Co se to děje s rostlinami?
Také mám NO3 na nule... Od doby, co jsem začal přidávat KNO3 tak, abych přidal denně 1 mg/l NO3 jsem se do měsíce dočkal tohoto výsledku
NO3 mám sice stále neměřitelné, ale to mě teď netrápí. Předtím ten Echinodor byl několik měsíců stejný, nevyrostl víc jak 20 cm - dnes má 45 cm - bude se stěhovat - výhledově...
P.S.: Děkuji Side
O KNO3 uvažuju, ale čekám na názory zkušenějších, jestli by to nebyla palba do tmy
NO3 a NO2 (když píšeš, že často měníš vodu) atp, v tom ti neporadím, stejně tak je možné napadnout přesnost testů - to ale nehodlám. Vím že když máš hodně řas, je podmínkou filtr vhodné kapacity(rešerše a zkušenost).
...skus zohnat aspon to KNO3 - to sa zide stale
nie len do akva - ja si robim hnojiva aj na ine rastliny...-aj na Silvestra "daco" miniem...
...a K2SO4 som dal tusim 2eura za 1Kg...
když si vezmu rataje - 6x cca 75Kč= 450,-Kč, neplatim dopravu a myslim, že vydrží i víc jak 25 použití, ale je fakt, že ten konfort je někde jinde.
Co se týká toho přípravku s bakteriemi - to asi není nic pro mě, nerad kupuju něco, co se dá sehnat přirozenější cestou a kromě toho jsem myslim v akvariu cetl, ze tam snad ani nebyvaji spravne kmeny bakterií, krom toho když nebudou mit co "žrát", tak asi moc dlouho nevydrží - zdálo se mi to docela logické, ale jsem zelenáč a vlastní zkušenosti mi zatím chybí
...cena nie je "zla" ani za 25 tich pruzkov...-ked zoberes 6 ks kvapkovych testov tiez "daco" stoji...
...
ja uz meram len sem tam...ono clovek to ma po case uz v "oku" ked uz vsetko funguje a vies co pridas a co to spravy...a meram uz len ked sa mi daco "nezda"...
...este k tomu filtru:
www.akvashop.eu/…
...s timto nic nepokazis a mam vyborne skusenosti s tymto pripravkom...nie len pri zakladani akva...
ano to chápu, povrchová plocha molitanu má vliv na celkový objem nitrifikačních bakterií ve filtru, ale nitrifikační bakterie dělají z NO2 - NO3 - nebo to tak není? Ale když mám naměřeny NO2 0, tak mám asi nitrifikačních bakterií priměřeně obsahu NO3, když to stíhají, nebo ne?
Vypadá to dobře, aspoň by odpadly problémy s krocením zlé zvěře během testů (děti), ale ta cena se mi zdá teda dost
některé filtry obsahují příliš hrubé molitany a ty nemají možnost mít hojně užitečných bakterií, některé filtry mají žalostně málo filtračního materiálu. jinak 8 měsíců by měl být filtr už přiměřeně zajetý, ale dost jste propíral, tak to chce ještě počkat, jak se situace bude vyvíjet, když nebudete propírat vůbec.
a oceňuji, že jste se nenaštval za mou poznámku.
rád bych odpovídal přesně, ale nejsem doma a zpaměti to nevím, je tam modrý molitan, večer se mrknu a ráno napíšu, co je to zač, zkoušel jsem ho hledat v eshopech, ale nenašel jsem..
A proč myslíš, že by problém mohl být ve filtraci?
...tiez mam kapkove od Rataja - mne sa s nimi mera celkom dobre...sice urcite to nie je "najpresnejsie" ale na nase uceli plne postacuju...
...ako som spominal - nepracujeme v "jadrovej elektrarni"...
...NO3 meraju celkom dobre...
mne osobne sa pacia tieto testy
www.shopakva.sk/…
mas zmerane "vsetko" za par sekund a presnejsie - "netreba nic miesat"
...celkom dobra je aj cena - za ten "konfort"
...keby tam bolo 50 pruzkov v tej cene tak nerozmyslam ani sekundu....
jaký je to výrobek? některé mají hrubé molitanové kostky. neuraž se, ale bylo by lépe, kdybys odpovídal na otázky přesně.
filtr je v akva cca 8 měsíců. Budu ho prát tedy méně, popř. pouze přední část, která zachycuje hrubé nečistoty.
filtr- jak dlouho ho zajíždíš?
jakou má hrubost? nejlépe uveď název (výrobce a typ, nebo odkaz na výrobek).
pokud se ti neucpává, tak ho nepropírej tak často(lépe je až tak za pár měsíců). filtr se čistí, až je to nutné.
to vaclav:
KH akvarijni vody mi vychází v rozmezí 7-9, zdrojovou vodu jsem neměřil; ano, kapkové testy od Rataje
to mirlun:
filtr vnitřní, molitanový, objem molitanu cca 0,4l, samozřejmě jede nepřetržitě, 1x za 14dní ho propírám v akvarijní vodě, je stažený na min., což je doufám tak 1xobjem nádrže/hod
to Sid:
kapkové testy od Rataje, ale ten na NO3 mi přijde trochu divný - to že se tam přidává "špetka" nějakého prášku - kolik je špetka a změní se výsledek pokud dám 2x větší špetku, nebo je to jedno? (koneckonců proč si to nevyzkouším
?)
Foto dnes ještě nebude - jsem hlava děravá a dnes se asi vrátím z práce až příliš pozdě.
KNO3 - mam s...
-tu je kvalita "zarucena"
www.pgchem.sk/…
...KNO3 som mal v zahradnickych potrebach veeeeelky problem kupit...
- cumeli na mna - takto
...ale inac mas pravdu - objednat to vsetko naraz a ciste od niekoho co to ma...-"posta je draha"
1 26.10.2009 20:47 Usine – Re: kortezhugo
Takhle jsem to kdysi také zkoušel a nemá to cenu. Jednoduší je to objednat na netu a je to většinou v daleko čistší formě než třeba KNO3 v zahradnictví.
...
- ja mam tiez rad 0 - ale pri Fosfore...
...NO3 - na 0...ule???
...s tou vymenou vody este uber...
...nieco s PMDD urcite "zabere"
-K2SO4 - zozenies najlahsie
-KNO3 -
- zozenies - "ten bude mat najvecsiu spotrebu na Silvestra"
-MgSO4 7H2O - v lekarni - ak nemaju objednaju
to mas vsetko za par korun a v Kg - na niekolko rokov....
PS: ten Draslik sa dost "podcenuje" a vecsinou je to najdvolezitejsia vec co s rastlinami pohne...
...po testu vody na NO3 mi vyšlo 0...
Čím měříte?
ještě ten filtr??--je to jedna z nejdůležitějších věcí...až pak se dají řešit chemie atd.
(já bych zasadil nějaký echinodor, co dobře proroste dno a odčerpá látky. a pak dál podle rad)
1 26.10.2009 17:17 Usine – Re: letfudo
NO3 je poměrně důležitá věc Rataj uvádí že optimum pro pěstování rostlin je 20 - 40mg/l. Neuvedl jsi tu nejdůležitější věc a to KH neboli uhličitanovou tvrdost. Změřit je nutné jak vodu v akváriu tak i její zdroj. Pokud používáš na PH kapkové testy může být výsledek hodně zkreslený.
Ještě dno:
asi ne moc vhodný štěrk frakce cca 4-8mm, min 5cm výšky.
Jako bonus se oproti ustupující ruduše objevuje nějaká štětičková řasa
to Johan: - foto zkusim doplnit zitra
to mirlun:
teplota 24-25,
ryby: 1x ancik
5x neonka
5x mlady mecovky (cca 1,5-2cm)
+ šneci - levatky
rostliny:
0,5m růžkatec (u něj je to zařasení zelenou asi nejhorší)
2x malinký anubiasy
5x malý cryptocoryny
10x nevim - původně dlouhý úzký listy až k hladině, normálně se rychle rozrůstá, v atlase jsem ji nenašel, ale jen jsem to tak prolítl)
2x vzrostlý bacopy
Omlouvám se za nepřesnou identifikaci
jaký máš filtr, jak dlouho je zaběhnutý, jaký má objem filtračního media, kolik ryb máš, jakých?
neodkalovat tak často, nebo ne příliš důkladně. jaké a kolik rostlin přesně máš? jakou frakci dna? teplota,....?
Původní příspěvek:
Ahoj,
mám následující problém:
rostliny nerostou, nebo spíš jejich listy nedosahují standartních rozměrů i přesto, že se nejdená o náročné rostliny (cryptocoryny, dokonce růžkatec-ten roste, ale pomalu). Akvárium před rokoem založené, už od počátku bojuji s řasou (na začátku ruducha, pak víc světla a přidala se zelená )
Teď odkaluji 2X týdně + výměna cca 40% vody, filtr na minimu, svícení s přestávkou, nepřekrmuji.
Akvárium:
54l, málo ryb+málo rostlin (dost jich už padlo), osvětlení 2x15W 840 OSRAM
Zhruba před měsídem jsem začal hnojit CO2 - současná hodnota cca 20-25
Voda: celkovou tvrdost neznám (kde se dá zjistit od vodárny?),
pH 6,8-7,0, NO2 0, P 0, NO3 zjistím, až budu mít destilovanou vodu..
Na rostlinách se tvoří zelená řasa, ruducha se mi zdá že stagnuje spolu s rostlinami.
Ničím kromě co2 nehnojím (měl bych?).
Díky všem za reakce.
Pan začátečník.
Doplnění:
po testu vody na NO3 mi vyšlo 0, když bych měl oči lehce do růžova, tak možná 10mg/l - je to vůbec reálné v nepříliš zarostlé nádrži? - raději to zkusím ještě jednou
-po reakcích jsem snížil intenzitu výměny vody na cca 1/3-1/2 týdně+odkalování, přidal jsem okřehek a růžkatec.
A stejně se mi zdá divné, že ty rostliny pořád chtějí růst - mají nové odnože, ale listy jsou ani ne poloviční k "normálnímu" vzrůstu - jako by jim nšco scházelo..
Děkuji předem za názory a rady a osvětu..
Starší reakce
...
urcite len ci to potrebujes - ja napr.kazdy mesiac vyhodim pol vedra rastlin...a to som chcel este pridat svetlo - mam "len" 2x18W/160L vody - pozri osobne foto...
1 20.10.2009 23:52 smik ...spotreba K je cca taka ista ako NO3...
"Průměrná"
rostlina potřebuje asi o 50% více N, než K. Otázkou je, kolik N je rostlinám k dispozici v jiných formách, než NO3... Ale souhlasím s vaším názorem, že K potřebují kytky poměrně "hodně".
...
je to v podstate jednoduche...ked pridavas do akva KNO3-a hodnoty su nemeratelne tak je "jasne" ze je tam nedostatok K aj N...
...ale
nedostatok nie je nedostatok - len rastliny celu dennu davku spotrebuju...tak ze rastliny prosperuju...len ide o to ze to musis pridavat kazdy den...-a ked su meratelne hodnoty napr.cca 10mg/l nic sa "nedeje" ak do vody pridavas nieco len raz za cas....
PS:ale ako pise Jrk - niektore rastliny su "žrouty dusičnaů"
jirkap napsal: Dobře. Tak mě trochu zasvěťte. Pokud zvednu hladinu NO3 v akvárku o 1mg/l, přidám tím 0.64mg/l K 0.23mg/l N. Poměr mezi N a K je 3:2. Jak se to tedy počítá?
Svůj příspěvek beru zpět.
Velice zajímavý článek v odkazovaném časopise Akvárium č. 1.
Dobře. Tak mě trochu zasvěťte. Pokud zvednu hladinu NO3 v akvárku o 1mg/l, přidám tím 0.64mg/l K 0.23mg/l N. Poměr mezi N a K je 3:2. Jak se to tedy počítá?
Ve vodovodní vodě mám 10 mg/l NO3. I po částečné výměně vody toto relativně rychle klesá - rostlinkám se evidentně daří a mám tam "žrouty dusičnaů" - Lemna minor a Ricca fluitans. Pěkný článek o velké spotřebě dusičnanů plovoucími rostlinami je i v časopise Akvárium č. 1 str. 14-18
issuu.com/… To co je tam psáno musím jen potvrdit - rybek mám spíš víc jak míň, ale NO3 stále na nule
...skvor malo
ale ak mu to "funguje" takto? ziadny problem...
...v podsate ide aj o to cim mensia koncentracia zivin - tim su pre rastliny dostupnejsie...
...spotreba K je cca taka ista ako NO3...
pmdd.mrp-cz.com/… ...verim tomu co pises...-len aku vodu tam lejes? -lebo ja mam vo vodovodnej cca 10-15 mg/l a v akva "drzim" cca 20-25mg/l
Ale touto dávkou zároveň přidáváš každý den 0.64 mg/l draslíku. Není to moc?
Dobrá reakce
Mohu jen potvrdit přihnojuji pomocí KNO3 tak, abych denně zvýšil hodnotu NO3 o 1 mg/l. Ještě se mi nestalo, že bych se NO3 doměřil - vždy neměřitelné, ale reakce rostlin během měsíce po zahájení hnojení viz foto. A to předtím ten Echinodor rostl asi rok a byl stále stejný - potom se mu dostalo více světla - to nic - a potom KNO3 - a už roste z akvária... Takže i nepatrné, neměřitelné množství NO3 stačí pro zdárný růst rostlin...
Pokud by se NO3 bez tvého přičinění drželo na 10mg/l, asi bych se to nesnažil hnát na 20. Jen bych hlídal, jestli nespadne na nulu.
Děkuji moc.
Jak už jsem psal Václavovi.
Vyměnil jsem včera večer vodu. Osvětlení jsem omezil. S hnojením na čas přestanu. Budu hlídat KH na hodnotě 4. NO3 budu hlídat na hodnotě 20 mg/l (myslím že to nijak zásadně neublíží - tedy pokud není nadbytek draslíku - ten může vyvolat nedostatek N, Mg, Ca). Na rozstřikovací rampě jsem zaslepil nějaké otvory aby čeřil hladinu. CO2 jsem přidal (teď mám dvě dvoulitrové petky a v každé 200g cukru, 2ml kvasnic a 1.5 l vody). Chci si sehnat pětilitrový kanystr a pak CO2 budu dělat v něm.
Jirka
Václav má pravdu v tom, že pokud už nedokážu odvodit, jestli je problém způsobem tím, že je přehnojeno, nebo nějaký prvek chybí či přebývá, nebo je blokován jiným prvkem, je nejvyšší čas s hnojením přestat na nějakou dobu(2-3 týdny?), vyměnit větší část vody a tiše pozorovat co se bude dít. Já bych nedával ani to KNO3.
1 19.10.2009 20:35 Usine – Re: jirkap
Z PMDD použiješ jen KNO3 na zvýšení dusičnanů. Pokud máš rozstřikovací rampu dost dlouhou tak ji na konci uzavři, aby šla voda jen otvory a ty natoč k hladině. Jestliže se ti podaří zvýšit obsah CO2 a udržet NO3 tak ti to snad pomůže i při boji se sinicí.
Dobře. Udělám to tak, jak navrhuješ.
Vyměním teď 1/3 vody.
Osvětlení nechám jen 2x24W (830,840) v časech 7-12 hod a 14-21 hod.
KH budu hlídat a případně dorovnávat na 4.
Dusičnany budu řídit pomocí KNO3 na 20mg/l.
A GH nebudu sledovat.
Se sinicí nevím. Ať dělám co dělám, na hladině se u plovoucích rostlin vždy objeví. Možná je to způsobené že se hladina skoro nehýbe. Rozstřikovací rampu mám pár centimetrů pod hladinou a průtok filtrem je 84 l /hod.
Jen nechápu: "...na PMDD se částečně zatím vykašli...". Prozatím nedávkovat, nebo jen nějaké složky.
Děkuji moc.
1 19.10.2009 19:29 Usine – Re: jirkap
Tak jak to je možné že když hodně svítíš máš CO2 a hnojíš že ti přestávají růst rostliny, nebo se jim kroutí listy. Zajímavé že jen některým. Mě se to také párkrát stalo i když v menší míře. Prostě jsi to přehnal a podle mě bych začal trochu od znova. CO2 nech, sniž osvětlení, na PMDD se částečně zatím vykašli a v první řadě se snaž zbavit sinice. Určitě bych snížil PH pod 7 (6,6) hlídat si KH okolo 4mg/l a dusičnany na 20mg/l.
Já po pár dnech NO3 nenaměřím.
Ještě z mého prvního příspěvku:
Objem akva 84 l. Hodnoty vody NO2 0 mg/l, NO3 0-5 (nyní spíše neměřitelné) mg/l, GH 1, KH 3, pH 6.4.
Z dalšího:
Hodnoty napouštěné vody NO2 0 mg/l, NO3 10 mg/l, GH 3, KH 4, pH 7
A kvůli sinici tvořící se na hladině jsem NO3 hnal na 20 mg /l. Nicméně ta se tvoří dál. Jen na hladině.
Jak se říká, nejdřív musíš naučit rostliny růst a až potom jim začít svítit
Ale všude se píše že hnojení ať CO2, tak i PMDD nemé bez světla smysl.
1 19.10.2009 18:28 Usine – Re: jirkap
Jak se říká, nejdřív musíš naučit rostliny růst a až potom jim začít svítit. V akváriu máš běžné rostliny, které tak silné osvětlení nepotřebují a když je ještě přibrzdíš přehnojením tak z toho jsou řasy jedna radost. Ač mám PMDD už pár let tak jsem s ním nikdy takhle neexperimentoval a mám ho vcelku, maximálně bez KNO3 protože po povodních bylo dusičnanů ve vodě v Praze dostatek.
Eff napsal: Měl jsem za to, že jirkap nijak výrazně nehnojil, navíc má velmi měkkou vodu. Jirko můžeš to uvést na pravou míru(shrnout hnojení a výměny vody za posledních pár týdnů)?
Můj první příspěvek:
Hnojím CO2 - 200g cukru a 2 ml kvasnic. Přidávám PMDD (CSM + KNO3 + MgSO4*7H2O) 2 ml denně. K této dávce ještě přidávám 2 ml KNO3 a 2 ml MgSO4*7H2O. Co se týká ostatní chemie tak jen výluh z olšových šištic a rašeliny. Svítím 7-12 hod a 14-21 hod 2*24W (830+840). K tomu se zapíná 7-9 a 14-16 hod 18W (860).
Potom co jsem debatoval i s "kortezhugo" jsem zvedl dávku KNO3. Zároveň jsem pomocí jedle sody a MgSO4*7H2O dorovnal hladinu GH a KH.
Ještě jsem zapomněl: výměna vody 1x za týden 1/4 objemu.
Takže by na 84 l mohlo stačit 2x24W (0.57)? Ponechám tedy jen 830+840.
No asi takto. V prvním příspěvku jsem psal: "Přidávám PMDD (CSM + KNO3 + MgSO4*7H2O) 2 ml denně. K této dávce ještě přidávám 2 ml KNO3 a 2 ml MgSO4*7H2O"
V návaznosti na naše předešlé debaty jsem zvedl dávku KNO3 - mám také problém se sinicí na hladině. Rostliny které dosáhnou hladiny jsou rázem od sinice.
Takže nyní mám namíchat CSM + K2SO4 + MgSO4*7H20? Nebo raději vše vzlášť? Dávku ponechat 2 ml / 84l?
Měl jsem za to, že jirkap nijak výrazně nehnojil, navíc má velmi měkkou vodu. Jirko můžeš to uvést na pravou míru(shrnout hnojení a výměny vody za posledních pár týdnů)?
Přidat reakci
1 ...... [131] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x