Zelená přisedlá řasa (GSA)
proudění mám zajištění skimmerem v protilehlém rohu.. jinak ty kameny v tom akváriu teď nejsou.. nemá to cenu ke tam dávat, hned by byly posetý řasou.. vidím teď cestu v té absenci hnojení.. ať se to akvárium dá do rovnováhy.. pouze se teď denně snažím přidávat po menších dávkách fosfor kvůli té GSA
- proto je důležité zajistit to dostatečné proudění
- problém asi taky bude v těch lávových kamenech, ne všechny druhy lze v akváriu použít, závisí na lokalitě, prodejci to většinou neřeší, (obsah sirných látek je nevhodný pro celou řadu rostlin)
- hlavně neomezujte filtraci

S tím zvýšením fosforu na 3 mg/L je problém, protože mi všechen fosfor ve vodě pohlcuje substrát, který ho uchováva.
Rybar napsal: Filtr bych dal na minimu . Nesmysl, právě naopak je důležité zajistit dostatečné proudění a zvýsit hodnotu fosforečnanů ve vodě na 3 mg/l

Použíl bych radikální řešení za mně sníž intenzitu světla na polovinu ,výpusť polovinu vody předstaň hnojit , rostliny špatné ostříhat zbytek nastříhej tak ,abys pokryl 70% akvária ,jak rostliny porostou dolívej vodu je to drastické , ale to hojivá tam může být hodně na víc to CO2 . Filtr bych dal na minimu .
Dno máš doslova ,,narvany,, živinama, k tomu ještě hnojíš, světlo 69W...na to vše mi tam přijde žalostně málo rostlin. A 20 Neonek a pár Teter také není nic moc. Podle mě slušná nerovnováha, ale je to jen můj subjektivní názor...
použil sem neritinky.. zatím ta GSA ze skla odešla.. zůstala tam pouze trochu prachová.. nicméně na rostlinách se ta GSA děla pořád.. začínám byt trochu zoufaly
To čištění bylo možná pozdě a už mohla růst druhá vrstva. Na to sklo zkuz Neritina zebra . Tvrdili mě, že žere řasu ! Rostlin a dna si nevšiml sklo bylo čisté . Rostliny jsem vyházel a to dno i když jsem snížil světlo ,tak se řasy nezbavil neustále se množila .Pokud se to dostalo do dna může se to držet delší dobu .
vyčkal sem 5 týdnů, kdy jsem na skle řasu nechal dokud nedokončí svůj životní cyklus, následně ji odstranil pomocí žiletky a snažil sem se toho co nejvíc odsát.. avšak teď po 4 dnech zase začíná tenká vrstva se tvořit na skle.. je to nekonečný boj
Hodně špatný začátek ,takže na začátku to akva mělo 10% rostlin potom tedy přidal dalších 10% .Pokud to chápu dobře ! A na těch rostlinkách se tvoří stále ta zelená řasa?
Edit: Záleží jak dlouho a v jaké době svítíš ? A slunce to světlo nehradí?
Potom zbývá jestli si se to snaží odstranit krom toho stříhaní rostlin, taky z toho skla ?
Měřeno přímo vzorkem z akvária ;)
NO
3 na 15mg/L je naprosté minimum pro rostliny. Pokud je to měřeno na vstupní vodě, tak druhý den tam budeš mít stopové koncentrace bez přihnojení...

Dusík držím kolem 15 mg/l, asi zkusím ještě snížit světlo na 70 % výkonu
Asi bych hnojil do vody jen dusík a s ostatními bych počkal, jestli se to nezlepší. Všechno můžeš flákat ale dusík ne. Některé rostliny nemají tak velký kořenový systém a ty co jsou z proudu to taky moc neumí.

tak aktuální stav akvária po 5 týdnem po opatřeních.. přestal sem hnojit tekutým, pravidelná výměna 1/2 vody týdně, přidáni rychle rostoucích rostlin, snížení intenzity osvětlení na 80% výkonu..před tímto sem pořádně přihnojil dno, aby měli rostliny z čeho čerpat, když ve vodním sloupci nebudou mít živiny... akvárium se poměrně pěkně stabilizovalo.. jediný co dávkuji tekutým tak fosfor z důvodu GSA na skle a listech.. na listech stále GSA, ale předpokládám že pokud zasažené listy nestříham, tak GSA z nich sama nezmizne.. foto před a nynější stav.
Edit: Samozřejmě otázka na všechny kdo by mohl dát radu jak přidávát fosfaty s výživným substrátem, který ty fosfáty absorbuje..
Starší reakce
Určitě bych stáhl sílu osvětlení a postupně pak po týdnu zase přidával. Vodu bych určitě měnil aspoň 2x v týdnu.

Děkuji všem za rady, pokusím se tedy po výměně vody nepřihnojovat a uvidím co to udělá s řasou, akorát te GDA na skle se asi nezbavím.
Tieto substráty sú z hliny. Ak by si do toho posadil paradajky teraz porastú perfektne.
Takže teoreticky nevyčerpatelné.
Jedine čo stratil je schopnosť ovplyvniť ph.
Daj na rady vyššie.
substrát je v akváriu 1,5 roku od založení, takže již tak výživný nebude z toho důvodu jsem měl naopak pocit, že rosltinam chybí živiny proto propukla řasa. Dříve bylo akvárium osázeno kobercem z monte carla kompletně. Ten sem zrušil a místo toho dal eleocharis a zbytek červených rostlin. Nove je to teď tak měsíc v akváriu po předmětné změně. Jinak nemůže být chyba ve svícení? Svítíme 8 hod denně Chihiros RGB A901 Plus 90cm 69W a to na 90 procent výkonu.
Jak už tu zaznělo, tak ten substrát je velmi výživný. Do toho tam dáváš i tekuté hnojivo. Čili je to přehnojeno. Rostlin je tam velmi skrovně. Nestíhaj zpracovávat živiny-->problémy-řasy.
Takže bych vyměnil 1/2 vody a už nehnojil. A pak klasické týdenní výměny.
Takže se skutečně jedná o sinice? vymění 1/2 vody provádím každý týden pravidelně
Začal bych s balancem nanovo/výměna 1/2 vody. Bez hnojení tekutým. Ostatní už tu bylo psáno.
Na to ,,super,, dno ADA, céóčko a hnojivo co tam dáváš je tam žalostně málo rostlinek...
Já už taky špatně vidím, ale za mě tam máš sinice.

Ahoj, chtěl bych Vás požádat o určení řasy, která se mi uchytila na Alternanthera reineckii 'Mini'. Dle mého se jedná o řasu GSA, ovšem jistý si tím nejsem. Chtěl bych Vás poprosit o radu, jak se s řasou vypořádat + zlepšit kondici rostliny, jelikož dle foto mi i černají listy, popřípadě konečky žloutnou. Akva 160l, plynné CO2 25 mg/l, týdenní výměna 50 procent vody, hnojení seachem flourish, + navíc fosfor, dusík 15 mg/l, 8h svícení denně. Taktéž již dlouho bojuji se zelenou prachovou řasou na skle bez úspěchu. Děkuji za pomoc.
Starší reakce
Starší reakce
Musíš si vybrat co chceš, jestli červené rostliny a nějaký kobereček nebo anubias a slabší světlo a k tomu přizpůsobit další rostliny obojí lze provozovat s CO2.

No, a to jsem se třeba nikde nedočetl, že anubias má být spíše ve stínu, no budu muset vymyslet jinou rostlinku která se mi udrží a bude hezká na tom dřevě.

Ovšem se mi krásně rozrostl, to co je v akvárku je z jedné rostlinky. Kam já ho dám..?? Je mi líto ho dát pryč.
Doby kdy se svítilo žárovkami si sice pamatuji, ale používal jsem je jen krátce. Pak jsem měl trubice T12-T8-T5 a nakonec cree čipy. Je to děsivý nárůst svítivosti. Strčit pod moderní světlo pomalu rostoucí Anubias je cesta, jak ho zničit. I o některých přírodních Echinodorech se tvrdilo že jsou to rostliny krátkého dne, protože dát je na světlo znamenalo, že okamžitě vystřelili nad hladinu.

Máme tady velmi tvrdou vodu, takže nemám jinou možnost než upravit vodu reverzní osmózou, při naředění dosáhnu KH cca 3.5, a podle toho nastavím spodní hranici PH na 6.8, čidlo kalibruji každý týden.,
Proč hnojení ne?
Světlo jsem asi přeháněl, svítil jsem 12 hod. Stahl jsem to na 8hod.
V tom malém je také, vím, ale tak maličko mi to nevadí, je to příroda, tak to taky beru, je zajímavé, že v malém akvárku je stejná voda, mnohem jednodušší filtrace, bez co2. ?
Vidím ji i v tom malém akva. Ale to je fuk. Vybral sis správné informace.
Ak chceš odpoveď od znalých, tak im uľahči prácu serióznym vyplnením prezentácie: Svetlo (výkon, čas), filtrácia, osádka, údržba, vodičky... všetko
A keď už som sa zapojil do diskusie, tak pridám názor. Aj pre Zabáka.
Nezamysleli ste sa nad príspevkom od Václava 19.02.2021 09:54?
Ak nie je riasa inde iba na A. - Anubias je pomaly rastúca rastlina bez nároku na extrémne svetlo. Ani pridávanie CO2 ho nedonúti zužitkovať toľko svetla, ako potrebujú náročné rastliny vedľa ktorých (pod plnou paľbou) ich máte. Buď nastaviť nejaký kompromis, ak to ide. Presadiť na tienisté miesto / zatieniť. Alebo sa rozhodnúť ktoré rastliny pestovať...?

Prosím o serózní odpověď. Jsem akvarista začátečník, věnuji se tomuto koníčku cca 7 měsíců, čerpám informace z různých zdrojů, knih, článků, a zkušeností ostatních. Jenže mnohokrát jsou informace protichůdné. S většinou problémů jsem si poradil. Co mě trápí stále, je příliš mnoho plošné přisedlé zelené řasy. Viz foto. Zařízení akvária si můžete načíst z prezentace, abych nemusel vše vypisovat co používám. Je zajímavé, že v malém akváriu tento problém není. Jediné co mě napadá, je osvětlení....??? Má někdo podobnou zkušenost, a jak tuto řasu alespoň omezit??
No teď jsem si přečetl celé toto téma, vidím, že stejný problém se tu řeší různými způsoby, nechybí malé hádky. Vzal jsem si z této debaty, že asi málo fosforu, příliš mnoho světla a správně dávkované CO2. Co jsem úplně nepochpil je Tillmanova tabulka nastavení hraniční hodnoty PH při dávkování CO2, dle tvrdosti vody.
Aj keď to bol len príklad, nie, testy nemám staré

Stačí si pozrieť tunajšiu diskusiu... Zrovna ja nikomu nič nenútim a laboratórne testy už vôbec nie. Pásik k sledovaniu zmeny je síce dobrá vec, ale tých 25 môže byť v skutočnosti aj 50 a nie 10

. A darmo bude vo vode nejaká živina, keď bude z inej príčiny pre rastliny nedostupná. Asi bude záležať na viac faktoroch - primárne na potrebách konkrétnych rastlín - a nejaké zovšeobecňovanie nemá význam.
A že to ide aj úplne bez testov...? Nič nenamietam. Ide to aj bez hnojenia, CO2...
Jožko, ak máš staré testy,tak to tak aj ukazuje. Aj ten pásik ti ukáže aspoň niečo a nemôžeš každému vnútiť drahé laboratórne, veď aj tie ukážu len aktuálny stav a zajtra je to inak-to chceš testovať laboratórne každý týždeň? Ak na pásiku odčíta 25mg/l NO3, tak je jasné, že tam dusíku je a či je to 10 alebo 25, nie je podstatné, pretože ak hnojí Easy life Profito alebo oranžovou Tropicou, je jasné, že obe neobsahujú NO3 a tak je veľa NO3 z odpadu-rýb. Tzn., že sú nedostatočné výmeny vody alebo veľa NO3 na vstupe a to drží tento stav. Mala som v dostatočne zarybnenom akva hodnoty 5mg/l a akvárium fungovalo bez pridávania NO3, takže ak máš hodnoty vyššie, je dostatok amónia v akváriu, ktoré sa nespotrebováva len rastlinami a rozložia ho nitr. baktérie a tzn. že je odpadu veľa keď NO3 stúpa alebo nedostatočná funkcia rastlín či denitrifikačných baktérií.
Nepotrebujeme super presné laboratórne testy, potrebujeme vedomosti... Týmto by som to uzavrela-ďakujem za pozornosť.
V klidu bych vyčkal, jak se vyjádří majitel nádrže. Ještě mu chybí hodně údajů(třeba jak dlouho tam pere světlo). Některé Egerie nahnědlé. To znamená, že si rostlina ještě nezvykla na nové prostředí nebo není vyhovující.
Ty led pásky jak jsou poskládané, v jakém úhlu vyzařují. Tam by také mohla být zrada.
Dneska není tak hezky. Také nemám moc náladu.
Ja si tiež nemyslím, že primárne málo CO2 - asi by bol problém aj s iným riasami (len môj skromný názor). Akvárium je mladé - môže byť aj zvýšený organický odpad. Ale taktiež môže byť zlý pomer živín (N:P) a iné príčiny... a nebudem sa o tom hádať keď neviem.
Reagoval som na citované v súvislosti s "Drop skresluje fotka." Čomu asi tak veriť viac?
O tých testoch by sa dalo tiež baviť donekonečna...Keď ti vyhlásená značka ukáže pri koncenrácii 35gm/l výsledok 5mg/l - no hnoj podľa toho

Myslím, že viacerý užívatelia už boli viac krát upozornený, aby nepísali príspevky formou jedinej "pravdy" - "Už ma to nebaví bojovať s veternými mlynmi- poradte si sami..Je tu dosť ajajákov..."
Já si ale myslím, že má Sonic pravdu, na "CO2 málo" to nevypadá a může to způsobovat přemíra rozpuštěných organických látek - z vlastní zkušenosti - měsíc jsem vodu neměnil a Hygrophily vypadaj podobně

. Drasliku tam málo nemám.
Sonic napsala: CO2 tam bude určite dosť ph 6,8 !!
A tomu veríš? Niektoré hodnoty nepotrebuje presne na mg, ale na určenie CO2 z pH asi papierkový test nestačí (podľa zmeraných hodnôt v prezentáci usudzujem, že to je práve ten - 6 v 1). Doma mi aj kvapkový ukáže jeden 7 druhý 8 ...
Tak by som si tým tak istý nebol (ani s dohadmi aké môže byť pH na vstupe) a už vôbec neútočil na ostatných užívateľov. Zvlášť, keď nenapísal nič zlé, iba názor a skúsenosť.
Jo jo každý má na akvárium svůj názor a také každé akvárium šlape jinak. Já píši svůj názor, tak jak to dělám já a nikomu nic nevnucuji. Přisedlá řasa je potvora ale dá se s ní v pohodě bojovat. Prostě zmizí sama

Akvárium je mladé, práve preto treba meniť vodu, lebo je na čerstvú nádrž moc zarybnené a svetla málo/54cm výška/. Testy sú na nič? No to si ma pobavil, nepotrebuje to presne na mg stačí aj orientačne hlavne ak je niekto začiatočník. CO2 tam bude určite dosť ph 6,8 !! Na čo tam tlačiť veľa CO2, keď chýbajú niektoré iné živiny- Liebigov zákon minima. Pri Gh 16 bude ph na vstupe min.7,5. Drop skresluje fotka. Už ma to nebaví bojovať s veternými mlynmi- poradte si sami..Je tu dosť ajajákov...
Akvárium má 2 měsíce v záběhu a podle mne není ještě zaběhlé. Hygrophilu mám jako ukazatel fosforu a draslíku (když jsou děravé listy a to tady nevidím) nevím jak mění vodu a odkaluje (já vůbec) může to být i nedostatek dusíku. Udělat rozbor vody testy jsou na nic (nepřesné) a nebo trpělivě zkoušet Do prezentace dopsat vše včetně ryb. Vychytat světlo, CO2 a hnojení.

Ako to že sa mu rostlinky nevyťahujú, už som to písala vo vlákne Hygrophila, veď si pozri HF v prezentácii, má Hygrophilu skoro až na hladine a spodné listy žiadne. Je tam prebytok org. odpadu- málo výmen vody a ten fosfor by to mohol byť tiež ak nie sú spodné patra.
Máš podle mně dost silné světlo a podle Drop checkeru máš málo CO2. Rostlinky se ti za světlem nevytahují trochu uber na intenzitě nebo dej plovoučky a trochu přidej na CO2. Jak píše Sha dej fosfor. Hnojení si rozpočítej na každý den.

Mně pomohly laboratorní testy vody a následně přidat Phosphorus. Zkuste a uvidíte.

Na Anubiasech se mi začla dělat GSA řasa (jinak krásně vyhazují nové listy) zkoušel jsem použít od Tetry Algumin plus ale výsledek žádný ....slyšel jsem o použití peroxidu na lokální aplikováni ,máte zkušenosti ? Nebo co by jste doporučili ?
Starší reakce
Přidat reakci
[1] ...... 5
Zpět na obsah sekce Řasy • Zobrazeno 12148x