Co se to děje s rostlinami?
jestli je ta valisnerie nová, tak je možný, že se jí nedaří, nebo si zvyká na nové podmínky a ancík toho využil
zervajs napsal: u mně se jí nedařilo v měkké vodě, a chce to možná i víc světla, ancík si pochutnává...
Vodu mám spíš tvrdou.
U mně se jí nedařilo v měkké vodě, a chce to možná i víc světla. Ancík si pochutnává..
Starší reakce
Taky jsem měl hnědovku zaruduchovanou.
Koupil jsem 4ks. parmiček černopruhých a tři dny je nekrmil a hnědovka byla jako nová.
Přeji mnoho zdaru.
Jo jo, v příspěvku to píšu. Pár štětiček je právě a jen na microsoru, i ten kořen je zatím čistý.
Nějaký prevít. Ruducha či co? Že dostaly koupel v savu?
Ok, v neděli budu měnit vodu, tak budu stříhat. Dík.
Ty postižený listy můžeš klidně ostříhat a nech jí v klidu přichycenou na tom kořenu na jednom místě. To, že je i prorostlá do dna nevadí, v liaporu se jí jistě líbí, když si tam proroste sama, tak to neřeš.
0 27.09.2012 21:28 kofejn [963] Jsem kretén
, zapomněl jsem, že jsem jim dal minulý týden 5ti% savo lázeň na tři minuty. Takže byly venku z akvária. Dal jsem je zase na kořen, jak byly, a přichyceny jsou špendlíkama. Ta hnědovka na fotce byla mělce v liaporu zapřená kořenem, ale teď je na něm. Všecny tři se už držely kořínky kořenu.
Mám ty konce ostříhat, nebo vzít celý list, nebo to nechat být?
Rostliny byly pěstovány emerzně.
A nemáš ji zasazenou? Jako kořeny v substrátu? Hnědovkám se u mě v měkké vodě nedaří.
Je nějak fixovaná k podkladu? Ideál jsou kořeny, kameny ke kterým přiroste. Měsíc je na Hnědovku žádná doba na aklimatizaci, to jsou velmi pomalu rostoucí rostliny. Pokud se to co pozoruješ projevuje jenom na starších koncích listů a nový jsou v pohodě, tak bych jí vklidu nechal přelistovat na Tvoje podmínky. Hnědovky moc nemají rády přesouvání na jiný místo v akváriu a to i s tím podkladem, to se potom tváří, jako když jsou v akváriu nový.
Dobrý večer, mám problém s hnědovkami, asi jim zahnívají konce listů. Netušíte, co by jim mohlo scházet? Může to souviset s ruduchou? Tu mám jen na hnědovkách.
Voda 22-24°C, pH 6.3-6.5, voda měkká z lesa, CO2 ne, osvit 3h/3h pauza/4h, hnojivo jen v substátu (osmocote). Ostatním kytkám se relativně daří (echinodrus přelisťuje), nádrži je měsíc a další podrobnosti mám v profilu.
Lepší fotku asi neudělám, focení mi moc nejde a pořad se mi tam pletly zvědavé neonky.
Já bych řekl, že prvotní příčinou "odchodu" listů budou ti ancistrusi. Připadá mi, že listy (zejména mladé jim chutnají) jsou nejprve od nich vyhoblovány a pak odejdou.
Co je to "moc světlé listy"? Mladé jsou určitě světlejší než ty staré. Ten váš teprve "přepeřuje" pod vodu, ale moc se mu nevede...Nevím jak v Brně chodí echinodory...nebude to také trochu vodou? Světla jak to vypadá má dost. Výživy ale asi moc nemá...Není patrné kdy jste sázel...
Echinodorus grisebachii 'Bleherae' na fotce má moc světlé nové listy. Poradí někdo, co může být příčinou? To že staré jsou samá díra má na svědomí ancík.
Starší reakce
Chce to začít hnojit. Moc rostlin a málo ryb. Takže klasika hnojivo s obsahem Mg, N, P, K + mikro. Výměny vody evidentně nedodávají dostatek živin.
tohe všechno vím, takže na vině bude NH4.
je to řasa, teda až na tu poslední fotku, to bych viděl na nějaké mechanické poškození
a) nově založené akva - příčina NH4, až se akva usadí, řasa zmizí
Pokud se akvárium zanedbá a přestávají fungovat procesy nitrifikace dostanete se do stavu jako za a) Ne vždy je ale rada s posílením světla špatná. Protože pojem slabé osvětlení je dost zavádějící a někteří opravdu svítí velmi slabě a třeba jen 4 hodiny. S extrémy jak silného tak slabého osvětlení se to už musí umět.
Sám jste napsal za jakých podmínek se tvoří hnědá řasa a to i při slabém osvětlení. Tvrdit proto že se dělá jen v případě silného světla je jen polovina pravdy. Ne každý se o akvárium stará a těch co takhle dopadly že mají pokryté špatně rostoucí (většinou nevhodné)rostliny bordelem a hnědou řasou je poměrně dost. Nemám rád jednobarevné názory, protože nic není bílé, nebo černé a to zvláště pokud se jedná o vodu. Pokud jde o nové informace jsem k nim velmi opatrný, protože už jsem zažil spousty nepravd a to i od renomovaných odborníků.
právě proto že vážím slova jsem napsal co jsem napsal, všude kromě českého fóra se radí:
a) nově založené akva - příčina NH4, až se akva usadí, řasa zmizí
b) starší akvárium - příčina nerovnováha CO2(málo), PO4(moc), světlo(moc)
jen u nás je to z nedostatku světla. pokud máte jiné info, podložené důkazy, tak se rád přiučím. Neupírám Vám zásluhy zasloužilého akvaristy(Váš článek o echináčích je parádní), ale já potřebuju info, které je na něčem podložené, jinak je to jen plácání do větru.
Jsem rád že jsme se konečně pochopili.
Já vím, jak to myslíte, ale tím, jak to tady prezentujete to z vašeho textu vyplývá.
Bylo to mířené spíše na ostatní "místní rádce". Občas tady ty vlákna procházím a když někdo napíše, že mu roste hnědá řasa, okamžitě se začne řešit jaké použil zářivky, že musí dát reflektory apod. Řešit ale výskyt řas přidáním světla bývá většinou špatné řešení. Když není člověk schopen ukočírovat akvárium se slabým osvětlením, se silným nebude mít šanci už vůbec. Ano, hnědé řasy mají tendenci růst při slabším světle a zelené při silnějším, ale vždy pouze v případě, že:
1) se nedaří rostlinám
2) je binec v akváriu
Řešit se to má důkladným vyčistěním akvária, pravidelnou údržbou a volbou vhodných rostlin případně přesazením těch na světlo náročných pod zdroj světla. V počáteční fázi určitě ne výměnou zářivek, přidáním reflektorů apod. Přidávat světlo můžeme teprve když je situace pod kontrolou.
Mně akvárium momentálně krásně funguje pod osvětlením 0,1 W/l v T8 z toho důvodu, že provádím pravidelné týdenní výměny vody, v akváriu jsem použil na světlo nenáročné rostliny (echinodorus, ceratopteris, kryptokoryny, hygrophily, eleocharis (tráva)) a vhodně jsem je rozmístil - pod zářivku jsem dal eustralis sp., bacopu a na druhou stranu akvária daleko od zářivky ty nejméně náročné. Na tomto příkladu jde vidět, že radit při problému s řasami přidat světlo je špatné řešení.
Bohužel si mě z někým pletete. Já nejsem z těch kteří radí přidávat světlo. Vždy jsem měl osvětlení pod 0,3w tak vím o čem je řeč. Slabé osvětlení neznamená automaticky řasy, to jsem nikdy nenapsal. To samé platí i naopak. Vše je to o podmínkách v akváriu, zvolených rostlinách a údržbě.
Chápu, jak to myslíš, ale tím, jak to prezentuješ vychází vysvětlení zcela zkreslená a nepřesné.
Z toho, co jsi napsal, vyplývá, že některé hnědé řasy rostou při silném světle a některé při slabém. Znamená to tedy, že když je nad akváriem slabé světlo, automaticky nás čeká hnědá řasa? Samozřejmě že ne. Příkladem je akvárium publikované grundou nebo mé 300l akvárium, které je v současnosti nouzově osvětleno 36W zářivkou T8 a žádná hnědá řasa není přítomna. Když tady napíše začátečník, že má hnědou řasu, okamžitě mu radíte posilnit osvětlení, ale to je prostě nesmysl a vůbec mu to nemusí pomoct, proč?
ŽÁDNÁ řasa neroste z nedostatku světla. To mi chcete tvrdit, že při magických 0,3 W/l žádnou řasu nebudu mít a jakmile se dostanu na 0,2 W/l, bude ji plné akvárium? To by potom znamenalo, že všechna akvária, která nepoužívají umělé osvětlení, ale vystačí si jen s denním světlem by musela být celá pokryta hnědou řasou. Není tomu tak. Řasy totiž rostou pouze za dvou podmínek:
1) pokud je akvárium plné organického odpadu (v čisté nádobě s vodou, která se mění pravidelně za čerstvou) nikdy nevzniknou řasy, to si můžete klidně otestovat třeba na lavoru na parapateu)
2) pokud se nedaří rostlinám - jednak tak budou produkovat org. odpad (viz. bod 1), nebudou produkovat algicidy (diskutabilní) a řasy podle posledních vědeckých studií (nějak) poznají, jestli jsou v akváriu rostliny a zda se jim daří (stíní jim apod.) - viz. studie Toma Barra.
Pokud tedy tvrdíte, že některé hnědé řasy jsou způsobeny nedostatkem světla, je to nesmysl. Maximálně nedostatek světla způsobuje, že se nedaří rostlinám (viz. bod 2, ty způsobí org. odpad, rozpad listů, binec atd.). To ale neznamená, že je řešením bezpodmínečně zvýšit intenzitu světla. Stačí třeba tyto rostliny nahradit za na světlo méně náročné a hlavně vyčistit akvárium, protože hlavní příčinou těch řas je vždy bordel v akváriu. Než tedy zase příště napíšete nějaké zaručené moudro, zkuste se nad problémem zamyslet trochu hlouběji.
Pane važte slova. Pokud si o tomhle tématu chcete něco přečíst stačí si projít příslušné téma. Silné světlo v akváriích je záležitostí posledních několika let kdy přišly do módy rostlinná akvária a aquascaping. Hnědé řasy tu byly ale i před tím. Proč si většina lidí oblepuje akvárium aby nebyl vidět substrát a hnědá řasa která se na tom tvoří.
tak nás pouč o tom, jak to ve skutečnosti je. Vypiš druhy hnědé řasy a za jakých podmínek rostou. Je jednoduché něco plácnout a kritizovat, zkus to podložit konkrétními informacemi, ať se něco nového naučíme
Ja vim Vaclave,netvrdil jsem ze ne,ale proste pod silnejsim svetlem roste jinak,nez pod slabsim,tot je vse co jsem se snazil naznacit.
Ne všechno co ti tu napíší zdejší novátoři také musí být pravda. Hnědé řasy samozřejmě rostou i pod slabším osvětlením nejen pod tím silným. Není totiž jen jedna hnědá řasa.
Glosa opravdu roste pod slabším světlem. Ty telegrafní sloupy jak píšeš jsem prostě ustřihl a zasadil jinde.
To nebylo na tebe. Podle toho, co tady píšeš jde vidět, že víš o čem mluvíš a hlavně jsi EI určitě dlouho testoval i u sebe, protože tvé příspěvky mají logiku.
Ahojte akvaristi, potrebujem poradit: mam 160 l akvarko, kde pestujem hlavne Echinodorus, Cryptocorynu a Anubias, z rybiciek skalare, tetry panciernicky. 1x za 2 tyzdne menim 50 l vody (pridavam 20 l dazdovej a 30 l vodovodnej vody). Osvetlenie: 2x 30W neonova trubica - svietim min. 12 hodin denne). Hnojim vychvalovanymi hnojivami Easy Life: Carbo, Profito a Ferro, podla ktorych by mali rastliny rast zazracne rychlo.
Naopak, v poslednej dobe mi rastliny stagnuju a slabo rastu, listy zacinaju pokryvat zelene riasy (nestihaju ich ani pozierat parmicky ciernopruhe). Poradi mi niekto, co s tym robit ?
Dakujem za rady.
P.S. Nameral som testom JBL tieto hodnoty:
NO3 - 10
NO2 - 0
GH - 4
KH - 4
Ph - 6,8
Cl - 0
Přidat reakci
1 ...... [89] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x