Co se to děje s rostlinami?
0 04.09.2007 11:22 isamik [180] Na anubiasu se mi zacali delat takove to skvrny, a spodni maly list mi zacal zloutnout, tak nejak nevim co si o tom mam myslet, resp. ktery prvek by mohl chybet, nebo ze by ho ostatni blokovali. Nejdrive se objevila skvrna na spodnejsim listu nyni i na listu u hladiny a zacal zloutnout ten spodni list.
Do akvaria pridavam KNO3(5g 100ml vody) pro udrzeni NO3 na 15mg/l a 3-4 kapky PMDD(bez KNO3 rozmichano v 1l).
0 04.09.2007 00:39 Horác [3942] Vyděržaj pianěr !!!
Pánové mají pravdu ... Přesně takovéhle rezavé fleky se objevují na emerzních listech.
Stejně jako Hanacius jsem si to nedávno zažil u E.argentinensis ... a čvrt roku poté vypadá takhle
...
hmm mění listy ?
Ahojte, zas jdu s prosíkem o radu.... Mam tejden novej echináč, údajně osiris... ale začaly mi na něm dělat hnusný skvrnky, hnědý, viz foto
Víte někdo proč, prosim?
Starší reakce
0 17.08.2007 11:46 motýlek ... na okno, do misky, dolévat vodu z akvárka s rybami - při odkalování ... je to plovoucí rostlina - musí zůstat na hladině !!!
citace z diskuze
www.akvarko.cz/…:
"Když chceš "kompaktní" trs se širokými (ehm.. jak to správně nazvat?) stonky/lístky je nejlepší je dát do mělké misky na okno se starou vodou a nechat tam tak 1 měsíc. Pak lépe drží pohromadě."
Dnes jsem si koupil tuhle nádhernou rostlinku (jsem rád že jsem ji v naší lokalitě vůbec sehnal). Koupil jsem ji v malem kelímku ale je jí celkem dost málo, chtěl bych ji připevnit na kořen...Jedná se mi o to jak ji co nejrychleji rozmnožit...Mám ji umístit v kelímku na světlo a čekat až rostlinka nabere na síle, nebo ji dát přímo do akva a tam se rozroste sama...????
Mám v akva tlamovce a kančíky a byl bych moc nerad aby mi ji sežrali
Nemám s takovou kyti žádný zkušenosti a proto uvítám každej rozumnej nápad...
Starší reakce
0 13.08.2007 12:19 jítý Ahoj,taky mám tento problém,mám akva už déle a listy kryptokoryny mi začali uhnívat,potom to přešlo na echynodorus,který tam je dlouho a listy se začali rozpadat,potom i kořeny a nové listy.Vypada to že bude po ní.Je to stejné jako nahoře na obrázku.Kryptokoryny se trochu brani a trochu rostou.napadlo mě jestli to nezpůsobují právě oni!Kamarádka si koupila kr.a ma to taky,kr se z toho ale samy dostali,jiné druhy ne.Co když je to nějaká hniloba žijící s těmito kytkami? Moje:akva 50l,15w světlo,ph 6.7, 3 ancistr.+7 ryb.
V lekarne bych to asi taky nehledal. Spis lepe zasobena drogerie ktera ma vic chemie. Pripadne zahradnictvi.
0 12.08.2007 11:16 Sidonius Ke "změření" draslíku jednoduchý měřák neexistuje...
Pokud byste chtěl přihnojení K zkusit, pak by bylo vhodnější použít některé čisté hnojivo (KNO3 nebo K2SO4) než kombinované. Více např. tady:
pmdd.mrp-cz.com/…Starší reakce
0 05.08.2007 14:21 isamik [180] 0 05.08.2007 14:02 Štěpán Néééééééééé, já se s tím překládám! :(
3 05.08.2007 14:00 isamik [180] 0 05.08.2007 13:58 Štěpán Překlad: (nejsem si úplně jistý u částí označ. otazníkem, chtělo by to ještě zkontrolovat)
Podle Jacobsen, Niels. AQUARIUM PLANTS (1979). Blandford Press Ltd.
--------------------------------------------------------------------
Běžné příznaky nedostatku živin u vodních rostlin
Prvek – Které listy první vykazují nedostatek - Příznak
Dusík N – Staré – Listy žloutnou (*)
Fosfor P - Staré – Listy předčasně opadávají, podobně jako při nedostatku dusíku
Vápník Ca - Nové – Poškození a odumírání růstových vrcholků(?), žloutnutí okrajů listů
Hořčík Mg - Staré – Žluté skvrny (*)
Draslík K - Staré – Žluté oblasti, potom vadnutí okrajů a špiček listů
Síra S - Nové – Podobné jako nedostatek dusíku
Železo Fe - Nové – Listy žloutnou, zelené žilky ohraničují žluté části listu, projevuje se nejdříve u rychle rostoucích rostlin
Mangan Mn -(**)- Odumírající zažloutlá tkáň mezi žilnatinou listů
Měď Cu -(**)- Odumřelé špičky a zvadlé okraje listů
Zinek Zn - Staré – Zažloutlé oblasti mezi žilkami, začíná na špičce a okrajích listů
Bor B - Nové – Odumírání růstových vrcholků i postranních výhonů (?)
Molybden Mo - Staré – Žlutá místa mezi žilnatinou, poté nahnědlé oblasti podél hran. Omezené kvetení.
----------------------------------------------------------------------
(*) Rostliny také mohou červenat při přítomnosti červeného barviva anthocyaninu.
(**) Přestože Jacobsen nerozlišuje mezi novými a starými listy,
David Whittacker cituje knihu o hydroponii, že bor, vápník, měď, železo, mangan a síra
jsou nepohyblivé prvky jejihž nedostatek postihuje nové listy.
0 05.08.2007 12:12 Sidonius Toto poškození listů je způsobeno chybou ve výživě. Podle mne jde o nedostatek draslíku.
Edit:
Mno... zase to moje datlování!...
Takže podporuji názor Štěpána - nejspíš málo draslíku.
3 05.08.2007 12:03 Štěpán "Small yellow dots that develop into holes especially in older
leaves, are a symptom of potassium (K) deficiency."
fins.actwin.com/…
Možná chybí draslík
0 05.08.2007 11:55 Štěpán Adapted from Jacobsen, Niels. AQUARIUM PLANTS (1979). Blandford Press Ltd.
COMMON SYMPTOMS OF NUTRIENT DEFICIENCY IN AQUATIC PLANTS
Element - Leaves to first show deficiency - Symptom
Nitrogen - Old - Leaves turn yellowish (*)
Phosphorus - Old - Premature leaf fall-off, similar to nitrogen deficiency
Calcium - New - Damage and die off of growing points, yellowish leaf edges
Magnesium - Old - Yellow spots (*)
Potassium - Old - Yellow areas,then withering of leaf edges and tips
Sulfur - New - Similar to nitrogen deficiency
Iron - New - Leaves turn yellow, greenish nerves enclosing yellow leaf tissue, first seen in fast growing plants
Manganese -(**)- Dead yellowish tissue between leaf nerves
Copper -(**)- Dead leaf tips and withered edges
Zinc - Old - Yellowish areas between nerves, starting at leaf tip and edges
Boron - New - Dead shoot tips, new side shoots also die
Molybdenum - Old - Yellow spots between leaf nerves, then brownish areas along edges. Inhibited flowering
(*) The plants may also become reddish from the presence
of the red pigment anthocyanin.
(**) Although Jacobsen does not differentiate between new and old leaves,
David Whittacker reports from a hydoponics book that boron, calcium,
copper, iron, manganese and sulfur are immobile elements and whose
deficiencies affect new leaves.
0 05.08.2007 11:47 Havel-st To je nějaká Hygrophila? Jestli jo, dělají to jen spodní listy? U ní totiž, jak rychle listy narůstají, tak rychle taky odumírají. Rostlina se dá omladit zaštípnutím nad kolínkem, nebo ji zrušit a zasadit jen vršek (2-3 patra).
0 05.08.2007 11:08 vaga – "Dírkované" rostliny
Ahoj. Rostlinky v akvárku mi dělají toto - viz obrázek. Dají se ještě zahránit? Zkoušel jsem hledat "nemoci rostlin" na těchto stránkách, ale jsou tady popsány jen nemoci rybiček. Co s těma rostlinama mam? Dá se to ještě nějak zachránit?
0 03.08.2007 20:47 dvin – - sidonius
dík za tip, zkusím to
0 03.08.2007 00:41 Sidonius 0 03.08.2007 00:18 dvin to by mohlo být ono, předpokládám že se dá koupit v akvaristice.
0 03.08.2007 00:13 Sidonius Do 5mg/l - to může být i nula, ne?
A nula, to není nic moc...
Co tak zkusit trochu přidávat? Třeba ve formě KNO3?
0 03.08.2007 00:03 dvin zdravím tak NO3 mám podle aquar testu do 5mg/l
0 02.08.2007 23:34 Sidonius Zkuste změřit obsah NO3.
Taky bych si tipnul na svetlo + asi trochu prihnojit...
0 02.08.2007 22:35 dvin – hnojení
živin se mi zdá mam v akva dost, protože tu a tam jsou řasy a rybičky krmím každý den. Brácha má zákrutichu krásně zelenou, ale proč já ne, no to je mi fakt záhadou
0 02.08.2007 22:25 Nifty možná by bylo dobrý nečistit-odkalovat tak caasto- ja mam 50 litru a odkaluju jednou za mesic... a staci to.. mozná proto nemaji rostliny dostatek zivin...
mej se
0 02.08.2007 21:54 dvin – řídké a bledší rostliny
zdravím, nevíte prosím někdo zkušenější čím to je, že např. sessiliflora má v mém akva velmi světlou barvu a má hodně řídká patra a u hladiny je dočervena? Zákruticha asiatica je taky světlejší a gigantea je pro změnu taková víc do hněda, zkrátka o hustých sytě zelených rostlinách nemůže být řeč. Parametry nádrže: 225 litrů, zářivky 830, 840, 860 po 30W (0,42W/l), svítím 12h, nehnojím, další obyvatelé - trochu řas a cca 15 malých rybek. Odkaluji zhruba co 14 dní. dík za názory
Starší reakce
0 29.07.2007 23:19 Eff [417] - Rostliny Nevim... Mě se stalo se sagittarií subulateou to stejné, pár týdnů po zakoupení. Ostatní kytky bez porblémů. Zaznamenal jsem mnoho případů, jak na webu, tak v životě, kdy tímto způsobem tato rostlina chcípla. Také znám mnoho případů, kdy roste jako blázen (a je jich víc než těch negativních). Ha, záhada.
Když mi to celý vychcípalo, nechal jsem posledního mrzáčka, co měl ještě zelené listy několik týdnů (asi 10, fakt nevim) plavat na hladině. Tam mu bylo dobře - nechcípal, ani se nerozrůstal. Nedávno jsem toho mrzáčka znovu zasadil. A žije. Vypustil jeden nový list za 14 dní. Nic moc, ale aspoň se neloučí.
Mimochodem - ancistruse fakt nemám.
0 29.07.2007 02:26 All001 a patentky!
0 28.07.2007 21:40 KejPi [1] A cim ho mam krmit? Myslel jsem, ze zere rasy.
Jinak pro ukazku prikladam fotku rozpadle sagittarie. Mohl tohle udelat ancistrus?
Přidat reakci
1 ...... [191] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x