Co se to děje s rostlinami?
Všechny korinky jsem tedy ted povytáhla. ..asi bych s tou denní výměnou mela pokračovat když tam mam ted tohle?
Valisnerkám se v čerstvých akváriích mnohdy nedaří a až se nádrž zajede, řekněma za ten půlrok, už je to jiná a najednou překvápkou, jedou jak dráha. Je důležitý aby nebyly utopený v substrátu a to srdíčko z něhož vyrůstají nový listy bylo nad substrátem, takže klidně povytáhnout za pačesy.
Ne ne ja vím se nemuzu se na chradnouci rostlinky koukat když nevím co s tim

Nojo ženská, jak to není vyprané nebo převařené tak je to špatně. Nech to být, ono to časem zmizí. Sterilní akvárium je špatně.

Problem je hlavně Valisneria. ...co proti plísní?asi jine vlákno tady ze?aaach jo

Drobet to plesniví ale to je normální. Pokud byla Hygrophila v obchodě ve vodě neznamená to že je submerzní ale spíše naopak. Při špatném světle v prodejně se jí nemuselo vést dobře a tak to chce čas aby se trošku vzpamatovala.

Hygrophila byla koupena v obchode jde byla ve vodě. . A ted mam další problém. ...Bile chomacky na listech

(
Bude nejspíš nejlepší tomu nechat volný průběh. Vodu otestujte, a zatím radši asi v tomto případě i bez testů občas měňte. Vodovodní by neměla být nějak extra nevhodná, i když rostliny mají většinou rády trošku nižší pH a tvrdost.
Přípravek zatím nepoužívejte (osobně s ním nemám žádné zkušenosti, ale podle toho, co jsem četl před měsícem v bezpečnostních listech, bych asi easy carbo ani nepoužíval(v nevhodných podmínkách kondenzuje na jednodušší polymery, takže jeho efektivnost je spekulativní - raději bych zavedl vzduchování), čímž ovšem nevylučuji, že nemůže být v nízkých koncentracích prospěšný, dokud se neprojevují fyziologické poruchy).
Vallisneria může být poškozena transportem, uschnutím. Počkal bych na nové listy, je to celkem odolná kytka, která se dokáže poměrně dost přizpůsobit(mně taky nejdříve chřadla a žloutla, nehledě na to, že ji ještě k tomu okusovala - no spíš odkusovala celé listy - housenka, které jsem si zezačátku nevšiml

).
To hnědnutí na vrcholech může být způsobené i blokací vápníku - tzn. nedostatek vstřebatelného vápníku, například díky přehnojení.
Hygrophila byla koupena? Dost možná byla původně pěstována "suchozemsky". Za dobrých podmínek v akváriu, by to měly alespoň některé z nich "rozdýchat" na "podvodní režim".
Jinak, zkontroloval bych ve vašem akvárku i dostatek vstřebatelných dusík.látek. Dusičnany přidáváte snad dostatečně vodou.
A ty kuličky... by měly, z hlediska mikroprvků, samy o sobě vystačit na dobu záběhu, proto bych tam už nic dalšího nelil.
S používáním různých látek raději opatrně.
Přidal bych nějaké rychleji rostoucí rostliny, a pak eventuálně prodloužil dobu osvitu i až na 12 hodin.
romant:
Díky za doplnění. Mohl jsem to, pro obecný případ, formulovat podstatně lépe: "pokud tam nejsou a v blízké době nebudou náročnější živočichové(mnohé ryby,krevetky,...) a jedná se tedy o rostlinné akvárium". Pokusím se dávat víc pozor.
Musíš ale mít v akváriu dostatek rostlin pro těch pár co tam teď je to nemá cenu, ale řasám to bude vyhovovat.

Problém je ten, že Easy carbo je denní hnojivo. Pokud se to bude dávkovat podle návodu, tak vše bude ok:
www.zoohit.cz/…
Tu vodu bych už neměnil, ale s dalším přidáváním bych klidně počkal až do té doby než bude akvárium zaběhnuté.
Aha...Já mám právě ještě 60l a tam dávám týdne 6ml. .rostlinám se od te doby velmi daří. Takže jsem právě usoudila ze to tak muže na 200l sednout....hmm..takže výměna vody pomůže? U te 60tky jsem to 4 týdny dělala co druhý den a ted tam mam stále pH 7-7,5. .CO2 neměřitelne a NO 25 někdy 50....valisneria je tam krásná. ......vím že se musí počítat ze některé nevydrží ale je mi tech rostlinek moc lito
toni napsala: Takže. ted je tam 20ml od každého easy
To jako 20ml Easy carbo na 200l? To je strašně moc. Tady je ten problém. Osobně bych do toho AQ nelil víc než 4ml Easy carbo a pokud je v záběhu, tak bych to vynechal úplně.
Takže. .. .testy budou v pondělí, stejne to nechám 2-3 týdny běžet bez rybek a pak podle testu,rostlinky jsou valisneria a hygrophila dvě ruzne,hnede u vrchu a tensi začínají byt ty valisnerie, svítidla osm hodin s 4 hod přestávkou 2x 45w. ..ted je tam 20ml od každého easy a ca 7 ml easy na filtr a ty kuličky. ...jinak nic...a měníme vodu..hmmm...

to chapu ..myslim , ze to zkraceni molitanu ti ale v tomhle pripade nepomuze, vzdycky z filtru neco vyleti po zapnuti.
RBSC napsal:
Filtr nechat buď stále zapnutý, nebo odpojit z akvária úplně(pokud tam nejsou živočichové).Tak tohle může někdo pochopit, jako že se tam posléze dá filtr až tam ty živočichové budou a to může vést k nejednomu problému, tyhle rady bych nechával nevyřčený a nebo je náležitě zdůvodnil. Všechno má svoje pravidla, tak aby se to nemíchalo a nebylo z toho spíš zklamání než pomoc.

Při výměně vody ho musím vypnout protoze by byla hlava na suchu
Minimálně prozatím bych přestal dávkovat Easy carbo i profito. Mimochodem jaké dávky jsou již v akváriu?
Rostliny jsou nahnědlé celé?? Na povrchu, na špičce listů, na okrajích, nebo mají nahnědlé fleky? Které rostliny jsou tenčí? Je jisté, že to jsou hydrofyty(vodní rostliny)?-Jaké?
Dále by to chtělo parametry vody - teplota, výživnost,...
Dostatečnost světla neurčím...
Filtr nechat buď stále zapnutý, nebo odpojit z akvária úplně(pokud tam nejsou živočichové).
romant napsal: No, upřímně, neřešil bych to, co poroste, poroste, co ne, bude nahrazeno, nikdy neroste všechno co do čerstvýho akva nasadíš.
Designeruv dovetek:"Ani v prvotridne zabehlem a provozovanem akvariu nerose vsechno."

ja tam vidim houbicku. a podle me cim vetsi tim lepsi . ja to pochopil tak, ze filtr vypina treba na noc a po zapnuti vyleti spina.
Píše že u něho zkracovala trubičku

pises, ze po zapnuti filtru vypusti spinu ... filtr se nevypina ani v nezabehle nadrzi bez ryb.
Jo 5 dní zaběhlé, no to teda není vůbec zaběhlé.

No, upřímně, neřešil bych to, co poroste, poroste, co ne, bude nahrazeno, nikdy neroste všechno co do čerstvýho akva nasadíš.
Edit: Posazená molitanová kostka přímo na dně, někdy i zahrábnutá do dna ničemu nevadí, zkracování nebývá nutné.
Ahoj.. Mé akva 200l je ted 5 dnu zaběhle, měníme každý den tak 30l vody,je tam easy carbo,profito a filtr médium. ....kuličky dennerle a včera jsem musela zkrátit houbičku na filtru protoze ležel na dně a při zapnuti mi tam pustil špínu do vody,me rostlinky chradnou

jsou tensi, nahnedle a vůbec ...copak se to děje?kde jsem udělala chybu?

(
Starší reakce

Dno mam JBL AquaBasis plus, JBL Manado neviem čo to ma znamenať ,ale korienky mi vyrastajú von zo dna. Signalizuje to nejaký problém.
Starší reakce
Vymenil by som ten substrát, či piesok. Bielý sa zašpiní, zozeleneje, zhnedne a i tak je dosť ostrý a hranatý pre osadenstvo. Držím palce!
PS: nedarí sa len jednemu druhu z 4

no niečo vymyslíme hadam heh

Korene, či korienky rastlín dokážu ľahšie prejsť pomedzi hrubší štrk dole k jemnejšiemu a zakoreniť v ňom. Samozrejme toto, čo má je nevhodné a preto sa rastlinám nedarí.
Ja vo väčšine prípadov používam na dno íl, potom kremičitý a na vrch dávam hrubý teramol.
Lacné riešenie s veľmi dobrým výsledkom
Takže bahno snáď a zlato som neskúšal.
Tu je ilustračné foto s liaporom, teraz už len teramol

O barevnost vůbec nejde, teda až na ty úplně bílé... Zrnitost 1-4 je v cajku...
AJ MA ináč napadlo, že je dosť pestrý a že radšej by som mal zvoliť niečo menej farebne aby vynikla farebnosť rýb. Pri prechadzani na vacsiu nádrž to budem brať určite v uvahu. Ponukali mi aj strk 1-3mm čierny, alebo tmavo hnedy
hrozný výzorom či funkčnosťou?
Oboje...
To co tam máš není ani substrát, ani písek... To je nevzhledný štěrk...
Nedá se pořádně odkalovat, bude ti to v něm časem všechno zahnívat, je ostrý, nevypadá pěkně a nedá se pořádně odkalovat (jej, to už jsem psal, nevadí, nedá se pořádně odkalovat)...
hrozný výzorom či funkčnosťou? zvoliť radšej 1-3 mm nie je to malo?
myslíš že ten štrk je hruby?
Je hrozný...!
A to hned z několika důvodů. Čím dřív ho vyměníš, tím lépe...

no nemam to je pravda. Zvoliť na spodnu časť niečo jemnejšie? v blizkej dobe mesiaca, sa chystam na vacšie akva, tak by som to rovno riešil
Je, ak pod ním nemáš už nič, tak je hrubý
myslíš že ten štrk je hruby?
svítím 2x54W 10 hod. denně + 2x54W 6 hod. denně - akva 800 litrů, světlo nad akva cca. 35 cm, bez CO2. Roste tam i naprosto bez problémů i
rybicky.net/atlasrostlin/rotala_macrandra
vzduchování jede taky na full (kámen 15cm), není to k ničemu, ale prckovi se bublinky líbí
Substrát? Toto, čo máš im tiež moc nepomôže
jo, když se dost svítí, není ani 29°C problém ...
TAK ja sa priznám že nehnojím ničím. Ostatne rastliny rastu v pohode. Asi to bude skor tým svetlom, začína vonku byť vkuse mračno, tak je tma skor a cez den to tiež nieje kto vie čo. Tak pridám to osvetlenie. (musim kupiť spinacie hodiny)
Až skončíš s léčbou tak nevzduchuj, stačí když filtr čeří hladinu. Ten kosokvět při nedostatku světla černá, takže ho nedávej na stinné místo.
2 týždne po zmene prostredia / zmena akvária, vody, chemie/ sa tieto následky na rastlinách ukazujú, na začiatok by som ubral vodu na cca izbovú teplotu, pridal aj dĺžku svietenia /10-12 hodín/ . kedže nemáš založenú prezentáciu akvária s čo najviac informáciami o nom tak je ťažko konkretne radiť

Mal som v akva krupicu, preto pomaly znižujem teplotu. Momentálne je 26 stupnov nie 27. Rastliny mám v akva asi 2 týžden. No ak mám svietiť viac tak budem. Cez den mam svetla v izbe dosť, ale ak treba prisvietiť tak začnem svietiť dlhšie. PS: svetlo mam 18W neon
prečo máš taku vysokú teplotu?
prečo svietiš len 6 hodín?.
.ako dlho máš tie rastlinky vo svojom akváriu?
proč máš tak vysokou teplotu?
Starší reakce
Může to být těmi rostlinami, vodou, dnem, rybami, osvětlením, akváriem, ale stejně dobře taky něčím jiným. Bez více informací je tohle asi nejspolehlivější informace, která se dá poskytnout.
Založ prezentaci předmětné nádrže, vyplň co nejvíc informací o akváriu a o údržbě. Aby se dalo něco radit, je potřeba vědět, jaké jsou to druhy rostlin, v jakém jsou objemu vody, jaké je osvětlení, jestli se přidává CO2 nebo nikoliv, jestli se nějak přihnojuje a jaké jsou tam ryby (jestli něco neožírají nebo jestli naopak vydatně hnojí). Je taky dobré vědět, jaká je tam filtrace a jaké je proudění vody. Popisovaný problém může mít hodně velice rozdílných důvodů a řešení.
Môže to byť všeličím. Pre presnejšiu odpoveď treba presnejšie informácie o stave akvária + fotky. Ideálne vytvoriť si prezentáciu.
0 11.11.2014 10:38 tony626 ohnivaji mi listy na rostlinach čím to může být ???
Přidat reakci
1 ...... [58] ...... 201 202
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163934x