Co se to děje s rostlinami?
No ok dam si na nich pozor a preriedim to nejako. Ale aj tak sa mi niektore proste rozoadaju uplne inym sposobom ako ked vyzerie stavnatu zilu ancistrus a ta sa potom rozpadne a prehnije az na dieru. Proste listy na niektorych miestach hnednu ja asi spravim dalsie bejake fotky nejako mi to neda.
+ ma zaujima nazor na tie biele listy
Co vidím, to vidím, je to ancák.
Můžeš jim zkusit přilepšit třeba okurkou,ale většinou když jednou zkusí,nechcou přestat.
tu dieru v strede si nevsimajte to som spravil pri odkalovani. Vytrhol som kus v tvare hadice. Cize takto to vyzeru anicstrusy? Ze ostanu len zilky?
Tak tych 7ks asi hodim hned rano spat do 45l. Lebo toto sa mi oredtym az tak nedialo ale listy sa rozpadali aj tak ale inac. Pomaly zacnu sem tam menit farbu a zacnu sa rozpadat smerom k hnedej farbe. Ale nikdy ti nieje ako vyzrata linia od ancistrusa to viem rozoznat.
No, podle fotek to na ty anciky vypadá.
Zrovna jsem koukal do prezentace,jestli tam je.A hned několik
Požer od ancáka.
Zabudol som ti odpisat na tvoju otazku. Teplotu v akva mam stalych 25°C.
Takze predlzil som dobu svietenia na 10hodin. Zajtra rozrobim to PMDD a pridam nejake latky.
Este sa ccem apytat ci mozu alebo nemozu za tento stav tie trubice NARVA BASIC DAYLIGHT 18W.
Pridavam este foto echinodrusu. Stare listy sa drzia a rastu ale mlade sa kazia + stredne stare sa eozpadaju. Pre mlade musim najst ovsem leosie svetelne podmienky lebo su pod filtrom..
Takze to vidiete u mojich rastlin na nedostatok K+MG+Fe?
Já nechapu, jak to může dělat, když je to v jednom akvu, jedna jediná rostlinka a když ty vajíčka jim severu z té kytky, tak je bez dírek, když nechám, tak maličké dírky nebo okousany lísteček tam je. Nicméně ne pravda že ničím nehnojim.
Ty dírky do toho listu anubiasu n e u d ě l a j í, za to může nedostatek nějakého prvku, ale neptej se mě jakého.
Neříkám že zdevastuji, ale umí do něj udělat pár maličkých dírek. Nevím, jestli to na kytku může nebo nemůže mít vliv
Šnečí mimina (okružáka nebo jiného běžného akvarijního druhu), že zdevastují zdravý anubias? Tak to bych musel vidět na vlastní oči a i pak bych se asi podezříval z halucinace.
A jak mi teda vysvětlis, že díry se na anubech objeví na jinak krásných anubech pouze po vylíhnutí šneků prilepenych na listech?a když odtamad ty sneky vybírám, tak tam ty dírky nejsou
Já vím, je to marný, je to marný...
Ale mýty je třeba potírat.
Když ono je to tááák krááásně jednoduchý, to hodit na šneky.
Je to nekonečnej příběh a ten bumerang šnečího rostlinožroutství se bude a bude a bude neustále vracet.
Šneci zcela určitě nevykusují díry do zdravých listů. Dírky v listech vznikají nejčastěji kvůli nedostatku nějaké živiny, třeba draslíku. List s projevy deficitu je list na cestě do věčných lovišť a šneci to poznají. Rostlina v jinak dobré kondici tyhle ztráty samozřejmě nahradí, udělala by to i bez šneků, protože takový list by časem stejně uhnil. Takže zatímco Ty viníš šneky z poškozování rostlin, oni Ti prokazují službu, uklízejí binec.
To je u téhle rostliny celkem běžné, pěkně vypadá jen vrchní část rostliny místo od které bude vypadat dobře je závislé na podmínkách v akváriu.
Tak beriem spať tie AQUAGLO, teraz som mrkol poriadne pod kryt, tak aquaglo mam v menšom akva a v tom 120l su:
NARVA AQUARIUM BASIC LT 18W DAYLIGHT Tak, neviem či su alebo niesu dobre
Zdravim.Mam tuto Alternanthera reineckii 'Splendida' asi 3 týždne a takto sa mi zacaly odhnivat listy.Čo jej chýba?Že by horčík?
Hnojim-profito,zelezo denne obcas K a mikroprvky.
Vstupna voda 9 GH.
Ty bílé nové listy jsou nedostatek železa. A staré listy bledé s tmavými žilkami můžou být nedostatek hořčíku.
Doporučuju vyhodit Aquaglo, pokud nejsou úplně nové, a koupit obyčejné třípásmové zářivky.
No a jak vysokou tam mas teplotu? Protože mi asi na týden klesla docela dost voda teploty v akvarku a třeba anubiasy mi taky začly některé listy lehce žloutnout, tak jsem sehnal topitko, dal vodu na 26 a po cca 14 dnech již skoro nic nebylo poznat, teď je to skoro měsíc a rostlinky krásné rostou, takže zkus změřit tu teplotu. Ale netvrdim, že je to tím, může to být pouha shoda náhod, že zrovna po zvýšení teploty se to spravilo, protože v jinem akva mám konstantě 21 stupňů a anubiasy tam rostou docela pěkně, akorát mají menší listy
ja ich v noi sem tam prekvapim ked vstavam do prace, a askutočne som ich nikdy nevidel na listoch. V mensom akva ano, tam sa samica aj samec lepili na echinodorus až kým ho nezožrali ale v druhom akva vobec. Male chodia ale nejako škody nevidim + snažim sa krmiť chipsami takže maju časť zelenej stravy pokrytu.
Viac ma však trápia tie žlte listy, ked zapnem svetlo tak to dosť vidno a je to škoda lebo sa tým padom aj menej množia a prebytky by som vedel predať a využiť peniažky na chod akvaria..
Tak oni chodia, keď ich nevidno, su to nočné vtáky.
tak malých antikov som pridal len teraz a velke nechodia na listy vobec, su len na dne a na na 3D pozadi, takže s tým podla mna nič nemaju
Většinou to moc nejde poznat co ti schází takže musíš trochu zkoušet a hlavně si dej bacha na ty ancíky jestli je tam ještě máš.
O.K. tak pridam na svetle dalsie dve hodiny. Celkom pozitivne raguju echinodorusy. Raz som zabudol nastavit svetlo a svietilo 3 dni vkuse a rasltinky sa pekne vyyiahli.
Co citam na internete:
mangan Ma Mrtvá nažloutlá tkáň mezi žilkami listu. TY zůstávají zelené
+ nedostatok zeleza moze byt aj tu provlem?
Neskoušel si svítit déle, 8 hodin zas tolik není a silné světlo nemáš.
0 09.04.2016 19:38 TRULY [164] Ahojte, tak po nejakej dobe som sa rozhodol riešiť problem s rastlinami v akva. Trošku som akva prekopal a dal somu vizuálnu rovnovahu, avšak trápia ma rastliny.
Akva - 120l
Svetlo - 2x18W aquaglo
- 8 hodin (14.00-22.00)
Hnojenie - Nehnojím
Výmena vody - Každých 8-14 dní
Hodnoty NO3 - okolo 50
V akva mám slimáky + 7ks 3cm ancistrusov a 3ks 8cm
Dno - 1-5mm
Problem č.1 - u troch druhov rastlin žltnutie listov medzi žilkami
Problem č.2 - skrucanie listov u jednej rastliny
Problem č.3 - echinodorus - mlade listy síce rastu ale aj mlade a stare sa časom rozpadaju, aj ked nieje to nejaké hromadne a akutne
Počítam že v akva chýba nejaka latka ako bor, alebo železo len neviem to určit lebo nemam doma žiadne testy, tak dám na vaše rady čo zmerať alebo čo dodať do akva. Mám doma PMDD hnojivo ale este som ho nepoužil. Dakujem
Pokud bych se tímto řídil, tak by mi některé kytky šly do kopru cca 3 roky v kuse a ony naopak mají normální barvu a rostou, a dále, sneci do nich vykousavaji diry, dokonce na ně kladou vajíčka, aby měly mladé co jíst, jak se vyklubou, tak to je děrované jak řešeto, přesto se z toho kytky normálně vzpamatují. Kdyby kytka odcházela, tak ji to přece položí ne? No a na závěr dodam, že ani nepouštím CO2, ani nehnojim.
Pokud ho už máš koupený, klidně ho začni používat. Ničemu to neuškodí. Můžeš taky třeba pár týdnů bublat CO2 z kvasnic. Kytky to nakopne.
Začnem pomaly pridávať tropicu, určite sa stav anubov zlepší
.
Dík za radu, ještě se zeptám, je vhodné dávkovat VitaPlant tekutý uhlík, nebo ho nechat ve skříňce?
Poměr Ca/Mg zatím nevím, snažím se to zjistit. Ten postižený list na anubiasu je nový, již submerzní, to samé Hygrofila i douška ( u té je to na konci stonku dlouhého cca 50cm
)Odhadem roste cca 5cm za týden.
Antíka nemám.
NO3 mám cca 10mg, viz měření v profilu, takže nepřihnojuji. Fosforečnany zatím neměřím, asi budu muset doplnit.
Zářivky byly ze setu Juwelu, bohužel mají spec. rozměr, takže zase náhrada jen za Juwel. Přemýšlel jsem o reflektorech, ale to už zase bude více hnojení a asi nutnost i CO2
S Alternantherou souhlasím, že nemá ideální podmínky, ale zatím roste
V krmení je možná dusík a fosfor, ale ne hořčík a železo. Zkus trochu přidat a uvidíš. Anubias je pomalá kytka, nemusíš hnojit moc. Kvůli kytkám nepřekrmuj, když to bude ve dnu hnít, bude se tam uvolňovat amoniak a vyskočí nějaké řasy.
O zvířata se neboj, do akvarijních hnojiv si nikdo netroufne dát nějaké svinstvo, všechno se to hlídá a testuje. Dnes má každý druhý člověk v akváriu krevety a všelijaké vzácné šneky a ti zdechnou, i když jim o těžkých kovech jenom popovídáš. Takže pokud by výrobce použil nekvalitní suroviny s kadmiem a zinkem, tak už od něho nikdo nic nekoupí.
Ta tvrdost mi nepřijde zas až tak vražedná. Já mám taky přes 3 mmol/l. Důležitý je spíš poměr Ca/Mg.
Jak starý je ten Anubias? Je možné, že to jsou ještě listy neuvyklé na vodu. U té Hygrophily taky trvá dlouho, než shodí všechny staré listy a narostou jí nové. A u té doušky nevím, záleží, jak rychle Ti roste. Přijde mi ale, že se ty kytky nedaří nějak obecně. Vypadá to na nějaký systémový nedostatek.
BTW nemáš v akváriu Ancistra?
Jo a jak doplňuješ dusík? Podle rozborů nemáš vůbec žádný. Bez dusíku to moc neporoste, i když ryby tam něco naserou. Počítám, že i fosforečnany budou mizerné.
A hoď do háje ty spešl zářivky a kup tam normální třípásmový trubice, jestli se vejdou do patic. Watů mají ty Juwely dost, ale svítivost bude nejspíš mizerná, ta Alternanthera má evidentně málo světla.
Dcérine akvarko má 20L je chovné pre krevetky a kardinálky, vôbec ho nehnojím lebo mi odchádzali mladé krevetky.Preto prekrmujem poter a dúfal som že to kytkam bude stačiť.Sú tam len tri škrupiny z kokosu na ktoré sú priviazané anubiasy na ktoré svieti 6w led pás.Preto sú tie anubiasy slabšie.V nedeľu pri čistení hodím naspäť pár kružnikov a pokusím sa ich vyfotiť pri žraní listov dúfam že bude vidieť aj ich zuby
Škoda že som tie anuby nevyfotil pred zostrihom.
Tak jsem to zkusil vyfotit, ale je to uprostřed AQ takže fotky nic extra.
Dle vodáren mám Ca+Mg suma vápník a hořčík 3,36mmol/l - 19°dH, snažím se z nich dostat 2 dny podrobnější rozbor, ale zatím bez úspěchu a testy na Ca nemám.
Na tom anubiasu mě to přijde, že tam prostě chybí ta sytě zelená barva
EDIT: ještě mě napadlo, nemůže to být obroušené od nejaké potvory?
Tono, ty dolní listy Anubia vypadají jako ukázkový nedostatek hořčíku.
Nedostatek železa způsobuje světlání až bělání nových listů, nikdy jsem nepozoroval, že by sklovatěly. Ale taky nevím všechno. Není to nějaká hniloba? Bakterióza? Co ostatní kytky? Feroxu bych řekl, že dáváš dost. Kolik máš ten vápník? Fotka by pomohla.
Zdravím a prosím o konzultaci. Již nějaký čas pozoruji lehké sklovatění spíše nových listů (ztrátu zeleného barviva. "průhledné" listy).
Nejdříve jsem to pozoroval na anubiasu, teď již i na hygrofile a egerii. Hnojím FEROXem 5ml 3x týdně do cca 150l.
Podle popisu projevů by to mohl být nedostatek železa nebo dle
akvarijni-hnojivo.cz/… i nadbytek Ca ( mám docela tvrdou vodu). Testy na železo nemám, ale co jsem tak četl stejně to moc s cheláty nefunguje. Mám přidávat navíc železo nebo jaký zvolit nejlepší postup identifikace problému? Děkuji
Jestli narážíš na to nažloutlé žíhání listů, mně to anubáče udělaly, když jsem dal nové silnější osvětlení. Ale jen některé starší listy, ty vyrostlé pod novým světlem byly pak už normální. To samé se stane třeba také s příbuzným "suchozemským" Spathiphyllem, pokud je náhle přeneseno na světlé stanoviště. Je to ale problém nejspíš jen estetický. Jinak se nechci pouštět do spekulací, co všechno okružák zvládne nebo nezvládne, ale pokud v akváriu nebylo k žrádlu nic lepšího, tak hrozba smrti hladem vymáčkne z každého tvora netušené skryté schopnosti. Fotečka "při činu" by to ovšem rozlouskla a zbavila pochybností...
Tak já tam vidím jenom levatku jak leze kolem,nic že by si pochutnávala.
Tak nejsem jediněj, komu se ty anubiasy nezdají až tak úplně ve formě
No ze by byl ten anub aaz tak zdravej to nevypada..podle starsich zilnatych listu a neni naclej mladej ale starsi list
Taky si to neumím představit. Možná nějaký okružák stachanovec.
Hezké, ale nevěřím, že tohle je práce levatky nebo okružáka. Leda by měli místo raduly ocelový pilník.
Ten anubáč na brzký odchod ze světa vezdejšího rozhodně nevypadá, aspoň podle mně. Ale holt co se dá dělat, určitě chudák kytka mele z posledního a okružáci vykonali jen svou práci, šneci jsou přece chytřejší a ví to nejlíp
Anebo je rostlina zdravá a ten požerek na listu zkrátka neexistuje, protože okružáci přece zdravé kytky NIKDY NIKDY NIKDY neokusují. Jj, Hlava 22 má mnoho variant
Šnek ... to je plž se šnekovitou ulitou. Slimák ... to je plž bez ulity, tedy to není šnek.
Tedy hovorovější název Šnek je jen přesnější určení druhu živočicha. Takže boj proti tomuto slovu shledávám poněkud zbytečným.
Přidat reakci
1 ...... [49] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x