Co se to děje s rostlinami?
Ja kdyz se podivam na tu tabulku,tak podle teto tabulky kdyz mam 3 T5HO 27 inch nad substratem tak bych tam mel namerit 110 par,ale ja namerim jenom 62 par,to je zvlastni
(3 krat T-5HO each 80W = 240W Giesemann bulbs,ATI ballasts,MIRO4 reflectors)
No volakedy davno som mal akva iba z dennym svetlom.A plne rastlin cr.affinis a machu.Bez osvetlenia bez hnojiva bez CO2 a bez rias.Toto je tiez jedna z metod len sa malo vyuziva pre maly pocet pouzitelnych rastlin.
Napr. Vallisnerie mam uz cca 2 roky v flaske na okne do obedu na priamom slnku bez CO2 bez osvetlenia bez hnojenia bez prudenia vody bez rias.Jedine co musim je vymenit raz za tyzden vodu.
Proste aj toto su metody ktore funguju.A tu sa ani netreba zaoberat ziadnou tabulkou,spektrom,dlzkou trubic,vykonom.......
Však to je v pořádku. Já vám tady neříkám, že to děláte špatně. Sám mám někdy období, kdy používám hodně světla, běhám kolem akvária s testama a limituju to živinama. Jenom se vám tady snažím sdělit, že to jde i s málem světla a pořádným hnojením, čemuž vy evidentně něvěříte, i když jste si to nikdy nevyzkoušeli. Na rostlinných-akváriích.cz jsou daleko ortodoxnější "nesvitiči". Snažíme se tam ale propagovat právě tu druhou metodu - málo světla a hodně živin, protože je tak daleko snažší akvárium ukočírovat, nemusí se vůbec používat testy a pro začátečniky je to prostě jednodušší.
je ale trochu rozdíl jestli ten 1 metr je metr vodního sloupce, nebo vzduchu, to ta tabulka neřeší
akva.wu.cz/…
Když máš 4 T5 zářivky v krytu těsně nad hladinou, bude u substrátu hodně přes 150 umol PAR.
Když je máš ale ve výšce 100 cm od substrátu, bude tam jen 70 PAR.
To je o víc jak polovinu světla míň! Ta tabulka skoro přesně odpovídá tomu, co napasal Tom Barr - že tam je 60 umol PAR. Těch 10 může dělat třeba ta kalná voda + odchylka v tabulce.
gargamel napsal: Není 0,5 W/l jako 0,5 W/l. Je to 1 metr na substrátem!
Tomuto celkom nerozumiem.Preco?
Není 0,5 W/l jako 0,5 W/l. Je to 1 metr na substrátem!
Sid byl u mně agent ČEZU
Mě to právě taky tak přijde
A neuzná že to jde i jinak a neuzná
Je to na prd takhle přes net, na pivku bysme to měli probrané za chvíli.
No ale to je cca 0.5W/l.
120g je cca 450l.
Pri tejto nadrzi sa este vyuziva aj nizka hladina vody.Na tom prvom odkaze to vidno - trochu nestandartny rozmer.
Já jsem byl odjakživa nesvítič a Sid byl u mně agent ČEZU. Že rostou velmi dobře rostliny i pod slabším osvětlením + CO2 vím dávno. Řekl bych že už je to skoro deset let. Takže mě připadá že jste z mého pohledu trochu pozdě znovu objevil Ameriku. Ale jinak nic ve zlém stránky jsou to pěkné a člověk se tam dozví spoustu zajímavých informací.
0 20.08.2012 20:06 gargamel –
Re: Sid Tady jsem vám to našel přesně:
I use 3 Giesemann powerchrome daylights and one of their pink Aquafloras. The color is a bit too pink for my own taste. I'd like to change this and will try some LED's on the tank in a month or two and see what the color looks like.
This is 216 watts at 70-80 cm above the tank and about 1 meter from the plants for a 450 liter tank and a total of about 500 liters. The fixture is a Tek 4ft fixture that I painted white to match the decor. I do not like the pink bulb, I have some spare daylight I might switch out.
4 zářivky, 216 W, ale 70-80cm nad akváriem! Celková velikost 500 litrů.
Zdroj:
ukaps.org/… 0 20.08.2012 19:42 gargamel –
Re: Sid Máte to popsané například v tom odkazu od kamilstroma nebo z ukaps.org. Používá jen některé a během dne to přepíná kvůli barvě zářivek. Já mám nad 300 litrovým akváriem momentálně taky 4x54W a nepoužívám je všechny.
...Buď neumíte anglicky nebo jste to nečetl. Používá 4 trubice cca půl metru nad akváriem...
Anglicky opravdu neumím, tak vás poprosím o překlad.
ATI T5 48" fixture with dimmer (bulbs: 1 ATI purple; 2 ATI blue specials; 2 GE starcost; 2 Aquawave red; 1 Giesemann aqua flora)
Hlavně mne, prosím, poučte, jak se v angličtině sčítá. Děkuji.
gargamel napsal: Vy ale nedokážete uznat, že to jde i tou druhou metodou, i když jste ji nikdy nezkusili, ale stejně mi pořád budete tvrdit, že to nejde.
Ako ze nie? -v tom spodnom akva svietim 0.4W/l a tiez tam mam eleocharis ktory este zakryvaju rastliny.Ale nemozem napisat ze pri tom porastie hocico.
Píšu o kobercovkách, jako fotky použiju akvária s kobercovkama. Nechápu, proč řešíš fotky na Rostlinna-akvaria.cz a spamuješ. Bavili jsme se o vlivu světla na růst rostlin ne? A pořád čekám na zdůvodnění, proč by rostliny nemohly růst pod slabým světlem, třeba i podložené nějakou vaší zkušeností, když mi tady pořád tvrdíte, že to nejde.
No je to prinajmensom zavadzajuce - dat tam foto 240l nadrze osvetlenej 324W a pisat kolko W postacuje.
To je ako pisat o trabantoch a na fotkach Ferrari.Potom napisat - foto je len ilustracne a ved aj to je auto.
Dole jsou moje fotky. Nevím co je na tom podvod. To mě ani nenapadlo, že musím použít fotky jen některých akvárií. Takže když budu psát o EI tak musím použít fotky akvárií, které jedou na EI a když o PPS Pro, tak zase jiných? Máš zvláštní logiku. Ty fotky tam jsou jako dekorace. Demonstraci toho, že to jde máš dole na mých fotkách.
K pěknému akváriu jde dojít mnoha způsoby a málo světla + hodně živin je jeden z nich. Vaše metoda zase je hodně světla + limitace živinami. Já vám to neberu a sám jsem se přesvědčil, že to jde. Vy ale nedokážete uznat, že to jde i tou druhou metodou, i když jste ji nikdy nezkusili, ale stejně mi pořád budete tvrdit, že to nejde. Dneska vás tu otravuju jen kvůli tomu, že jsem si večer vyvrtnul kotník, musím ležet a nemám co dělat
Ta fotka s blyxou je rok stará, tehdy ještě rostlinna-akvaria.cz ani nejela
Nechápu, můžete přihodit konkrétní článek? Například můj článek z prosince:
www.rostlinna-akvaria.cz/… - tady mluvím o tom samém, co teď.
Omezovat to nemusíš, já jsem pod tímto osvětlením měl třeba alternatheru nebo ludwigii repens a nezezelenaly
Na vybarvení stonkovek (hlavně rotala, didiplis atd.) má podle mých pozorování vliv hlavně koncentrace NO3. Tady jsem rostliny limitoval živinami a měl jsem nízké koncenrace makroživin ve vodě:
www.akvarko.cz/… Světlo jsem tady měl ale silnější. Asi 0,4 W/l v T8.
Po tom, co jsem přidal velké dávky makra a zvednul NO3 k 50 mg/l to při stejném osvětlení vypadalo takto:
www.akvarko.cz/… Vystacil by som aj ja.Len ja rad kadeco skusam a nechcem sa obmedzovat pouzitelnostou rastlin.Proste cervene rastliny chcem mat cervene.
0,5 W/l v T5kách je na moje poměry hoodně. Mělo by to být cca 130 umol PAR (pokud to teda máš pár cm nad hladinou. Já bych si vystačil s jednou z těch zářivek, ale já jsem podle vás divnej
gargamel napsal:tolik, aby ji nestačily tyhle vaše zabijácké dávky watů...
Toto ma trochu rozosmialo
Preto ze fakt nepatrim k ludom co to prehanaju z osvetlenim.A v tom 160L akva som bol rad ked som presiel z 2x18W na 2x39W.
Ono stale to chce kompromis (jedna trubka malo - dve su uz vela).Idealne by bolo predradnik regulovatelny.
Určitě bude chtít více světla, ale určitě né tolik, aby ji nestačily tyhle vaše zabijácké dávky watů.
K tomu ,aby se těm náročným rostlinám dařilo i pod slabounkým světlem jim ale musíte dodat maximum CO2, silný a vhodný proud a hodně makroživin. To vy jste narozdíl ode mě nikdo nezkoušeli. Já jsem hnojil týdně 5 mg/l PO4 a voda se mi v akváriu přečerpala 10x za hodinu. Vy jste to hádám nikdo netestovali, takže vám příjde, že bez světla to nejde. Pokud ale dodržíte to, co já, tak vám to půjde taky.
Ono sa to takto neda porovnavat.Pretoze zelene rastliny si vystacia z podstatne slabsim svetlom.
Ludwigia peruensis - o ktorej sa bavime je extremne cervena - az do fialova.
0 20.08.2012 17:18 gargamel –
Re: Sid Nebo máte v tomto směru nějakou osobní zkušenost?
Nemám sice prostory na to, abych si osobně vyzkoušel pěstování všech rostlin, ale nějaké pokusy dělám a všechny mi potvrdily to, co je v tom pdf.
Jako příklad uvedu blyxu, kterou zde považujete za vysoce náročnou na světlo. Mně se podařilo vypěstovat nádherný a hustý koberec za svícení pouhých dvou 36W zářivek T8 nad 300 litrovým akváriem vysokým 50 cm. Tady je foto:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
Kdybych si tyto věci neověřil sám, tak je tady nepíšu. Zkuste jednou i jinou metodu pěstování rostlin a možná taky pochopíte, že to jde i jinak než to provozujete vy
K pěkným rostlinám nevede jen jedna cesta. Já jdu cestou velice slabého osvětlení a aspoň nemusím brečet nad účtem za elektřinu. Když to funguje s málem světla, tak nevidím důvod zběsile svítit.
Mozne je vsechno,ja to merit nebudu,ale aby jste se nedivil(bavime se o mnozstvi par/pur na DNE nadrze,pod hladinou jich stovky klidne mohou byt
)Jinak v tom vasem prvnim odkazu tam Tom ma 8 trubic(v soucastne dobe tam prazi 120 par) a nekde rikal ze ma kolem 50 ppm CO2 a vice,pri w/l by se melo byt obsah CO2 pro ryby v pohode problem je,jen ho zmerit(jen ne Tillmanem).
Sorry,me to normalne trva dlouho(vetsinou pisi v aute,nekdy i za jizdy
,zrovna jsem zastavil,tak to bylo rychlejsi)
Jinak me LP rostlo pod T-8 kdysi taky rostlo dobre(ale nikdy ne tak dlouho jak bych chtel) a krasne cervene,ted pod T-5HO se mi zdaji vybledlejsi!!!
Pri 60 par na dne by se melo dat pestovat naprosta vetsina kytek,nevim jestli tady ma "80%" lidi pres 60 par na dne nadrze(o tom pochybuji
Většina lidí tady má osvětlení v řádech stovek umol. Viz. tabulka v článku:
www.rostlinna-akvaria.cz/…
O tom se snad brzy přesvědčíme, jestli vše klapne, bude kolega z Rostlinných-akvárií.cz provádět měření PAR metrem:
www.rostlinna-akvaria.cz/… Určitě se budete moci taky zapojit.
Co se těch mých týče, nepovažoval jsem za nutné zdůrazňovat, že při osvětlení 1W/l v T8 trubicích na 100 l akva je "CO2 doping" a zajištění dostatečného přísunu živin, zejména Fe a dalších mikroprvků samozřejmostí.
Při takové světelné palbě nemůžete CO2 určitě zajistit. To by ho muselo být ve vodě tolik, že by nebylo pro ryby možné dýchat. Limitujete to živinami. Viz.:
www.akva.wu.cz/…
Vám připadá 1W/l v T5 HO trubicích málo?!
Buď neumíte anglicky nebo jste to nečetl. Používá 4 trubice cca půl metru nad akváriem.
Mas ji peknou,jinak Tom ji ma poprve uvedenou,tusim datum 5 ledna 2012(1/5/2012)
www.barrreport.com/… Jste se nějak rozjel s těmi kytkami...
Do prčic!
Než já nadatluji tu svou "provokačku", vy to tu "vysypete" se vším všudy!
...Když roste v pohodě nad vodou (např. v pěstírně), kde má hlavně denní světlo a roste v květináči, kde na ni taky určitě nepůsobí taková světelná intenzita... Kdyby na tu rostlinu museli v pěstírně svítit tolika waty, asi by brzo zkrachovali, ne?
Třeba se najde někdo, kdo vyzkouší, zda této rostlině stačí (v akváriu) "středně silné" osvětlení při vysoké koncentraci CO2. Třeba se ukáže, že váš předpoklad je správný. Nebo máte v tomto směru nějakou osobní zkušenost?
Co se těch mých týče, nepovažoval jsem za nutné zdůrazňovat, že při osvětlení 1W/l v T8 trubicích na 100 l akva je "CO2 doping" a zajištění dostatečného přísunu živin, zejména Fe a dalších mikroprvků samozřejmostí.
K intenzitě světla v pěstírnách jen tolik: určitě by bylo zajímavé moct si zjistit, jaký je rozdíl mezi intenzitou světla dopadajícího na rostlinné listy v akváriích a v pěstírnách...
...Jako důkaz uvedu tuto nádrž... světlo je půl metru nad akváriem... což je méně než má 80% zdejších diskutérů... I na fotkách jde vidět, jak je osvětlení slabé..
Nádherná nádrž!
Vám připadá 1W/l v T5 HO trubicích málo?!
80% diskutérů do toho podle vás praží víc?!
Tomu se mi nechce věřit...
(Výšku osvětlení nad hladinou beru v potaz.)
On i Tom s LP mel problemy,sam pise ze tato rostlina potrebuje trochu jine "zachazeni" on taky pouziva ATI osvetleni(best of the best),svetlo samo stoji kolem $800,ma tam 8 zarivek,je to o kvalite tech zarivek,reflektoru,rozestaveni zarivek a rovnomernem osvetleni cele nadrze,spravnem prisunu zivin apod.Pri 60 par na dne by se melo dat pestovat naprosta vetsina kytek,nevim jestli tady ma "80%" lidi pres 60 par na dne nadrze(o tom pochybuji)hodne wattu na litr tady lidi mozna maji,ale to nebude to co ty rosliny mozna potrebuji
. Ja je mam pod 45-65 par a zacinaji rust,treba glosso se mi taha nahoru,teda pro nej malo svetla.
Jinak Tom je tak trochu kouzelnik!!!
Neviem preco? ja som presiel cele to vlakno a stale mam dojem ze to akva ma cca 1-2 mesiace.
V tomto akva ju mam
rybicky.net/nadrze/15429
A po měsíci se stane co? Všechno najednou pochcípá?
To akvárium už jede aspoň rok. Tady je k němu celé vlákno:
ukaps.org/… Doba svícení: 8 hodin
V tej nadrzi je to fotene kratko.-pocitam tak cca 1mesiac.
Jako důkaz uvedu tuto nádrž:
plantedspace.com/… s ludwigii peruensis. Jak můžete vidět, světlo je půl metru nad akváriem a osvětlení je podle vyjádření autora akvária 60 umol PAR, což je méně než má 80% zdejších diskutérů. Za to CO2 má pořešeno skvěle. Rostliny nevypadají, že by trpěly a barva je pěkná. I na fotkách jde vidět, jak je osvětlení slabé.
Když roste v pohodě nad vodou (např. v pěstírně), kde má hlavně denní světlo a roste v květináči, kde na ni taky určitě nepůsobí taková světelná intenzita jako pod silně osvětleným akváriem, pak to bude asi v něčem jiném. Není to třeba tím, že má vysoké nároky na CO2, které si ze vzduchu nad vodou dokáže zajistit a pod vodou ne, protože ho tam prostě tolik není?
Kdysi mi taky opadávaly spodní patra stonkovek. Od té doby, co mám správný proud se CO2 dostane i do těch spodních pater a už nic neopadává. Nemyslím si, že by byl problém ve světle. Kdyby na tu rostlinu museli v pěstírně svítit tolika waty, asi by brzo zkrachovali, ne?
U mna tato rastlina par tyzdnov vyzerala dobre.Pri 0.5W/l rastla pekne a bola krasne fialova.Ale casom sa zacala "natahovat" za svetlom tak ze je dost riedka a bledsia.
Tak ako pise Sid...-ta intenzita je potrebna.Ale ten problem z opadavanim asi neporiesime -pretoze spodne listy budu mat stale menej svetla.
v pěstírnách ji pěstují emerzně protože tak roste mnohem líp, je nenáročná a roste rychleji. Přesadit do květináče za okno, zvyknout na pokojovou vlhkost (třeba v igelitovém sáčku) a máš pěknou pokojovku. Já mám takhle Alternantheru rubru, nádherné červené listy a nic nepotřebuje, jen zalívání. Ale to pak nebude zdobit akvárko.
Stejně tak jde ale nechat vyrůst nad hladinu a bude v pohodě růst tam, kdybys neměl uzavřený kryt.
Některé rostliny jde v akvárku udržet jen s hodně CO2, živin a silným osvětlením a v přírodě by třeba pod vodou nerostly (nebo ne celý rok).
Tuto kytku jsem se už párkrát pokoušel pěstovat, a to nepříliš úspěšně...
Došel jsem k závěru, že hlavní příčinou je její "extrémní" náročnost na intenzitu osvětlení. Dokázal jsem ji v dobré kondici udržet jen tehdy, když měla kolem sebe dostatek prostoru. Jakmile ji obrostly (zastínily) jiné rostliny, rychle ztrácela nejstarší listy. (Svítil jsem na ni cca 1W/l v T8 zářivkách při velikosti akva cca 100 l.)
Já je teď kupoval ve dvou různých akvaristikách. Jedna je od Rataje druhá od AD tak uvidíme, která bude růst lépe. Jinak se obávám, že Ludwigie peruensis se ve všech našich pěstírnách pěstuje jen emerzně.
Martin Honzejk
Já jsem si taky objednával u aqua-daho a tam to pěstují emerzně
Přidat reakci
1 ...... [93] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x