Co se to děje s rostlinami?
v tuhle chvili asi vice svetla nesezenu tk ma cenu davat to PMDD?
Pokud je to to 60l akvarium ze Tve prezentace, pak si myslim, ze by to chtelo vice svetla. V tomto osvetleni porostou jen nektere nenarocne rostliny. Nemas tam rozmer nadrze, takze presneji nereknu, nicmene 14W zarivka na 60l byva obecne malo, tak aspon 2x tolik uz by k necemu mohlo byt. No a pak take muzes pridavat kazdy den PMDD. Je to hodne levne, sezenes ho za par kacek, staci tady projit tema PMDD a take si projit, co z jeho slozek nepotrebujes pridavat, pokud mas v akvariu dost ryb. Pokud budes mit malo svetla, zvol spise spodni hranici doporucovaneho davkovani. Ono kdyz je malo svetla, nicim jinym to u rostlin nedozenes.
jj to prvni co si popisoval tto je pravda takze co mám udelat?
A tohle jsou vyhonky nove, uz s PMDD a dostatkem svetla. Zase se omlouvam za kvalitu, ale snad je to i tak videt, chtel jsem to ukazat.
Omluvte kvalitu fotek, zasel jsem k akvarku s mobilem, nic lepsiho nemam po ruce a jeste na tak hloupem miste se to fotilo uplne na houby.
Tohle je stary vyhonek, znacne poskozeny, po mesici nepridavani niceho pro rostliny.
Ten list ma takovy jakoby sklovity flek uprostred a pak se v nem nekdy udelaji i diry a odpadne, je to tak nejak? Uvedenou rostlinu nemam, ale znam tohle na
rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_repens a
rybicky.net/atlasrostlin/hygrophila_cv_nervata . Jak prestanu pridavat stopove prvky (posledne asi na mesic), prvni ma ty listy poskozene jak jsem popsal a castecne opadavaji, te druhe zase uhnivaji listy od okraju a zustavaji hole stonky, vydrzi jen vrchol, navic u te druhe stonek uhnije ve dne a vyplave to. Pred asi tydnem jsem zacal pridavat PMDD, co vyrostlo na vrcholech vypada mnohem lepe. Pri odkalovani nechte vytazeny vrcholek (zbyl z jedne rostliny, tak jsem jej zasadil) mel uz i korinek. Chce to samozrejme i dostatek svetla.
caute mám problem u lidwigia palastris mám jake si ozrane stonky nebo jak to ric a nejake hnijiic listi nebot ak nak dam foto
Starší reakce
tady je fotka pokrouceného listu gigantei. Některé jsou víc, některé méně. Tohle se děje už pár měsíců. Netušim ale jestli se to objevilo až po zahájení úpravy vody.
Jinak jsem si zkusil spočítat kolik Na jsem pravidelně do akva každých zhruba 14 dní přidával a vyšlo mi 11mg/l. A to už po dobu 3 měsíců. To by mohlo dát i 60 mg/l. Netuším jak moc se Na ve vodě spotřebovává a ani jakou hodnotu Na má zdrojová voda.. Jen tak spekuluju
...Navíc mám v akváriu příznaky, krom jiných, které odpovídají nedostatku Ca (hlavně zdeformované listy valisnerie)...
Zkuste udělat nějaké fotky - třeba se z nich někomu podaří na něco přijít.
Dík za reakci, četl sem o tom na Kribu. Řeším různé příznaky strádání kytek v mém akvárku a vrtalo mě hlavou, jak by mohly vykazovat nedostatek Ca(pořád to nemám potvrzený). Uvidím po čase, vysadím jedlou sodu jestli se to nějak projeví.
Nevíte někdo, jestli se dělá nějaký test na Na? Zajímalo by mě, pokud se mi to potvrdí, jaký poměr Na:Ca může způsobit zablokování?
Jakmile mu rostliny zachutnají, už se toho nevzdá. Bude se k tomu periodicky vracet a rostliny nikdy nebudou ve své celé kráse. Na druhou stranu je to příroda.........
0 16.01.2011 18:10 jankaskodka mam tam jedneho ancika a jedneho okruzaka, ale niektore rastliny ako tvrdy anubias je neposkvrneny, a egeria densa ta ide ako diva, aj valinserky, aj mam dufat ze sa tie rastliny spametaju?
ožrali ji nejspíš proto že je to emerzní forma a ty listy by stejně odumřely. Podpořila bych více růst nových částí rostlin, ale myslím že s tímhle setovým osvětlením moc červenolistých rostlin neudržíš, spíš nějaké méně náročné druhy
Spíš bych řekl, že ty okružáci už jenom dokončují, co žačal ten ancík. Čerpal jsem z Tvojí prezentace.
0 16.01.2011 18:07 Usine – Re: jankaskodka
To ti dělá ancistrus a v noci.
Jj, sodík může být problém, pokud je ho ve vodě "hodně"... (Pro zajímavost - kde jste na informaci, kterou popisujete, narazil?
)
Riziko skokového poklesu pH u vody s alkalitou 3 dKH při sycení CO2 je úměrné intenzitě sycení CO2.
(Když přidáváte CO2 "s rozumem", riziko je malé.)
I když se uvádí u přírodních vod poměr Ca:Mg někde kolem cca 3-4:1, vašich 7:1 je (IMHO) pro kytky "v normě". Draslíku by mohlo být víc; řekněme, že v poměru k Ca přibližně 1:1.
(Doporučená koncentrace K bývá obvykle kolem 30mg/l. Čímž netvrdím, že byste měl Ca "ubrat".)
Zdravim, chtěl bych se zeptat, jestli je možné, že přidáváním NaHCO3 kvůli zvýšení alkality dochází k zablokování příjmu Ca, Mg a K. Četl jsem, že k tomu může docházet v případě NaCl a kationt sodíku je v obou případech(jestli se nepletu). Navíc mám v akváriu příznaky, krom jiných, které odpovídají nedostatku Ca (hlavně zdeformované listy valisnerie).
Celkovou tvrdost sem nemeřil jinak než papírkem a je někde mezi 7-14, údaje z vodárny jsou kolem 7dGH.
Jak velké riziko skokovýho poklesu pH je při sycení vody "tvrdé" 3kH?
A v jakým poměru by měly být prvky K, Ca, Mg, případně Na, pokud se to dá alespoň nějak zobecnit?
Dosud sem nehnojil a zdrojová voda má koncentrace v pořadí výše 3,3 44,6 6,49 mg/l
Starší reakce
0 05.01.2011 23:14 zsigi a ešte jedna fotka
0 05.01.2011 23:14 zsigi Ja mám asi podobný problém. Skúsim priložiť fotku. Vedel by niekto povedať prečo žltnú tie listy?
Jak už vadnou i plastové kytky, to bude brzo konec světa. (Tuším, že to má přijít začátkem října t.r.)
Prosím nevíte někdo proč mi vadnou kytky,mají na listech žluté skvrny, a některýjsou uplně žlutý.Na dně mám štěrk smýchaný s jemným pískem.
Ok, dík, to by tedy bylo vyřešené, jdu se zabývat budováním lepších světelných zítřků.
Lepsi zarivka Ti nejspis moc nepomuze. Mas 40W zarivkoveho osvetleni na 190l akvarko, to je tma at pouzijes jakoukoli zarivku s timhle prikonem. Nerikam ze neco nemuze rust, ale budou to jen nejake na svetlo nenarocne rostliny. Takze bud rostliny, ktere to snesou, nebo vice svetla. A ze necemu rostliny chutnaji? Ale jo, snekum nase rostliny taky chutnaly, jenze to byl az druhotny problem, sezrano bylo presne to, co uz samo zacinalo odchazet.
Diky moc, víceméně jsem si to myslel, ale chtěl jsem se ujistit, předělání osvětlení nebude až tak jednoduché. Udělám pokus s lepší zářivkou.
Jen pro vysvětlení, k akvariu jsem již přišel hotovému, a teď se jej snazím trochu povylepšit.
Problem muze byt taky v ancikach, kterejm echin. moc chutnaj
Ten problém bych viděl v tom osvětlení. Je ho tam pro tyhle kytky prostě málo, jak jsem koukal v profilu, tak je tam ještě anubias a hygrophila a to nejsou na světlo až zase tak náročné kytky a proto se jim tzv. daří.
nesom odbornik ale sa mi zda ze svietis kratko a bude to aj tym "noname" a aj 40W bude asi malo...
to takhle svítíš v tý stodevadesátce?
Zdravím místní odborníky. Mám problém s echinodoroama ( parviflorus a cordifolius ). 3 týdny byly v kbelíku s vodou, dařilo se jim dobře, rostly jim nove lístky. Po přesazeni do akvárka nejprve rostly dál, ale po pár týdnech jim nové lístky zacaly uhnívat ( začaly se tvořit průsvitné mezery až list uhnil celý )rostliny dál vyrážejí nové listy, ale ty po pár dnech začnou dělat to samé. Svítim 14-22h nejakou "noname" 40W zářivkou. Je to spíše nevhodným světlem, nebo nějakou chemickou nerovnováhou ? ( Ostatním kytkám se daří ). Diky za každou radu.
Starší reakce
Tak jsem konečně přišel na to, co těm hygrophyllám chybělo. A budete se smát.
Mám automatické hnojení a hadička držela jen páskou u trubky od filtru, páska se odlepila a hnojivo teklo mimo akva. Já věřil, že hnojím, už na to začali reagovat i pistie, žloutnutím listů. Hledám příčinu už 3 dny a nenapadlo mě podívat se na hadičku od automatického hnojítka
Hold bez přísavky příště ani ránu a i tak to budu kontrolovat častěji.
s tim octem mě to taky napadlo, ale ještě jsem to nezkusila, a asi ani zkoušet nebudu, už je vyhozený ;)))
a děkuji za potvrzení s těmi anubisy
jen ti chci potvrdit, že ty anubiase v savu máchám často a třeba na ruduchu je to skvělý, na rozsivky to nepomáhá, takže je to různý a anubias to zvládá v pohodě. Jen ho pak pořádně opláchnu pod tekoucí vodou a majznu zpět do akva.
Šutr šlo odzkoušet v octu,ale barva byla podezřelá
tak, světlo upraveno, mam tam 3×18W zářivku, ´´obyčejnou bílou´´. kámen by neměl být mramor, ale pro jistotu jsem ho vyhodila, koupen kořen a už se máčí ve vodě, dále chudáčci Anubisové po savové lázni ještě s jednou kytkou. nechám pár dní a když neuvidím změnu k lepšímu, tak zkusim ještě ten prvek Mg... velmi vám všem děkuji za cenné rady. napíšu jak sme dopadli.
Tak to pak je složité vypozorovat.. čím to je.
Každopádně si možná skusím pohrát se světlem. Ale nevím co na to jiné rostliny.
Je pravda že se mi v akváriu dělá vlásčitá řasa. Jsou to takové provázky co vlají na všem ne moc. A dají se lehce vytáhnout. Tak jestli to nemůže mít souvislost. Třeba se světlem..
Takže myslíte že na základě tohoto příznaku by bylo vhodné co2 do mého akvária přidávat? Nebo je to zbytečnost? K Co2 jsem totiž skeptický. Dříve to také šlo bez této vymoženosti.
Větší intenzita ozáření zvyšuje poptávku kytek po CO2 (a ostatních živinách). Je-li volného CO2 málo, dobývají jej rostliny z hydro/uhličitanů.
Ovšem jen ty rostliny, které to umí.
Ale těch je mezi běžnými akvarijními většina.
To máte pravdu že mohu Dříve píšu než myslím někdy
No a já myslel když budu mít dostatečně osvětlenou nádrž že mi to tam poroste dobře. a u některých rostlin je to špatně. Takže to zůstane asi tak jak je.
Děkuji za objasnění situace aspoň jsem zase chytřejší
no jíl tam nemám a už mi ho moc nezbylo, až sleze sníh, musím nadělat.
No, že bylo málo hnojeno? To se mi nezdá, už jemně začíná zelená řasa na starších listech.
Co znamená biogenní odvápnění, (též asimilace uhličitanů), to si můžete dohledat na netu.
V zásadě jsou dvě základní řešení - buď méně světla nebo více volného CO2.
Když svítíš a bubláš, musíš i dostatečně hnojit.
Co jílové tablety? Máš je pod tou mokřankou?
(Koukám, že se Proserpinaca chytla.
Divné by bylo, kdyby ne, že?
)
to mi hygrophilie také dělala.. a nevím proč. Možná málo Fe? Ale jsou tu skušenější na rady..
Díky
A to znamená co? Lze tomu nějak předejít? Echinodorus byl přesazen do větší čerstvě založené nádrže. ve staré dva roky zaběhlé se mu nic takového nedělo od přesazení(je to asi 3 měsíce) se objevuje toto odvápnění. jinak rostlině se zdá se daří..
Tady je druhá fotka. Ten žlutý list byl původně zelený.
Jinak se jedná o Echinodorus amazonicus
Přidat reakci
1 ...... [106] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x