Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 104 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2011 09:11 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Jery
...Zkus a uvidíš...
Já to nepotřebuji zkoušet, vím, jak to dopadne. :)
Pokud při výměně použijete odstátou, vytemperovanou a vhodným výluhem lehce obarvenou vodu, žádné enormní bublání nečekejte. Ve srovnání s použitím surové vody bude v podstatě nulové.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.03.2011 08:55 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Jery
...je to opravdu jen rozpuštěnými plyny ve vodě. Jedná se o chlor, fluor, trochu kyslíku, CO2, metanu a podobně...
A já myslel, že jde především o obyčejný vzduch... hmm :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 23:47 Jery
No dlouhá léta jsem fungoval bez hnojení CO2. Kytky mi většinou šly jenom ty nejodolnější, ale pak jsem jednou měl dlouhou chvíli a říkal si, že to zkusím a doteď se fackuju za to, že jsem CO2 nepoužíval už dříve. Tolik peněz vyhozených za kvítí, tolik zmařených kytiček a zbytečně. Droždí stojí pár korun ale v podstatě ikdyž měním náplň, tak si odleju tak hrníček starého roztoku a pak ho vrátím do nového, protože tam jsou už aktivní kvasnice a než se rozjede celá nová kolonie, tak mi to takhle alespoň trochu bublá :-) Jdi do toho a nebudeš litovat :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 22:36 Muž vojcecek [1] Re: Jery
V tom případě asi začnu s hnojením CO2, lahev už mám nachystanou, kvasnice se doma taky najdou :), uvidím jestli rostliny budou vesele bublat a bude se jim dařit lépe..
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 22:34 Jery
Tomas Enderson: Částečné informace jsou většinou na stránkách výrobce. Minimálně u veolie jsem zjistil hodnoty z pravidelných testů vody na PH a Tvrdost.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 22:30 Jery
Sid: Zkus a uvidíš:-) Není to sice žádný extrémní rozdíl, ale je tam znát. Myslím tím tedy produkci kyslíku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 22:27 Jery
Vojcecek: Nu tak v tomto případě je to opravdu jen rozpuštěnými plyny ve vodě. Jedná se o chlor, fluor, trochu kyslíku, CO2, metanu a podobně. Tím, že je voda v kohoutku pod tlakem, tak se v ní rozpustí více plynů. Pak li, že jí napustíš do akvária, tak se sníží její tlak a postupně se začnou uvolňovat plyny. Každopádně výměna vody je důležitá, protože se v ní hromadí určité odpadní látky, které rostliny nevyužívají a zase naopak jiné v ní vymizí. Jak jí nebudeš měnit, tak za chvíli z ní bude docela slušná břečka. Ikdyž asi rok a půl mi jelo akvárium 80l, bez výměny vody, jen s pár rybkami a hafo rychle rostoucími kytkami a nikdo si nestěžoval. Ani řas tam moc nebylo. ...na vyčištění jsem musel přistoupit až kuli neúnosnému vzhledu akvária :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 21:57 Muž Tomas Enderson [697] - TetryRe: vojcecek
Dle mého názoru tou výměnou vody dodáš rovnováhu mezi živinami. Ty vyčerpané doplníš a těch kterých byl nadbytek ubereš při výměně. Docela by nebylo špatné si zjistit přesný a kompletní rozbor vody od dodavatele nebo na hygienické stanici. ano

Martin Honzejk
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 21:47 Muž vojcecek [1] Re: Jery
ale když rostliny začnou bublat, když mám ve vodě dostatek CO2, tak nechápu jaký vliv má výměna vody za čerstvou. Je možné že je to obsahem CO2 ve vodě z kohoutku, a tudíž bych měl začít hnojit CO2? Ihned po výměně vody rostliny začnou bublat až do večera, ale druhý den už nic.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 17:43 Muž Sid [6685] - RostlinyRe: Jery
Nic nebrání malému pokusu: při příští výměně použít odstátou, vytemperovanou, vhodným výluhem lehce obarvenou vodu. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 16:45 Jery
ustavprochore. Záleží na časovém odstupu a na podmínkách. Pokud se to vytvoří hned, tak jsou to vodní plyny a pokud po delší době a trvale, tak to bude minerály, které nastartují rostliny. Mimo to, pokud má člověk v akváriu hodně tříslovin (z listů mandlovníku, kořenů, rašeliny prostě hnědá voda), tak na listy dopadá menší množství světla a pak po výměně vody opět více, což je nastartuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 16:40 Jery
romant: Hodně jsem to zobecnil :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 16:24 Žena ustavprochore [567] Re: Jery
Mně se naopak zdá jako pravděpodobnější ta první možnost - plyny z čerstvé vody. (Však stačí nechat odstát vodu někde v kýbli a pak kouknout na jeho stěny, ne?)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 16:21 R Muž romant [28001] Re: Jery
No já teda nevím jestli jsou Microsoria považovány za rychlerostoucí rostliny, protože u mě bublají taky velmi slušně. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 16:18 Jery
Oggy: Když je jej dostatek, tak bublají. ...tím více, když mají dostatek i jiných živin. Bublají ale rostliny rychlerostoucí, protože mají rychlý metabolizmus a tím i rychlou produkci O2. Ten se nestačí rozpustit a tak stoupal bublinky. Některé rostliny nebublají, protože produkují kyslík pomaleji a ten se stačí rozpouštět ve vodě.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 16:15 Jery
Vojcecek: Myslel jsem to přesně tak, jak jsem napsal. Jak je nasycený roztok kyslíkem, tak se nemá kam rozpustit rostlinou vytvářený kyslík a proto bublá. Pokud tam máš dostatek CO2, tak rostliny začnou bublat, protože začnou ve velkém vyrábět kyslík. ...v tak velké míře, že se pro změnu nestačí rozpustit. Pokud bys měl vodu plně nasycenou CO2, tak by Ti pošly ryby a asi i rostliny:-) Jinak osobně u svého 70 litrů akvária hnojím CO2 (1,5 litrů pet lahev, do víčka vlepená hadíčka, na konci vzduchovací kámen a uvnitř 1/4 droždí, hrnek cukru a 1,25 l vody) nonstop zaplej vnitřní filtr pro 100l akvária (tím udržuji CO2 a O2 v rozumném poměru i při non stop provozu CO2). Dále pak občas koupím nějaké hnojivo pro akvarijní rostliny. Osobně beru většinou hnojiva bez mědi (Cu), protože měď může pobít např. Ancistruce a krevety. Hodně lidí také používá hnojivo PMDD, ale s ním zkušenosti nemám. ...každopádně jej chci koupit :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 15:51 Muž Oggy [17] Re: Jery
Může to fungovat i s CO2? Že když je ho tam moc tak rostlinky začnou bublat?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 11:45 Muž vojcecek [1] Re: Jery
Asi jsi chtěl napsat "tak rostliny naopak NEbublají" ne ? :), a neporadil bys mi čím bych měl zhruba začít hnojit? Nikdy jsem hnojení nepoužíval tak jsem v tomhle marnej, díky za reakce
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.03.2011 11:03 Jery
Pokud je ve vodě nadbytek kyslíku, tak rostlinky naopak bublají, protože se tento kyslík nerozpustí ve vodě, ale stoupá k hladině. Spíše bych viděl dvě věci jako pravděpodobné. Buď se na rostlinách vysráží plyny z vodovodní vody, nebo (a to pravděpodobněji) je voda v akváriu vyčerpaná. ...to znamená, že je zde velké množství kytek, které spotřebují živiny z vody a přestanou bublat. Jakmile se vymění voda, tak se zároveň dodaj některé minerály a rostliny začnou bublat. Asi bych začal opatrně hnojit :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2011 21:37 Muž vojcecek [1] Re: katterinecka
Díky za odpovědˇ, to by mně nenapadlo že je to nadbytečnym kyslíkem :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2011 21:30 Žena katterinecka [2146] - RostlinyRe: vojcecek
bublají když je ve vodě tolik kyslíku, že už se ho tam nemůže víc rozpustit. Nebo někdy když jsou porušené
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.03.2011 21:20 Muž vojcecek [1] – bublání po výměně vody
Ahoj, rostliny mi obecně moc nejedou a večer bublají jen minimálně, ale za poslední dobu jsem vypozoroval, že když vyměním 1/3 vody, rostliny začnou bublat jak šílené. Poradí někdo proč tomu tak je ?

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.03.2011 07:59 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: Marek
...Vycházel jsem s jednoduchou matematikou...
Já vím. :) A právě proto.
A jak jsem napsal - světlo není vše... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2011 22:54 Marek – Re: vaclav
Přesně to jsem si teď uvědomil. A je lepší ji tedy pěstovat emerzně, nebo dokonce v květináči? Nakonec ji stejně vyhodím, ale zajímalo by mě to.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2011 22:53 Marek – Re: Sid
Vycházel jsem s jednoduchou matematikou. Jsem akvarista-začátečník, takže asi proto jsem takhle uvažoval. Je to klasická žárovka a vím, že je určitě ztrátová a že je to spíše zdroj tepla, než světla. Každopádně tyto rostliny rostou bez problému, i když mají v atlase uvedeny stejnou náročnost na pšstování jako ta, o které se bavíme, a ta první dokonce kvete: rybicky.net/atlasrostlin/cabomba_caroliniana rybicky.net/atlasrostlin/echinodorus_cv_indian_red
Jinak mám v akváriu ještě dva druhy, ale bohužel nevím jejich název a ty také rostou bez problému.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2011 17:33 Usine – Re: Marek
Jestli jsi dočetl odkaz až dokonce tak by jsi se dozvěděl proč ti neroste.
Tato rostlina není příliš vhodná jako akvarijní rostlina (nicméně často se jako akvarijní prodává)
Kup si něco jiného. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2011 15:04 Muž Sid [6685] - Rostliny – Re: Marek
Tak jsem vám místo reakce přiklikl "palečky hore"... hmm :-D
...Já mám 25W žárovku, takže to je 0,5W/l...
Pokud je ta žárovka "klasická", pak je světla ještě méně, než myslíte... :)
Ale jak píše Beowulfx - světlo není vše.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2011 14:53 Muž beowulfx [131] - Amazonské ryby a cichlidy – Re: Marek
Tato rostlina je velmi náročná na podmínky, stává se častou chybou začátečníku, kterým se zalíbí díky vzhledu, je dosti náročná na podmínky v akva a hlavně CO2! Bez CO2 by přežila snad jen v hodně biologicky vyrovnaném a stabilním akva, rovněž je nutné tedy mít ve vodě všechny potřebné prvky, rozpat listů této rostliny je první příznak nedostatečných podmínek pro její prosperitu. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2011 14:49 Marek – Re: romant
Akvárium má 60l, vody je v něm 50l. V atlase se píše, že potřebuje 0,75W/l. Já mám 25W žárovku, takže to je 0,5W/l. Když dám silnější žárovku, podaří se mi ještě rostlinu zachránit? Je totiž dost špatně k sehnání.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2011 14:19 R Muž romant [28001] – Re: Marek
Zřejmě se jí nelíbí světelný podmínky, který máš a akva. Kolik tam je světla a jak je to akvárko velký?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.03.2011 14:13 Marek
Rozpadají se mi listy u této rostliny rybicky.net/atlasrostlin/alternanthera_cv_rubra Nevíte, jaké potřebuje podmínky? Ryby ji určitě neokusují. Ostatní rostliny rostou v pohodě, ale tento druh je asi náročnější. Každý den jí je čím dál míň. V akváriu ji mám asi 4 týdny a už z ní skoro nic nezbylo.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2011 10:34 R Muž romant [28001] – Re: Maximus
Hledej to pod názvem "Biogenní odvápnění". ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2011 10:33 Muž Maxim_cz [2] – Re: Maximus
Fotka k příspěvku jeste druha fotka

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   23.02.2011 10:32 Muž Maxim_cz [2] – krouceni listu a bile usazenint na listech
Fotka k příspěvku Ahoj,
dokaze prosim nekdo z fotek identifikovat, co rostlinam schazi?
Akva viz muj popis, zalozeno 3mesice.
zezacatku kytky jeli jak dive - svitil jsem 2x36W 830 a 840, hnojivo zadne
uz mesic kytky stagnuji nove listy se krouti a u ludwigia se na listech objevuje neco, co bych popsal jako vodni kamen.nejde to vubec dolu.

tak jsem tedy zakoupil PMDD+NO3 a posilil svetlo na 3x 36W, ale ani po 14ti dnech zadna zmena.
odkaluji jednou tydne a zaroven menim cca 50litru vody.
Parametry vody neznam, ale dle toho ze 2 mesice rostli pekne a ted takto stagnuji usuzuji, ze vycerpali nejaky prvek a ten jim ted schazi

diky za kazdy tip

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.02.2011 08:49 motylu – Re: Designer
Mno tak nějak jsem to tušil, že to bude nejspíš ještě tím, že je pro ně všechno nové. Raději jsem se ale zeptal, protože jsem už po svých zkušenostech s hnojením velmi opatrný.

S tím CO2 abych pravdu řekl nemám zatím žádné zkušenosti, ale vzhledme k tomu, že se snažím uměle zvednout tu uhličitanovou tvrdost, leze mi i neúměrně nahoru ph, takže jsem si řekl, že zabiju dvě mouchy jednou ranou - zkusím oxih uhličitý a navíc bych měl ph srazit dolů.

Díky moc za příspěvek, jsem rád, že jsem nějakou podobnou reakci čekal :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 23:14 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: motylu
Lukasi, 18.2. jsi zalozil akvarko, na rostlinach se da za 3 dny od zasazeni fakt houby poznat. Neco dokaze rust skoro ihned, neco musi zakorenit, neco shodi listy a zase se olisti, neco odejde... za tu chvili nemuzes delat zadne zavery a urcite to vis i sam.

A k tomu CO2 psanemu u nadrze, pokud jsou fotky a data (stejne jako datum zalozeni) aktualni, myslim ze je ted jeste zbytecne, tech rostlin tam je minimum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 22:45 motylu – Průhledné a nahnědlé listy
Fotka k příspěvku a poslední foto.. Omlouvám se za kvalitu, je to dělaný narychlo a focený mobilem :-O

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 22:44 motylu – Průhledné a nahnědlé listy
Fotka k příspěvku Další foto

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.02.2011 22:43 motylu – Průhledné a nahnědlé listy
Fotka k příspěvku Zdravím, nedávno jsem si opět založil po několika letech nové akvárium - všechny údaje mám zaznamenané u nádrže (nick: motylu).

Sagittaria graminea roste jako z vody, po 2 dnech už jsem musel malinko zastřihnout, protože výhonek zasahoval až k zářivkovým trubicím, sagittaria subulata se taky pěkně vytahuje. Ostatní rostlinky jsou zatím v klidu. Sagittaria platyphylla se taky trošku povytáhla, ale bohužel začali její listy být průhledné a některé jsou navíc pokryté hnědým povlakem - stejně tak je na tom i Vallisneria asiatica (viz fotky). Všechny rostlinky mám z Aqua-daho.

Dnes jsem založil pomocí kvasnic náplň do Biokvasu, takže jestli se jedná o nedostatek CO2 zatím nevím. Stabilanem se zatím úspěšně snažím zvýšit uhličitanovou tvrdost alespoň na 3-4 °dKH. Může to být jen prvotní reakce na nové prostředí, nebo mají rostlinky třeba nedostatek Molybdenu či přebytek jiného prvku? Nemá s tím někdo zkušenosti? Nerad bych totiž pohořel na rostlinkách hned po několika dnech sad .

Předem díky za jakoukoli radu.

Starší reakce

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 14:43 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Yasmine88
Kdyz uz list nestoji za nic, striham ho at nehnije do vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 14:30 Žena Yasmine88 [0] – Re: Designer
Okej,nalepim tam ešte dnes alobal,odkalim atd´.,Alternantheru vyhodím,tá už sa asi nedá dokopy..A posledná otázka:Môžem Marble Queen ostrihať zničené listy?U bleherae to pomohlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 14:22 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetky – Re: Designer
- oki, souhlasim, slo mi tam jen o prirustek svetelneho toku :-) je otazka toho spektra PowerGlo, zda to vyvazi ...
- samozrejme reflektor ;-)
- ale vsechny tyto upravy jen o neco zvysi vykon, v zadnem pripade neznasobi ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 14:10 GP – Re: Yasmine88
podle zbezneho pohledu by se jeste jedna trubice vesla... kazdopadne reflektor nebo zatim nejakou nahradu - lesklou folii, alobal...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.02.2011 14:04 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: Yasmine88
V kazdem pripade je ta zarivka uvnitr cerneho krytu, zcela bez reflektoru. Natrenim toho krytu zavnitr na bilo, prilepenim alobalu, prilepenim samolepici odrazive folie (nebo aspon bile) atp. by se mohla situace zlepsit az tolik, ze uz by to treba slo. Ztraty jsou tady silene a tohle je nejlevnejsi reseni, zacal bych timhle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 13:57 R Muž romant [28001] – Re: Yasmine88
Ještě jedna 15W by tam slušela. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   18.02.2011 13:57 Muž Designer [5695] - Cichlidy – Re: seic
To asi moc nevyresi. Ona se ta PowerGlo snazi svitit svym spekterem tam, kde to rostlinam nejlepe vyhovuje, a to ze tato pasma oko hure vidi... zkratka tady bych to moc nevidel na neco, co pomuze. Rozhodne bych si netroufl ta procenta takto vypsat, ze je to to co pridam rostlinam, jsou to jen procenta toho co vidim. I kdyz sam specialky nemusim.

Chce to pridat svetlo, aspon 2x tolik co je ted, vymena zarivky za jinou se stejnym prikonem moc nepomuze. Bez zasahu do krytu (at uz je jednoducha ci slozita, a nebo pujde o novy kryt) to nepujde.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 13:49 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetky – Re: Yasmine88
- uz jen posledni, Osram 830/840 maji udavany sv. tok 950lm, ted by jsi ziskala nejakych 35% navic oproti PowerGlo
- a stalo by to nejakych 114,- Kc za novou zarivku
- otazkou je sam. ta teplota barev 830/840/865, jak by se ti to libilo, ale to uz je jen otazka vkusu...

v teto chvili asi nejlevnejsi reseni pro zvyseni osvetleni
at se dari palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 13:46 Žena Yasmine88 [0] – Re: romant
Hej,Diversa 60.Skúsim splašiť nejakého elektrikára v okolí :-D A ešte otázka,koľko W by malo ten priestor osvetliť tak,aby boli rastliny v pohode?Al.teda koľko W musím pridať k 15ke PowerGlo.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 13:43 Muž seic [238] - Raci, krabi, krevetky – Re: Yasmine88
- aaa to jsem netusil :-)
- jeste me napadlo mrknout na tu PowerGlo, samozrejme jsou tam veci jako "silne svitici zarivka, vysoka intenzita...atd. bla", ale oproti SunGlo, ktera stoji 170,-Kc ma o 160Lumenu mensi sv. tok :-D
- nejsem si jisty jestli to "specialni a intenzivni" spektrum nahradi tech rozdilnych 160 lm ;-)

www.akva-exo.cz/…
www.akva-exo.cz/…

a obycejna osram 860 za 114,- Kc me jeste o chlup vice - 900lm
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.02.2011 13:39 R Muž romant [28001] – Re: Yasmine88
Určitě. to akvárko je nějakej set, že. Podíval bych se do sekce nádrže na podobný akvária a určitě by se tam dalo zjistit, jak tam kdo má osvětlení řešený.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [104] ...... 201

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369-co-se-to-deje-s-rostlinami?od=5151