Co se to děje s rostlinami?
0 16.10.2007 22:15 Sidonius Dejte sem normální fotku, ne jakousi fialovou capinu, a třeba vám někdo poradí. Váš popis je naprosto nic neříkající. (A ještě jste schopen peskovat Václava za to, že neví, jak aktuálně vaše akva vypadá...
)
Jestli nemůžete akva vyfotit, tak prohledejte všechny diskuse týkající se podobného problému, a až narazíte na ten "svůj", dejte sem odkaz s poukazem, že takto to vypadá u vás.
Fotky v prezentacii niesu aktualne, akva bolo zarastene mohutne. Ale ako vidim, nikto mi nevie poradit cim to moze byt.
3 16.10.2007 21:49 Usine Hnojí se pokud máš hodně rostlin a dobře rostou. Jinak je to vražda napsala. Hlavně pro tu trošku rostlin co tam máš.
PMDD nedavam a ako pisem, zvazujem ze zacnem
nesuhlasim s tym ze "honitko vody". Filter ma regulaciu co aj funguje, nemam to dane na maximum, ale na minime.. Cize voda z neho tecie pomalicky. Rastliny hned pri vyvode sa ledva hybu.
Cize filter by som vylucil. Ten isty pouzivam aj v 54l, kde sa rastlinam dari az moc.
Ale co to tam vidiet je
Tak, nemam doma fotak tak fotka ma kvalitu co sa tyka moznosti mobilu
Snad aspon trosku pomoze.
0 15.10.2007 22:36 Nik [191] Ahojte.
Cize viem ze tu je tem o hnednuti, ale ani jedna sa nepodoba na tu moju specificku, povedze pricinu.
Cize zacnem poporiadku.
Akvarko mam 104 litrove, svietim od 9 rana do 10 vecer, ziarivky 2x 18W Philips 840tky. Cize dokopy 36W. Filter AQUAEL FZN-2 zo stareho, teda zabehnuteho akvaria.
Akva prednedavnom (2 mesiace nazad) zasiahla invazia slimakov (+- 3500 ich tam bolo, co som vylovil som aj odvazil a vaha ukazovala stvrk kila + hustiny zabieho vlasu. Nic okrem premiestnenia, prevarenia strku, dezinfekcie nadrze, poriadnej kontrole rastlin atd nepomohlo.
Akva je na novom mieste , po 3 tyzdnoch pridal ryby. (16 mreniek machovych) Rastliny su Valisneria, anubias nana, cryptokoryna, hydrophilia a este par dalsich.
Odkalujem a menim 1/3 vody kazdy tyzden + cistim filter.
A aj tak, vsetky rastliny hnednu, odumieraju. Valisneria jedina poplazmi taha nove rastlinky, ale sama materska rastlina odumiera, je hneda. anubias je uz takmer cely hnedy a kazdym dnom ho vyhodim.
Skusal som rozne druhy ziariviek (840,827,640) menit cas svietenia, pridal dalsich 36W ale nic nepomaha. Rastlinky odumieraju nadalej. Pritom predtym sa im darilo.
Nevie niekto kde moze byt problem?
Mam doma este nezamiesane PMDD tak premyslam ci rastlinkam nechybaju ziviny.
Tak to je vynikajici clanek ( asi
). Take nevladnu francouzsky, ale pochopil jsem, ze je to dlouhatansky obecny clanek o radach co s rasami a jake jsou, a ma jeste pribuzny clanek o plisnich. Skoda. Ale ceskych zdroju je take nastesti dost, i anglickych.
0 12.10.2007 22:30 dvin – Sidonius
0 12.10.2007 16:06 Sidonius Vypadá to na ruduchu druhu Compsopogon. (A jak píše Blek - nejspíš nebude sama...).
Tato řasa může mít mnoho podob; ve vodě tvrdé má vzhled chlupů, ta na vaší fotce odpovídá podobě Compsopogonu v měkké vodě...
0 12.10.2007 12:58 dvin hm zkusil jsem jí vyfotit, ale je to těžký, bůhví na co ten foťák zaměřuje.
0 12.10.2007 12:47 bj2005 klidne ji navaz na cokoliv tenkym silonem at vazani neni videt, riccia roste dobre i pod vodou pokud ma dost svetla. Pozor na presvetleni - pak prorusta rasou, ale pokud rasy neni moc tak ani nerusi a trs lip drzi pohromade.
0 11.10.2007 22:18 Sidonius Niku, jednou pro vždy: Mistr je jen jeden - božský Kája!
Zeleně zbarvená ruducha není nic neobvyklého. Troufnu si tvrdit, že dokonce ze sladkovodních červených řas patří k těm nejhezčím, chcete-li - nejsympatičtějším. Není-li zelené štětky mnoho a pokrývá-li např. jen dřevo, může vypadat docela dekorativně. Jinak červené řasy mají celou škálu barev od šedé přes různé odstíny zelené po černou. Červenou pak nejspíš všechny druhy, ale jen v čistém alkoholu.
Přednášku na téma řasy (v akváriu!) bych si také rád od někoho fundovaného poslechl...
0 11.10.2007 22:11 dvin Jsem na 99% přesvědčen že nejde o ruduchu, nýbrž o řasu Chlorophyta - zelenou vláknitou, pan Pelikán ji má na svých stránkách označenou B3. Nahnědlá barva řasy je nejspíš způsobená tím že řasa zachytává v proudu jemné částečky nečistot a taky neni patrně v nejlepší kondici..
Co se týče fotky, je tam vidět bílá až průhledná barva v dolní polovině u nových listů (ty označené šipkou u fotky výše) a takovou barvu nebarvu mají i výhonky.
Úplně s Vámi nesouhlasím v tom, že nemám pátrat po tom jaký v akváriu schází/přebývá prvek, co bych pak dělal kdyby všechno fungovalo jak má
. Ale vážně, napadlo mě ještě zda rostlinám vlastně nechybí C v nějaké dostupné formě..? Takže zkusím rozběhnout snad už zítra to CO2 a uvidíme.
0 11.10.2007 21:46 Nik [191] zelená ruducha...
Mistře Sidónie, neplánujete v brzké době nějakou přednášku na téma řasy? Nejlépe s pečlivě vypěstovanými ukázkami? Rád bych se zúčastnil. To myslím opravdu seriózně!
Nebo třeba aspoň nějaké pojednání na téma "Mimikry řas před akvaristy"
(to už seriózně nemyslím
)
0 11.10.2007 21:41 Sidonius Nezlobte se, ale pro mne je ta fotka v podstatě stejně nečitelná, jako ty předchozí...
Přestože poněkud vinou nekvalitních fotek tápu, domnívám se, že máte rostliny napadené ruduchou!
To by vysvětlovalo vaše potíže...
Všimněte si, jak je zavádějící váš popis:
řasy mám trochu žabího vlasu...Ta řasa tvoří zelené, někdy trochu do hněda jemné chuchvalce, dlouhé někdy i několik cm
Také jste napsal:
lehce pmdd znamená že hnojím asi 2-3ml/100litrů. Doporučená max. denní dávka je tuším 5ml.
Nemohu, než zopakovat:
Problém je, že jako mnoho dalších jste si naběhl na "zázrak" jménem PMDD...
Myslíte si, že máte tolik rostlin a tak intenzívně rostoucích, že se bez jakési směsky živin neobejdou? Že to poslední, co jim chybí, je směs makro a mikroprvků?
Ten žabí vlas by bylo možné vidět zblízka? (Jenom abyste si nepěstoval zeleně zbarvenou ruduchu...)
Kde řádí ruduchy, rostliny nemohou a nedokážou správně fungovat! Přestaňte řešit chybějící nebo přebývající živinu a začněte řešit kompletní ozdravení akva.
0 11.10.2007 18:02 dvin tady to snad bude vidět líp
0 11.10.2007 17:18 dvin omluvte kvalitu, mam ten foťák 1. den. Nemam ještě vyzkoušený v jakym režimu je focení akvária nejlepší.. Btw mam olympus mjůůů 760
0 11.10.2007 17:13 Sidonius Ty fotky mají kvalitu jako by byly focené mobilem přes mikrotenový sáček...
Limnophile červená vršek nejspíš proto, že má dosatek světla. Co se týče té valisnérie, zkusil bych vypustit to přidávání hořčíku.
0 11.10.2007 15:51 dvin další foto je Limnophila sessiliflora, ten vršek mi přijde abnormálně moc červený, na fotce je to zase trochu vybledlé
0 11.10.2007 15:45 dvin už mám aspoň tyhle dvě fotky. Zákruticha je odspodu uplně do průhledna (na fotce to neni tak výrazný), konec listu je zelenej skoro normálně. Kdyby někdo tušil čím to může být, budu moc rád za každou radu.
Včera jsem měřil celk. tvrdost - je 6°dH. Jinak pH je 7,3. Svítim 2 zářivkama 8xx a 3. zářivkou jen 5hodin odpoledne, nechci to přehánět kvuli řase
Děkuji všem za rady. Už jsem koupila novou zářivku 840 a svítím
Uvidíme, jak to bude fungovat.
Máte pravdu, zabíhání do podrobností a detailů může tazatele spíš zmást.
Učebnicový příklad věcné odpověďi: viz.
rybicky.net/forum/4312… 0 09.10.2007 12:16 Radka – .
Nový štěrk pořádně proper,ať nemá žádný kal.Potom nabírej třeba hrníčkem a z malé výšky ho dosypávej.Kytky samozřejmě budeš muset vyndat ,protože pak ten štěrk pomalu promícháš s tím starým.Voda sice bude trochu zakalená detritem,ale po chvíli si to sedne.Rybky by to měly zvládnou,když budeš vše dělat pomalu.
Pokud je Vám líto AquaGlo, což chápu
, zkuste se raději poohlédnout po 840. (můj názor). Proč? Třeba proto, že v krámech běžně 860 nemají skladem. A podle mé zkušenosti a v neposlední řadě vkusu, se s AquaGlo vzájemně celkem fajn doplňují a rostlinkám nevadí. Používám uvedenou kombinaci ve dvou akvárkách a výsledek je jaký je...
(v 45tce asi měsíc testuji kombinaci 840 + PowerGlo…ale to je teď „mimo mísu“)
A mimochodem, máte akvárko něco málo přes měsíc, takže se právě dostáváte do onoho „kritického období“ (opět má zkušenost) mezi 1. až 6. měsícem.
Pro zářivky se vydám odpoledne. Jen mám trošku zamotanou hlavu
Tu 765 bych nahradila 865 a Aqua-Glo bych nechala. Je mi líto ji vyhazovat
nebo by bylo lepší nahradit i jí? Jsem z toho trošku paf
Moc těm zářivkám nerozumím
Ale je to zářivka, kterou jsem koupila se setem a na ní je označení Sylvania 54-765
A k té zrnitosti Radko: Jak tam mám přidat jemnější štěrk? Ryby nemám kam dát, to tam mám takhle "zaživa" dosypat jemnější štěrk a promíchat to? To nechci vidět tu vodu. To by těm rybám nevadilo? A znamenalo by to znovu přesázet všechny kytky.
0 09.10.2007 09:30 Radka – .
Zdá se mi ,že tam máš dost velkou zrnitost toho štěrku.Přidej tam nějaký jemnější štěrk, a rostlinkám se bude více dařit.
Děkuji ti za rady. Ta Aqua-Glo je vepředu. To je správně? Nebo bych ho měla zkusmo prohodit? Takže až budu odkalovat tak budu pořádně rejdit
Zelená řasa?
Já si furt myslela, že málo svítím. Ale jestli jsi si všimnul, tak ta kytička za kryptokorynou - Ludwigie taky moc neprosperuje
Opadaly jí lístky. Pravda, že moc velkých kytiček nemám, jen egerii, takže je fakt, že moc nestíní. Dneska mi mají přijít nové kytičky, větší, tak to osázím a uvidíme. Jinak k tomu povlaku, setřít se dá ale z těch listů docela blbě, spíš to musím seškrábnout nehtem a z těch kamenů to nejde, to bych je musela vyprat. A koukala jsem ten hnědej povlak jsem měla i na předním skle a nejvíc veprostřed u dna.
Přidat reakci
1 ...... [186] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x