Co se to děje s rostlinami?
Pokud je ještě někde vidět popisky, zkus najít, kolik mají wattů, a změřit délku trubice. Také typ (T8, nebo T5, liší se průměrem 26 a 16 mm). Od těchto parametrů se dá odpíchnout a zjistit, jestli tam máš speciálku nebo klasickou třípásmovou trubici.
Tak ja pocitam ze su este od vyroby sucastou krytu akva kyore mam v popise nakolko ich ani neviem najst na nete len na nemeckych strankach aj to okrajovo.
Neviem sa nikde docitat o ich spektre a vyuziti aj ked je na nich jasne napisane for aquarium.
Ak pridam zelezo zlepsi sa aj kvalita uz bielych listov?
Skusim tu zajtra este napisat ake presne svetlo mam a ci sa tam daju dat aj ine pripadne vyko enjsie trubice.
Reflektory by som aj mal zo satreho krytu cierneho ktore som dostal k akva kde zhorel zdroj ale neviem vi je to nalepene uz som to skusal a asi tie reflektory skor pokrivym ako odtrhnem fakt neviem ako su uchytene.
Truly, ty nové bledé listy jsou téměř jistě nedostatkem železa. Zkus ho nějakou dobu přidávat a uvidíš sám. V tom je ta krása, vyzkoušet to
Pokud máš ty speciální trubce nové, nech si je. Ony stejně brzo půjdou do háje, buď prdnou, nebo začnou málo svítit. A pak, pokud Ti to rozteč patic dovolí, kup si obyč zářivky. Pokud chceš světlo zlepšit, kup si k nim ještě kvalitní reflektor.
nejen vyextrahovaný chlorofyl, ale i živá rostlina je obvykle zelená
víc než zeleného světla odráží už jen IR, jak ví každý, kdo někdy fotil v IR spektru
PS: nikde jsem netvrdil, že rostlina nedokáže využít žádné zelené světlo, tedy není potřeba mi to vyvracet. Ale využívá ho hůř než modré a červené, prostě proto, že jí velká část uteče (což se projevuje tím, že je kytka zelená, netřeba nic složitě měřit). Naopak člověk vidí i červené a modré světlo, ale prostě zelené vidí lépe. U kytek zelená -, u člověka +, výsledný rozdíl je značný. Proto člověk vidí červenomodré světlo jako slabší než bílé zatímco kytka jako silnější. Lumeny jsou kalibrované na člověka. Takže ani pohledem, ani přečtením hodnoty v lumenech, nelze zjistit, jak moc je užitečné světlo pro rostlinu. Stejně tak jsem nikde netvrdil, že je v akvaristice vhodné svítit červenomodře (opět není potřeba vyvracet), například proto, že se do toho akvária člověk občas kouká a proto, že tam plavou ryby - ovšem tam, kde jde o energetickou efektivitu a s tím spojené finance, se to často dělá.
Dovolím si tady trochu (ve vší zdvořilosti) oponovat. V učebnicích se často uvádí graf
absorpčního spektra chlorofylu, ale neuvádí se už tzv.
akční spektrum fotosyntézy (tj. kvantum energie, které rostlina nakonec z různých barevných spekter dokáže získat).
Mylná představa o tom, že chlorofyl nedokáže absorbovat zelené světlo vycházela z absorpčního spektra chlorofylu, které se zjišťovalo tak, že byl chlorofyl vyextrahován z listů, uložen do organického rozpouštědla (např. acetonu), a následně u něj byla spektrofotometrem změřena absorpce světla o různých vlnových délkách. Absorpční spektrum chlorofylu skutečně ukazuje, že chlorofyl dokáže ve zkumavce absorbovat jen asi 2-3% zeleného světla. Proto je křivka u vlnové délky 500-600 nm (= zelené spektrum) prakticky plochá. A právě na základě tohoto izolovaného laboratorního pokusu se často v učebnicích, populárních akvaristických publikacích i jiných materiálech uvádělo, že rostliny nejsou schopné zelené světlo prakticky vůbec zužitkovat. V praxi se však tyto závěry ukázaly jako mylné.
Chlorofyl v rostlinném listu dokáže absorbovat zelené světlo mnohem efektivněji, než jak naznačuje jeho absorpční spektrum. Jedním z důvodů je to, že i když je efektivita absorpce zeleného světla sama o sobě poměrně nízká, zelené světlo je v listu v mnohem větší míře odráženo (od buňky k buňce), díky čemuž má mnohem více šancí být nakonec absorbováno. Jinými slovy, kdyby na chlorofyl dopadlo stejné kvantum světla ve všech spektrech a žádné spektrum by se neodrazilo, byla by absorpce zeleného světla nízká. Jenže zatímco jiná spektra se tak neodráží, zelené světlo dopadne na chloropyl, který jeho malou část absorbuje a větší část odrazí, ale tato větší část se z větší části odrazí (ve složité struktuře listu) zase zpět na jiný chlorofyl, a tak dále, až se ve finále z toho původního kvanta zeleného světla absorbuje třeba 50% (někdy i víc). Takže i když je přirozená efektivita absorpce světla na chlorofylu poměrně nízká, díky opakovaným odrazům se ve finále na chlorofylu absorbuje kolem 50% zeleného světla.
Na základě výše uvedeného si myslím, že různá spektra barev jsou sice pro rostliny důležitá, ale důležitější je intenzita. To znamená, že pokud budu na rostliny svítit klasickým bílým světlem, není tak důležité, jestli bude poměr mezi modrým, zeleným a červeným spektrem 25:50:25% nebo 40:20:40%. Mnohem důležitější je, aby rostliny z dodaného světla měly možnost získat dostatek energie, což lze docílit jen zajištěním dostatečné intenzity osvětlení v kombinaci s dostatečnou dobou osvitu (= dostatek světla po dostatečně dlouhou dobu).
Zdroj:
1)
cpl.usu.edu/…
2)
cpl.usu.edu/…
PS: Ve výše uvedených zdrojích je hezky vidět, jak vám vyroste salát i v případě, že na něj budete svítit jen jedním spektrem světla (zeleným, červeným nebo modrým). Různá spektra ale podporují u rostlin různé věci, například modré světlo působí kompaktnější růst, červené a zelené má za následek světlejší odstín listů, a zelené světlo má zase pozitivní vliv na vývoj kořenů.
Tak důkaz je v každé učebnici fyziologie rostlin, ale stačí prostá fyzikální úvaha. Proč jsou kytky zelené? Protože chlorofyl odráží zelené světlo. Pokud světlo odrazí, znamená, že ho nepoužije. Čiliže pokud místo zelené svítí tím okolo, kytka toho může využít více. Samozřejmě dá se to řešit detailněji nanometr po nanometru, ale princip je jednoduchý.
Člověk to má přesně naopak. A ta svítivost se měří vzhledem k lidskému oku. Tzn. je jasné, že mají měnší svítivost. Kdyby se to měřilo vůči kytkám, měly by vyšší svítivost. To je stejné jako když bude reproduktor hrát ultrazvuk, pro člověka může být neslyšný a pro netopýra nebo myš to může být kravál. Pokud to výrobce nezprasil a udělal to dobře, tak to musí fungovat. Nevím zda jsou dobře udělané konkrétní výrobky marketované pro akvaristiku, ale obecně modročervená světla, zářivky i led, specializovaná pro rostliny takto fungují a fungují dobře. Důkaz jsou různé pěstírny pod umělým světlem, kde se tato světla používají, třeba u pěstitelů marihuany, kterým jde o každý watt a každý užitečný foton.
To byste musel znát jejich spektrum a pak taky potřeby té které kytky, jinak to lze těžko posoudit. Možná mají správné vlnové délky posílené na úkor nepotřebných, ale možná taky ne a všechno je to jen marketingová lež. Nemám pro to důkaz, ale myslím si to druhé. Celkově prý mají při stejných wattech mnohem menší svítivost než obyčejné trubice, to jsem měl na mysli tím "málo svítí". Nevím, jestli je to pravda. Když hledám na netu, tak najdu třeba tohle:
T5 OSRAM HO 39 W 830: 85 cm, životnost 24 000 hodin, 3100 lumenů, cena 79 Kč
T8 HAGEN SunGlo 40 W: 105 cm, životnost 9 000 hodin, 3100 lumenů, cena 270 Kč
Lumeny jsou stejné, ale ta Sun Glo má 105 cm při stejných wattech. Pokud bych chtěl takovou, co se vejde do metrového krytu, měl bych jen 30 W a 2100 lumenů. SunGlo spíš trpí tím, že prostě nejsou T5.
Každopádně se nezdá, že by pod obyčejnými trubicemi kytky rostly špatně, tudíž to asi nemá cenu řešit

Jsou předražené a jdou rychle do háje, ale s tím "málo svítí" je to trošku složitější. Samozřejmě že málo svítí z pohledu člověka - protože svítí v barvách, které člověk vidí blbě, ale kytky dobře. Proto se zdají svítit málo. Pro kytky by ale měly svítit o to víc.
Pište si co chcete, šlo mi jen o princip. Někdo nakoukne do fóra, uvidí "šneci kytky nežerou", nepřečte si desítky okolních příspěvků, aby viděl souvislosti a bude zmatený jak Goro. O nic jiného než o precizní vyjadřování mi nešlo. Jestli jsem prudil, omlouvám se. Upřímně.
no nedalo mi to tak som si sadol na 30 minut k akva a samozrejme čo som zbadal?
Ano presne, albin naliste si to pere hore listom a cucá.
Takže moje zníženie chipsov po odlove predajných ancistrusov asi dostalo vedlajsie učinky. Takže pridam na krmive a uvidim. Možno to ma suvis aj s tým že sa plnia ikrami. Doteraz som takýto nájazd nemal. Stale odchadzali po jednom liste raz za čas ale stale to dorástlo novými a teraz za 3 dni 4 listy čo je už dosť
Jaksi tam chybí slovo žádní, že?

A tím tenhle nesmyslný ping-pong končím. Díky.
Kaira: "Tak ještě jednou: šneci ZDRAVÉ kytky nežerou."
Kaira: "Šneci zcela určitě nevykusují díry do zdravých listů."

Řekl bych, že všechny akvarijní speciálky stojí za prd, ale nemám vlastní zkušenost. Co jsem četl, tak speciální trubice jsou jednak předražené, jednak málo svítí a taky jdou rychle do háje. Já používám Osram T5 HO 8xx.
Nikdy jsem nikde nenapsala, že žádní šneci žádné zdravé listy nežerou, protože to pravda není. Ale tohle už je debata o ničem, jen chytání za slova.
A je tak těžké napsat například "v mém akváriu levatky a kružníci nikdy zdravé rostliny nežerou" namísto "žádní šneci žádné zdravé listy nikdy nežerou"? Upadly by vám klávesy? Takové všeobecné hlášky jen matou lidi, kteří s tím nemají vlastní zkušenost a přispívají k bludům a mýtům ohledně akvaristiky.
Tohle už jsme snad řešili. Řekla bych, že z průběhu diskuze je každému dostatečně jasné, že řeč není o clithonech ani dalších desítkách druhů vodních plžů, ale o běžných "plevelných" plžích. Pokud vážně potřebuješ, abych to v každém příspěvku omílala extra pro Tebe, tak sorry, ale to fakt nebudu.
No bóže, ta si dají do nosu, já krmil echinodory i morčata

Myslím, že můžou, počet jich na to je, a oni spapaji rostlinky, když je jednou ochutnaji, tak pak těžko zapomínají

Už zase používáte obecně slovo "šneci" a přitom máte zkušenost sotva s pár druhy. Naprosto nemůžete vědět, jestli některý druh plže nevyžere do nějaké kytky díru. Máte zkušenosti jen s nepatrným zlomkem druhů. Budu se opakovat: například clithoni jsou schopní vyžrat díry do zdravých mladých i starších listů Ludwigie a Nesaey. Clithoni jsou taky šneci, nebo ne? Pokud chcete něco tvrdit na fóru, řekněte například "v mém akváriu levatky nikdy nežerou anubias, echinodorus a kryptokoryny". Nebo "v mém akváriu nikdy nežerou kružníci rotalu a alternantheru". Tvrzení, že žádní šneci nežerou nikdy žádné zdravé kytky je prostě lež.
Hajzlik jeden hehehe

Tak to chapem jasne, ale zaujimave je že mam asi 3ks 8cm a este som tam nechytil ani jedneho. Mam v akva toho tretieho noveho albin samca, tak počitam že to ma na svedomí on. Dokonca ani v noci a cez den absolutne nikdy som ich nevidel na listoch. Možu takto vyžrať 3,5cm kusy? tie tam teraz behaju nakolko som ich preložil z menšieho 7ks
Pravděpodobně jsou to původní emerzní listy, které se časem rozpadnou a rostlina odroste. Pokud jsou horní listy OK, tak prostě počkej, až bude vršek větší, pak ho odstřihni, spodek opatrně vytáhni i s kořeny, aby jsi moc nezvířil dno, a pak vršek zasaď. Alternanthera někdy trvá, než se přizpůsobí. A chce mít kolem sebe místo, aby měla hodně světla i ze stran.
ok ten echinodorus som pochopil ale ten zvyšok? vdaka
Ancák, jak jednou začne, už neskončí.
No ok dam si na nich pozor a preriedim to nejako. Ale aj tak sa mi niektore proste rozoadaju uplne inym sposobom ako ked vyzerie stavnatu zilu ancistrus a ta sa potom rozpadne a prehnije az na dieru. Proste listy na niektorych miestach hnednu ja asi spravim dalsie bejake fotky nejako mi to neda.
+ ma zaujima nazor na tie biele listy
Co vidím, to vidím, je to ancák.

Můžeš jim zkusit přilepšit třeba okurkou,ale většinou když jednou zkusí,nechcou přestat.
tu dieru v strede si nevsimajte to som spravil pri odkalovani. Vytrhol som kus v tvare hadice. Cize takto to vyzeru anicstrusy? Ze ostanu len zilky?
Tak tych 7ks asi hodim hned rano spat do 45l. Lebo toto sa mi oredtym az tak nedialo ale listy sa rozpadali aj tak ale inac. Pomaly zacnu sem tam menit farbu a zacnu sa rozpadat smerom k hnedej farbe. Ale nikdy ti nieje ako vyzrata linia od ancistrusa to viem rozoznat.
No, podle fotek to na ty anciky vypadá.
Zrovna jsem koukal do prezentace,jestli tam je.A hned několik
Požer od ancáka.

Zabudol som ti odpisat na tvoju otazku. Teplotu v akva mam stalych 25°C.
Takze predlzil som dobu svietenia na 10hodin. Zajtra rozrobim to PMDD a pridam nejake latky.
Este sa ccem apytat ci mozu alebo nemozu za tento stav tie trubice NARVA BASIC DAYLIGHT 18W.
Pridavam este foto echinodrusu. Stare listy sa drzia a rastu ale mlade sa kazia + stredne stare sa eozpadaju. Pre mlade musim najst ovsem leosie svetelne podmienky lebo su pod filtrom..
Takze to vidiete u mojich rastlin na nedostatok K+MG+Fe?
Já nechapu, jak to může dělat, když je to v jednom akvu, jedna jediná rostlinka a když ty vajíčka jim severu z té kytky, tak je bez dírek, když nechám, tak maličké dírky nebo okousany lísteček tam je. Nicméně ne pravda že ničím nehnojim.
Ty dírky do toho listu anubiasu n e u d ě l a j í, za to může nedostatek nějakého prvku, ale neptej se mě jakého.

Neříkám že zdevastuji, ale umí do něj udělat pár maličkých dírek. Nevím, jestli to na kytku může nebo nemůže mít vliv
Šnečí mimina (okružáka nebo jiného běžného akvarijního druhu), že zdevastují zdravý anubias? Tak to bych musel vidět na vlastní oči a i pak bych se asi podezříval z halucinace.
A jak mi teda vysvětlis, že díry se na anubech objeví na jinak krásných anubech pouze po vylíhnutí šneků prilepenych na listech?a když odtamad ty sneky vybírám, tak tam ty dírky nejsou
Já vím, je to marný, je to marný...

Ale mýty je třeba potírat.
Když ono je to tááák krááásně jednoduchý, to hodit na šneky.

Je to nekonečnej příběh a ten bumerang šnečího rostlinožroutství se bude a bude a bude neustále vracet.

Šneci zcela určitě nevykusují díry do zdravých listů. Dírky v listech vznikají nejčastěji kvůli nedostatku nějaké živiny, třeba draslíku. List s projevy deficitu je list na cestě do věčných lovišť a šneci to poznají. Rostlina v jinak dobré kondici tyhle ztráty samozřejmě nahradí, udělala by to i bez šneků, protože takový list by časem stejně uhnil. Takže zatímco Ty viníš šneky z poškozování rostlin, oni Ti prokazují službu, uklízejí binec.

To je u téhle rostliny celkem běžné, pěkně vypadá jen vrchní část rostliny místo od které bude vypadat dobře je závislé na podmínkách v akváriu.

Tak beriem spať tie AQUAGLO, teraz som mrkol poriadne pod kryt, tak aquaglo mam v menšom akva a v tom 120l su:
NARVA AQUARIUM BASIC LT 18W DAYLIGHT Tak, neviem či su alebo niesu dobre

Zdravim.Mam tuto Alternanthera reineckii 'Splendida' asi 3 týždne a takto sa mi zacaly odhnivat listy.Čo jej chýba?Že by horčík?
Hnojim-profito,zelezo denne obcas K a mikroprvky.
Vstupna voda 9 GH.
Ty bílé nové listy jsou nedostatek železa. A staré listy bledé s tmavými žilkami můžou být nedostatek hořčíku.
Doporučuju vyhodit Aquaglo, pokud nejsou úplně nové, a koupit obyčejné třípásmové zářivky.
No a jak vysokou tam mas teplotu? Protože mi asi na týden klesla docela dost voda teploty v akvarku a třeba anubiasy mi taky začly některé listy lehce žloutnout, tak jsem sehnal topitko, dal vodu na 26 a po cca 14 dnech již skoro nic nebylo poznat, teď je to skoro měsíc a rostlinky krásné rostou, takže zkus změřit tu teplotu. Ale netvrdim, že je to tím, může to být pouha shoda náhod, že zrovna po zvýšení teploty se to spravilo, protože v jinem akva mám konstantě 21 stupňů a anubiasy tam rostou docela pěkně, akorát mají menší listy

ja ich v noi sem tam prekvapim ked vstavam do prace, a askutočne som ich nikdy nevidel na listoch. V mensom akva ano, tam sa samica aj samec lepili na echinodorus až kým ho nezožrali ale v druhom akva vobec. Male chodia ale nejako škody nevidim + snažim sa krmiť chipsami takže maju časť zelenej stravy pokrytu.
Viac ma však trápia tie žlte listy, ked zapnem svetlo tak to dosť vidno a je to škoda lebo sa tým padom aj menej množia a prebytky by som vedel predať a využiť peniažky na chod akvaria..
Tak oni chodia, keď ich nevidno, su to nočné vtáky.

tak malých antikov som pridal len teraz a velke nechodia na listy vobec, su len na dne a na na 3D pozadi, takže s tým podla mna nič nemaju
Přidat reakci
1 ...... [49] ...... 201 202
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163859x