Co se to děje s rostlinami?
Presne tak. Dopln info, kolik K2SO4 jsi rozmichal v jakem mnozstvi vody, z cehoz pak beres tech 5ml, at si to muzeme predstavit, kolik to dela na Tve akvarium
.
To máš sice pravdu. Na druhou stranu, když se nad tím zamyslím, tak jsem se nedočetl a tím pádem nikdo netuší, jak silný koncentrát je těch tvých 5ml
Já nevím ale když napíšu že přidávám 5ml tak ml je většinou jednotka pro tekutiny. A většinou tady každý míchá. Kdybych napsal že to tam sypu tak bych byl tady asi za blázna
Ok tak jinak když přidávám týdně 24mg/l mám tam dírky když přidávám 42mg/l týdně mám tam dírky
To máš těžké ... bez fotky. I když já bych to nepoznal ani z fotky.
Ale ani neuvádíš, kolik hnojíš. Jestli přidáváš 5ml K2SO4, co to je? To je váha surového prášku? Nebo už nějaké namíchané koncentrace? A do jakého objemu to přidáváš?
5ml (čajová lžička) surového K2SO4 by měla ve 100l udělat cca 23mg/l. Ale moc se mi nezdá, že bys to tam jen tak sypal.
Metoda EI doporučuje přidávat dokonce 30mg/l draslíku týdně. Já byl ve stavu 12mg/l a dírkovaly mi pořád (Hygrophila corymbosa Siamensis). Vyměnil jsem je za var. minima a ty vypadají tak nějak lépe.
Jo to já vím jenže jak tomu zabránit
Dírky jednou vzniklé se již nezacelí ...
jo, corymbosy na to vyloženě trpí.
O jake rostliny se jedna?Muzes tu dat foto?
Veď preto som spomenul tie možnosti. Myslím, že Rataj by ťa vyšiel najlacnejšie. Jasné, že existuje Hnojivo PMDD, ale to už chce o ňom a jeho používaní dosť vedieť. Skús tu pohľadať
shop.rataj-spk.cz/…=
Ak si ešte nikdy neprihnojoval, tak by som ti poradil začať s komerčnými hnojivami od Rataja, Dennerle, Easy Life...., podľa svojích možností
Tak já ač nejsem rostlinář, bych v této fázi vývoje doporučil častější výměny vody, zjistitl bych si u dodavatele parametry vstupní vody a posléze bych lehce začal přihnojovat KNO3(dusičnan draselný, sanytr). Však uvidíš, co k tomu bude mít někdo další.
Edit: Šikla by se fotka toho postižení.
A jak jim dodam vice drasliku???
A nebo taky se může jednat o listy předurčený k odumření, neb by mohlo jít o listy emersní, tedy když přihlédnu k datu založení akvária, takže je tam klidně i málo dusíku a jiných prvků.
protože je nejdál od světla
Ke zdarnemu pestovani mnohych rostlin neni nutne pridavat CO2, ale samozrejme je to s nim lepsi.
Ty ale nejprve zkus to akvarium dostat do stavu, kdy to bude low-tech akvarium (bez pridavani CO2) a rostliny nejak rozumne porostou, je to totiz snazsi, i kdyz nebudes vyhazovat z akvaria kazdy tyden hromadu zelene, i tak muzes mit z rostlin radost. Low-tech znamena, ze rust rostlin omezuje svetlo, nic jineho (tak by to melo byt vsude, u low-tech je to svetlo ale slabsi, to omezeni je vetsi), vseho ostatniho je dost. Tim ze je mene svetla, nemusi se casto hnojit jinak, nez vymenami vody, a pri mene zarybnenem akvariu ani ty nemusi byt az tak caste. V takovem akvariu diky mene svetle roste i mene ras, pokud jsou vubec nejake viditelne.
Predstav si, ze Anubiasy budou trvale vypadat takhle (mysleno ohledne ras):
rybicky.net/fotogalerie.php…
A i kdyz to treba nebude uplne super zelen, ze nektere rostliny budou treba mensi a slabsi, na neco takoveho uz se myslim divat da (a ze jsou i mnohem lepsi low-tech):
rybicky.net/fotogalerie.php…
Chce to hnojivo do dna (bud jilove hnojivove kulicky, nebo neco co Ti doporucuji kolegove) a do vody prihnojit jak jsem psal, neboj se toho, PMDD neni zadna drsnarna, v low-tech potrebujes slabsi davky (klidne na spodni hranici davkovani), a jsou mnohdy spis pro jistotu, ze mas ve vode pro rostliny vsechno. No a pak uz jen budes sledovat co se deje, a pripadne pracovat se svetlem. Zpocatku treba uberes (odeberes reflektory z pod zarivek), pak casem pridas (vratis je, nebo kdyz nebyly, nalepis pod zarivky odrazivou folii). Take muzes pracovat s dobou osvetleni. Zkus 10h, a nastav si to klidne tak, ze 5h rano, a pak 5h vecer, at do akvaria vidis, kdyz jsi doma. Uvidis jestli muzes pridat ci musis ubrat.
Hnojeni do vody se neboj, kdyz se provozuje s citem (nebo si aspon myslis, ze vis co delas). Jak jsme se kdysi divali na vodu v Liberci (snad se nepletu), pokud by tam bylo akvarium bez ryb ci s minimem ryb, jen vymenami vody bez hnojeni, by v nem rostliny moc dobre nerostly, protoze v ni neni dostatek NO3. A nedej se vyplasit, ze moc zivin znamena rasu, to Ti muze rict jen nekdo, kdo sam nevi co s tim
.
EDIT: Ten Liberec je priklad, Brno u Tebe vidim
.
pěkná hnědá řasa
Osobně bych nejdříve řešil to dno, tedy jeho zrnitost a teprve potom se upnul k tomu správnému přidávání chybějícího a začal bych zlehka tím dnem třeba v klasice 2-4mm zrnitost obohaceným o ty postupně se uvolňující živiny v podobě hnojiva typu Osmocote a do vodního sloupce bych hnojil až posléze, jak se to bude, či nebude zamlouvat rostlinám.
Pokud nemáš s hnojením žádné zkušenosti , skusil bych pro začátek raději nějaký zásobní substrát, pakliže je to pro tebe ekonomicky náročné ,celkem levně vychází třeba Osmocote + mikroprvky , prakticky použitelné do jakého koli substrátu bez rizika přehnojení vody a s tím přemnožení řas
dno chci předělavat blbě jsem si nechal poradit to bude prvni věc co chci vyměnit.a s tím hnojivem diky za radu zkusím to a napadlo mě ještě CO2 jestli jim to nechybí?
Spatne hnojis k vodovodni vode kterou mas (prikladem pri mene rybach v nekterych lokalitach treba malo NO3, ale jen priklad) a pak je v akvariu moc svetla. Dno mi take neprijde jako nejvhodnejsi, ale i v tom muze ledacos rust. Zkus nejake komplexnejsi hnojivo, treba PMDD se vsim. Tak jak se PMDD davkuje, tezko pri pravidelnych vymenach vody necemu ublizis.
Problem je, ze kdyz to svetlo stahnes, nekde to pomuze a proste porostou jen na svetlo malo narocne rostliny, naroky rostlin na ziviny klesnou, porostou pomalu, a rasa nebude. Ale nekde to jen s vodovodni vodou (pri slabsim zarybneni) proste nejde ani jako low-tech.
Akvarium budu mít už letos na konci roku tři roky. Mam problém se zelenou rasou po vysazení kytek mi po cca týdnu chytnou řasu a nebo se dělají díry v listech a nakonec kytky odejdou viz můj profil foto tak už nevím kde dělám chybu
Starší reakce
Ciffik: Áno, je to dobre spočítané a nie, nie je to blbosť
Len som sa chcel uistiť, lebo je to viac ako EI. Žeby som i ja skúsil navýšiť fosforečnany?
Designer: Čo mám v tabuľke rôznych metód hnojiva poznačenú metódu
"EI-mix by Designer", tak tam je to týždenne 0,48 mg/l Fe. Ak by sa pri takomto množstve v akváriu všetko železo vždy spotrebovalo, tak potom by jednorazové zvýšenie o 0,2 mg/l nemalo ako pomôcť. Ak sa však týždenne dá len 1/6 z toho (0,08 mg/l), tak to už by mohlo mať význam, ale skôr by to ukazovalo na potrebu trvalo zvýšiť. Že to nemuselo byť železo, som pochopil (tiujem to skôr na bór, no ťažko povedať) - ale píšem o železe, lebo to jediné vieme aj nejako zmerať pre spätnú kontrolu
mělo by to tak být, počítáno pro jistotu na webových kalkuláčkách
pro jistotu - teď 4g (předtím 2,5g)KH2PO4 na 275ml vody, dávkování 3x týdně po 16ml na 100l akva, na starých listech jsem měl zelenou flekatou (nebo jak se ta mrcha jmenuje), trochu i na skle - teď nic takového nepozoruji a dokonce mi začíná Blyxa nahazovat na květ
zatím v tom vidím pozitiva - pokud je to teda tím fosforem a né zbylými změnami?! jestli je to blbost, tak si nechám poradit - v tomhle se strašně plácám (tak nějak jsem žil v domnění, že stačí slušné světlo, bomba co2 a ono to půjde samo
, ale snažím se...)
To byla jednorazova davka, okamzite prizvednuti. Jinak hnojim EI, ovsem oproti maximalni doporucovane davce mi bezne staci do maximalne tretiny, spis davam jeste mene. Ted jsem zkousel jen sestinu a uz to asi bylo malo. Taky jsem v hnojivu pro EI srazil davky drasliku na polovinu a zvysil fosfor, ale tim to byt nemohlo, to by to razantni navyseni TENSO bez dalsich zmen nepomohlo.
A ze to nemuselo byt zelezo, ale neco jineho v TENSO, proto nepisu jen o zeleze, ale o celem TENSO.
Ciffik napsal:... zvednul jsem týdenní dávku fosforu ze 3 na 5mg/l... Fíha, no tak to je extra silná dávka, určite až toľko? Ja dávam týždenne 0,9 mg/l, v akváriu mi to udržiava stav 1 mg/l vo vode.
Jako testovací objekty posloužily nově nakoupené Ludwigie (ovalis, inclinata a nějaký dovozový kultivar pod označením ,,super red" ... Po víkendu nafotím a hodím do prezentace před a po... To je veľmi pekný kultivar, ja som si objednával až z Nemecka, malé lístky sa veľmi hodili do môjho malého akvária, no žiaľ, odhnila mi
(
www.flowgrow.de/…) Na fotky sa určite pozriem.
Designer napsal: ... Zjistil jsem, ze mam zelezo na nule. Doplnil jsem zelezo pomoci TENSO na 200ug/l a tim samozrejme i dalsi mikroprvky (zda chybel i jiny, to mohu jen hadat)... Tých 0,2 mg/l je týždenná, či denná dávka? A aká bola predtým? Mne Ludwigia palustris takto odhnila, ten krásny variant Super Red, čo spomína Ciffik. Železa som mal dosť, asi to malo iný dôvod.
0 04.10.2014 08:11 Ciffik [761] - Rostliny Ahojky, ještě jednou díky všem, co radili v kauze odumírajících růstových vrcholků - zvednul jsem týdenní dávku fosforu ze 3 na 5mg/l, vápník jsem se rozhodl nepřidávat - dle vodáren mám hodnoty ca a mg téměř ideální, k tomu fosforu jsem ještě změnil mikro z plantex csm+b na profito a po přečtení nějakých info o přemíře draslíku přestal přidávat k2so4 (možná blbost, ale zkusil jsem to - i bez k2so4, dodám jen z kh2po4 a kno3 snad 20mg/l). Jako testovací objekty posloužily nově nakoupené Ludwigie (ovalis, inclinata a nějaký dovozový kultivar pod označením ,,super red"
) - doklepávám druhý týden a musím říct, že jsem nikdy neměl hezčí rostliny. Nic neodumírá, ze všeho raší boční/postranní rostlinky (což se u mě moc nedělo), Blyxa zhoustla natolik, že uvažuji nad koupí sekačky a ty barvy...
Po víkendu nafotím a hodím do prezentace před a po...
mimochodem na
akvarijni-hnojivo.cz jsem narazil na článek ohledně ,,falšování" plantexu - nemíním tady rozbíhat nějaké konspirační teorie, ale možná mohl být i v tomto zakopaný pes...
Je to neco pres tyden, co jsem u
rybicky.net/atlasrostlin/ludwigia_palustris zpozoroval, ze vrcholky normalne hnednou a odumiraji, zkratka vrcholy hniji. Zjistil jsem, ze mam zelezo na nule. Doplnil jsem zelezo pomoci TENSO na 200ug/l a tim samozrejme i dalsi mikroprvky (zda chybel i jiny, to mohu jen hadat). Behem tydne mam tuhle rostlinu opet rostouci a bez ohnivani.
Pisu to jako pouceni, na co se mate take podivat, pokud Vam tohle nekdy taky udela, protoze ac se snazim reci rostlin porozumet, tomuhle jsem hned nerozumel.
EDIT: Jeste doplnim, ze pridani takove davky TENSO nemelo negativni vliv na zivocichy v akvariu, vcera vecer se mi v tom akvariu rozplaval poter
rybicky.net/atlasryb/cichlidka_pestra .
Starší reakce
Ciffik napsal: 5245 musíš na 0,05 naředit 100 000x
To áno
(100x ředíš litry v akváriu, 1000x třeba zředit roztok) 100ml/1000= 0,1 - 0,095 u tebe (počítáš přesně
Tomuto som nepochopil. Prečo práve 100 ml? (veľkosť fľašky nehrá rolu) Akvárium má 100 l, zriediť mám 100000×, teda 100 l / 100000 = 0,001 l = 1 ml
Mas v te sve vane (mysleno v dobrem, velke akvarium) par cudlicek, hnojis PMDD, predpokladam bez fosforu a dusiku, listy jsou deformovane, cim by to asi tak mohlo byt?
Dušan (zervan) to má správně. Já jsem to po něm přepočítával (zase trošku z jiného úhlu) a vyšlo mi to prakticky stejně ... akorát mi nedošlo, že 0.95 mL = 950 mg.
Když přidáš 1000 mg 3% H3BO3 do 100L akvária, budeš tam mít 10 mg/L 3% H3BO3 (1000 mg / 100 L = 10,0 mg/L), což odpovídá 0,30 mg/L 100% H3BO3 (10,0 mgL * 0,03 = 0,30 mg/L), což odpovídá 0,05 mg/L čistého bóru (0,30 mgL * 0,175 = 0,05 mg/L).
jsem to zkoušel přepočítat, neseknul ses někde o desetinou čárku (nebo špatně počítám já?)? do výpočtu konc. mi to sedí, ale to dávkování by dle mého mělo být 0,095ml né? 5245 musíš na 0,05 naředit 100 000x (100x ředíš litry v akváriu, 1000x třeba zředit roztok) 100ml/1000= 0,1 - 0,095 u tebe (počítáš přesně)
nebo jsem už úplně mimo? včera jsem koukal na stránky, kde to bylo rozpočítaný jak pro blbečky (ideál pro mě), ale nemůžu to najít - tuším Marcelovy stránky
jestli mystifikuju, tak rychle smazat (jednak ať tu nejsem za deb*la, druhak ať nepletu ostatní)
ludvik napsal: jak si spočítám, že chci přidat 0.05mg/l bóru? Řekněme, že mám 3% roztok, klasickou borovou vodu. Hm, no to sa takto bez pomocných výpočtov ťažšie, ale ide to - v H
3BO
3 je 17,5% bóru, takže:
cieľová_koncentrácia * objem_akvária / (1,75*percento_koncentrácie), napr. pri 100 l akváriu: 0,05 mg/l * 100 l / (1,75*3 mg/ml) = 0,95 ml
Prosím, skontrolujte to niekto.
Ja som si spravil na počítanie tabuľku
www.dropbox.com/… - tam vyplním, že mám roztok 3 g / 100 ml (bunky M32 a N32), akvárium má 100 l (bunka P32), no a strelím nejakú dávku hnojiva v ml (bunka O32), kým nie som spokojný s výsledkom (bunka O34).
O tom mluvíš často ... Pro nás chemií nepolíbené, jak si spočítám, že chci přidat 0.05mg/l bóru? Řekněme, že mám 3% roztok, klasickou borovou vodu.
zervan napsal: Ale potom som mal problém najskôr s nedostatkom bóru (spotvorené alebo aspoň pokrútené nové listy väčšiny rastlinných druhov), ten som vyriešil ...
Je to možné, ale stále sa snažím prísť na to, čo uškodilo Ludwigii a chcem jej pomôcť. Ale späť k hnojeniu do dna: Ja som si pre seba spravil záver, že hnojivové tablety nie sú vhodné len tak naslepo dávať do substrátu a určite nie pod rastliny, ktoré by sa perspektívne mohli vyťahovať pri údržbe (rýchlorastúce stonkovky). Dosť efektívne sa mi zdá dať tabletu napr. do blízkosti Echinodorov, tie nikto nevyťahujeme
Tak potom ma kazda ine naroky pre rast.co je pre jednu ok,pre druhu ko.
Práveže nie, takto som ju stále dokola skracoval a výrazne namnožil, až som rozdával, rástla ako burina (keď som niekedy nechal spodnú časť, z nej vyrástli nové 2 - 3 rastliny a keď som zapichol vrchnú časť, hneď vyhnala korene a po pár dňoch začala rásť do výšky).
Ale potom som mal problém najskôr s nedostatkom bóru (spotvorené alebo aspoň pokrútené nové listy väčšiny rastlinných druhov), ten som vyriešil, potom sa udialo veľa zmien (napr. som znížil dusičnany na minimum, znižoval som tvrdosť vody), dovtedy hnijúca Rotala začala rásť ako burina a zase dovtedy rastúca Ludwigia zrazu prestala.
Přidat reakci
1 ...... [60] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x