Ahoj lidi. Před cca 2 měsíci jsem tu řešil rychlý rozpad rostlin v několik měsíců starém akváriu. To akva se z toho zatím nevzpamatovalo a rostlinám se pořád úplně nedaří, ale pomalu se vzpamatovává.
Na konci listopadu jsem založil nové akvárium - 28 litrů. Jako zásobní substrát je tam Tropica jeden malý pytlik, na tom Dennerle barvený inertní štěrk. Rostliny až na anubias všechny Tropica 1-2 growth. Vzadu Hygrophila polysperma 53B a k tomu ech. quadricostatus, ve středu Cryptocoryne wendtii green, staurogyne repens, vepředu e. tenellum. Pak malé množství eleocharisu - osazené skoro celé dno.
Hnojení Tropica specialized nitrition 3-4ml při každé výměně vody (záměrně vyšší dávka než doporučuje výrobce kvůli hustému osazení - doporučená dávka je 2ml). První 4 týdny voda měněna co týden cca 50%, filtroval vnitřní filtr a k tomu kvůli silnému zákalu z kořenů jsem přidal závěsný filtr kde byl Purigen - voda pak byla úplně čistá. Pak jsem přešel na vnitřní a purigen už nepoužíval. Protože se pak voda opět barvila, tak jsem měnil 50% co 3-4 dny a vždy dával opět 3ml hnojiva.
Voda je měkká cca 5 st, kyselá, alkalita nízká - do 2 st. Bez přidávání CO2. Intenzita světla od začátku beze změn, svítím 7 hodin denně.
Před Vánoci šli do akvária okružáci a pak její hlavní obyvatel - sameček betty. Na hladinu jsem přidal malé množství salvinie z jiného akvária. Rybka po dvou dnech byla nějaká unavená, změřil jsem NO2, byly lehce zvýšené, proto jsem jednorázově přidal 4 násobnou dávku Seachem Prime (jinak ho nepoužívám a měním za odstátou vodu).
Vše rostlo výborně, poslední výměna vody před týdnem. Před 2 dny jsem si všiml, že některé listy mají drobounké defekty, přidal jsem dávku hnojiva 3 ml s tím, že jak dnes přijdu z práce udělám standardní 50% výměnu.
Včera jsem nebyl doma, dnes po návratu z práce jsem zjistil že tenellus a quadricostatus se z dobrých 50% rozpadly - tedy během necelých 48 hodin. Ostatní rostliny zatím v klidu, ale ty nerostou tak rychle. Bojím se, že to taky přijde.
Vůbec tomu nerozumím. Nevím proč u druhého akvária přibližně ve stejnou dobu došlo k identickému problému.
Jediný identický faktor je ten Prime - u prvního akvaria se rostliny taky začaly rozpadat poté, co jsem ho začal pouzivat. Ten můj docela dost smrdí, údajně je to normální, ale v mém je i trochu zákal. Nevím jestli jsem ho něčím nekontaminoval - na jeho aplikaci jsem používal stejnou stříkačku jako na Pristine, ale to už asi jen moc řeším. Navíc tady začal rozpad cca 3 týdny po jeho jednorázové aplikaci.
Může to být nějaká nemoc?
Nemůže to být tím, že rostliny rostly výborně ze zásob a došel nějaký mirkroprvek, který v mojí vodě není? A proto to nejdřív postihne nejrychleji rostoucí rostliny. Na to mi ale nesedí, že se to teď velmi rychle projevilo u všech rostlin identického typu - není tam jedna jediná růžice, která by byla OK. Ale fakt nevím, z čeho by takový šok ty rostliny mohly zažít.
Na hladině je mastná vrstva, ale ta je tam od začátku a zatím to nevadilo. Vlastně mám takovou hladinu úplně všude a jiná akvária fungují dobře. Zkoušel jsem i skimer, ale úplně to nepomáhá.
Uvažuju co teď. Jestli vyměnit vodu a riskovat další šok rostlin a větší rozpad, nebo jen pořádně nahnojit, fakt nevím.
Dusičnany jsou v akváriu vcelku nízkě - do 10, dusík dodávám v tom hnojivu, železo jsem naměřil na cca 0.3, což moc není.
Zcela upřímně jsem docela nešťastný, mám akvaristiku rád, snažím se to dělat poctivě, ale nějak se nedaří...
Sorry za dlouhý příspěvek, ale fakt mne to štve.