Co se to děje s rostlinami?
0 04.09.2007 11:39 LuXy a ostatné rastliny nič?
0 04.09.2007 11:30 isamik [180] 0 04.09.2007 11:28 LuXy a to máš v ktorom?
0 04.09.2007 11:22 isamik [180] Na anubiasu se mi zacali delat takove to skvrny, a spodni maly list mi zacal zloutnout, tak nejak nevim co si o tom mam myslet, resp. ktery prvek by mohl chybet, nebo ze by ho ostatni blokovali. Nejdrive se objevila skvrna na spodnejsim listu nyni i na listu u hladiny a zacal zloutnout ten spodni list.
Do akvaria pridavam KNO3(5g 100ml vody) pro udrzeni NO3 na 15mg/l a 3-4 kapky PMDD(bez KNO3 rozmichano v 1l).
0 04.09.2007 00:39 Horác [3942] Vyděržaj pianěr !!!
Pánové mají pravdu ... Přesně takovéhle rezavé fleky se objevují na emerzních listech.
Stejně jako Hanacius jsem si to nedávno zažil u E.argentinensis ... a čvrt roku poté vypadá takhle
...
hmm mění listy ?
Ahojte, zas jdu s prosíkem o radu.... Mam tejden novej echináč, údajně osiris... ale začaly mi na něm dělat hnusný skvrnky, hnědý, viz foto
Víte někdo proč, prosim?
Starší reakce
0 17.08.2007 11:46 motýlek ... na okno, do misky, dolévat vodu z akvárka s rybami - při odkalování ... je to plovoucí rostlina - musí zůstat na hladině !!!
citace z diskuze
www.akvarko.cz/…:
"Když chceš "kompaktní" trs se širokými (ehm.. jak to správně nazvat?) stonky/lístky je nejlepší je dát do mělké misky na okno se starou vodou a nechat tam tak 1 měsíc. Pak lépe drží pohromadě."
Dnes jsem si koupil tuhle nádhernou rostlinku (jsem rád že jsem ji v naší lokalitě vůbec sehnal). Koupil jsem ji v malem kelímku ale je jí celkem dost málo, chtěl bych ji připevnit na kořen...Jedná se mi o to jak ji co nejrychleji rozmnožit...Mám ji umístit v kelímku na světlo a čekat až rostlinka nabere na síle, nebo ji dát přímo do akva a tam se rozroste sama...????
Mám v akva tlamovce a kančíky a byl bych moc nerad aby mi ji sežrali
Nemám s takovou kyti žádný zkušenosti a proto uvítám každej rozumnej nápad...
Starší reakce
0 13.08.2007 12:19 jítý Ahoj,taky mám tento problém,mám akva už déle a listy kryptokoryny mi začali uhnívat,potom to přešlo na echynodorus,který tam je dlouho a listy se začali rozpadat,potom i kořeny a nové listy.Vypada to že bude po ní.Je to stejné jako nahoře na obrázku.Kryptokoryny se trochu brani a trochu rostou.napadlo mě jestli to nezpůsobují právě oni!Kamarádka si koupila kr.a ma to taky,kr se z toho ale samy dostali,jiné druhy ne.Co když je to nějaká hniloba žijící s těmito kytkami? Moje:akva 50l,15w světlo,ph 6.7, 3 ancistr.+7 ryb.
V lekarne bych to asi taky nehledal. Spis lepe zasobena drogerie ktera ma vic chemie. Pripadne zahradnictvi.
0 12.08.2007 11:16 Sidonius Ke "změření" draslíku jednoduchý měřák neexistuje...
Pokud byste chtěl přihnojení K zkusit, pak by bylo vhodnější použít některé čisté hnojivo (KNO3 nebo K2SO4) než kombinované. Více např. tady:
pmdd.mrp-cz.com/…Starší reakce
0 05.08.2007 14:21 isamik [180] 0 05.08.2007 14:02 Štěpán Néééééééééé, já se s tím překládám! :(
3 05.08.2007 14:00 isamik [180] 0 05.08.2007 13:58 Štěpán Překlad: (nejsem si úplně jistý u částí označ. otazníkem, chtělo by to ještě zkontrolovat)
Podle Jacobsen, Niels. AQUARIUM PLANTS (1979). Blandford Press Ltd.
--------------------------------------------------------------------
Běžné příznaky nedostatku živin u vodních rostlin
Prvek – Které listy první vykazují nedostatek - Příznak
Dusík N – Staré – Listy žloutnou (*)
Fosfor P - Staré – Listy předčasně opadávají, podobně jako při nedostatku dusíku
Vápník Ca - Nové – Poškození a odumírání růstových vrcholků(?), žloutnutí okrajů listů
Hořčík Mg - Staré – Žluté skvrny (*)
Draslík K - Staré – Žluté oblasti, potom vadnutí okrajů a špiček listů
Síra S - Nové – Podobné jako nedostatek dusíku
Železo Fe - Nové – Listy žloutnou, zelené žilky ohraničují žluté části listu, projevuje se nejdříve u rychle rostoucích rostlin
Mangan Mn -(**)- Odumírající zažloutlá tkáň mezi žilnatinou listů
Měď Cu -(**)- Odumřelé špičky a zvadlé okraje listů
Zinek Zn - Staré – Zažloutlé oblasti mezi žilkami, začíná na špičce a okrajích listů
Bor B - Nové – Odumírání růstových vrcholků i postranních výhonů (?)
Molybden Mo - Staré – Žlutá místa mezi žilnatinou, poté nahnědlé oblasti podél hran. Omezené kvetení.
----------------------------------------------------------------------
(*) Rostliny také mohou červenat při přítomnosti červeného barviva anthocyaninu.
(**) Přestože Jacobsen nerozlišuje mezi novými a starými listy,
David Whittacker cituje knihu o hydroponii, že bor, vápník, měď, železo, mangan a síra
jsou nepohyblivé prvky jejihž nedostatek postihuje nové listy.
0 05.08.2007 12:12 Sidonius Toto poškození listů je způsobeno chybou ve výživě. Podle mne jde o nedostatek draslíku.
Edit:
Mno... zase to moje datlování!...
Takže podporuji názor Štěpána - nejspíš málo draslíku.
3 05.08.2007 12:03 Štěpán "Small yellow dots that develop into holes especially in older
leaves, are a symptom of potassium (K) deficiency."
fins.actwin.com/…
Možná chybí draslík
0 05.08.2007 11:55 Štěpán Adapted from Jacobsen, Niels. AQUARIUM PLANTS (1979). Blandford Press Ltd.
COMMON SYMPTOMS OF NUTRIENT DEFICIENCY IN AQUATIC PLANTS
Element - Leaves to first show deficiency - Symptom
Nitrogen - Old - Leaves turn yellowish (*)
Phosphorus - Old - Premature leaf fall-off, similar to nitrogen deficiency
Calcium - New - Damage and die off of growing points, yellowish leaf edges
Magnesium - Old - Yellow spots (*)
Potassium - Old - Yellow areas,then withering of leaf edges and tips
Sulfur - New - Similar to nitrogen deficiency
Iron - New - Leaves turn yellow, greenish nerves enclosing yellow leaf tissue, first seen in fast growing plants
Manganese -(**)- Dead yellowish tissue between leaf nerves
Copper -(**)- Dead leaf tips and withered edges
Zinc - Old - Yellowish areas between nerves, starting at leaf tip and edges
Boron - New - Dead shoot tips, new side shoots also die
Molybdenum - Old - Yellow spots between leaf nerves, then brownish areas along edges. Inhibited flowering
(*) The plants may also become reddish from the presence
of the red pigment anthocyanin.
(**) Although Jacobsen does not differentiate between new and old leaves,
David Whittacker reports from a hydoponics book that boron, calcium,
copper, iron, manganese and sulfur are immobile elements and whose
deficiencies affect new leaves.
0 05.08.2007 11:47 Havel-st To je nějaká Hygrophila? Jestli jo, dělají to jen spodní listy? U ní totiž, jak rychle listy narůstají, tak rychle taky odumírají. Rostlina se dá omladit zaštípnutím nad kolínkem, nebo ji zrušit a zasadit jen vršek (2-3 patra).
0 05.08.2007 11:08 vaga – "Dírkované" rostliny
Ahoj. Rostlinky v akvárku mi dělají toto - viz obrázek. Dají se ještě zahránit? Zkoušel jsem hledat "nemoci rostlin" na těchto stránkách, ale jsou tady popsány jen nemoci rybiček. Co s těma rostlinama mam? Dá se to ještě nějak zachránit?
0 03.08.2007 20:47 dvin – - sidonius
dík za tip, zkusím to
0 03.08.2007 00:41 Sidonius 0 03.08.2007 00:18 dvin to by mohlo být ono, předpokládám že se dá koupit v akvaristice.
0 03.08.2007 00:13 Sidonius Do 5mg/l - to může být i nula, ne?
A nula, to není nic moc...
Co tak zkusit trochu přidávat? Třeba ve formě KNO3?
0 03.08.2007 00:03 dvin zdravím tak NO3 mám podle aquar testu do 5mg/l
0 02.08.2007 23:34 Sidonius Zkuste změřit obsah NO3.
Taky bych si tipnul na svetlo + asi trochu prihnojit...
0 02.08.2007 22:35 dvin – hnojení
živin se mi zdá mam v akva dost, protože tu a tam jsou řasy a rybičky krmím každý den. Brácha má zákrutichu krásně zelenou, ale proč já ne, no to je mi fakt záhadou
0 02.08.2007 22:25 Nifty možná by bylo dobrý nečistit-odkalovat tak caasto- ja mam 50 litru a odkaluju jednou za mesic... a staci to.. mozná proto nemaji rostliny dostatek zivin...
mej se
Přidat reakci
1 ...... [191] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 162860x