Co se to děje s rostlinami?
Nevím jestli ti na ní ta přidávání sodovky bude stačit.
Jojo píšou tam že test je vhodný pro saltwater i freshwater
No uvidím přestanu to řešit. Budu dál dávat PMDD akorát sem se překlep, nedávám po 5ml ale po 2,5ml a čas ukáže. Nejvíc zatím strádá Alternanthery. Buď se srovná nebo hold půjde ven pokud bude jediná. Ono se to bez zní nezboří
Díky všem, ale nepotěšili jste mě. Vyfotit to nemám čím, ale listy trochu připomínají dubové, trochu jako shinersie říční, při nedostatku světla jsou úzké, podobné hygroph. polysperma. Vlastně se potvrdily moje obavy, že mám úplně jinou rostlinu než jsem si objednala.
Jsou zamereni na salt,ale nektere testy maji i pro fresh,konkretne u No3 si nejsem jisty taky,nekde pisi tak a jinde tak a Salifert.com nefunguje,ale meri v rozmezi: Low range: 0.2 - 10 ppm Medium range: 2 - 100 ppm,Takze by mohl byt OK,ale osobne jim moc neverim.....
Nemám osobní zkušenost, ale Salifert považuji za firmu zaměřenou primárně na mořská akvária. Možná v tomhle by mohl být háček.
No ten Salifert není zrovna moc levny cca 500kc. Jen mě u toho Salifertu překvapuje z před pár dny ukazoval hodnoty stejně jako papirkovy test a dnes ukazuje úplně něco jiného. A jak se takový kapkový test kalibruje?
To bude někde nějaký renonc. Ceratopteris netvoří stonky, nikdy.
Můžeš to vyfotit?nepřijde mi ze by to mohlo mit stonky.jako stonkovka.
Zdravím všechny rostlinkáře a prosím o radu. Už je to víc než měsíc, co jsem si koupila nějaké rostlinky do akva a mezi nimi i tuto. Přišly krásné silné stonky, ale bohužel se i chovaly a chovají pořád jako stonkovky a vůbec nechtějí být plovoucí, Přitom právě proto jsem si je vybrala do druhové nádrže pro divoká paví očka. Je možné aby tím emerzním pěstováním ztratily schopnost růstu na hladině ? Několikrát jsem zkoušela nechat vršek plavat, ale vůbec nerostl, kroutil se a stonek začal zahnívat. Po zasazení do dna se rychle uchytil.
Jsou proste testy a testy,ty levne vetsinou ukazuji jak vitr fouka,ale i stema se da pracovat,kdyz je pred merenim nakalibrujes(ale komu se to chce delat). A za kvalitni testy se plati(bohuzel),ale i ty potrebuji po urcitem case prekalibrovat...
. Proste levne testy budou vetsinou ukazovat jen orientacne,leda ze si je nakalibrujes.
Ludwigie roste hezky, nahoře je červená a listy jsou v pořádku. Nižší listy jsou do zelena a nějaký je sem tam s dírkami nebo s roztrepnymi okraji. Egerie začala růst ale je taková nedom.la, štíhlá a dost táhne za světlem přitom ji dávám svetla dostatek když si ji koupil byla hezky hustá a objemná. Okrehek se opravdu razantně zlepšil jen mne udivují ty dlouhé kořínky (2-4cm). Uvidím v pondělí jsem vyměnil 50% vody a od pondělí dávám denně PMDD po 5ml obě přísady.
Jestli se ti rozrostl okřehek a dobře roste egerie i ludwigia.Tak bych si tipnul,že mají rostlinky dostatek dusičnanů.A že jejich hodnoty mohly taky případně srazit dolů.
0 03.03.2017 15:26 Lesha [2] Sem rád že se pánové dobře bavíte
ale myslím že je jedno kdo je podle někoho větší expert
ale já už začínám být vážně nahranej. Dnes ráno testy na NO3.
1) JBL 6 in 1 akvárko někde mezi 50-75mg a kohoutek cca 25mg.
2) Salifert akvárko 10mg a kohoutek 5mg.
3) Rataj akvárko 5-10mg a kohoutek 5mg.
Podle rozboru PVK by mělo být NO3 cca 18mg ve vstupní vode.
Dva dny jsem byl teď d rána do noci v práci takže jsem akva dva dny poradne neviděl.
Okřehek už bez žlutých listecku a do docela se rozrostl. Tak já vážně nevím. Prekvapilo me ze i Salifert najednou ukáže nízké NO3 a ještě před pár dny byl fialovej jak blázen a ukazoval něco přes 50mg. A ostříhal jsem pár listů toho echinodory s poškozenými listy a jsou skutečně ohoblovane, kdo je tedy viníkem? Otici, neritiny nebo siamky? No každopádně teď dávám každý večer okurku a budu sledovat jestli to bude pokračovat
Pokud vím tak Kapr žádný aquacaper není tak nevím proč sem tenhle druh akvaristiky taháš. Zatím má problémy aby mu rostliny rostly. Prezentace jsou samozřejmě důležité, nemůžu za to že zrovna dva největší experti v prezentacích nic moc nemáte. To je ale váš problém. Já ti můžu dát jména lidí kteří tu mají krásná akvária a tvůj příklad Raviolka a Johan není zrovna dobře vybrán protože oba jsou ekologové a ti mají k tomu trochu jiný přístup.
Ahoj. Mas nove zalozene akvarko asi urcite dost svitis a pouzivas CO2 a to rostliny nuti rust,ale nemaji potrebne zivyny a proto se to takhle zacina projevovat. Dirky v listech mohou znamenat malo drasliku. Urcite bych byt tebou koupil nejake hnojivo. Jake presne to ti poradi nekdo znalejsi. Ja treba pouzivam ferox pro prvni 2 mesice a uz cekam nez mi postou prijde ferox complex. Urcite je lepsi si poradne procist projevy rostlin pri nejakem nedostatku zivin a podle toho pak treba koupit jen to co je treba. Jako je treba ten draslik nebo jen zelezo ci uhlik atd. PS: mozna ti pomuze co jsem tady par odstavcu nize postoval ve fotografii.
Driv3r napsal: Hm zajimava úvaha a co tohle necháš si udělat fugu od člověka co 10 let studuje a čte jak ji delat nebo od toho co ji dělá denně?bohužel praxi ničím nenahradíš.
"Přírodní akvárko" ve stylu ADA si klidně nechám postavit od hostesky (budu-li na to mít dost peněz) a budu mít i relativní jistotu, že to bude jistě vypadat velmi pěkně a podle mých představ. Dokud bude všechno fungovat podle plánu, můžu tu hostesku klidně považovat za největšího experta ve vesmíru. Jakmile se však začnou věci stáčet špatným směrem, z prezidenta vesmíru se stane během chvilky tlučhuba, který možná staví akvária na zakázku desítky let, ale o tom, co se v nich skutečně děje, nemá potuchy. Má nějakou zajetou představu, které se drží a neumí ji opustit, ani když je každému jasné, že to tak jednoduše (a černobíle) prostě nefunguje. Takže ano, fugu si klidně nechám připravit od člověka, co to dělá 10 let, ale až mě začne bolet břicho, tak raději zajdu k lékaři.
PS: Zkušenosti a vědomosti musí jít ruku v ruce. Praktik bez vzdělání je šarlatán.
Ahoj, vím, že to je z fotek obtížné, ale přesto bych Vás chtěl požádat o radu. Příjde mi, že rostlinky začaly strádat. Anubiasy celkově žloutnout, nový staurogyne repens invitro jakoby mu lehce tmavly okraje listů a byl cely zakrslý a vůbec nerostl. Na rotala rotundifolia se objevily drobné tmavé tečky na starých listech.
Plus jsem našel černou štětičkovou řasu. To přisuzuji tomu, že jsem pár dnů přidával málo CO2.
Ke zbytku mě nic nenapadá. Měřil jsem NO3 a rybky zřejmě nestačily a bylo celkem nízké 5mg/l., ale nevím jestli to mohlo způsobit všechny ty problémy.
Děkuji
Pěkný večer,
všimla jsem si, že se mi na rostlině (Alternanthera reineckii 'Splendida') začínají kroutit nově narostlé listy a taky se v nich objevily malé dírky (viz foto). Nevíte prosím někdo, čím by to mohlo být? Aktuálně nehnojím, přidávám tekuté CO2 a taky CO2 z kvasnic. Nějaké nedostatky vidím ještě na jiné rostlině (Hygrophila costata), ale zatím jenom v minimálním rozsahu. Ostatním rostlinkám se daří, jenom tato začíná být divná... Rostliny jsem sadila před asi 14 dny.
Díky za reakce a rady.
Hm zajimava úvaha a co tohle necháš si udělat fugu od člověka co 10 let studuje a čte jak ji delat nebo od toho co ji dělá denně?bohužel praxi ničím nenahradíš.
edit: Tím ovšem netvrdím že musi byt ten či onen špatný ale ta prezentace ti hodně napoví.
Jojo taky bych rekl ze kazde kytce chybi neco jineho. Aspon to na me tak pusobi. A vzhledem k hustote osazeni by to davalo logiku, ale paradoxne tem narocnejsim kytkam se dari lepe nez tem ktere by se ani hnojit nemuseli. Ale bojim se hnojit vic kvuli rasam, nerad bych zase valcil s parohama a zelenym vlasem jako nedavno. Zkusim nafotit kazdou kytku ktera dle me strada a treba nekdo pozna co ktere chybi. Me to podle tech navodu moc nerika, potreboval bych ty navody spis s fotkama nez s obrazkem a popisem
vaaclav napsal: Vždycky se podívej na prezentaci toho kdo ti radí. Pak zjistíš že až zas takové Ho.no být nemusíš.
Ano, většina aquascaperů má v prezentacích dokonale vypadající akvária, která by chtěl mít doma každý druhý začátečník. Ale to, co často radí druhým, bych si za rámeček určitě nedal. Na YouTube zakládají "přírodní akvária" i cvičené hostesky (tak je to jednoduché). Na druhou stranu, prezentace akvárií většiny odborníků, kteří se rostlinám, řasám, hydrochemii a dalším oblastem souvisejícím úzce s naším koníčkem věnují profesionálně celý život, zde asi nikdo nenajde (žádné třeba ani nemají, nebo vypadají tak nevábně, že by je nikdo doma nechtěl). A teď otázka za 50 tisíc: čí rady budou mít větší hodnotu? Cvičené opičky (která si prostudovala jednu ADA brožurku) nebo odborníka (který tu problematiku studoval několik [desítek] let)? Moje pointa: Posuzování lidí podle prezentací je povrchní a nemá velkou vypovídací hodnotu. Je to ale samozřejmě jen můj názor.
PS: Podívej se třeba na prezentace akvárií Raviolky nebo Johana!
Nejspíš bych řekl že má pravdu romant a máš tam méně dusíku. Ale stejně bych počkal jak se to bude vyvíjet dál a zatím nedával nic.
To chce klid ono se to srovná. Vždycky se podívej na prezentaci toho kdo ti radí. Pak zjistíš že až zas takové Ho.no být nemusíš.
Ahoj. Jsem uplny ho.no oproti tem co tu radi. Nemam temer zadne zkusenosti, ale podle toho co pises, tak temer kazde rostline chybi neco jineho.
No nektere kytky ztradaji a nektere shazuji listy ale muze to byt prechodem na submerz. Treba Ludiwigie shazuje listy, a mam sem tam nejaky listek po okrajich jakoby okousany nebo dirky v listech, ale hezky roste a je cervena (koupena nedavno). Alternanthery maji vetsi diry v listech, k tomu se na nich zacina objevovat zelena rasa a nektere listy uhnivaji, ale to je asi tim prechodem na submerz. Echinodorus latifolius ma stale poškozené listy jak od krunyrovce i u novych listku, ale koukam ze vyhaneji nove rostlinky do stran jinak jsem si vsiml ze ty listy zacnou mit bile skvrny a nakonec to skonci rozpadem listu viz foto vysse. Egeria sice zacala rust, ale je dost tenka a vytahla k hladine. Okrehek se mnozi rychlosti sneka a nektere listy zloutnou. Hemianthus jak novy tak puvodni zacinaji hezky roszrustat jen ten novy shazuje listy kvuli prechodu, ale jinak bez problemu. Eleocharis lehce zloutne ale predpokladam ze taky kvuli prechodu na submerz. Hygrophila polysperma roste hezky, ale ma taky nektere listy derovane nebo na okrajich jakoby okousane. Echinodorus grisebachii 'Parviflorus' vicemene stagnuje, prijde mi ze mu tmavnou listy a trosku se krouti, ale zatim z tezkosti rict. Didiplis roste hezky bez problemu. Riccia zacina rust hezky a krasne zelena. Cryptocorina co je na svetle roste hezky, ty dve co jsou ve stinu rostou o dost pomaleji ale neprijde mi ze by stradali, listy bez nejakych poskozeni. Liliovnicek sic konecne neni zarasnený, ale rychlost rustu temer zadna a to je na plnem svetle. Rotala Rusila vrsky v pohode, hezky do cervena jen dole shazuje listy, asi malo svetla. A javsky mech co je na svetle roste hezky, ale ten co je v pristineni vicemene stagnuje a zacinaji se tam objevovat drevnate casti.
Podle Prazskych vodaren a jejich rozboru ma byt ve vode cca 18mg a podle testu 6 in 1 a od Salifertu to vychazi nekde okolo 25mg. Jeste zkusim tyho rataje na tu kohoutkovku
Podle mojí zkušenosti platí, že testy, zejména ty laciné, jsou jen polovina pravdy. Stejně důležité je pozorování rostlin a akvária vůbec. (Mně například několik týdnů NO3 test od Aquaru ukazoval "hodně" a rostliny říkaly "málo". Nakonec jsem uvěřil rostlinám a na test se vykašlal, a bylo to správně.)
Máš akvárko s novým dnem. Co dělají rostliny? Chcípají? Které? A které rostou? Které shazují listy?
Pozorování rostlin je větší makačka a chce to cvik, ale ony nabeton nelžou. Jsou to koneckonců ony, které rozhodnou, čeho je málo a čeho je moc.
Já bych asi nevěřil ani jednomu
Máš k dispozici rozbor kohoutové vody? Pokud ano, zkusil bych změřit testama vodu z kohoutku a porovnal s hodnotama v rozboru (někde by měl být ke stažení od vodáren), pro zjištění přesnosti testů. Bohužel ani toto nemusí být 100% metoda, parametry kohoutkové vody se také mohou od oficiálního testování lišit, i když zrovna u nás jsou již několik let stabilní.
A co takhe kapkove od JBL? Podle me nejspolehlivejsii...mno i Sera i Tetra se daj...rozhodne si radsi kup kapky..nez papirkyy
Proužkové testy obecně nejsou spolehlivé, myslím, že to nevylepší ani značka JBL. Salifert neznám, nemohu posoudit. Rozhodně bych víc věřila kapkovému testu od Rataje.
Starší reakce
Hmm, tak jednoduchý to nebude.
To PMDD obsahuje
33g MgSO4 * 7H2O p.a. (99%)
14g K2SO4 čistý (98%)
16,4g směs mikroprvků Tenso Cocktail
Chtěl jsem to bez KNO3.
No asi by bylo nejlepší kdyby někdo z Pražáků měl test kapkovej na NO3 a byl mi to schopnej změřit. Možná zajedu do ZOO Braník se vzorkem vody a poprosím je jestli by my to nemohli přeměřit. Jelikož 2 že 2 testů mi ukazují 50mg/L a více nechce se mi utrácet peníze za další testy. Ale jak říkám divné je že kytky v té 7 jdou lépe než v 54. Což by asi svědčilo tomu že v té 54 bude NO3 málo, ale že by oba testy ujeli takovým způsobem?
Ten druhý test co jsem měl půjčený z práce je
www.google.cz/…: a nebyl zrovna levny.
To hledím, tak dlouhé kořínky jsem ještě neviděl. Okřehek to je, druh taky nepoznám. Ale jako indikátor vody by měly fungovat všechny snad stejně.
PMDD: To má několik složek, ne? Nejen Tenso a zbytek, ale i ten zbytek je zvlášť, ne? Když to smícháš, zbavíš se možnosti hnojit přesně tím, co Tvoje rostliny potřebují. To je hlavní výhoda sypkých hnojiv.
Pokud jsou ty prášky v suchu, nemělo by jim vadit ani mnohaleté skladování. Já používal cca 10 roků staré sáčky a pomohlo to s problémem u mých rostlin.
Tenso koktejl určitě namíchej samostatně, ideálně do destilky a skladuj v lednici. Makroprvky bez KNO3 můžeš namíchat do normální vodovodní vody.
To odvažování poměrné části jsem také dělal v době kdy jsem hnojil málo. Ale použil jsem obyčejnou kuchyňskou digitální váhu.
PoJojo 3cm. Neříkám že všechny ale některé jsou skutečně 3cm. Přesněji řečeno skoro vsechny kořeny mají 2-3cm. Treba nemám přesně Lemnu Minnor ale jiny druh.Dám foto
jinak PMDD jsem zakoupil, ještě je v sypké formě, ale trochu se toho bojím. A koukal jsem že je balené loni v dubnu. Nemůže být nějak degradované když už je balené skoro před rokem? Blbé je že na těch 40 litrů bych tu pulitrovku měl na 3 měsíce a všude se píse že by se mělo ideálně do měsíce spotřebovat. Tak si to chci v práci rozdělit na 1/3 na presne gramove vaze. A jen me prekvapilo že všude se píše že bych Tenso cocktail měl mít v sólo lahví, ale tady píšou v návodu že všechny 3 sáčky mám smíchat v jedne lahvi.
romant napsal: Jen jestli oni ty tekutý nejsou jenom dobře přebalený a s největší pravděpodobností v nižších koncentracích rozpuštěný právě ty sypký.
Já o tom vůbec nepochybuju. Dokonce vidím dva problémy, které je dělají možná ještě horší než jen "ředěné":
1) Výrobní technologie a čistota. Výrobci laboratorních chemikálií musí garantovat jakousi čistotu. Ta už je méně jistá u všelijakých "přesypávačů" (tak jsem onehdy špatně koupil KNO3 - sypké!). A řediči do butylek jsou vůbec mimo kontrolu; nakonec ani nemusejí napsat, co je uvnitř.
V cenách mezi technickými (např. uzenářskými) a laboratorními chemikáliemi jsou ohromné rozdíly. Které z nich asi ti čínští míchači použijí?
2) Použité sloučeniny, zejména u mikroprvků. Jsou to cheláty nebo jen běžné soli? Těch mikroprvků je řada. Jsou-li tam
dva cheláty, už se dá bez uzardění v popisu obsahu užívat množné číslo. Ovšem cheláty jsou většinou docela drahé.
Stejně píší jen kecy, jak to dodá rostlinám všechno pro zdravý růst... to se o hrsti hlíny z pole dá napsat taky...
No dal jsem tedy zase trochu okrehku do nádrže z té 7 a uvidím. Říkám předtím se tam sice množil ale dost pomalu a dost lístků zloutlo. Mek i krátké kořeny, v té 7 je krásně zelený, mnozí se a kořínky má tak 3cm dlouhé.Teď po předělání celé nádrže bych věřil že tam NO3 moc nebude. Starý Aquasoil sem propral v akvarijní vodě v kýblu a toho detritu co tam bylo původně byl mazec. Udělalo mi to v kýblu 2cm vysokou vrstvu bahnicka. Endlerky se činili. A ten okřehek už tam mám měsíc a verim tomu že předtím NO3 vysoke být mohli protože kytky co stagnují už stagnují přes měsíc. Před Vánoci sem egerii musel stříhat několikrát týdně a už sem ji i vyhazoval.
Lesha napsal: Ty testy od aquaru jsem viděl a cena je víc než dobrá, ale je na ně možné se spolehnout?
Mám NO3 test od Aquaru a ukazuje mi podivné věci. Okřehek je spolehlivější, i když asi není lehké z něho odečítat přesné hodnoty
(sám na to vejrám - ale on určitě nelže, to jenom já to neumím líp přečíst!)
Pokud Ti okřehek nejde, a má dost světla, tak na 90% máš málo dusíku, zbylých 10% pravděpodobnosti dělá nějaká neidentifikovaná katastrofa.
===
A obecně: Pokud to s hnojením myslíš vážně, rychle se odpoutej od tekutých hnojiv a přejdi na prášková hnojiva (PMDD). S tekutými nikdy nebudeš vědět, na čem vlastně jsi.
Kezby
Paradox je že mám ještě 7 litrovou nádrž a v ní 2 samice endlerek. Dal jsem okřehek a trošku eleocharis s egerii a riccii i tam a tam se těmto kytkam dari lépe. Filtrací tam nemám a mám tam jen Aquasoil a 2x týdne měním 40-50% vody. Faktem je že tam svitim 11W lampičku a přidávám i trochu CO2 tam.
0 25.02.2017 16:50 Lesha [2] Ty testy od aquaru jsem viděl a cena je víc než dobrá, ale je na ně možné se spolehnout? Přeci jen ta cena je vážně dobrá například na rozdíl od Sery, JBL atd.
Jinak voda asi má parametry dobré, dosud mi za 5 měsíců uhynula jedna jediná neonka, jedna jediná Cheryna (po velkém zásahu do akva) a jeden Otík (3 dny po zakoupení). Jinak rybky se maji podle pozorování dobre, parmička se neschovavaji, krevetky taky ne a poslední měsíc se začali krevetky slušně množit. Vidím tam spousty i průhledných pár dnů starých prcku. Takže buďto to fakt ožírají otici, protože řasy až na jemňoučky povlak na skle a něco malinko na valisnerii nevidim. A nebo fakt nějaký prvek chybí. Danilla mi ještě poradila ať zkusím tu první fotku poslat ratajovi, že se s tím ještě nesetkala, že kdyby tam byl krunyrovec tak je to jasný, ale že je přesvědčená že otici to nejsou. Zkouknul jsem i jestli ty echinodory nejsou moc hluboko, nejsou na té fotce to moc vidět není ale jsou vidět tak 1-2mm kořeny.
Ptám se na to protože uvádíš, že se ti okřehek nijak závratně rychle nemnoží a to je sakra dobrá pumpa dusíku, tedy bych to lehce otočil a dal do pléna kacířskou, tedy není to nakonec naopak?
Přidat reakci
1 ...... [36] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x