Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 186 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2007 22:15 Sidonius
Dejte sem normální fotku, ne jakousi fialovou capinu, a třeba vám někdo poradí. Váš popis je naprosto nic neříkající. (A ještě jste schopen peskovat Václava za to, že neví, jak aktuálně vaše akva vypadá... hmm )
Jestli nemůžete akva vyfotit, tak prohledejte všechny diskuse týkající se podobného problému, a až narazíte na ten "svůj", dejte sem odkaz s poukazem, že takto to vypadá u vás.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2007 22:02 Muž Michal J. [37] - Rostliny
Fotky v prezentacii niesu aktualne, akva bolo zarastene mohutne. Ale ako vidim, nikto mi nevie poradit cim to moze byt. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   16.10.2007 21:49 Usine
Hnojí se pokud máš hodně rostlin a dobře rostou. Jinak je to vražda napsala. Hlavně pro tu trošku rostlin co tam máš.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2007 20:33 Muž Michal J. [37] - Rostliny
PMDD nedavam a ako pisem, zvazujem ze zacnem ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.10.2007 18:33 Usine
Kolik dáváš PMDD to je zřejmě tvůj problém. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2007 23:48 Muž Michal J. [37] - Rostliny
nesuhlasim s tym ze "honitko vody". Filter ma regulaciu co aj funguje, nemam to dane na maximum, ale na minime.. Cize voda z neho tecie pomalicky. Rastliny hned pri vyvode sa ledva hybu.

Cize filter by som vylucil. Ten isty pouzivam aj v 54l, kde sa rastlinam dari az moc.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2007 23:39 Muž Nik [191]
Pokud mohu soudit, tak přesně takhle vypadala moje rotala rotundifolia než odešla. Týden před tím jsem zprovoznil trochu silnější filtr než jsem používal před tím. Vývod vody směřoval nad ni a trochu ji ovíval. A taky mi ji něco ožíralo.
A ty tam máš pěkné honítko vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2007 23:38 Muž Michal J. [37] - Rostliny
Ale co to tam vidiet je :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2007 23:35 Sidonius
Bohužel... Měl jsem na mysli jinou kvalitu... :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2007 23:26 Muž Michal J. [37] - Rostliny
Fotka k příspěvku Tak, nemam doma fotak tak fotka ma kvalitu co sa tyka moznosti mobilu ;-)

Snad aspon trosku pomoze.

Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2007 22:36 Muž Nik [191]
pro jednoduchost třeba to vypadá stejně (sjeď úplně na začátek - jsou tam fotky):
rybicky.net/forum/4087
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2007 22:32 Sidonius
Jediná kvalitní fotka by mohla hodně pomoci. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   15.10.2007 22:10 Muž Michal J. [37] - Rostliny – Hnednutie vsetkych rastlin (opet)
Ahojte.

Cize viem ze tu je tem o hnednuti, ale ani jedna sa nepodoba na tu moju specificku, povedze pricinu.

Cize zacnem poporiadku.

Akvarko mam 104 litrove, svietim od 9 rana do 10 vecer, ziarivky 2x 18W Philips 840tky. Cize dokopy 36W. Filter AQUAEL FZN-2 zo stareho, teda zabehnuteho akvaria.

Akva prednedavnom (2 mesiace nazad) zasiahla invazia slimakov (+- 3500 ich tam bolo, co som vylovil som aj odvazil a vaha ukazovala stvrk kila + hustiny zabieho vlasu. Nic okrem premiestnenia, prevarenia strku, dezinfekcie nadrze, poriadnej kontrole rastlin atd nepomohlo.

Akva je na novom mieste , po 3 tyzdnoch pridal ryby. (16 mreniek machovych) Rastliny su Valisneria, anubias nana, cryptokoryna, hydrophilia a este par dalsich.

Odkalujem a menim 1/3 vody kazdy tyzden + cistim filter.

A aj tak, vsetky rastliny hnednu, odumieraju. Valisneria jedina poplazmi taha nove rastlinky, ale sama materska rastlina odumiera, je hneda. anubias je uz takmer cely hnedy a kazdym dnom ho vyhodim.

Skusal som rozne druhy ziariviek (840,827,640) menit cas svietenia, pridal dalsich 36W ale nic nepomaha. Rastlinky odumieraju nadalej. Pritom predtym sa im darilo.

Nevie niekto kde moze byt problem?

Mam doma este nezamiesane PMDD tak premyslam ci rastlinkam nechybaju ziviny.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2007 22:57 Muž filipsi [1297]
Tak to je vynikajici clanek ( asi :) ). Take nevladnu francouzsky, ale pochopil jsem, ze je to dlouhatansky obecny clanek o radach co s rasami a jake jsou, a ma jeste pribuzny clanek o plisnich. Skoda. Ale ceskych zdroju je take nastesti dost, i anglickych.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2007 22:30 dvin – Sidonius
Fotka k příspěvku toto je přesně ona. Bohužel neumim francouzsky :(

ivanov.cekool.com/…

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2007 16:06 Sidonius
Vypadá to na ruduchu druhu Compsopogon. (A jak píše Blek - nejspíš nebude sama...).
Tato řasa může mít mnoho podob; ve vodě tvrdé má vzhled chlupů, ta na vaší fotce odpovídá podobě Compsopogonu v měkké vodě...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2007 14:18 Muž Nik [191]
je to ale nátřesk, skoro jako vlasy:-D asi děláš něco špatně ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2007 13:19 :-)
Sid má pravdu, je to ruducha. Já si myslím, že jde o dvojkombinaci, ruducha + zelená. To akvárium by potřebovalo přísnou dietu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2007 12:58 dvin
Fotka k příspěvku hm zkusil jsem jí vyfotit, ale je to těžký, bůhví na co ten foťák zaměřuje.

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.10.2007 12:47 bj2005
klidne ji navaz na cokoliv tenkym silonem at vazani neni videt, riccia roste dobre i pod vodou pokud ma dost svetla. Pozor na presvetleni - pak prorusta rasou, ale pokud rasy neni moc tak ani nerusi a trs lip drzi pohromade.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2007 22:43 Sidonius
Niku, mám na mysli něco jako "2-3.01", ale v zelené formě - "štětičkovou" ruduchu. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2007 22:32 Muž Nik [191]
Zeleně zbarvená ruducha není nic neobvyklého. Troufnu si tvrdit, že dokonce ze sladkovodních červených řas patří k těm nejhezčím, chcete-li - nejsympatičtějším. Není-li zelené štětky mnoho a pokrývá-li např. jen dřevo, může vypadat docela dekorativně.
Máte nejspíše na mysli "B1", když převezmeme značení Mistra Pelikána. Ano, tu se snažím vypěstovat na dřevě i vrcholcích kamenů:-)

Přednášku na téma řasy (v akváriu!) bych si také rád od někoho fundovaného poslechl... ;-) Pro mne jste zatím nejfundovanějším Vy ;-). Až potkám někoho fundovanějšího, budu to chtít po něm a ás nechám na pokoji :-D.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2007 22:24 Sidonius
A máte to, Niku: prý "B3"... :-D
Dvine, já vidím ruduchu, ale možná ji jen vidět chci... :-) ;-)
Zkuste udělat jedinou čitelnou fotku a já se rád omluvím, když uvidím "B3". ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2007 22:18 Sidonius
Niku, jednou pro vždy: Mistr je jen jeden - božský Kája! :-D
Zeleně zbarvená ruducha není nic neobvyklého. Troufnu si tvrdit, že dokonce ze sladkovodních červených řas patří k těm nejhezčím, chcete-li - nejsympatičtějším. Není-li zelené štětky mnoho a pokrývá-li např. jen dřevo, může vypadat docela dekorativně. Jinak červené řasy mají celou škálu barev od šedé přes různé odstíny zelené po černou. Červenou pak nejspíš všechny druhy, ale jen v čistém alkoholu.
Přednášku na téma řasy (v akváriu!) bych si také rád od někoho fundovaného poslechl... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2007 22:11 dvin
Jsem na 99% přesvědčen že nejde o ruduchu, nýbrž o řasu Chlorophyta - zelenou vláknitou, pan Pelikán ji má na svých stránkách označenou B3. Nahnědlá barva řasy je nejspíš způsobená tím že řasa zachytává v proudu jemné částečky nečistot a taky neni patrně v nejlepší kondici..

Co se týče fotky, je tam vidět bílá až průhledná barva v dolní polovině u nových listů (ty označené šipkou u fotky výše) a takovou barvu nebarvu mají i výhonky.

Úplně s Vámi nesouhlasím v tom, že nemám pátrat po tom jaký v akváriu schází/přebývá prvek, co bych pak dělal kdyby všechno fungovalo jak má :-). Ale vážně, napadlo mě ještě zda rostlinám vlastně nechybí C v nějaké dostupné formě..? Takže zkusím rozběhnout snad už zítra to CO2 a uvidíme.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2007 21:46 Muž Nik [191]
zelená ruducha... coze
Mistře Sidónie, neplánujete v brzké době nějakou přednášku na téma řasy? Nejlépe s pečlivě vypěstovanými ukázkami? Rád bych se zúčastnil. To myslím opravdu seriózně!
Nebo třeba aspoň nějaké pojednání na téma "Mimikry řas před akvaristy" :-) (to už seriózně nemyslím ;-) :) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2007 21:41 Sidonius
Nezlobte se, ale pro mne je ta fotka v podstatě stejně nečitelná, jako ty předchozí... :-O
Přestože poněkud vinou nekvalitních fotek tápu, domnívám se, že máte rostliny napadené ruduchou!
To by vysvětlovalo vaše potíže...
Všimněte si, jak je zavádějící váš popis:
řasy mám trochu žabího vlasu...Ta řasa tvoří zelené, někdy trochu do hněda jemné chuchvalce, dlouhé někdy i několik cm
Také jste napsal:
lehce pmdd znamená že hnojím asi 2-3ml/100litrů. Doporučená max. denní dávka je tuším 5ml.
Nemohu, než zopakovat:
Problém je, že jako mnoho dalších jste si naběhl na "zázrak" jménem PMDD...
Myslíte si, že máte tolik rostlin a tak intenzívně rostoucích, že se bez jakési směsky živin neobejdou? Že to poslední, co jim chybí, je směs makro a mikroprvků?
Ten žabí vlas by bylo možné vidět zblízka? (Jenom abyste si nepěstoval zeleně zbarvenou ruduchu...)

Kde řádí ruduchy, rostliny nemohou a nedokážou správně fungovat! Přestaňte řešit chybějící nebo přebývající živinu a začněte řešit kompletní ozdravení akva.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2007 18:02 dvin
Fotka k příspěvku tady to snad bude vidět líp

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2007 17:21 Sidonius
Nechtěl jsem se dotknout vašeho nového foťáku Olympus mju 760 ani vás, coby fotografa... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2007 17:18 dvin
omluvte kvalitu, mam ten foťák 1. den. Nemam ještě vyzkoušený v jakym režimu je focení akvária nejlepší.. Btw mam olympus mjůůů 760
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2007 17:13 Sidonius
Ty fotky mají kvalitu jako by byly focené mobilem přes mikrotenový sáček... hmm
Limnophile červená vršek nejspíš proto, že má dosatek světla. Co se týče té valisnérie, zkusil bych vypustit to přidávání hořčíku.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2007 15:51 dvin
Fotka k příspěvku další foto je Limnophila sessiliflora, ten vršek mi přijde abnormálně moc červený, na fotce je to zase trochu vybledlé

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.10.2007 15:45 dvin
Fotka k příspěvku už mám aspoň tyhle dvě fotky. Zákruticha je odspodu uplně do průhledna (na fotce to neni tak výrazný), konec listu je zelenej skoro normálně. Kdyby někdo tušil čím to může být, budu moc rád za každou radu.
Včera jsem měřil celk. tvrdost - je 6°dH. Jinak pH je 7,3. Svítim 2 zářivkama 8xx a 3. zářivkou jen 5hodin odpoledne, nechci to přehánět kvuli řase

Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.10.2007 07:58 Žena pavliina [50]
Děkuji všem za rady. Už jsem koupila novou zářivku 840 a svítím hop Uvidíme, jak to bude fungovat. ahoj
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2007 18:43 Muž Eff [417] - Rostliny
Norton: Sidův odkaz je super, škoda že s ním nevyrukoval o pár měsíců dřív. Ke svým philipsům 965+865+965 jsem se musel propracovat zkoumáním kombinací asi osmi různých trubic, a tady má půlka lidí 965ky taky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2007 18:33 Muž Norton [109] – pro Effouš
Máte pravdu, zabíhání do podrobností a detailů může tazatele spíš zmást.
Učebnicový příklad věcné odpověďi: viz. rybicky.net/forum/4312… palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2007 17:54 Muž Eff [417] - Rostliny
Sidonius: Je to hnědá řasa a daří se jí vinou nedostatku světla
Side, já jen marně přemýšlím, proč se tato hnědá řasa z nedostatku světla vždy vyskytutuje vepředu ve středu nádrže, kde je světla nejvíc... Fakt mi to vrtá hlavou.

Norton: AquaGlo a 9xx není zrovna nejšťastnější. Jen velmi zjednodušeně, AquaGlo má na rozdíl od 9XX takřka potlačenu zelenou část spektra a naopak posílenu část modrou a červenou.
Souhlasím. Mohl jsem se víc rozepsat, přidat obrázky spektra... ale neměl jsem na to moc čas a chtěl jsem hlavně pavliině jen nějak jednoduše demonstrovat, co je plnospektrální 9XX.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2007 12:16 Radka – .
Nový štěrk pořádně proper,ať nemá žádný kal.Potom nabírej třeba hrníčkem a z malé výšky ho dosypávej.Kytky samozřejmě budeš muset vyndat ,protože pak ten štěrk pomalu promícháš s tím starým.Voda sice bude trochu zakalená detritem,ale po chvíli si to sedne.Rybky by to měly zvládnou,když budeš vše dělat pomalu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2007 10:58 Muž Norton [109] – Pavlínko
Pokud je Vám líto AquaGlo, což chápu ano, zkuste se raději poohlédnout po 840. (můj názor). Proč? Třeba proto, že v krámech běžně 860 nemají skladem. A podle mé zkušenosti a v neposlední řadě vkusu, se s AquaGlo vzájemně celkem fajn doplňují a rostlinkám nevadí. Používám uvedenou kombinaci ve dvou akvárkách a výsledek je jaký je... ;-) (v 45tce asi měsíc testuji kombinaci 840 + PowerGlo…ale to je teď „mimo mísu“)
A mimochodem, máte akvárko něco málo přes měsíc, takže se právě dostáváte do onoho „kritického období“ (opět má zkušenost) mezi 1. až 6. měsícem.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2007 10:48 Žena pavliina [50]
Pro zářivky se vydám odpoledne. Jen mám trošku zamotanou hlavu hmm Tu 765 bych nahradila 865 a Aqua-Glo bych nechala. Je mi líto ji vyhazovat :-) nebo by bylo lepší nahradit i jí? Jsem z toho trošku paf :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2007 10:38 Muž Norton [109]
765 nebrat. 860, nebo 865 bude lepší - je třípásmová. A stojí (jak kde) kolem 70ti Kč. To už bych nejraději koupil kombinaci 840(teplejší bílá)+860(865)(studenější bílá), nebo 8XX + 9XX(plné spektrum - něco jako aqua glo)

Trochu si přisadím... srovnání AquaGlo a 9xx není zrovna nejšťastnější. Jen velmi zjednodušeně, AquaGlo má na rozdíl od 9XX takřka potlačenu zelenou část spektra a naopak posílenu část modrou a červenou. Z ostatním souhlas.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2007 10:32 Sidonius
Effouš, teda teď jste trefil capa...! :-D
Je to hnědá řasa a daří se jí vinou nedostatku světla. ano
Jinak s tím dosazením kopy rostlin a hlavně - změnou zářivek - souhlas. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2007 09:47 Muž Eff [417] - Rostliny
765 nebrat. 860, nebo 865 bude lepší - je třípásmová. A stojí (jak kde) kolem 70ti Kč. To už bych nejraději koupil kombinaci 840(teplejší bílá)+860(865)(studenější bílá), nebo 8XX + 9XX(plné spektrum - něco jako aqua glo)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2007 09:42 Žena pavliina [50]
Moc těm zářivkám nerozumím :-) Ale je to zářivka, kterou jsem koupila se setem a na ní je označení Sylvania 54-765 :-)
A k té zrnitosti Radko: Jak tam mám přidat jemnější štěrk? Ryby nemám kam dát, to tam mám takhle "zaživa" dosypat jemnější štěrk a promíchat to? To nechci vidět tu vodu. To by těm rybám nevadilo? A znamenalo by to znovu přesázet všechny kytky.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2007 09:31 Muž Eff [417] - Rostliny
Ta Aqua-Glo je vepředu. To je správně? Nebo bych ho měla zkusmo prohodit?
Mno... je trochu do modra a když je ve předu, vypadají barvy ryb a rostlin lépe (toť můj subjektivní názor) - z tohoto pohledu to dobře je, ale fakt bych je zkusil prohodit, abychom zjistili, jestli to opravdu dělá ona, docela bych tomu věřil. Kdyby se to potvrdilo, hodil bych tam místo ní nějakou 960, nebo 860. A ta druhá zářivka je jaká?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2007 09:30 Radka – .
Zdá se mi ,že tam máš dost velkou zrnitost toho štěrku.Přidej tam nějaký jemnější štěrk, a rostlinkám se bude více dařit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2007 09:24 Žena pavliina [50]
Děkuji ti za rady. Ta Aqua-Glo je vepředu. To je správně? Nebo bych ho měla zkusmo prohodit? Takže až budu odkalovat tak budu pořádně rejdit :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2007 09:15 Muž Eff [417] - Rostliny
A koukala jsem ten hnědej povlak jsem měla i na předním skle a nejvíc veprostřed u dna.

Takže tam, kde je nejvíc světla. To Aqua glo je ve předu nebo vzadu? Z toho štěrku to opravdu dostaneš při odkalování. Kamínky se poobrací a budou "hezkou" stranou nahoru.
To akvárko je nové a měsíc po založení se tohle vždy objeví. Myslím, že údržba, kterou teď porvádíš je správná. Pravidelně odkalovat, nehnojit, zkusit přehodit to světlo a hlavně pořídit víc rostlin a za pár týdnů bude po problému. Držím palce palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2007 08:51 Žena pavliina [50]
Zelená řasa? coze Já si furt myslela, že málo svítím. Ale jestli jsi si všimnul, tak ta kytička za kryptokorynou - Ludwigie taky moc neprosperuje :-( Opadaly jí lístky. Pravda, že moc velkých kytiček nemám, jen egerii, takže je fakt, že moc nestíní. Dneska mi mají přijít nové kytičky, větší, tak to osázím a uvidíme. Jinak k tomu povlaku, setřít se dá ale z těch listů docela blbě, spíš to musím seškrábnout nehtem a z těch kamenů to nejde, to bych je musela vyprat. A koukala jsem ten hnědej povlak jsem měla i na předním skle a nejvíc veprostřed u dna.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.10.2007 08:41 Muž Eff [417] - Rostliny
Kryptokorynám tmavnou, hnědnou, barví se lehce do červena satrší listy přirozeně. Ten povlak bude zelená řasa (ikdyž je hnědá). V předu je asi dost světla a žádné vyšší rostliny mu nestojí v cestě. Předpokládám, že z rostlin to jde setřít a ze štěrku a kamenů se toho zbavíš při odkalování když prošťouráš dno. Taky by určitě pomohli okružáci, ampupárie a další podobná havěť. Nic moc bych s tím nedělal. Nejlepší by bylo asi vysadit dozadu trochu víc větších rostlin. Když to bývá jen ve předu a máme dvě různé zářivkové trubice, je dobré zkusit je vyměnit.

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [186] ...... 201

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369-co-se-to-deje-s-rostlinami?od=9251