale zda se mi, jako by na ni zacinala sinice..
Je to tento substrát:
akvaristika-365.cz/…
Kámen co drží větev v octu nešuměl a byl převařen.
Rostliny ještě budu přikupovat a dosazovat. Vím, že ryby tam šla brzy, bohužel to už nevrátím, ale jsem si toho vědoma. Teď mi jde o tu rostlinu, zda ji tam nechat, nebo vyhodit, aby mi tam neuhnila...
Akva je nezabehle teprve se srovnava.. je tam malo rostlin a strasne brzo na ryby..
Neni jasne jake je dno, co je to za kameni.. zkousela si jestli sumi v octu?
Poradíte prosím, proč mi umírá Limnophila? Ostatním rostlinám a rybám se daří. Svítíme 10 hodin denně, teplota 25 stupňů, testy jsem zatím nedělala..
Starší reakce
Bahnatka je přímo pod světlem a nic ji nebrání, takže nevím. Ale nedostatek světla to snad nebude, nedávno jsem koupil Chihiros A901 a svítím na plný kule.
A co světlo. Ta nádrž je hodně zarostlá, takže níž bude nedostatek. Je to vidět i na bahnatce (hlavní fotka) - je vytažená.
No bylo to asi 2x a žádná změna nenastala, takže jsem se na to teď vykašlal.
Tvrdost vody byla zhruba stejná.
Nové listy jsou chvíli pěkné a pak začnou tečky.
Do tretiny vody 4 lyžičky horkej soli? To je cez 20mg/l horčíka, povedal by som, že ti letí hore tvrdosť vody? Kontroloval si?
A propos staré listy sa už "neopravia", pozeraj len nové.
kým ti poradí niekto skúsenejší, tak skúsim ja: Piskorky pri hladine značia, že je v akva niečo veľmi zlé, tipol by som na otravu živinami, najskor mikro. Máš veľa rastlín relatívne čistotné ryby, takže ak by akva fungovalo, odsávanie detritu by nemalo byť potrebné, takže mineralizácia asi tiež nejde na 100%, otázne je, v akej koncentrácii mikro to vadí baktériam.
Hygrophila rastie rýchlo a vačšinu živín príjma z vody (na rozdiel od echinod.) a teda skôr ju tie mikro otrávia.
Hodnota NO3 by měla být kolem 20mg/l.
Detrit pravidelně odsavam, nezdá se mi, že by ho bylo nějak moc. A ano při hladině jsou piskorky, nevím proč tam jsou.
hodnota NO3 25mg/l z prezentacie je aktualna?
PO4 by určite stálo za to skontrolovať.
S pridávaním mikro by som bol opatrný a radšej na časť vypustil.
K2SO4 by som jednorázovo zvýšil K o 10mg/l, ale ak to neprinesie efekt, problém nebude v draslíku.
S hromadením detritu nemáš problém? To pri hladine si Piskorky?
0 11.02.2018 15:48 kmara [10] - Cichlidy Zdravím, píšu ohledně dírek v listech a opadavani spodnich listu.
Hnojim profitem 10ml 2x týdně, podle návodu.
Dál po každé výměně vody 4 lžičky MgSO4*7H2o
Chystám si teď namíchat K2SO4 pro přidání K. Je to potřeba k tomu profitu? A nebo mi tam budou chybět jen ty fosforečnany, které musím teprve koupit?
Echinace mi jdou pěkně, problém je s Hygrophilou difformis, polyspermou, corymbosou.
Díky
Pokud zastřihneš listy vallisnerie, většinou celé uhnijí. A zkontroluj si, jak ji máš hluboko zasazenou. Pokud je moc hluboko, opět uhnívají listy.
Starší reakce
Jasně asi to moc řeším
Mám několik anubiasů a někdy se mi také udělá malý a zkroucený list, další nové jsou v pohodě a tak dokola. Nevím čím to je, je to vyjímka, tak ho ušmiknu a neřeším
Myslím anubis který mi přijde že má malé a zkroucené nové listy.Heteranthera má občas tmavší zabarvení listů a dočetl jsem se že to může být nedostatkem fosforečnanů???????
No myslím, že najprv upresni, ktorú rastlinu máš na mysli.
Ten anubias, ludwigia, heteranthera a v zásade i tá kryptoška mi prídu vcelku normálne...
Myslím ten anubis má podle mě malé a trochu zkroucené listy.
To je Ludwigia? Teoreticky možno nedostatok vápnika, ale skôr si myslím, že nadbytok mikroprvkov, aspoň z mojich pozorovaní.
Ahoj , nevíte co schází této rostlině díky za rady.Má malé a zkroucené listy
Díky ctibume. Tušil som, že som si zmiešal dve rôzne témy. To bude pondelkom...
@kmara: Tak sorry, to nepatrilo očividne tebe, takže späť.
Pokiaľ by si mal kde zohnať/požičať test na PO4, stálo by to za kontrolu, ale bez neho by som rovno fosforečnanmi nehnojil.
Pokiaľ nie, skúsil by som holt zvýšiť o polovicu dávku. Do týždňa-dvoch by mohlo byť zlepšenie vidieť na nových listoch. Zároveň predpokladám, že meníš vodu, tak ako je v prezentácii.
Tak to nevím. Nic takového jsem nepsal. Fosforečnany bohužel nemám jak změřit.
Zkusím někde sehnat to KH2PO4 a uvidím teda.
Díky
Ešte pred chvíľou som videl príspevok, že máš fosforečnany na nule, kde zmizol?
V každom prípade, ak je to tak, najprv by som začal opatrne KH
2PO
4. Tým pridáš i fosfor i draslík. To Profito fosfor neobsahuje.
Pokiaľ by tie listy i potom ostali také bledé s viditeľnými zelenými žilkami uprostred, pridal by som i horčík.
Edit. Dávku profito by som zatiaľ nezvyšoval, imho tam nemáš takú džungľu, aby bola odporúčaná dávka málo...
Vydal jsi se cestou kdy se s tímto druhem řas budeš setkávat velmi často, což není nic proti ničemu.
Děkuji ti za tip.
Našel jsem tohle.
Hnědá řasa
Název: Hnědá řasa, rozsivka
Obtížnost odstranění: Velmi snadná - lze setřít prsty nebo odstranit např. přípravkem ........ (nechci tu dělat reklamu)
Pravděpodobná příčina: Čpavek po založení akvária a nadbytek křemičitanů ve vodě.
Charakteristika: Hnědé mapy na rostlinnách a substrátu
Prosim o radu... Akva mam nove zalozene. Jedna se o listy Anubiase. Dnes jsem menil 1/3 vody. V prezentaci mam fotku listu. Dekuji za rady
To by mohlo byť dosť.
Čo fosfor, PO4 test nemáš?
Dávám teď 2x týdne 10ml Profito. Co teda přidat?
Dzumigar napsal: No, to ma nenapdlo Slimáky sa mi a v akváriu neudržía. Akara ich zje.
Když se ti tam tak krásně množí odsip jich tam 3/4 a zbytek si nech na další množení.tolik jich nesežere.a budeš mít dost na čištění listů.
No, to ma nenapadlo, že to môže byť tým, aby obžarali riasu z anubiasu. Slimáky sa mi a v akváriu neudržía. Akara ich zje.
To je možný, když koukám na tu fotku
Sem myslel, že porodničku používá jako porodničku a ne jako akvárium v akváriu.
Přidat reakci
1 ...... [28] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x