Co se to děje s rostlinami?
Já bych řekla, že jo. Taky jí mám od nich. Všechny kytky mi ale přišly čerstvý
Jestli jí máš dva týdny, tak shazuje emerzní listy. Mám to taky tak, vypadá jako koště
Mám jí měsíc a kousek, tak čekám, kdy začne vypadat k světu (jestli teda vůbec
).
Nejspodnější listy u Ludwigie peruensis mi začíná odpadávat. Celá rostlina maličko vybledla. Přísun živin : burčák co2, easycarbo tekutý uhlík, easylife profito 1ml-1,7ml denně. Je nová asi dva týdny. Foto přikládám.
Starší reakce
MíšaV napsala: a zotaví se ty rosliny nebo je potřeba vyhodit a nasázet nové??
Můžeš se podívat do mojí prezentace jak kytky dnes vypadají, tam to deset malých ancistrusů během necelých 14-ti dnů stačilo "zničit" a všechno už "obrazilo" a vyrostlo znova
, ale bez nich.
rostlinky by se ti měli vzchopit.A jestli ne tak si pořiď něco rychle rostoucího a nenáročnýho
Ceratophyllum demersum, Ceratopteris cornuta, Egeria densa, Egeria najas, Hygrophila polysperma, Ludwigia repens, Lysimachia nummularia , Najas guadelupensis
Ty stonkovky z druhé fotky se moc nevzpamatují, ty listy odpadnou až rostlina ještě povyroste, tak jí ustřihneš a znovu zasadíš, ale ne tak blízko k sobě, ale trošku více od sebe, aby do těch spodních partií více mohlo světlo. Stonkovky budou tak jako tak na to opadávání trpět, takže dokolečka dokola.
nič nevyhadzuj,oni sa spamätajú ked ich nebude nič obžierať
tabletky mám. hned jak sem to viděla jsem si řekla že by to mohli dělat oni a tak jsem jim 4 dny po sobě házela 2 tabletky. dřív bývali jen na 2 3x týdně. ale to nepomohlo. zkusím ten špenát a mořskou rybu. potvory jedny.
a zotaví se ty rosliny nebo je potřeba vyhodit a nasázet nové??
Zkus jim pořídit tablety minitab,mě po nich méně žerou květiny
www.akvarista.cz/…
a pak bych ti doporučoval jim dávat spařený salát,špenát a k tomu přidej nějaký rybí maso.
Zkus jim dávat špenát z rybím masem na-jemno nakrájený. Já jsem používal protlak a nejlacinější mořskou rybu 1 : 1 pak to nebylo tak hrozný. Stejně jsem je ale dal pryč.
anubias je pre nich moc tvrdy,najradšej majú jemnolisté rastliny
to jako fakt? a neexistují rostlinky na které nejdou?? miluju ty dva ancíky. anubias mi nežerou.
Ancistrus za to může, dej je pryč už je to neodnaučíš.
Netuším čím to je.
Bez bližšieho popisu AQ Ti nikto neurčí presnú diagnózu. Dôležité je či hnojíš, aké rastlinky Ti vyplávali, aká je zrnitosť štrku, atď
Udělej si prezentaci se základními informacemi a nějakou fotkou. Takhle je to jen hádání.
0 11.08.2012 19:32 hanzik – Rostlinky bez kořenů
Zdravim,
mám akvárko teprv pár měsíců.
Uplně ze začátku mě trápily takový malý šneci,měl jsem jich tam mraky ale zmizly uplně když jsem si pořídil dvě mřenky
Pak další věc a to že se mi tam rozrůstala černá řasa,na dně,na rostlinách,dekoraci... prostě všude možně.Pořídil jsem si jinej filtr a tabletky proti řasám a jsou v háji totálně,je teď krásně čistý
Teď ale mám něco s čim už si fakt nevim rady.Zajdu si do krámu pro malý rostliny který maj už i velký kořeny,"zavrtám" je teda do štěrku co mám na dně prostě (tak jak jsem to dělal vždycky kdy mi rosty uplně krásně ale zas na nich byli ty černý řasy) no a do 3 dmů maximálně se ty rostlinky oběvujou na hladině bez kořínků.Už fakt nevim čim by to mohlo bejt.Dneska jsem tam dával zas uplně nový,schválně kdy uvidim první kusy na hladině zas uplně bez kořínků
Starší reakce
Akvárium je v ložnici, v nejtmavší místnosti v bytě, jsou tam vlastně pořád zatažené závěsy i ve dne. A jak už jsem psala dřív, teplota v něm nekolísá, navíc ten problém začal zhruba na jaře, není to otázka posledních dnů ani týdnů. Poprvé se ten povlak objevil, když jsem asi 2x během 2 týdnů v polovičním dávkování pohnojila Ferropolem. Od té doby v podstatě nehnojím, kytky ale rostou.
V letních měsících se i zvedá doba (intenzita) osvětlení akvária. A navíc čím teplejší voda tím méně kyslíku ve vodě a co na to bakterie ? Možná i to dokáže narušit rovnováhu nádrže.
Výkyvy teplot opravdu nejsou, bydlíme v přízemí u lesa, v bytě je příjemně i v létě...Ty výměny vody platí. Děkuji vám, pánové, za reakce.
Tu doměnku s tzv. letní vodou a možnou souvislostí potvrzuji a metodu boje jsem zvolil stejnou, co už taky jinýho než 2v1 v podobě těch častějších výměn vody.
Tak to je v normě.
A co výměna vody? Ve své prezentaci píšete, že ji provádíte pravidelně týdně v objemu cca 45 l. Platí to?
(Nemám to statisticky podloženo, ale přijde mi, že zvýšený výskyt těchto sinic se dá pozorovat právě v době veder v akváriích, v nichž se "nestandardně" zvýší jinak běžná teplota. Samotná teplota ale není jedinou příčinou - to by musely být nádrže s terčovci permanentně "olezlé" sinicemi. Domnívám se, že vysoká teplota s sebou nese změnu chemismu vody. Jedním z opatření proti nim by v tom případě byla četná frekvence výměny její části.)
Tak jsem to šla kvůli vám přeměřit...No úplně jiné - to jsem přehnala. Je tam rozdíl cca 0,4 stupně. Mi to ale připadá dost, jestli je v akváriu 6,6 nebo 7. Zřejmě bude pravda někde uprostřed.
Jakou teplotu vody akva má?
Pořád si říkám, že to asi souvisí s tím osvětlením, protože je to fakt lokální, ale co bych s tím mohla udělat? Vysadit jednu zářivku? To by bylo asi málo, na druhou stranu tam nemám žádné extra na světlo náročné kytky...Zkrátit dobu svícení? Svítím 10 hodin, to přece není moc...
"úplně jiné"...
Mozem vediet aky je tam presne rozdiel?
Lebo ja som predpokladal ze aspon meranie pH - co je jednoducha zalezitost -maju vyrobcovia testov zvladnute.
Ne, teplotní výkyvy jsou max. 1 stupeń a ten problém se neobjevil ze dne na den, už to nějakou dobu trvá.
...povlak se dělá na starších listech, na které přímo dopadá světlo zářivek. Nové listy jsou čisté, i ty, které jsou zastíněny. Povlak je slizký, částečně jde setřít a zapáchá jako sinice... Asi jsem si odpověděla sama, že to bude sinice...
Také si myslím, že jste si odpověděla sama.
Neobjevily se vám v akva v souvislosti se zvýšením teploty vody?
Aha, to jsem netušila...Mi vůbec ty testy ukazují všechny 0. Kromě dusičnanů. Akvin mi ukazuje úplně jiné pH než test od Dajana.
Aj Foskol mera PO4.Len ziadnu serioznu hodnotu s neho nedostanete.A pri rieseni problemov a pomeru N:P je nepouzitelny.
Za to PO4 se omlouvám, to jsem zadala špatně a už to nešlo vymazat. Měřím fosfor testem od Rataje (Foskol).
lucie.aqua napsala: Dle měření tam nějaké dusičnany jsou, cca kolem 20mg/l, zatímco fosforečnany jsou na nule, může to být tímto nepoměrem?
Cim je to merane? -hlavne to PO4.
Docela ráda bych se vrátila k dotazu uživatele LMI, který se ptal na problém s tmavým povlakem na rostlinách. Byla jsem hrozně zvědavá na reakce, protože mám v akváriu něco podobného, i když ne tak hodně. Ten povlak se dělá na starších listech, na které přímo dopadá světlo zářivek. Nové listy jsou čisté, i ty, které jsou zastíněny. Povlak je slizký, částečně jde setřít a zapáchá jako sinice. Chutná levatkám, ale ty v tomhle akváriu nemám.
Info k akváriu: 300 litrů, výška 50cm, osvětlení 2x39W (830/865), 9 měsíců po založení, filtr Eheim 2073, dostatečně zarostlé, snad nepřerybněné.
Chcete-li nakouknout:
www.aquapage.cz/…
Asi jsem si odpověděla sama, že to bude sinice, dotaz zní - co s tím? Mám zkusit odstavit jednu zářivku? Přidat více rychlerostoucích kytek? Dle měření tam nějaké dusičnany jsou, cca kolem 20mg/l, zatímco fosforečnany jsou na nule, může to být tímto nepoměrem?
Rozumím. Přesně, jak napsal romant
Konkrétní situace a příklady jsou vždycky individuální záležitostí, když to jde naplánovat jako u Tebe, tak to je super stav a to prázdný akvo za 500,- Kč se mě jeví jako velmi dobrá cesta a když přihlédnu k Tvým chovancům, tak opravdu ve Tvém případě není kam spěchat.
Řekl bych, že poslední příspěvky byli spíš na téma akutních stavů, který mohou nastat nečekaně.
vzhledem k tomu, že v novém akva budu používat jako dno ADA aqua soil, tak si opravdu nelajznu dát tam ryby dřív než za měsíc. Hladina NO3 je opravdu příliš vysoká, prázdně akva s kořenem a plovoucími rostlinami a zaběhlým filtrem my přijde jako rozumější řešení.
Jsem si toho vědom a tak trochu škodolibě to nechávám na kompetentní osobě ať buď dle svého uvážení provede přesun do příslušného vlákna, nebo to označí za OT. Já si myslím, že když to není úplný plkání o ničem, tak to prostě může zaznít i trochu mimo příslušné vlákno.
(OT)
Jenže tyto naše příspěvky patří do zakládání nového akvárka a ne do tohoto vlákna, jak by řekl někdo, kdo na tom hodně lpí
Holt, mimořádná situace si žádá mimořádných opatření.
Takže budeš ryby raději trápit v holém akva, než abys vzal rozum do hrsti už při zakládání nového akva, např. přidal staré dno pod nové nebo aspoň detrit ze starého akva, vymačkal starý filtr do nového akva, krmil naprázdno, přidal např Biofiltr nebo Nitrivec a měl po 2 týdnech akva v podstatě zaběhlé a mohl do něj dát rybky? Jakožto zkušený akvarista bys měl zvládat kontrolu kvality vody a podporu biologických procesů....
Holt, já su akvarista ze staré školy. A když se koukneš na hodnoty od začátku mojí třístovky, tak zjistíš, že se tam nikdy žádné dusitany neobjevily a i dusičnany byly v pohodě. Pokud bych měl rybky náročnější, měnil bych čtvrtinu vody 2x týdně místo jednou a bylo by v pohodě.
Naprosto souhlasím s romant, že hlavně po začátečnícíh nemůže asi nikdo chtít, aby čučeli do prázdného akva 2 měsíce a je lepší POSTUPNĚ A S ROZUMEM, od nejméně náročných rybek vysazovat. A jak uvádí kortezhugo, tak i jeho zcela chápu. Když člověk bydlí např. v paneláku a má s manželkou vyhádané místo na jedno větší akva, nemůže si dovolit pro znovuzařizování koupit akva druhé a mít je souběžně.
Osobně si myslím, že pokud člověk vezme rozum do hrsti, může v případě nutnosti vysadit ryby do znovuzaloženého akva hned v den založení. Nedoporučuji to jako běžný postup, ale je podle mne lepší, plavou-li ryby v nově založeném akva, kde se bude denně měnit velká část vody, než když by měly plavat dva měsíce např ve vaně.
Ale je to můj názor a opakuji - tento postup by se měl volit jen v případě naprosté nutnosti při znovuzakládání akva, když není možno rybky umístit jinam a má-li akvarista dostatek zkušeností a času sledovat procesy v akva probíhající a reagovat na ně.
To je v pohode ked to mas riesene takto -ze ich mas kde dat.Ale je spusta akvaristov co ryby okrem toho kybla nema kde dat.
Preto som nacrtol situaciu - v podstate "beznu".
romant - jasne to berem
grunda - preco? skalare ziju aj viac ako 10 rokov
Preto som nacrtol "normalnu" situaciu chovatela vecsich ryb.Proste ked ryby musia is do akva.
Přidat reakci
1 ...... [94] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x