Co se to děje s rostlinami?
Klidně uštípni, a ten nápad s aktivním uhlím se mi líbí.
OK, díky za rady, zkusím koupit Tenso Cocktail a uvidíme. Ostatní kytky vypadají v pohodě. Marně přemýšlím co jsem do akva dával i delší dobu zpět, žádná léčiva, jen Esha Optima v tom by problém být asi být neměl. Na nic jiného si nevzpomínám, kromě těch tablet.
Pokud by to mohlo být něco toxického, dám do filtru černou vatu s aktivním uhlím, ublížit to nemůže, mám ho do foroty pro tyto případy.
Nemám zkusit u jedné kytky ten nemocný konec uštípnout? Pokud jsem se dočetl správně, množí se řízkováním, takže víc ji ublížit než teď už asi nemůžu.
Mně se Hygrophily uplatňují jako signální rostliny. Stěžují si velmi zřetelně na každý deficit.
Jinak jsem si zapsal do paměti, co tady píšeš.
S tým bórom naozaj opatrne. Nejako sa mi to však nezdá, voda nie je až tak tvrdá, že by mohol byť jeho nedostatok voči vápniku. Ten som kedysi mal, ale to som mal cca 16 °dGH (z toho väčšinu tvrdosti tvoril vápnik) a prejavoval sa trochu inak, na všetkých rastlinách (aj inak bezproblémovom Echinodore) boli mladé listy zvlnené, nie až tak znetvorené ako na fotke.
Žiaľ, s Hygrophilou nemám žiadne skúsenosti, tak sa neviem vyjadriť, no mi to pripadá skôr ako toxicita niečoho. Aj pod týmito rastlinami sú tie tablety? A i to zvýšenie dusičnanov by mohlo mať súvis, asi treba teraz trochu viac sledovať ich stav.
Čili nedostatek dusíku můžeme vyloučit, velmi nepravděpodobný je nedostatek vápníku a málo pravděpodobný nedostatek hořčíku.
Zkus ten bór. Buď si kup nějakou směs mikroprvků (Tenso Cocktail aj.), nebo kyselinu boritou, a nebo v nouzi borovou vodu v lékárně.
Ale pozor - i když jeho nedostatek může nadělat paseku, je to mikroprvek, takže si vééélmi dobře spočítej dávku. Bude malilinkatá!
Nejlepší bude asi ten Tenso Cocktail, stejně ho skoro určitě budeš potřebovat i později.
Aktuální test vody z akva:
NO3 - 25 ted to docela vyskocilo, byva to mene (10), mozna ze jsem dneska odkaloval
NO2 - 0
GH - 8
KH - 6
PH -7,5
Chlor - 0
Vody z kohoutku nijak neupravuji, měla by být středně tvrdá
Máš měkkou vodu?
Může to být nedostatek i jiné živiny, každopádně to vypadá dost vážně. Tablety nepoužívám, takže nemám moc přehled co umějí. Nicméně od tohoto závažného deficitu Tě neuchránily, čili je namístě uvažovat o jiném hnojivu.
Co všechno víš o vodě co Ti teče z vodovodu a jakou máš v akváriu?
V těch tabletách bór je, můžu zkusit k jedné z nich dát ještě jednu.
Jedna z možností: nedostatek bóru.
Zdravím všechny,
prosím o radu, Hygrophila corymbosa začala nějak zlobit, má pokroucené vrchní listy, začínají hnědnout viz foto. Před třemi týdny jsem dělal řádné protrhání ostatních kytek - na tyhle jsem ani nesáhl. Jinak žádné jiné změny v akva se nedějí. Po protrhání jsem dál pár tabletek Dajana Plant Root do dna, aby to ty protrhané měly jednodušší. Tím by to snad být nemělo, napadá mě světlo, jak se vyšplhaly nahoru, že by jim to nesvědčilo?
Díky za rady
Začal bych pravidelně týdně měnit obvyklou 1/3 objemu vody, podle potřeby odkaloval, když odkaluješ, nečistil filtr, to si nechal tak za 14 dní, vodu měnit vždy. Chce to dát akváriu nějaký pravidelný rytmus, podle toho co čtu je to ode zdi ke zdi a to není nikdy dobře.
Ano, kořeny i kameny se vyndají, vše se opláchne, vnitřek filtru se propere v části vody z akvária...
Děkuji
Jen se bojím, když zkusím něčím přihnojit, aby se mi tam nerozlezla řasa
A teď jsem měřila tvrdost vody a vyšlo mi méně jak 2...není i toto problém? Máme extrémně měkkou vodu...
Jak probíhá to větší čištění? Odkaluješ i pod tím kořenem a kameny? Jinak si nemyslím že by rostliny nerostly, přežívají tam jenom ty, kterým to zacházení s akváriem vyhovuje, tedy akceptují toto.
Makroprvky su ziviny, ktore rastliny potrebuju vo velkom mnozstve - dusik, fosfor, draslik. Tipol by som, ze vzhladom na dostatok ryb a zriedkavu vymenu vody ich tam bude dostatok (z krmenia a toho co ryby vyprodukuju). Nemas tam vela rastlin, preto by som nieco menej narocne dokupil a skusil opatrne prihnojovat mikroprvkami (to je napr. zelezo, mangan a pod., skus pohladat kde kupit Tenco Coctail, CSM alebo PMDD).
To svetlo tiez nie je ziadna hitparada ale na menej narocne veci to staci (koniec koncov vam to tak minimalne rok fungovalo). Inak ziarivky by sa mali menit kazdy rok, ich svietivost extremne rychlo klesa. Po roku to kludne moze byt len 50%. LED pasky do krytu udelat problem nie je, vela ludi to tu tak ma, staci trosku pohladat.
A co sa tyka vody, tak vymenit kludne 1/3 tyzdenne.
Najlepšie je vápnik dopĺňať alabastrovou sadrou CaSO4.2H2O ,ktorú používajú zubári na otlačky zubov, je lacná a dobre sa rozpúšťa.Navštív zubného laboranta, oni to berú vo veľkých 10-25kg vreciach určite Ti odsype
.
Netuším, co jsou makro a mikro prvky
Vodu zkusíme měnit častěji, to je to nejmenší...žárovky byly měněné tak 2 roky zpět tuším, tak se mají zase vyměnit? Manžel už dlouho přemýšlí o led páscích, ale máme problém s krytem a jak to tam dát... Ryby doplním, stejně jako rostliny - ale je tam 9 neonek, 1x perleťový čichavec, asi 4 ancistrusi, 2x parmička černopruhá, 3x pancéřníček, 1x mřenka pakystánská, 1x paví očko a 4xtetra...
Hnojení: NE
Asi im nieco okrem svetla chyba (za predpokladu, ze tie ziarivky menite a nie su tam uz 8 rokov
). Myslim, ze makroprvkov by malo byt dost, aj ked teda netusim ake ryby tam mate. Skusil by som decentne prihnojit mikroprvkami a sledovat ci sa to zlepsi.
1x za 1,5 měsíce odkalení a výměna části vody, 1x za pár měsíců kompletní čištění včetně filtru, výměna tak 2/3 vody
Toto je tiez velmi, velmi malo. Treba menit vodu omnoho castejsie.
Zdravím, dlouho jsem tu nebyla. Dříve nám rostlinky v akvárku docela šly (v mých akváriích je to jako "Naše první"), osvětlení tedy nemáme moc dobré, ale i tak to šlo.... Nyní (akvárium "po 8 letech")ale již nějaký rok akvárium vypadá otřesně, nechápu proč. Rosliny mají načernalé okraje, rozpadají se, nerostou, žloutnou, poslední měsíc se na kořenu dokonce udělala zelená řasa.... Moc bych prosila o radu někoho zkušeného, co vyzkoušet, kde začít, jak rostlinám zase pomoci ke kráse... Podívejte se na fotky na nádrž "po 8 letech" a pomozte někdo
Napadají mě tyto možnosti:
1) přehnojení,
2) organické znečištění,
3) možná citlivost na NaCl (kuchyňská sůl).
Čili míň hnojit, míň krmit, měnit vodu, a nesolit. Zkus a uvidíš.
Když vápník není -> nic se nesráží -> není zákal.
Tak kup v drogerii plavenou křídu (CaCO3), spočítej si dávkování, a zkus jí do akvária trochu nasypat. (Pozn.: Ona je málo rozpustná, takže nemůžeš připravovat zásobní roztok. Odměřenou dávku si rozmíchej v deci vody a nalij do akvária před vývod z filtru. Během hodin až pár dní by se měla rozpustit. Rybám ani rostlinám to neublíží.)
Pozn.2: Jsou i jiné, praktičtější způsoby, jak dlouhodobě a méně pracně přidávat vápník = zvyšovat tvrdost. Tento způsob jsem doporučil proto, abys to jednorázově vyzkoušel a podle reakce rostlin tak potvrdil nebo vyvrátil domněnku, že jde o nedostatek vápníku.
Zdravím potřebuji poradit s eleocharis sp.mini chvilku cca týden až 14 dní se jí v akva daří, ale pak začínají jednotlivé lístečky úplně ztrácet barvu až jsou bílé a jak uhnilé. Hnojim pmdd 3ml 3x týdne, CO2 z kvasnic.
Na foto ve zadní části je vidět jak vypadá a u skla co se z ní stane
nějakýho zákalu jsem si nevšim, voda hezky křišťálově čistá
Samozřejmě jsem to myslel jako nedostatek vápníku, ale měl jsem to asi napsat srozumitelněji. Omlouvám se.
Hygrophily ale mívají "pomačkané" listy dost často, i když by podle všeho žádným nedostatkem trpět neměly. Takže doporučuji reagovat zdrženlivě; ty rostliny vypadají vcelku velmi dobře.
EDIT: V jiném vlákně jsem právě odpovídal na otázku "zákalu" po použití hnojiva Easy Life Ferro. Podle mého názoru Easy Life používá chemikálii (mám svůj tip), která reaguje s vápníkem ve vodě a sráží ho. Když je jí hodně, vypadá to jako zákal. Když méně, může uniknout pozornosti, ale výsledek je podobný: odebírá z vody vápník.
Zdůrazňuji, jde jen o domněnku!
Myslím, že je to myšleno tak, že vápník chybí a je právě nějaký třeba
To jsem měl právě na mysli
V měkkých vodách bývá právě toho vápníku nedostatek.
0 08.02.2017 17:00 Angus68 –
Re: Maq Vápník přece vodu tvrdí,né?Když jí má měkou,tak je to něco jinýho.
měkkou vodu mám no a vápník jsem zatím nijak nesledoval..
Jestli máš měkkou vodu, mohl by to být vápník.
Starší reakce
Ráda v takovém prostředí zahnívá nebo plesniví. Pokud pod skly není dostatečná mezera od hladiny a není dobře odvětrané tak jí to nesvědčí.
Tak krycí skla by klidně mohl být ten problém. Díky za rady. Je to moje první akva a nechtěl jsem se zařadit mezi ty co v pondělí napustí akva a v úterý ryby a pak až hledají informace, takže jsem si toho hromadu načetl, ale zkušenosti a léta praxe nejdou nahradit a rozpoznat co rostlině chybí a proč asi není něco co se dá naučit jen čtením.
To jí vadí že na ni z krycích skel kape voda?
Pistia je trochu problematičtější rostlina stačí krycí skla nebo silné osvětlení a neroste dobře. Doporučuji ti si tam jednu plovoučku nechat je na ní poznat jak si na tom s živinami.
Nelze zevšeobecňovat. Mám více druhů plovouček. V některých nádržích mi roste lépe Pistia, jinde Limnobium, všude Salvinia (ale neznám druh) a zatím nejproblematičtější je Phyllanthus. Ale i on se už ve dvou akvárkách uchytil. Jo a mimochodem, je to ve stejné ostravské vodě.
no jo, možná jsem až moc starostlivý
a chci dát kytkam to nejlepší a je to spíše na škodu.
EDIT: Ten NO3 tam bude nejspíš z osmocote, ale drží se pořád na stejné urovni. NO2 bude z ještě pořádně nezajetého filtru. Ale 0,3 mg/l tam je po týdnu a něco.
No já tam mam tu plovoučku jen na zajetí akva, pak tam nebudou. Spíše mě zajímala identifikace příčiny, protože to může být i příčina problému u Alternanthera reineckii 'Mini viz pár příspěvku výše nebo foto v mé prezentaci. Na ni se na starých listech začaly tvořit jakoby zelené fleky, ale jen v jednom místě akva.
No z mojí zkušenosti sice limnobilum roste líp jak Pistia, ale ani ono neroste bez hnojení v Ostravské vodě. Paskov bude mít vodu skoro stejnou, ale asi ještě měkčí (takže méně živin). Doporučuju
rybicky.net/atlasrostlin/salvinia_molesta
Obojí klidně za odvoz věnuju. Hnojím PMDD bez KNO3. Pistii s podobnými příznaky mám v akváriu s minimem ryb a minimální údržbou.
To akvárium je čerstvé. Trošku to vypadá na nedostatek dusíku, a ejhle, Ty tam máš dusičnanů dost, dokonce dusitany.
Tím chci říct, že bych se s tím hnojením neunáhloval. V novém akváriu je spousta těžko definovatelných problémů, na které nepříznivě reagují i rostliny. Shodou okolností ty projevy mohou vypadat jako nedostatek té či oné živiny.
Četl jsem si Tvoji prezentaci, chápu Tvoje starosti o rostliny. Já mívám po založení na rostlinách ztráty taky, a věřím že i ostatní. Radil bych nic do vody nelít a prostě vyčkat. Podle mé zkušenosti případný nedostatek živin není katastrofa, aspoň ne krátkodobě. Nadbytek živin je mnohem horší problém.
Prošly testem - lehce místy šuměly, ale nic závratného (ne více než amano). Vstupní voda je velmi měkka a ty kameny zvednou tvrdost jen lehce po testování.
NO3 je teď 15-20 mg/l
Mohl by to být ten draslík dával jsem jen čtvrtinovou dávku PMDD. Fosfor neměřím a ani zatím nekrmím, takže se tam nemá jak co dostat z žrádla nebo od ryb.
Podľa mna ide o makroživinu, keďže sú postihnuté staré listy, ale skôr by som si tipol fosfor, aj keď príznaky z fotky nie su typické.
Pistia má v sušine 1,8% N a 0,2% P, t.j. výrazný požierač fosforu oproti iným akva rastlinám. toľko fosforu krmivom nedodáš.
Možnosť č. 2 je to NO3 aj PO4
Heleďse, prošly ty Tvoje krásné šutry v akváriu octovým testem? Mně to připadá jako vápenec...
A to by mohlo mít potom vliv na celkovou rovnováhu živin, jmenovitě příjem draslíku, hořčíku, železa a amonia.
Spíš bych to viděl na NO3
Podle te Pistie je to nedostatek vsech makroprvku
, nejen drasliku
Ahoj, může jít o nedostatek draslíku? Dívám se na
www.rostlinna-akvaria.cz/… a snad u všeho je přínakem žloutnutí listů, tak jsem z toho jelen.
Díky
NHKG napsal: L200 - a je to high fin? Protože jsem měl velmi příbuzný druh L128, 3 kousky kolem 4cm. Zvládli velmi rychle zničit 3 velké Echinory s listy dlouhými 30cm a k tomu pár menších.
Taky se přikláním k tomu, že je to mechanické poškození a asi jsi správně označil "autora".
L200 - a je to high fin? Protože jsem měl velmi příbuzný druh L128, 3 kousky kolem 4cm. Zvládli velmi rychle zničit 3 velké Echinory s listy dlouhými 30cm a k tomu pár menších.
EDIT: Bylo by dobré před položením dotazu aktualizovat nádrže. Já mechanické poškození vyloučil a nic tu nepsal s tím, že nemáš v akváriu živočichy, co by ho mohli způsobit.
Přidat reakci
1 ...... [38] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x