Co se to děje s rostlinami?
0 22.01.2012 19:10 darka [520] A kupoval jsi je jako SAE?
OT: To je škoda, budem hľadať.
Je o tom článek ale už si nepamatuji kde.
OT: A máte predstavu, čo to je za taxón? Či nejaká forma, poddruh alebo úplne iný druh?
PS: Tieto komentáre by admin mohol prehodiť do príslušného vlákna.
Dopredu
Rozdíl mezi nimi samozřejmě je. Ty první jsou menší a mají nažloutlé ploutve, je pravda že to nejsou až tak velcí čističi ale nežerou mechy jako ty druhé.
To jsi na dost velkém omylu. všechny tyhle ryby jsou z Braníka.
Jak natočený? Dopředu? Dozadu?
No, a kdo se v tom má potom vyznat. Ještě že mám rybky od spolehlivých zdrojů. Že Danilo, Pado a spol.
Pro nás nevědomé, jsou takovíto přátelé k nezaplacení.
OT: Tu je to jasné, 4 fúzy, svetlý pruh, zafarbenie dorzálnej plutvy. Ale na tých fotkách predtým až tak nie (aspoň teda pre mňa).
3 22.01.2012 18:16 Usine Tady je další podobná ryba. Garra cambodgiensis.
No vidíš, a já právě naopak. Jaká to tedy je potvůrka?
To jednopruhá opravdu není. Krom toho s ní mám mnohem lepší zkušenosti než se SAE (neožírá mechy apod.).
Tu první bych tipnul na jednopruhou. Ta někdy opravdu nepohrdne rostlinkami. Tu druhou nevím. SAE má jediný jasný rozlišovací znak. Na rozdíl od jiných podobných potvůrek, má pár tenkých, vpřed nakloněných fousků.
Zaujímavé. Ja by som povedal, že na oboch obrázkoch je jeden druh. Nejde o vnútrodruhovú variabilitu alebo rôzny pôvod?
Tak to asi nebudou ty pravé. Já je mám nejvýše tak dva roky a pak je dávám pryč. Asi jsou to podobné co mám teď i já. Na rozdíl od těch pravých mají nažloutlé ploutve a tolik nerostou ale také řasy od začátku příliš nekonzumují.
problem s rostlinami krouti se jim listy a zvysuje se ph den co den i prez pouzitou chemimi
Prosim podivejte se na prezentaci mam problem s ph a s rostlinami
Su to oficialne SAE, teda
rybicky.net/atlasryb/parmicka_cernopruha
tie moje maju uz cez 3 roky, ale velkostne ma najvacsia max 6cm, najmensia okolo 4cm na dlzku. Nejako zakrneli a prestali rast, a to so odjaktiva v tom 250l akvariu. Ale apetit im zjavne nechyba
Johan - skor si myslim, ze ide o SAE, nakolko tie listy maju mozno 2 tyzdne a ziadne odhnivanie nikde nepozorujem.
Teraz som si vsimol, ze rovnake vyzrate miesta ma aj Hygrophila angustifolia. Jeden mlady list je zozraty takmer cely.
4 kusy SAE je poměrně hodně a zřejmě jim opravdu zachutnalo. Jde jen o to co máš za ryby, protože pod tímhle názvem jsem už viděl prodávat a sám i měl aspoň 4 - 5 různých druhů.
Ty listy se spíš rozpadají samy a SAE jí jen vyčistěj.
Zdravim.
Len si potrebujem overit moje zistenie. Vecer listy este OK, dnes rano takto. Sudiac podla zelenych hovienok po dne si myslim, ze SAE-ckam zachutila dana rastlinka.
Je moja domnienka spravna? Dakujem
Ne Side, asi máš pravdu.
Mně šlo o to aby kolega pochopil ten nejpodstatnější rozdíl, protože jsem cítil že mu není jasné to základní a hlavně důsledky v rozdílu chování těch rostlin po nasázení do nádrže.
Jsem stará škola - mě učili, že hydroponie je pěstování kytek (čistě) v živném roztoku. Ale časy se mění... Už to není, co bývalo...
O.K., máte pravdu, Yirko - i pěstování na keramzitu nebo čedičové vatě je hydroponie. (Co už teď s tím, že?!)
A to žluté v těch nádobách je co?
Je to v ohromných umělohmotných nádobách s trochou vody. Tomu by se dalo říkat hydroponie.
I čedičová vata a podobné materiály jsou substrát.
...hydroponicky ...
Vcelku detail, ale převážná většina emerzních rostlin (včetně meristémových kultur) se pěstuje na substrátech.
Znamená to zda byly vypěstovány nad vodou, hydroponicky - drtivá většina z obchodů, nebo pod vodou - většinou přebytky od chovatelů na burzách. Ty nadvodně pěstované (emeresní) si totiž musí nejdříve zvyknout na podvodní podmínky, většinou vyměnit listy a to může trvat i pár týdnů.
to sice nevim co znamena ale rostliny mam tyto : echinodurus bleherae 2x ,echinodurus argentinenis 2x , anublea laceola 2x , acorus gramineus 2x ,hydrophila gauyanensis 2x, hydrophila corymbosa 1x, sagittaria subulata 3x moje nejoblibenejsi lilaopsis novae- zelandie.
Vedle osvětlení je dobré vědět zda jsi kupoval ropstli emersní či submersní. Po nasázení emersních lze podobné problémy očekávat.
Neházej flintu do žita, přidej odrazové plochy - reflektor nebo stačí vylepení krytu zrcadlovou fólií. A hlavně nekupovat předražené speciálky, stačí třípásmové např. 840, 860 atd. Ne všechny druhy kytek ti pod tímto světlem porostou, ale mně srovnatelný set s jednou trubicí fungoval téměř 4 roky a většina kytek rostla jako divá. I z méně náročných kytek lze udělat krásné akvárium.
kup si nějakou obyčejnou třípásmovou
www.e-light.cz/… speciálky jsou děsně předražený, a jedinej rozdíl je že tam navymýšlí jak jsou důležitý do akvária
Aha takze muj problem je opravdu jenom v osvetleni?Abych Vam rekl pravdu mel jsem objednanou zarivku
www.akva-tera.cz/… ale bohuzel neni skladem.Jenze jak pisete stejne to nebude stacit myslim to ohledne 15W.A kolem 16:00 sem vlozim fota meho akvaria....opravdu nenci aby mi vsechno umrelo.jeste nemam ani rybicky a uz je tu spoustu problemu...
Dobrým a účinným opatřením pro posílení osvětlení je tzv. odrazový reflektor, který se nainstaluje nad tu zářivku a světlo odráží do akvária.
Edit:
www.akva-exo.cz/… tak to by chtělo ještě aspoń jednu takovou, jinak ti tam porostou jen opravdu nenáročné rostliny
Je to ta obycejna zarivka co se da koupit v kazdem zverimexu 15W 45cm
Tak v první řadě by bylo dobrý si tady zřídit prezentaci a tam uvést co nejvíce informací o předmětný nádrži, aby ten kdo bude chtít poradit, měl zjednodušenou pozici v tom, že nebude muset pokládat otázky. Ona jedna fotka je daleko lepší než slohový cvičení. Jako jednoduchou věc která se dá udělat hned, bych doporučil častou výměnu vody a nic jinýho do akvária nelejt. Ten filtr rozhodně nastavit tak aby se voda v akváriu pohybovala, výkon filtru bych moc neomezoval a hladina lehce čeřila, velmi dobrá je roztřikovací rampa, která tu vodu rozvádí po celý dýlce akvária. Samozřejmě, světlo je základ a jestli je tzv. špatné tak tím určitě začít.
kolik má to světlo wattů?
0 19.01.2012 14:25 honza – Spatne rostouci rostliny
Zdravim.prosim Vas potrebuju radu!me rostliny straci barvu a hlavne se jim silene "krouti listy"Jsem zacatecnik ale nespechal jsem se zarizovani ale stejne se mi v 10dni starem akvariu moc nedari rost. sice trosku vyrostli ale hned se jim ty nove listy krouti. Popisu Vam me kompletni akvarium 60l - substrat: Tetra,Rataj stare a nove dno + RATAJ PROFI SOIL.Filtr: Tetra tec in 400,topeni Tetra HT7,svetlo zatim spatne od Aqva glo.Chemie Tetra:Aqva safe.easy balance,nitrate minus a na rostliny Tetra:Planta min.Jenom ph minus mam od Sera. Snizil jsem i vykon filtru a potopil ho dost hluboko aby neceril vodu a nezvysoval kyslik v akvariu.Neco je spatne a nevim co dekuji za radu MOc dekuju
Voda by měla být v pořádku, vždycky se říkalo že tady na severu čech je bezvadná.
Zkrátka to asi vypadá na nerovnováhu mezi světlem a živinami (konkértně bych to tipnul na uhlík). Hold bude rozdíl mezi T8 a obyčejnou, neakvarijní T5+kvalitní reflektor...takže tady ty doporučované hodnoty 0,5W/l budou selhávat více než kde jinde.
Řešením by teda asi bylo předpokládám sycení co2, ale raději bych z hlediska údržby šel do snížení osvětlení, zatím alespoň sundám reflektor.
Díky za reakce. Vážim si každé snahy pomoci.
ano riasy rastu kvoli tomu ze rastliny nechcu rast... bude to najskor tym ze v akvariu chyba nejaka zivina. dobre prudenie vody je ked sa jemne vlnia rastlinky vo vsetkych castiach akvaria, osvetlenie nestaci, cim silnejsie osvetlenie bude tym rychlejsie budu rastliny spracovavat ziviny. takze moze to byt tym ze mas silne svetlo a malo zivin, chcelo by to asi nejake hnojivo pre zaciatok mozno pmdd + CO2 pridat.
aspon moj nazor...
PS: nesom profesional ako poniektory na tomto fore ...
viem to len z hromadu clankov ktore som precital a vlastne experimentovanie
0 18.01.2012 19:48 R3norejns – Trpasličí růst
Zdravím, budou to již 3 měsíce po tom co jsem znovuzaložil špatně založené akvárium ( výměna dna, osvětlení etc...) , problém je v tom že se rostliny ani po této době "nerozjeli".
Nevíte co by mohlo způsobovat v dobře osvětleném akváriu, s dobrým dnem, filtrací, přiměřeným množstvím ryb, pravidelnou údržbou apod. trpasličí růst i těch nejméně náročných rostlin? (Jediná vyjímka je Ech. 'beuty red' ...ten roste jako divej od začátku.
Řasy neřešim, to je důsledek nulového růstu rostlin a tím pádem přebytku živin, ale vyskytuje se tam snad každej druh.
Byl bych neskonale vděčný za každou radu.
Přidat reakci
1 ...... [98] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x