Co se to děje s rostlinami?
Řasy nemusí okupovat komplet celé akvárium, protože stejně jako jiné organismy si dovedou vybírat ideální podmínky ke své vegetaci. Jako třeba odumírající listy rostlin.
Mně to tedy jako řasy připadlo, ale oko se dá lehce ošálit.
Pravdou ale je, že i kdyby to na té fotce byly řasy, pak je třeba příčinu jejich objevení hledat přednostně v chybě ve výživě rostlin. A na toto téma zde už jakási doporučení padla.
Chemie a chemie je rozdíl. Akvárium samotné není příroda a jestli chceme, aby prosperovalo na přírodní báze (nitrifikace, metabolismus rostlin), je potřeba na tyto procesy dodat výživu.
Tady se mluví jen o dodání nějakých solí a sloučenin mikroprvků v docela nízkých koncentracích. Jejich chemické reakce jsou dobře známé stejně jako reakce živých organizmů na ně. Tady se stačí držet základních pravidel o nepřekračování osvědčených limitů a neflákání údržby. Pak žádné nepříjemné překvapení nenastane.
Ta skutečná "chemie" ve smyslu akvaristické alchymie, kdy se do vody lijí vodičky se zázračnými účinky, začíná u lahviček s nejasným složením a všeléčivým účinkem (proti řasám do týdne, zaběhnutí nádrže za den nebo upravovače vody).
Když už to CO2 máš, nevypínal bych jej (sám nemám, ale rád bych) a místo toho bych dodával i zbytek chybějících živin. Třeba PMDD v malé dávce nebo rovnou EI metodou. Nejdřív méně, sledovat, jak budou rostlinky reagovat a pak v případě potřeby zvyšovat.
bigbob napsal: ... a mel sem asi zustat u prirody bez dodatecne 'chemie'Chemie se neboj, ale vzdycky se poradne podivej, o co jde a co to dela.
Uprimne, kdyz nekomu reknu, ze muze pouzit na rozpusteni leciva aceton v takovem mnozstvi, aby vysledne nepresahl v akvariu 10mg/l, asi mne tady nejmin ukrizuji (pro nektere vodni organismy je to smrtelna davka, ne ze to zase nekdo...) Ale jedy typu "tekute CO2" tam klidne lije kde kdo, a jeste si klidne navysi koncentraci nad doporucenou. Kdyz chemii, musis mit aspon snahu neco si zjistit, ne to delat totalne nepouceny.
Ok diky za rady. Zkusim vysadit co2 a uvidime. Mam nenarocny rostlinky tak snad to bude ok..
no , mým laickým odhadem , je toho půl roku na zásobní substrát tak akorát k vyčerpání , ale osobní zkušenost s těmito komerčními substráty nemám , mě to funguje s osmocote slušně , přidávám do vody jen mikroprvky , problén s řasou nemám , rostliny rostou úměrně k intenzitě světla , co2 přidávám z burčáku a spokojenost ...
Ok.mrknu.. mam to zalozene sotva 1/2 roku. Asi zkusim schvalne vysadit co2 jestli se to zlepsi..Puvodne sem do toho nechtel moc zasahovat a mel sem asi zustat u prirody bez dodatecne 'chemie'
i zásobní substrát se co se týká živin jednou vyčerpá , mám dobrou zkušenost s Osmocotte , vyhledej tady na fóru
Nic vic nepridavam, nehnojim.Mam jen pod sterkem vyzivovy substrat Denerle..Mozna sem s tim co2 nemel ani zacinat.Jake hnojeni bys mi doporucil nebo radsi prestat s co2?
Diky
no a co další živiny ? dodáváš taky ? v nádržích bez přidávání CO2 je hlad po živinách menší pač limitním prvkem bývá většinou ten uhlík , a když ho začneš dodávat budou chybět zase jiné živiny , četl jsem teorii že rostliny dokáží živiny do nových přírustků přesunovat ze starých listů ,pokud je jich v substrátu nebo vodě nedostatek , ty se pak takto rozpadaj, v podstatě mám i něco takového odpozorováno ve svých akváriích , ke se například o dovolené nehnojilo , tak jako normálně , i takové pleveli jako je polysperma se začaly rozpadat (žloutnout, hnědnout a děrovatět ) staré listy
To se mi nezda, je to jen na teto rostline, jinde ne..
Vypadá to na napadení řasami, ne?
Ahoj, dokazete mi prosim nekdo poradit co se deje s temi listy? Zda se mi ze to zacalo kdyz sem zacal pridavat CO2 vital od rataje..predtim to v tak velke mire nebylo..
Diky za rady
V pohode se pestuji rostlinky(ne vsechny) i v Ph nizsim jak 6,zalezi pak na kH.
V atlasech se většinou uvádí optimální pH ne mezní hranice.
aha, já žiju pořád v domění že pro rostliny je nejideálnější neutrálních 7pH, spodní hranice 6,5pH a při pH6 už pro ně není moc přijatelné.
Spíše bych řekl že je to optimální pH a ne spodní hranice.
Jestli se nepletu, tak 6,5 pH je spodní hranice únosnosti rostlin. Ale tohle mé tvrzení musí potvrdit spíše rostlináři
Já jsem jen věčný laik.
pH tak vysoké mít nebude. Alespoň podle toho, co píše o aplikaci CO2.
co se týče železa v PMDD nezáleží na tom jaké železo v tom PMDD má ve vztahu k PH vody v akváriu ? Pokud je vysoké PH, nezoxiduje a zůstane ho v akváriu vůbec dostatek ? Nebo jsem něco špatně pochopil ?
Nemusí ho být dostatek. Stav rostlin něco takového naznačuje.
V prezentaci máš napsáno že používáš PMDD tam železo snad není?
Zkusim nejake koupit a uvidime. Musim jeste koupit nejake testy, abych vedel na cem vubec jse,
Zkuste začít zvýšeným (přiměřeně!) dávkováním železa a dejte tomu tak dva až tři týdny, ať se může železo projevit.
Starší reakce
no mne zmátla tvá zmíňka o divných hodnotách v měření CO2 vůči alkalitě ale u téhle prezentace právě není. Tak se omlouvám
Ty papírky jsem vzal jen jako rychlotest. Spíše jen pro orientaci, než přesné měření. Mám celý kufřík kapkových od SERY ale už ho mám dva roky a konkrétně na alkalitu už nedává správné hodnoty. Nakapal jsem tam 30 kapek a stále nebyla barva jak měla být. A to jsem ověřoval i na vodě z Osmy. I ta měla alkalitu vyšší jak 30° Takže nevím, čemu věřit. Koupil jsem za 150kč nový kapkový test a taky byl asi nějaký prošlý, protože ukazoval stejný výsledek na všech vodách. Teď mám papírkový SERA test 7in1. Kdyby ty testy nebyly aspoň tak drahé
Tu alkalitu jsem v následné reakci na tebe opravil.
24.08.2014 00:08
Testy už mám si myslím prošlé a moc už jim nevěřím, tak teď měřím jen papírky a alkalitu mám oproti prvního měření 6° což mi potvrdili i v akvaristice měřením vodivosti. Prý mám vodu ideální. Tedy co se týče tvrdosti a alkality. a NO3 se mi teď drží mezi 25-50mg/l. Jinak se nic nezměnilo.
Také jsem poznamenal, že tam zmiňuješ měření obsahu CO2 a tak nabývám dojmu že ses koukal na archivovanou nádrž. Jelikož v aktivní nádrži není vůbec měření CO2.
bral jsem měření 3KH a 6DH proto dvojnásobek.
Tak já to chápu na dvojnásobek a bez urážky, nelíbí se mě to měření papírkama, i když s některejma nemám až zase tak špatný zkušenosti. On nám jistě Václav potvrdí či vyvrátí, jak se to má chápat.
Taky nemám moc zelené ručičky
... jestli jsem to správně pochopil, tak alkalitu by Václav doporučil 6 a celkovou tvrdost 12. Nebo jsem si popletl zkratky ? Alkalitu 6 mám ale celkovou tvrdost bohužel taky. Dnes jsem to pro jistotu přeměřoval univerzálním papírkem 7 in 1
Tak, já bych se zaměřil právě na tu alkalitu, ale jsem jenom sedlák a nemám ruce moc zelený.
myslel jsem že soda zvedá alkalitu, ne celkovou tvrdost
Šel bych na to pomocí jedlý sody.
Máš konkrétně nějaké doporučení ? Dát třeba do vody nějaký kámen co neodolá octovému testu, nebo něco takového ? KH6 mám ale DH taky. Nevím, jestli jde celková taky zdvihnout nějakým šutrem v akva. Nechce se mi do akvá dávat tu hnusnou Kolínskou vodu. Ani kytky v květináči po ni nechtějí pořádně růst a tak zalévám osozou a jsou v pohodě.
Doporučil bych ti aby jsi zvedl tvrdosti na dvojnásobek. KH6 DH12 i měkká voda může být jeden z důvodů proč rostliny nerostou tak dobře.
Jaké změny máš konkrétně na mysli ? 13.4.2014 jsem snížil dávkování PMDD a 20.4.2014 jsem denní dávky PMDD vysadil a začal hnojit 1x za týden EASY LIFE + 1x denně EasyCarbo. A začal dávat do osmozy Planta Gainer Pro Hydro Mineral. Potom už žádné změny. A po 4 měsících tento výsledek.
Máš na mysli právě změnu hnojení spolu s přidáváním Planta Gainer Pro Hydro Mineral ?... Je fakt, že před tím jsem při výměnách používal čistou vodu z Osmozy.
Trubice jsou staré 2 roky ale svítím s nimi teprve cca. 3 měsíce. Každopádně už uvažuji o přechodu z trubic T8 na T5 a také přechod na klasické zářivky
Díval jsem se do deníku. Dost často jsem četl základní poučku - nedělat hodně změn najednou.
a jak staré máš ty zářivky ?
Bohužel, ani přerybnění nezaručuje rostlinám optimální poměry jednotlivých živin (včetně mikroprvků).
Když to bereš v Globále, tak ano. Ale tenhle model u mne fungoval celkem dobře do doby, než jsem změnil hnojivo a tím vlastně poměr jednotlivých prvků. Takže pak nastala nějaká nerovnováha a časem se projevila. A jak jsi správně poznamenal ...
(samozřejmě záleží na konkrétním hnojivu).
To, proč jsem měnil způsob hnojení je vedlejší ale byla to má velká chyba. A to jaké prvky těm rostlinám pravděpodobně chybí se snažím zjistit tady. Spoustu akvaristů sleduje rostliny pohledem do akvária a podle toho soudí co do akva dají, nebo uberou. Předpokládám že s tím mají zkušenosti a už ví jak vypadají rostliny, když jim něco chybí, nebo naopak přebývá. Jen jsem chtěl vědět na jaké prvky se zaměřit, nebo které si spíše hlídat. Proto jsem si vybral toto vlákno, jak už sám jeho název napovídá.
150koni napsal: Jinak to přerybnění by mělo být pro rostliny přeci velké plus ne? Nebo se pletu?Kéž by to bylo takto jednoduché :o) ... Bohužel, ani přerybnění nezaručuje rostlinám optimální poměry jednotlivých živin (včetně mikroprvků). Viz Liebigův zákon minima. Přihnojení umělým hnojivem za této situace pak může (paradoxně) deficit limitující živiny ještě zhoršit (samozřejmě záleží na konkrétním hnojivu).
Netvrdím že dělám všechno dobře Václave ale před tím než jsem změnil hnojivo a režim hnojení, rostliny rostly krásně i při tomto osvětlení, i při těchto výměnách a dokonce i při tomto přerybnění. I když to jsou většinou malé Tetry. Jinak to přerybnění by mělo být pro rostliny přeci velké plus ne? Nebo se pletu? Nemusím přeci alespoň přidávat NO3, jak mi tu bylo naznačeno, že ho nedávám. Tenkrát jsem i šípatkovec rozdával, protože se mi plazil moc po dně. A Ludwigii jsem nestačil ani stříhat. To měření je děláno vlastně v době, kdy jsem přecházel z PMDD na ten EASY LIFE. Testy už mám si myslím prošlé a moc už jim nevěřím, tak teď měřím jen papírky a alkalitu mám oproti prvního měření 6° což mi potvrdili i v akvaristice měřením vodivosti. Prý mám vodu ideální. Tedy co se týče tvrdosti a alkality. a NO3 se mi teď drží mezi 25-50mg/l. Jinak se nic nezměnilo. Také má otázka nezněla proč mi nerostou rostliny ale co by jim dle fotografie mohlo chybět. Jediná, která stávkuje v růstu je ten šípatkovec. Nějak jsem to spíše sebevědomně vypíchl co si myslím že jim chybí a čekal jsem potvrzení, nebo vyvrácení mé doměnky.
Jak to myslíš s odpadní vodou ? Myslíš s tou co teče z té červené hadice? Nevím jestli je to dobrý nápad, protože když si uvařím čaj z kohoutkové vody, jsou na něm divná mastná oka. Také tvrdost kohoutkové vody je vyšší jak 35°. Takže v odpadu z osmy bude asi humáč. Proto přidávám do vody z osmozy Planta Gainer Pro Hydro Mineral. Jinak jsem uvažoval ještě o mineralizéru k osmóze.
Ten vodní sloupec je taky problém. To už jsem taky zjistil. Pro focení akva je tak málo světla, že fotky nejsou nic moc. Ale třeba Kryptokoryna roste na pařezu pod hladinou a ta má minimální sloupec vody. Vršky listů jsou 10cm pod hladinou a přesto má dírkované a užrané listy. Vycházím z toho, že před změnou hnojení před 4mi měsíci bylo vše s rostlinama OK. Proto jsem se hlavně soustředil na nedostatek prvků, protože dávám zpět hnojením PMDD
Jinak teď čtu znova tvůj příspěvek a zmiňuješ tam CO2 ale to je v archivované nádrži s náhrobním křížkem .
Většinou za takovéhle věci může více faktorů které se časem projeví. Máš i na mě poměrně slabé světlo a vysoký vodní sloupec, ne moc vhodné trubice které rychleji ztrácí výkon, výměna 20 litrů vody jednou za 14 dní také není nic moc. (vycházím z údajů v tvé prezentaci) Do takhle osvětlené nádrže ještě používat hnojivo je poměrně riskantní. Na můj vkus máš dost měkkou vodu. Spíše bych vodu z osmózy míchal z odpadní vodou než přidávat prvky uměle. Poměr naměřených hodnot pH a KH je také zajímavý, takový (teoretický) obsah CO2 je divný a v měření je někde chyba. Testy používám na to abych zjistil nějakou změnu ale moc jim nevěřím že ukazují přesnou hodnotu. Používat test na Fe je to samé jen s tím rozdílem že může být chyba ještě větší. EasyCarbo není všelék a může v takhle osvětleném a přerybněném akváriu spíše škodit. 130 ryb na 270 litrů vody je poměrně hodně a experimentovat ještě s hnojením rostlin je podle mě nesmysl. Musíš si vybrat co chceš hodně ryb a krásné rostliny k sobě nejde. Tvoje sebevědomá otázka na důvod proč ti nerostou rostliny je položená špatně. Děláš totiž všechno pro to aby ti nerostly.
já jsem to pochopil jako laboratorní pokus, vyzkoušet hnojiva z obchodu... takže to chtělo posoudit, co je na nich asi špatně, ne posoudit, co dělá špatně autor 150koní...
Přidat reakci
1 ...... [62] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x