Co se to děje s rostlinami?
To nie je môj rozpad, reagujem na Oldassov príspevok.
Moje zkušenost je, že kryptokoryny, donucené brát skokově výživu pouze z vody, nereagují rozpadem listů. Proto bych jako příčinu tvého rozpadu nehledal “ubrání něčeho”, ale změnu.
Není to len Larixova teoria, aj Rejlková to popisuje v tabulke
maniakva.sweb.cz/…, a podobne aj pri nedostatku horčíku. Červenanie však spôsobuje aj presvetlenie. V high-tech akváriach je to najlepšie pozorovateľné, tam pri silnejšom svetle a min. dusíku červenajú rastliny aj ktoré nechcú.
Takže nedostatok vápniku a lebo horčíku vylučuješ?
Ne. Když mají kryptokoryny skokově méně živin, nereagují rozpadem.
Sem tam mi z burzy zůstanou kryptokoryny. Nesázím je zpátky do dna, ale jen hodím volně na hladinu. V tu chvíli nemohou brát živiny ze dna, ale jen z vody. Reagují tak, že jim začnou růst násobně menší nové listy. Rozpad se nekoná (právě proto to tak dělám). Šest druhů kryptokoryn reaguje bez výjimky takto. Zajímavá jsou Flaminga, protože ta pak mají malé listy růžovější, čímž potvrzují larixovu teorii, že růžová barva závisí na nedostatku dusičnanů.
Změna ph by teoreticky mohla být příčinou.
0 13.12.2019 07:13 Jarden Sk Ahojte, ja by som na to išiel z inej strany.To nie je prvý príspevok s rozpadom rastlinnej hmoty a mám tiež teóriu. V Low tech akváriach je zdrojom uhlíku prirodzený CO2 a s nárastom rastlinnej hmoty po 4 mesiacoch dochádza aj k vyššej jeho spotrebe hlavne ak svieti do akva 11 hod. a hodinu ešte stmieva.Domnievam sa, že mohlo dôjsť k prirodzenej regulácii rastlinnej hmoty podľa množstva dostupných živín, vzhľadom na dlhé svietenie. Po výmene časti vody sa dodali živiny a rastl.hmota ešte narástla a za 19 dní nastal problém so živinami- prirodzený rozpad niektorých rastlín ako zdroj nových živín.Čo na to poviete? Takže príčinou by mohlo byť silné alebo dlhé svietenie a pridanie vody so živinami..A ešte jedna vec prudká zmena Ph, kompost je zvyčajne kyslý a po 4 mesiacoch mohlo byť ph dosť dole a pridanim vody má 7ph -zmena.
Když jsou na to tvé rostliny zvyklé, ano. Tyhle byly 4 měsíce bez výměny vody a já jim docela rozumím.
Kdyby se mě dopředu zeptal, řeknu mu, ať to nedělá.
Jirko, neříkám, že nemáš pravdu, ale já kolikrát měním vodu po 6ti týdnech a vezmu hnedle polovinu. Na kryptoškách žádný známky rozpadu listů nevidím
Jo, když sem přesadil, tak to je jiná. Díky tomu mi odešla Cr.nurii raubensis
Moje chyba
Výměna vody v tom má prsty. Je to zajímavé, ale bude to tak (pokud jsi neudělal nic jiné, co neuvádíš). Kdyby ses zeptal dopředu, řekl bych, že měnit 30% vody po 4. měsících bez výměn, nemusí dopadnout dobře. Stabilita a porušení stability. Reakce na porušení nepřišla hned - nějakou dobu trvalo, než se to rozvinulo, nicméně bude to ono.
Když delší dobu neměním vodu, netroufnu si po oné době vyměnit víc, než 15% - častěji jen 10. Zejména, když tam jsou kryptokoryny. Měl jsi udělat jen 10% a další týden dalších 10 a bylo by dobře.
Znám podobnou dlouhou odpověď v opačném gardu - když nechám živiny příliš naakumulovat v malém objemu, začnou se pak kryptokorynám rozpadat listy. Také to trvá.
Já si myslím stejné, jen ta doba mi přišla velká. Díky. Uvidíme.
No, podívej, už jsem viděl ledacos a podle mě je to jasná reakce na výměnu vody, ale to je jenom můj názor.
Po 19ti dnech? (možná po 14ti, ale po 19ti jsem udělal první foto, všiml si té změny)
No, tak je to jasný.
Kryptokoryny ve vydejchaný vodě, jakmile se jim vymění, reagují přesně jak to vidím.
4 měsíce jsem vodu neměnil vůbec.
Ta zemina z tvého kompostéru, tohle bych si do AQ nikdy nedal. Neříkám, že je to důvod problému s rostlinama. A co jsi sledoval tím, že 4 měsíce neměníš vodu?
Ty 4 měsíce jsi vodu měnil v jakým intervalu?
Já ti zatím nevím co si o tom myslet (ostatně proto píši i sem, víc hlav víc ví).
Že by to bylo absencí výměn vody, to se mi moc nezdá, protože 4 měsíce, co jsem pokusně vodu neměnil bylo vše ok. Rostliny byly parádní. Po 4 měsících jsem vyměnil část vody a po cca 19 dnech od té výměny (možná o něco dříve) začaly kryptokoryny ztrácet listy.
Na něco reagují, otázka je na co
. No zítra ještě změřím co můžu a uvidíme.
Že by se vyčerpaly živiny ze dna se mi také nezdá, protože zas tak rychlý růst ty kytky neměly.
Dokáži si představit scénář, kdy zmizí všechny listy a vyjedou úplně nové. Ale důvod zatím nevidím. (krom té výměny vody po dlouhé době - šok, ale zde zase člověk musí vnímat tu velkou prodlevu v reakci rostlin ... divný)
Kryptokoryny se jen tak pro nic zanic nerozpadnou. Takže na něco reagovat musí.
Barvy listů moc srovnávat nejde, fotky nemají stejně vyváženou bílou.
Díky za reakce. Počkám a uvidíme jak se to vyvine.
Heleny nejsou dobré řešení.
Zkus trochu přidat hnojiva a dát tam pár helenek aby ti vyžrali pár těch šneků.
S tak velkým zpožděním určitě ne. Máš to dost zarostlé a rostliny nejsou tak sytě zelené jako před tím. Takže něco bude scházet protože neměníš vodu a tím nedodáváš živiny a v akváriu zas toho osazenstva také není.
Myslíte, že by kryptokoryny mohly reagovat na výměnu vody až po 19ti dnech? Je možný, že by ta reakce na změnu podmínek přišla s až tak velkým zpožděním?
Přikládám fotografie, jak vypadaly odumírající listy a kolik jich do teď zmizelo.
Echinodorus umí růst rychle ale za rychlerostoucí rostlinu bych ho automaticky nepovažoval. Roste ti snad? Natož rychle? Katalog je hezká věc ale komerční... Důležitá je realita v tvém akva.
Jde o to, že ty rostliny jsou pěstovány emerzně, pak nějakou dobu trvá přechod na submerz. Těmi rychlerostoucími rostlinami jsem myslel něco, co nemusí takový přechod absolvovat. třeba:
rybicky.net/atlasrostlin/ceratophyllum_demersum
rybicky.net/atlasrostlin/pistia_stratiotes Rostliny jsem vybíral podle katalogu nejrychleji rostoucích rostlin, takže v tom asi chyba nebude.
Podle mě ti ty rostliny přelisťují.
A pořídil bych nějaké skutečně rychleustalovací rosliny.
Ahoj, mám akvárko (viz. prezentace), ale nějak se mi nedaří v něm pořádně nastartovat rostliny. Pořád žloutnou, hnědnou a nakonec se rozpadnou jednotlivé listy a nestačí narůstat nové. Přikládám fotku údajně rychle rostoucího echinodoru - takové listy odstraňuji každý týden a nové rostou pomalu... za chvíli mi tam nic nezbyde. Nějaké nápady? NO2 téměř nulové, NO3 asi 30 mg/l, Ph asi 7,2. Přidávám teď Planta+, složku s draslíkem a dalšími prvky od Rataje, ale nic se zřejmě nemění. Kromě toho mi prospívá řasa, ale beru to jako součást zabíhání akvária. Svítím teď pár dní 4h, 3h pauza, 5h.
Ak je to sinica, tak potom použi postup ako je v návode na sinicu-je to niekde v diskusii Sinica.S tým nič nepokazíš-treba upraviť pomer N a P príp. zatemnovanie, ale ako to bez testov nastaviť si neviem predstaviť.Ak to nie je sinica tak zlepšiť údržbu a nastaviť hnojenie makrom. Ale to ti tiež bez testovania vody neporadím.
Purigen je filtru týden. Filtr je čerstvě vyčištění. To co se mi tam tvoří (sinice) mám cca měsíc.
Mám tam 4 skaláry, to mi nepřijde, že by mohla být příčina.
Neměnil jsem způsob ani frekvenci údržby, hnojení, světlo.
Vylil se mě do akvária bioflor
No a jak ses jich nakonec zbavil Václave?
Sinicí je spousta druhů. Měl jsem něco podobného. nejdříve se udělají tečky pak se protáhnou a nakonec vlají v proudu, stačí dotek a oddělí se ale za chvíli to začne znova. Byl jsem z toho dost nešťastný a nic na to nezabíralo.
Pokud je mi známo sinice tvoří souvislý povlak na čemkoliv v akva. Ob den bych měnil třetinu vody. Měřit NO 3. Najeď na stránky Rostlinná akvária. Je tam popsáno spousta druhů řas a jak s nima bojovat.
Čau, ja by som to na sinicu netipol, asi by jej tam už bolo viac ak by to bola ona a aj na skle a substráte po mesiaci, ale pri skalároch by som zlepšil údržbu a menil aj polovicu vody za týždeň a čistil vatu.Nepíšeš hnojenie a hodnoty vody, ale povedal by som, že príčinou by mohol byť ten Purigen čo je vo filtri a bude ho treba obnoviť/do Sava/.
www.rostlinna-akvaria.cz/… Sinice nemusí být jen modrozelené.
CO2 je cca 20mg/l. Rostlinám se celkem daří, rostou. Jen starší listy jsou zařasené.
rostliny vypadají pěkně ? daří se jim? kolik je tam přes den CO2?
Všude se píše, že sinice jsou modrozelené. To co mám v akva já, je tmavě hnědé až do černa.
V akváriu se mi dělá takový "kal" (viz. můj profil).
Nevím kde je původ. ☹️
Každý týden akva čistím, měním 1/3 vody, odkaluji.
černání rostlin vypadá jinak,to bude cosi od sinic ( ne od řas), jak to vypadá z organickým znečištěním akvária?
Zdravím, začali mi černat rostliny (dělá se na nich taková černá slizská hmota). Akvárium je v provozu něco málo přes rok. Problém mám cca měsíc.
Jsem bezradný.
Starší reakce
0 04.12.2019 19:27 MiloSlávka – Cryptocoryne
Pozor taky na dávkování soli do vody při prevenci nebo léčení ryb. Konkrétně Cryptocoryne na tu sůl reagují rozpadem.
Tak zrovna Cr.affinis je hodně náchylná na změnu a reaguje velice rychle rozpadem a uhnitím. Z darovaných mi nezbyla ani jediná
Ale zakoupím až budu předělávat malé AQ a snad se jí povede. Při umělým světle roste dobře a když už se chytne, je schopná zarůst celou nádrž
...souhlasím...všechny vyhozené rostliny jsem dostal, případně koupil z přebytků chovatelů. Jednalo se vesměs o Cryptocoryni Affinis...Echinodory jsou OK a rostliny koupené od prodejce (rostlinna-akvaria), jsou zatím taky všechny v pořádku...
Nenazýval bych to kr.nemocí. Je to jen reakce rostliny na velkou změnu podmínek
Mě nově zasazená (koupená v e-shopu) kryptoška neuhnila nikdy. Většinou se to týkalo rostlin od různých dárců (kterým tímto děkuju, i když některé nevydržely
)
Pro začátek bych osázel AQ kryptokorynama z cejlonských druhů. Jsou asi nejodolnější.
Např. Cr.becketii, Cr.wendtii, Cr.walkerii a jejich odrůdy
Stačí odstrániť padnuté listy, koreňmi nehýbať a dať tomu čas - určite sa spamätá
...jsou v koši...
U kryptokoryn to je normální, pročti si něco o kryptokorynové nemoci. Když mají nějakou větší změnu, tak uhnijou, ale po čase zase obrazí a rostou vesele dál.
...no za 2 dny mi chcipla 2x cryptocoryne affinis
...je pravda,ze to byly chcipaci,ale stejne....
Nové akvárium a rostliny to je vždycky o tom co vydrží a co chcípne.
Ahoj, je možné, že rostlinky po zasazení do nově založeného stagnujou, případně odumírají, a pak obrazí....? Nemám CO2...
Přidat reakci
1 ...... [13] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x