Co se to děje s rostlinami?
0 16.12.2012 18:51 jir007 [25] - Živorodky hoj vyskytl se mi problém na rostlinkách...
je na nich jakoby bílá pavučinka,nebo spíše jak kdybych do akvária naházel jemné chmýří...netuší někdo co to a proč to?
na fotkách to není moc vidět..
Zdravím,
s akvaristikou jsem začal před rokem a půl, občas se vyskytovaly různé problémy, ale všechno se nějak vyřešilo.. Jenže poslední dobou mám problém s rostlinkami.. Už v začátcích kdy jsem nakoupil L. Repens a H. Difformis mi právě tyto dvě rostlinky vůbec nejely, ale teď už to začíná i na L. Sessilflorách a Echinodorusu (viz. fotky v nádrži). Je pravda že v začátcích jsem přidával hnojivo, ale už tomu bude víc jak půl roku co tam není a problémy začínají až teď. Na burze jsem nakoupil již zmiňovanou L. Sessilfloru. Krásně jela. Házela nové "větvičky" a spouštěla kořeny snad odevšad.. Až byla 2,5 násobně větší než je výška akva, sestříhal jsem ji a vše zasadil zpět do dna. No a výsledek?... Torza.. Dnes jsem začal přidávat CO2, tak uvidíme.. Kde dělám chybu? Co může být problém a jak jej řešit?? Dííky moc!!
rybicky.net/nadrze/13073…
To je možné, já vidím nezdravé listy, porostlé řasou....
No nevim, třeba ta Ludwigia roste jak střelená a Echinodoru musím pomalu co dva týdny stříhat listy, lezoucí ven z akvárka
tady je všehochuť, rostlinky nejsou v kondici. Nadbytek amoniaku, nedostatek živin....
Prostě jsou na vrchní straně listu malinké, ani ne milimetr veliké tvrdé neprůhledné okrově zbarvené kuličky.
...nedostatek něčeho?
Nedostatek informací a/nebo fotek.
Na starších listech Echinodoru se mi udělali malé tvrdé okrově zbarvené kuličky. Tipuju to na vápník. Zároveň se mi v poslední době množí zelené vláknité řasy. Nemůže to mít nějakou souvislost (např. nedostatek něčeho)?
Starší reakce
Nulové NO3 bude vyhovovat rybám ale rostlinám asi už méně.
no Co2 je dost asi ty dusičnany, jsou skoro neměřitelné, jinak roste v pohodě, akorát to děravění listů...
Alternanthera je křehká i když ji nic nechybí, líbí se jí dostatek CO2 a dusičnanů.
Mám to úplně stejné na tomto kvítí, roste jako blázen, ale něco tomu chybí, i rostliny jsou celkem dost křehké...
0 08.12.2012 21:36 Nedostatok – Nedostatok
Ahojte, da sa zistit z foto co im chyba? Niektore listy su krasne, ale niektore taketo
Jo jo, je to tak, našel sem tam pár fotek u kterých to bylo podobný, takže to je normální, uff. To sem rád, nerad bych už teď měl nějaké potíže takže raději řeším každou prkotinu.
Podívej se do atlasu, na nějž jsi dával odkaz a porovnej si tam, jak taky některý můžou vypadat. Podle mě je to co popisuješ normální jev.
Takže je to normální zbarvení?, raději se ptám.
Má dostatek světla a proto je to vidět hlavně v těch vrchních partiích.
Zdravím, měl bych takový drobný dotaz. U této rostliny
rybicky.net/atlasrostlin/limnophila_sessiliflora se mi nějak zbarvili okraje listů do žluto hnědé světlé barvy, ale jenom v horní části rostliny a u spodní části a u horní kde vyrůstají nové části je barva normálně zelená. Takže sem chtěl jenom vědět jestli je to normální jev nebo by tomu tak být nemělo. To pro ty co tuto rostlinu už mají a vědí jak se chová a jaká má být. Nepoužívám žádnou chemii, žádné CO2, pouze kuličkové hnojivo které sem tam už vložil při založení, nic víc.
foto dodat nemohu, na fotce to vidět není.
Jenom abych dodal, je to takové nepatrné zbarvení, při bližším pohledu je vidět jinak ne.
jak jsem psal jiz drive, 0,6ml s ohledem na svetlo a CO2 je malo, bud muzes snizit svetlo nebo zvysit dodani zivin...draslik muzes dodat mimo jine i pomoci KCl - draselná sůl, KHCO3 - draselná soda ci zmínený síran K2SO4 - nejlepsi si je zjistit parametry vstupni vody a podle obsahu siranu a chloridu ci KNK si vybrat nejvice vhodny zpusob, popr. mix vyse uvedenych
Máte představu, kolik K dodáte do své nádrže při dávce 0,6ml PMDD + 3ml KNO3?
(Není ten údaj o 0,6ml PMDD překlep?
)
Téměř s jistotou - deficit draslíku.
taky si myslim, ze fosfor primo rasy nezpusobuje, doporucuji neco o tom nacist...(palce jsem vykompenzoval ;) )
Z fosforu se vam rasy nerozjedou!
(palce jsem udelil omylem,sorry)
0,6ml pokud máš standardní roztok je s ohledem na CO2 a světlo dost málo, další věc je jak máš namíchaný mikroprvky, jestli nezreagovali a nepřišli o chelat. vazby, 3ml KNO3 je nicneříkající jelikož neznám koncentraci, každopádně si myslím, že u tebe může být limitující i lehce fosfor (nevím čím krmíš apod), ale přeci jen je to makro prvek, který je třeba dodávat při hnojení CO2 z bomby v osvětlených nádržích.
a kolik a jak často hnojiš tím PMDD? svitíš? a kolik dodáváš CO2 a jak stabilně?
a dodáváš fosfor?
no, u mě jí proud nevadí.
A odpadají spodní, nebo horní listy? To že odpadají spodní je normální....
Substrát by měl být v pořádku, s kořenícími rostlinami jinak problém nemám. Nemůže jí třeba vadit proud vody? Je umístěna kousek od výtoku z filtru.
PS: někde jsem četl že chutná šnekům a já tam bohužel pár okružáků mám.
.
substrát je v pořádku? Nezahnívají kořeny?
Starší reakce
zkus radši ještě někoho dalšího pokud můžeš
Spíš ta první možnost protože jsem postupovala stejně jako u srovnávacího roztoku který mi vyšel. A navíc rostlinám se přestává dařit..
třeba kytky všechny NO3 spotřebovaly... A nebo blbě měříš.
Oni jsou ty kapkový testy dost orientační. Možná spíš zavádějící... Zkus, jestli nemáš v okolí někoho známého, kdo má jiný NO3 test, porovnat výsledky na jednom vzorku....
no tak já to zkusím na tom testovacím roztoku míchat tak dlouho dokud mi nevýjde správná barva a pak to stejné udělám s vodou z akvária no..
zkusil bych na testovacím roztoku zvětšovat počet kapek, dokud barva nebude odpovídat, až bude, otestovat destilku, která má opravdu 0 NO3, a nezapomenout si zapsat počet kapek
Azotan. Nechce růžovět. Ani u přiloženého roztoku s obsahem NO3 50mg/l moc nezrůžověl. Odpovídalo to nejmenší hodnotě na stupnici. A prošlý není. Datum výroby je teďka v srpnu
o jaky test se jedna? zkus otestovat jen destilku
nekdy je problem ve spatne skladovanym ci proslym testu...
Môže. Ale do 10 l by som volil skôr nejakú kobercovku a mach.
Přidat reakci
1 ...... [87] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x