Co se to děje s rostlinami?
Pochybuju.
Teoreticky by mal byť limitujúcim uhlík, na listoch vodný kameň z biogénneho odvápňovania, v akváriu kopa rias, hlavne jelení paroh... Alebo v prezentácii akvária nie je niečo správne
(tiež neverím na glutaraldehyd ako úplnú náhradu CO
2, zvlášť pri silnom svetle - alebo že by to naozaj fungovalo?)
S tak silnym svetlem bych se tomu ani nedivil ze mu chybi.
Být tebou, tak pořídím stmívače a světlo ztlumím na polovinu i to bude bohatě stačit. Tekutý dusík je taková berlička, která moc nefunguje. Ale je dobrý na řasy, pokud se injekcí stříkne přímo na řasu. Po přidání do sloupce vody, můžu potvrdit, jsem nějaký rozdíl neviděla. Je to dezinfekce, se kterou by se mělo zacházet opatrně. Občas ho také použiju, ale jen přímo na řasu.
Nejako sa mi nezdá, že by sa pri PPS Pro mohol chýbať draslík. Ale asi nejde o plnú dávku, či hej? Týždenne dáva 10 mg/l K. Inak 2× 20 W LED bez CO
2 - to je dosť slušné svetlo, žiadna zelená riasa sa neobjavuje?
Podle tveho profilu svitis 2x20w led na 46l vody. V tom bude problem...bud zvysis podil zivin v akva a budes v podstate na metode EI, nebo snizit intenzitu svetla.
Dirky s takovym okrajem se delaji pri nedostatku drasliku.
Čaute, dnes som si na zopár listoch všimol takéto dierky. V akva mám len slimáky kotulky a levatky. Riasu im nechávam, aby mali čo jesť. Je to od nich, alebo je to nejaký nedostatok niečoho?
Ti moji ne lezou po celém akva a nato jak všichni tvrdi v noci ty mí jsou aktivní ve dne dost.
no spíš je neuvdíš, pracují v noci
Hm neviděl jsem je na nich.Spíš něco chybí dělají se na nich tmavší červené skvrny.a pak dírka a trochu se krabatí.
Není to práce ancistrusů?
Tak to je spíš polotvrdá, tam by normálně s vápníkem problém být neměl.
A teď se znova dívám na tu fotku, a ta Limnophila a Ceratopteris nejsou úplně sytě zelené...
Ale nechci hádat, nevím.
NO3 je dosť už vo vstupnej vode (~30), inak je mäkká (9°dGH, 4°dKH).
Mám tu stejnou, taky ji vehementně pozoruji, a odhaduji nedostatky živin.
Moje je světlejší, málo táhne do vrchu a větví se. Vím že mám nízkou hladinu dusíku. Protože ty Tvoje mají sytější barvu, soudím že dusík to nebude.
Vápník by to snad mohl být. Máš měkkou vodu?
Na bór jsem měl taky podezření, když se mi krabatily listy a ohýbaly jejich okraje dolů. Přidal jsem trošku bóru a nějaký jasný účinek jsem nepozoroval.
Rád si přečtu názory ostatních, protože jsem to zatím zcela uspokojivě nevyřešil.
Bor? Vápník? Nebo je to normální?
Kromě toho ještě pustila spoustu kořínků i do vody, dolů to vypadá jak pavučina.
Vápník by se měl projevovat deformacemi až nekrózoi nových listů. Změř no3. Pokud nemáš tes, doporučuju koupit. Podle mě je to nejužitečnější test pro akvaristu. Nejlepší dělá adi JBL.
Ještě mě napadlo, zda to nemůže být vápník? Někdo jsem četl, že to podporuje tvorbu chlorofylu? Světlo na toto asi nemá vliv, že?
Podle mě chybí železo nebo dusík.
Aktualizuj prezentaci.
Ahoj, řeším v akváriu problém. Blednou mně vršky sessiliflor. Nemáte někdo zkušenost a nebo nevíte, co jim schází či přebývá? Jsou umístěny v pravém rohu u topítka a ze začátku pěkně rostly - na webu ani ve fóru jsem nic nenašel.
Hnojíme tímto Rataj Bioflor a dáváme Rataj CO2 Vital.
Díky za všechny podměty.
laKatos napsal: Vyloženě chci teď vyzkoušet metodu hnojení EI jaký poměr prvků a makroprvku by jste volili vy.
Návrh receptury. Parametry:
- Zvýšení alkality beze změny, tj. 3.3°dKH.
- Dusík a fosfor beze změny. Tzn. neřeším, zdali celkově přehnojuješ či co, vůbec neřeším mikroprvky, srážení fosforečnanů, atd.
- Obsah přidaných rozpuštěných kovů beze změny, tzn. 57 mg/l, ale upravený poměr Na : K : Mg : Ca ze stávajících 27.1 : 18.8 : 7.1 : 4.0 na vhodnější 3.8 : 22.8 : 7.7 : 22.8.
- Co nejméně nových chemikálií. Řešení je víc, ale vždy budeš potřebovat nejméně dvě. Zvolil jsem K2CO3 a CaCO3, běžně dostupné, levné a bezpečné.
Receptura (týdenní hnojení/úprava vody pro 500 litrů):
NaHCO3: 7.0 gramů
K2CO3: 3.5 gramů
CaCO3: 23.0 gramů
KNO3: 22.8 gramů
KH2PO4: 2.1 gramů
MgSO4: 19.0 gramů
CaSO4: 7.5 gramů (resp. 9.5 gramů pokud máš dihydrát)
Poznámka 1: Tato receptura Ti zvýší celkovou tvrdost o 5.0°dGH (ta Tvoje zvyšuje o 2.2°).
Poznámka 2: CaCO3 je prakticky nerozpustný a na Ca(HCO3)2 se přemění až v akváriu. Nelze tedy připravit zásobní roztok a budeš ho muset nasypat přímo. Tady budeš muset vychytat technologii. Když ho nasypeš na hladinu, buď se rozptýlí a akvárium bude pár hodin vypadat zakalené (než se rozpustí), a nebo zhrudkuje, hrudky spadnou na dno a budou se rozpouštět asi dost pomalu. Nejlepší by bylo nasypat to někam kde se Ti mele voda z filtru a nemůže utéct dokud se nerozpustí.
Poznámka 3: Nevím zda při hnojení věnuješ pozornost možnosti vysrážení fosforečnanů a/nebo chelátů mikroprvků.
Pokud rostliny množím, tak si jich nevšímám, až jich mám dostatek sázím jen vrcholové řízky které jich moc nemají. Stříhat je asi můžeš ale bude to hrozná práce pokud budeš mít dost stonkovek.
1 26.01.2017 12:05 Jaroun Ahoj akvaristi.
Jak řešíte adventivní (náhodné) kořínky?
Nechat nebo odstřihnout? V případě odstřihnutí, neuškodí to?
Vzhledově to přece jen nevypadá moc pěkně.
Máš sice rozbor zdrojové vody ale mělo by tě zajímat to co máš v akváriu. Metoda EI tak jak je popsaná v
www.rostlinna-akvaria.cz/… je sice hezká věc ale každý si ji musí přizpůsobit svému akváriu. Takže budeš stejně muset ze začátku měřit. Problém je samozřejmě tvoje měkká voda. Je to ale vhodné do akvárií kde nejsou moc ryby a nebo ty méně náročné protože nápor chemie je dost značný. Doporučuji si koupit jiné testy od Sery nebo spíše JBL (NO3+K)
Vzduchovani akvaria u mne beru spíše jako desinfekci/sterilizaci. Vzduchovaci motorek schego optimal napojeny na ozonizator sander certizon 100 s orientačně nastavenou hodnotou 30mg/h je spouštěn každou hodinu v noci na patnáct minut. Tím do vody dostanu ne víc na 7,5mg ozónu za hodinu
Co ti z tou chemií udělá tohle netuším.
Chceš všechno nejlepší pro ryby ale EI metoda je pro ně to nejhorší. Nakonec i Marcel G tu o tom napsal své.
0 26.01.2017 10:58 laKatos –
Re: Maq Bezvodny..... cisty
tzn bez *7H2O
Ten síran hořečnatý máš opravdu bezvodý, anebo (mnohem obvyklejší) heptahydrát?
S teplotou jsem léčil v minulosti a je nejlepší léčivo. Sůl jsem aplikoval 1 polevkova lžíce na 50litru. Spíš ještě méně.
S úbytkem rostlin jsem počítal.
Vyloženě chci teď vyzkoušet metodu hnojení EI jaký poměr prvků a makroprvku by jste volili vy. Prezentaci mám výplněnou více jak dostatecne
Sůl a vyšší teplota, při léčbě rybí osádky, je rada obecná a mnohdy jedině správná, leč nese to s sebou možné riziko ztráty citlivějších rostlin(zde bych k tomu přistoupil stejně jako u ryb, není kondice, jako kondice) a nemusí se to projevit hned den poté, co se teplota navrátí na výchozí hodnoty. U té soli se obecně udává nějaký bezpečný poměr a tím je polévk. lž. na 30 litrů vody, tuto koncentraci snášejí bez úhony u jemnolistější tostliny.
Edit: Samozřejmě, že to mělo bejt na 50 litrů vody.
Sul a tepla voda se tady doporucuje docela casto..... pomohlo i na obrnenku
To ze mi teče z kohoutků měkká voda ......... neovlivnim
Poměr jsem vzal z marcelovych stránek.....jestli tam má chybu to netuším....mohl by se tady vyjádřit i on
Ozon.....kde je ozon? ...... jo myslíš ozonovou díru tu máme všichni nad hlavami
Je jasné že tak vysoká teplota spolu ze solí dá rostlinám zabrat. Trochu se divím že vůbec sůl používáš protože to je léčka z minulého století. Jdeš tak trochu ode zdi ke zdi. Snažíš se mít hodně měkkou vodu a přitom hnojit metodou EI. Dohánět to sodou ve větším množství není dobré. Musíš si asi vybrat co chceš, jestli trochu přitvrdit vodu a mít rostliny nebo opak. To nemluvím o té vychytávce s ozonem.
Tak to, troufám si tvrdit ve vši skromnosti, je někde nějaká chyba.
Máš měkkou vstupní vodu (3°dGH). To je mnohem míň než by Marcel doporučil. Ten tvrdí že kolem 10°dGH je optimum. Přitom hořčíku přidáváš málo a vápníku ještě míň. Alkalitu zvyšuješ, to chápu, ale ve vazbě s tím relativně nejméně žádaným kovem - sodíkem (mikro-kovy od železa dál nechávám stranou, ty jsou o dva řády jinde).
Trvám na tom: tyhle kovy tam máš ve zcela nevhodném poměru. (Neříkám že v nevhodném nadlimitním množství, protože máš CO2 a to je pro mě neznámé bojiště.)
Všímal jsem si víc těch listů anubise než té řasy. Neumím říct, co to způsobuje, ale na Tvém místě bych zkusil dát do pořádku ty poměry kovů. Toho sodíku máš moc, rozhodně.
Nejsem teda rostlinář, ale tady ta fotka na nedostatek čehokoli nevypadá... Tipoval bych to spíš na totální nadbytek!!!
Co to zkusit na měsíc obráceně? Ničím nehnojit a až se situace ustálí, tak začít postupně a pomalu zvyšovat dávky hnojiva?? Takhle to řeším já a problém s řasou nemám, teda ne nějak zásadní a to, co se týče živin, neměřím nic, řídím se okem...
0 25.01.2017 23:13 laKatos –
Re: Maq Toto dávkování mám právě od marcela.....konkrétně z jeho stránek....
Vyplachovat nepomohlo! Ja mel nastaveno denni prutok cerstve vody na 288l. Slovy necelych 300 litru. Coz je vic jak polovina vody. U objemu. Kazdy den! Víc jak 14 dní...a prikladam foto jak rása tehdy vypadala.... a troufnu di rict ze se ji dario lepe.
No rasu nechci tady rozebírat spíš bych se zaměřil na příznaky nedostatku něčeho co způsobuje ze u nových listů je ta vada.
Na mě jsou všechna ta čísla hrozně vysoká, já nemám CO2 a snažím se mít nízkou hladinu živin.
Nicméně, počítám-li správně, laKatos dodává draslíku 18 mg/l týdně a sodíku 27 mg/l týdně. Zatímco draslík rostliny berou ve velkém, sodíku potřebují jen velmi málo, takže se asi na té dost vysoké úrovni drží.
Kovové kationty (Na+, K+, Ca++, Mg++) si konkurují, to je jasné. A není obvyklý stav, aby mezi nimi v akvarijní vodě sodík dominoval (to tak leda v afrických jezerech, počítám). Takže je zde možnost, že to dělá problém. Ovšem zda se to dá spojovat s těmi projevy na fotografiích, to si netroufám říct.
Každopádně laKatosi, pokud potřebuješ zvyšovat alkalitu, alternativou není ani tak CaCO3, protože je nerozpustný, ale K2CO3 - uhličitan (di)draselný.
Tyhle kovy by měly být ve vodě v poměru zhruba Na:K:Ca:Mg = 1:6:6:2. Zhruba. MarcelG v tom dělal nějaké výzkumy, pokud vím.
0 25.01.2017 22:58 laKatos –
Re: Maq Vstupní voda je měkká a při aplikaci co2 mi šlo ph pod 6. Proto jedla soda. Zvýšení KH
Neviem, nechcem kecať do niečoho, čomu nerozumiem (tá zvláštna riasa) - skôr ma zaujali tie listy. Predtým soľ (predpokladám, že kuchynská, NaCl), teraz sóda - sodík nie je zrovna žiadúci v akváriu, môže vytlačiť draslík, či vápnik (neviem presne, len si pamätám, že do akvária ho moc nepatrí). Preto by som radšej nič nepridával a len vyplachoval.
EDIT: Aj Maq spomína sódu - čo tak radšej CaCO3?
Proč dáváš tolik jedlé sody?
Bez hnojeni s aplikaci co2 a denní vymenou vody jsem jel dva týdny..... žádná změna...... rasa byla stále ale zato rostliny nejely vubec. Měnil jsem vodu tak ze vstupní byla 120mikrosiemens a v nádrž jsem měl max. 130..... prostě nebo tak nějak.....
NO3 jsem dnes měřil 40mg/L a P odhadem 0,5-1mg.... ale jsou to testy rataj....nevěřím jim.
Jinak rasa co mám se tu kdysi řešila u jiných členů viz vlákno rasa a prispevek 02.05.2011 19:54 a další ve vlaknu co to je za rasu 26.12.2013 17:36.
.....specifikace žádná...
.jen tady měnit vodu.....což jsem dělal více než poctivé ale účinnost žádná....
Hm, že by sa tá soľ prejavovala? Ale to by sa hádam skôr a nie až teraz. Hnojenie je dosť silné, výmena vody momentálne prebieha raz za týždeň polovica? Nejaký test vody na dusičnany, fosforečnany nie je k dispozícii? Ja by som v takej situácii asi skôr nehnojil vôbec (mimo CO2) alebo len mierne. Takú riasu veru vôbec nepoznám.
Od nového roku zkouším hnojení EI. A to z tohoto důvodu.......
Pro nemoc jsem před časem zvýšil teplotu na 34stupňů a zasolil. Dva týdny jsem ji takto udrzoval bohužel odešly mi nějaké kytiny. Cca 1/5.
V te době se mí vyskytla tato řasa viz foto. A nemohu se ji zbavit. Postupne jsem snizil na 28 a zacal menit vodu 50procent vody dennne. Po dvou týdnech žádné zlepšení. Tak jsem teď přešel na EI což je teď cca dva týdny a rasa je stále s tím ze dnes nové listy mají ty skvrny viz minulý příspěvek..... jinak od doby kdy jedu EI rostliny jedou jedna báseň ale rasy jsem se nezbavil
Týdne nyni aplikuji suché směsi po vymene:
NaHCO3..49,6g
KNO3....22.8g
KH2PO4..2,1g
CaSO4*2H2O...8,6g
MgSO4....17,5g
Plantex CSM+B....4,2g...
CO2 jedu tak ze je ho dostatek. Ryby zatím drzi... ☺
Sú tie nové listy aj menšie ako obvykle? A čo staré listy, na nich sa nič neprejavuje? Žltnú? Ak áno, tak to skôr ako dusík pripadá. A iné rastliny sú na tom ako?
0 25.01.2017 20:28 laKatos – nedostatek fosforu?
Dno máš kremičitý piesok bez živín. Krmivo Dajana Tropica Basic, ktoré používaš ani neuvádza obsah fosforu. Nečudoval by som sa ak by tam žiadny nebol. Uhorka ktorou prikrmuješ je na tom v pomere N:P trochu lepšie ako bežné suché krmivá ale na to množstvo rastlín to stačiť nebude. V prezentácii máš, že PO4 je 0,3 mg/l ale ten test by som bral s rezervou. Vstupná voda má málo NO3 takže ani PO4 tam nebude. Odkiaľ sa ten fosfor berie? Tipol by som si, že pri NO3 12,5 budeš mať PO4 0,nič.
Fosfor, ktorý si nameral by ešte mohol byť z rozkladu rastlín, ktoré ti hladujú
Pridaj 1 mg/l PO4, zmeraj koncentráciu za pár hodín (overenie presnosti testu) a následne druhý deň či neklesla znova na tvojich 0,3. Ak áno, pridával by som PO4 po 0,5 mg/l denne kým nedosiahnem aspoň 1,5.
Ak ti bude dlhšiu dobu klesať na 0 tak si ho rastliny ukladajú do zásoby, ale zo by si už mal pozorovať lepší rast.
Tú uhorku dopraj ancikovi častejšie, obsahuje aj železo a draslík. Prípadne mrazený špenát.
Ne není nově založené, ale původní filtr nebyl dostačující, a tak zajíždím souběžně nový. Tak tedy začnu s přihnojováním KNO3 a uvidíme.
Máš ho 3 měsíce není to nově založené nebo ano? KNO3 je dusičnan draselný a toho je tam opravdu dost (K) takže nic zvlášť dávat nemusíš.
Je to z té 72 l. Podle testů tam je zhruba 12,5 mg/l. Ale dá se to těžko určit podle těch barviček na testu.
Je pravda, že tam mám jenom jednu rybu ale zabíhám filtr, tak si chci počkat. A ryby půjdou do akvária až za tři týdny.
Jestli to chápu správně, tak KNO3 by řešil i ten draslík, co navrhuje kolega. Nebo bych musel dohnojovat K ještě navíc?
Předpokládám že to je z tvého akvária 72 l. Máš tam jen jednu rybu a hodně rostlin, to není dlouhodobě moc udržitelné i když třeba měníš vodu. Kup si sanytr - KNO3 - E252 je to k nakládání masa před uzením.
Přidat reakci
1 ...... [40] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x