Co se to děje s rostlinami?
Tak na chodbě mě bez substrátu vyrostl metrový echináč a bez dna kořeny zatížené velkými kameny. Protože tam ale mívám dost ryb a tak mě padalo pH nasypal jsem na dno mramor a dolomitický vápenec. V tom je zřejmě železa dost protože jinak vodu moc neměním a mimo živorodek nehnojím.
To neumím vysvětlit, nicméně plovoučky a nekořenící rostliny (egeria, ceratophyllum) mívám a problémy nejsou. Zřejmě jsou dělané na ty mikrogramové koncentrace ve vodě.
Nevím. Ale uvažuju tak, že jsem dodal železo tak jak to je v přírodě. Tam je taky všechno zoxidované, tzn. nerozpustné. Rostliny určitě z přírody neznají EDTA, to je umělá látka.
Svoji roli mohou hrát huminy, které jsou v každé vodě. Dokonce i vodovodní, protože jejich úplné odstranění je drahé. Některé vodárny to v údajích i uvádějí, buď rozpuštěný organický uhlík (TOC - total organic carbon, DOC - dissolved organic carbon), což bývají převážně huminové látky, anebo i konkrétně obsah huminových látek. Bývá to řádově několik miligramů na litr, takže žádné mikro.
(Akorát že já všude liju pouze vodu z RO... tak nevím. Ale huminy se v každé živé vodě vytvoří.)
A co stonkové rostliny a jejich adventivní kořeny které tvoří protože mají malý kořenový systém v substrátu a plovoucí rostliny. Nebo rostliny pěstované bez substrátu.
Neuro napsal: co je optimální množství, když každý akvárko je jiný a každá rostlina má jiné nároky na železo.
V tomto ohledu jdu proti hlavnímu proudu. Ale nemluvím jen tak teoreticky, dlouhodobě to praktikuji. Jde o toto:
Celý ten byznys s cheláty je nechutný. Z pitné vody je železo aktivně odstraňováno a v substrátech z čistého křemičitého písku je ho málo. Proto železo v akváriích často chybí. To ale naprosto neznamená, že rostliny je potřebují dodávat v nějaké vylepšené formě, tedy v chelátech. Je to právě naopak, ve vodě by mělo plavat minimum železa. Ne desetiny miligramů, ale tak možná jednotky mikrogramů.
Rostliny jsou zařízené na příjem železa kořeny, a to že bývá v tzv. nedostupné formě jim vůbec nevadí. Zejména ne v akváriu, kde jsou v substrátu příznivé podmínky pro redukci trojmocného železa na dvojmocné. Tradičně se dávají do dna staré hřebíky. To má částečnou nevýhodu v tom, že nějaký čas trvá, než se takové železo rozptýlí ve dně celého akvária. Řešením je dodat do substrátu práškovou rez nebo podobný oxid železa.
Dělám to tak. Měřím železo ve vodě fotometricky, což je citlivější metoda než běžné kapkové testy, a mám běžně nulu nebo pár µg/L. Přesto rostlinám železo nechybí.
Kilo práškového hematitu stojí stovku. Dám trochu do dna při zakládání a mám po starosti. (Navíc železo ve dně má další pozitivní účinky.)
Ok dám tomu čas.
Já je tady mám 2 roky
Právě že ji mám už 9 měsíců tak se radši ptám co se děje . Doufám že si to sedne a dík za radu
Nevím jak ji tam máš dlouho, ale mě ze začátku dělala to samé
Potom si zvykla na podmínky a bylo to. Jinak ty starší listy z vně růžice odstraňuji taky
Ahoj, nevíte někdo co se děje s touto Cryptocorynou wendtii ???????????????
Dík za info
To jsem zapomněl napsat.
Ale našel jsem to na více místech tak třeba na tom něco bude,ale zase co je optimální množství, když každý akvárko je jiný a každá rostlina má jiné nároky na železo.
Neuro napsal: optimální dávka by měla být někde mezi 0,2-0,5mg/l
Takové a podobné údaje šíří:
1. výrobci/prodejci železitých hnojiv,
2. výrobci/prodejci testů na železo ve vodě.
Nicméně ty rostliny na fotce od @Zahry by dost možná nějaké železo snesly.
Zkusím. Použiju Tenso Coctail co mám doma, a asi o malinko zvednu dávku KNO3. Díky
Asi bych zkusil přidat trochu stopových prvků.
Já bych to zkusil, pač optimální dávka by měla být někde mezi 0,2-0,5mg/l a ty tam z vody máš 0,068mg/l což není moc.
Jojo přihnojení ještě nemám úplně vyladěné. Zkoušel sem to prozatím tak jak mám v prezentaci s tím, že se uvidí jak to půjdou kytky. Zkusím přidat o něco víc KNO3, KH2PO4 a pořídím něco na zvednutí hořčíku/ vápníku. Světlo, no mohl bych přidat na době svícení, další možnost je výměna za zářivky 2x39W T5. Ale to už určitě bude nářez bez CO2.
Taky by mohlo. Vzhledem k tomu, že rozhodně nejsem odborník přes tyhle věci, tak se mi to poměrně blbě určuje. Objevuji mnou neprobádané
Řekl bych že je to taková klasika. U každého akvária je to trochu jinak ale po pár měsících jim prostě dojde dech a musíš ho trochu restartovat a začít asi trochu přihnojovat ale to je dost individuální. Máš dost měkkou vodu. Co ti schází si zjistil podle testů tak bych se asi podle toho i zařídil. Světlo vypadá dobře ale je to 42w na 150 l vody a to není zrovna moc.
Ahoj, zatím stále pozoruji spíše zhoršování stavu kytek. U šípatkovce se krom žloutnutí a bělání listů objevují nové deformované listy. Po tom co se zastavil růst Limnophily, tak podobně je na tom i Bacopa M., navíc začíná lehce žloutnout a jsou na ní malinké zelené tečky. Stejně tak začínají vypadat listy na nových výhoncích H. Polyspermy. U H. Corymbosy zas začínají mít vrchní listy nádech dorůžova, od okrajů listu (nepovedla se mi lepší fotka
) . Začíná se u mě objevovat docela dost věcí najednou, což mě trošku děsí. Koukal jsem třeba tady
www.akvazahrada.sk/… , nicméně moc moudrej z toho úplně nejsem. Podle tý stránky, a podle toho co pozoruju to může být hned několik prvků, které by mohly chybět. U corymbosy by to růžovění mohlo svedčit o nedostatku dusíku. Ta zelená přisedlá řasa zas málo fosforu, deformace listů šípatkovce hořčík vápník
... Potřeboval bych prosím poradit, co by mohlo chybět?
Ty sice možná čteš, ale pak se neudržíš s rybkama to zbastíš (aby jim nebylo smutno).
Při tom je to tak jednoduché. Rostliny - počkat - málo ryb - pravidelná údržba = biologická rovnováha
Já už ctu pul roku každý den... opravdu každý! vsechno možný o akvaristice a stále víc zjišťují, ze toho vim porad malo
. Jako ta biologická rovnováha...já ji chci taky
A ty nízké dusičnany jsou dobře nebo špatně?
V tvém případě bych PMDD raději nezkoušel. Přiděláš si jen starosti
Už jsem to procetla. Měřila jsem NO3 a je tak 5mg/l. Jaktoze je tak nízké? Ze začátku jsem ho mela na 15mg/l. Muzu zkusit PMDD, nebo to je brzy, když akvárko běží teprve měsíc a pul a do toho mám ve spodu dna ten výživný substrát. A ještě k tomu hodně ras.
0 08.09.2018 18:03 Andaska Ahoj, co je s rostlinkami, když maji barvu spis žlutozelenou než sytě zelenou? Nějak to pozoruju u všech. Nejvíc listy co jsou nejbliž k hladině. Viz. moje 112l akvarko.
Změřil jsem. Sera test ukazuje 10 mg/l.
0 07.09.2018 16:37 Zahry [21] Zdravím, potřeboval bych poradit. Teď zhruba poslední týden pozoruji chřadnutí kytek. Šípatkovec, kde dochází k prosvítání listů. List vyroste je slabě zelený, pak začne blednout až zprůsvitní a pak odpadne. Starší listy zase začínají žloutnout. U Cryptocoryn jsem si zase všiml, že některé listy se začínají nepřirozeně kroutit, tady jde o starší listy. Další věc, vypozoroval jsem, že se zastavil růst u Limnophily Sessiliflora + tvoří se na ní sinice. Limnophila stříhána každý týden a teď najednou růstový stop stav. Googlil jsem
www.rostlinna-akvaria.cz/… a některé příznaky by mohly svědčit o nedostatku vápníku, hořčíku a možná železa. Ale u železa těžko říct. Jestli jsem dobře pochopil tu tabulku, tak železa by mohlo být dost, jen nedostatek hořčíku brání jeho absorbování. Co myslíte, že rostlinám chybí? Info o hnojení, údržbě atd v prezentaci. Předem díky za rady
Alternanthera reineckii je poměrně náročná nejen na CO2, ale taky na světlo a živiny, podle fotek tvé nádrže je v ní poměrně tma na pěstování právě Alternanthera reineckii, očividně jí ale prostě začínají chybět živiny, protože pokud jsou údaje o tvé nádrži aktuální, tak železo ve formě hřebíku a hnojení do dna jí prostě stačit nebude.
Vyčerpala zásoby živin ve vodním sloupci a začala strádat
Pokud jsi názoru, že ostatní musí obstarat ryby, tak ti to nikdy pořádně prosperovat nebude
Nejsem odborník na rostliny, ale můj poznatek.
Měl jsem jí v kondici jak ty, přidal jsem CO2 z bomby, nezměnil jsem hnojení (teď nehnojím), nepřidal jsem osvětlení a rázem do 14 dnů ji mám krásně rudou a stříhám ji co 14 dní.
Čím to asi u mě bylo? Tak asi tak
Poměrně jednoduchá odpověď, tyhle rostliny někdy rostou blbě i s CO2 když ho nechceš tak je nepěstuj a zkus něco jiného. Na tvých fotkách nejsou prosperující rostliny a podle toho tak i vypadají.
0 05.09.2018 20:04 Wanderer [2103] - Skaláry - nejkrásnější ryby. Starší reakce
Starší reakce
Díky za upřesnění řas, to uhlí můžu zkusit mám nepoužitý (ale asi se musí po nějakém čase měnit ne?). Fosforečnany zkusim přidat pomocí KH2PO4 (použiju zas kalkulátor hnojiv, hodnoty nahodim do prezentace). Díky
Nemáš jelení paroh (ten bys na špejli nenamotal), nýbrž dlouhou zelenou vláknitou. Mně se osvědčila filtrace přes aktivní uhlí. Nejspíš má ráda organické látky ve vodě.
A ta zelená přisedlá řasa na listech by mohla být (někdy bývá) projevem nedostatku fosforu.
0 15.07.2018 15:10 Zahry [21] Ahoj, včera jsem se vrátil po třech dnech domů a zjistil jsem, že se mi řasí Microsorium Widelow a mini Anubiasy (řasa vypadá jako GSA, ale ruku do ohně za to nedám). Taky se začíná objevovat "jelení paroh", na Bacopě, H. Polyspermě a L. Repens. Vždy pár vláken, odstraněno namotáním na špejli. První problémy s Polyspermou a Ludwigii (stejné řasení jako Microsorium a Anubias) začaly po měsíci od založení akva, proto jsem se zde tehdy radil co s tím. Postupně jsme se dopracovali k tomu, že vzhledem k parametrům vody bude dobré přihnojení. Prozatím přihnojuji 10 ml KNO3 1x týdně po výměně vody, od začátku hnojení to jsou tři týdny. Též zvedám dobu osvětlení o 30 min týdně z původních 8 na 10 hodin, momentálně jsem na 9,5 hod. (poradil vaaclav ve vlákně Hnojení). Polysperma a Ludwigie zase začínají pomalinku růst a mizí z nich "GSA" (viz foto). První projev k lepšímu, což by bylo fajn. Nicméně "GSA" zařasilo pro změnu Microsorium a mini Anubiasy. Plus se začíná objevovat výše zmíněný "jelení paroh". Otázka je jak mám postupovat teď? Mám pokračovat prozatím v tomto režimu, přidat o trochu více KNO3, nebo chybí rostlinám něco jiného? Předem dík za rady.
No, hodnotím to podle toho že roste
jako jedna z mála od začátku vypadá pěkně a roste, dnska jsem jí zastřihl, už byla vysoká že se ohýbala, na rozdíl od té lilaeopsis, ta je nějaká zatím zbržděná ale nevadne
Myslel jsem si to, každopádně jsem se chtěl ujistit, nevím jak cca dlouho trvá adaptace a je mi jasný že je to různé. Ještě by jste mi mohli poradit neco nenáročného a menšího do popředí, mám tam jakousi trávu které se celkem daří, ale už nevím jak se jmenuje.
Dej těm rostlinkám chvilku čas musejí se adaptovat na život v tvém akvarku a některé celkově pod vodou. Na to týden a něco nestačí.
Na většinu těchto rostlin by mělo tvé světlo stačit.
Sorry, jedna fotka mi tam vletěla 2x na místo této
Ahoj kluci, akvárko mám cca měsíc, je moje první, poraďte co se děje s rostlinami, jedná se o emerzní projev nebo něco jiného, tu stonkovou rostlinu mám týden a kousek a ta druha tuším Anubias (nejsem si jist, nevyznám se v nich) toho mám od začátku, list mu roste takže bych neřekl že stagnuje nebo umírá. Nehnojím, vše bez chemie, do včerejška jsem měl obyčejný filtr jak říkáte vy honič vody, teď jsem tam dal Atman ip200 s houbou tak snad se to i díky tomu zlepší. Voda je čistá ale akvarium je dle mě špatně osvětleno viz. foto, to vyřeším za 14 dní až se vrátím z dovolené.
Starší reakce
Kombinace CO2 z láhve s biogenním odvápněním je opravdu zvláštní. Něco není v pořádku.
Možným vysvětlením by mohla být nadměrná kumulace uhličitanu vápenatého; podezřelé jsou ty šutry, možná i substrát. Nevím zda v tom je jádro pudla, každopádně je tam deficit CO2 horší, než je ve většině akvárií i bez sycení. (Neznám složení Biofloru, ale mohl by k tomu za určitých okolností přispívat i ten draslík v něm obsažený, pokud přehnojuješ.)
Pokud stále platí ten Tvůj starý údaj o obsahu dusičnanů (40 mg/L), tak ty tam určitě nechybějí.
Odkud bereš vodu a jak je tvrdá? Jak často vyměňuješ vodu a kolik? A vůbec, bez aktuální a úplné prezentace toho moc nečekej...
Bioflor je málo je to jen draslík se železem a tobě tam zřejmě chybí NO3. Kup si PMDD z větší dávkou KNO3 než je těch 6g v základu a budeš potřebovat asi i test.
0 06.07.2018 12:56 Mireben – Vrstva něčeho na rostlinách
Starší reakce
Myslím, že jí chybí hnojení s přídavkem železa - chloróza
Zdravím, v akva mám šípatku šídlatou a začaly mi u ní žloutnout listy a následně jakoby zesklovatí nevíte co se s ní mohlo stát nechybí jí něco?Děkuji.
Přidávám foto
Přidat reakci
1 ...... [26] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x