Co se to děje s rostlinami?
To naozaj vyzera na nespravne zalozene dno...jeden znamy mi pred casom hovoril presne o takejto istej situacii - a to, ze v podstate je jedno, aky dam do akvarka strk na dno, ale nech sa potom nedivim, ze mi po roku zacnu odchadzat rastliny, aj ked sa im predtym darilo.
Neviem, ci testy na konkretnu latku niecomu pomozu. To by si musela dokonale poznat svoje akvarium, aj po chemickej stranke. Skus dat tie gulicky pod tie echinodory - maju tu vlastnost, ze ked je zivin v akvariu vela, tak ich do seba viazu, a ak je ich malo, tak si ich rastliny odtial nejak dokazu samy uvolnit. Skus si este orientacne kupit testovacie pruzky na vodu (staci tie kde je test na NO3, volitelne aj NH3 alebo NH4+). Ak bude hodnota NO3 nemeratelna (nulova), tak zrejme tym rastlinam dosli ziviny. Vtedy staci zopar dni prekrmovat rybky a ono sa to samo upravi
0 01.11.2009 22:34 Benko – Re: vaclav
Spravím nápravu. Ďakujem.
0 01.11.2009 22:23 Usine – Re: Benko
Až tam budeš mít 40w tak ti ještě budou říkat že máš málo světla. 8w je i na mě málo, to je jako by jsi si do akvária svítil svíčkou.
0 01.11.2009 22:18 Benko – Re: vaclav
Ďakujem za reakciu, Václave. Ale predsa vrchné listy sú priamo pod svetlom.
Já ještě hlasuju pro tvůj najas, roste mi i v akvárku bez osvětlení
0 01.11.2009 21:07 Usine – Re: Benko
8w na 80 litrů to je hodně málo, neboli skoro tma.
Při takovém světle ti poroste jedině Cryptocorine affinis nebo Microsorium pteropus
0 01.11.2009 21:02 Benko
0 01.11.2009 21:01 Benko – Hygrophila
Pripájam sa k tejto téme. Tiež mám problém s Hygrophilami (guianensis a siamensis). Spodné listy akoby obžraté opadávajú a na vrchných sa vytvárajú hnedé bodky. Podozrieval som slimáky, alebo to môže byť slabým svetlom ?
Ahoj,díky za názor.
S tím dnem nevím,mám namíchanou větší zrnitost s jemnější zrnitostí.Akvárium funguje už delší dobu a echinodorům se tady dařilo,až poslední rok méně.Ale nedávno se zase začaly hezky rozrůstat.
Stejnou zrnitost dna mám i v jiném akva a tam rostou echinodory jako z vody.
S tím hnojivem (kuličkou ke kořenům)mě to taky napadlo,ale nevím.Raději jsem se chtěla poradit.Tyhle rostlinky mám v akvu s terčovcema a je tam teplota 30°C,ale to s tím snad nesouvisí.
Přemýšlela jsem, jestli bych si neměla pořídit testy na měření konkrétně "něčeho",co by mohlo být pro rostliny důležité a čeho nedostatek by to mohl způsobit,ale nevím ,co by to mělo být.
To vyzera skor na zle zalozene dno. Ja som to mal tiez, ked som mal iba strkove dno - echinodorom zacali hnednut listy smerom od stredu von, az nakoniec z nich zostala len sietka, alebo niekedy aj nic. Vyriesil som to rozobranim akvarka, nasypal som na dno cca. 3 cm hrubozrnneho piesku (zrna okolo 1mm) a na to 5cm obleho strku (zrna cca. 3-5mm). Plus este do toho piesku som dal pod kazdy echinodorus 1 gulicku od JBL. Najprv sa tyzden nic nedialo, a potom echinodory zacali rast ako dive
A tiez odvtedy vobec nehnojim, tie gulicky od JBL maju vydrzat vyse roka, takze zatial tak...
0 31.10.2009 18:46 martina200l jen neonky zivorodky platy black molly a ancistrusy a dania ale ty mam jako dlouho a kytka my vzdycky dobre srostla ale proste ze dnena den se uplne dolamala a zkroutila rybama to urcite nebude
0 31.10.2009 16:28 Usine – Re: martina200l
Co máš za ryby že je tak zrychtovaná.
Moje Vallisnerka taky Hnije! Nevím pořád proč. Napřed jí hnědnou konce listů a pak upadnou listy a uhnije celá rostlina.!
0 31.10.2009 16:16 martina200l – vallisneria spiralis
co se mi stalo s moji kytkou odpovezte prosim krasne rostla a mnozila se a najednou ze dne na den se uplne zacla kroutit a lamat a taky zacina hnednout a rozpadaji se ji sem tam nejaky listy poradte nemuze to byt preventinem co sem tam davala?
Kolik těch ancistrusů máte?
Jeden by to sotva zvládl...
Ahojky.Potřebovala bych poradit, jestli mi takhle škodí na echinodorusech ancistrus,nebo čím by to bylo?
Jeden den jsem odstranila špatné listy a druhý den vypadá rostliny takhle.
Předem dík.
0 31.10.2009 12:04 XY – Re: martina200l
Podle tvaru toho zbytku to vypadá na starý emerzní(vyrostlý ve skleníku nad vodou) list.Takže to je v pořádku,časem pod vodou shnijou.Ty listy nad ním vypadají dobře,tak bych to dál neřešil.
Pokud to dělají jen nejstarší listy a to jen jaksi "ojediněle", nelamte si s tím hlavu - nic nevydrží věčně...
0 31.10.2009 11:56 martina200l – cryptocoryne wendtii
prosim co hcybi teto rostlince uz sem do akva davala dezinfekci rostlin ph je v poradku hnojeni ma dobre koreny ma cca 20 cm dlouhe a pevne ale rozpaa se poradte mi prosim
...existuje nějaký test na K?...
Nejlepším testem na K jsou kytky.
Pokud se jim nedaří a po přidání K se "chytí", pak bylo K nedostatek a nyní je "v normě".
Tak já zkusím referenční, když ta 50 vyjde, tak tomu budu třeba věřit, že mám v akva tak nízkou koncentraci NO3.. Kdyby tomu tak bylo a skutečně by se dusičnany pohybovaly okolo 0-10mg - rešilo by můj problém přidávání KNO3, nebo bych tím pouze ještě víc nastartoval řasy a skutečná příčina by mi zůstávala utajena? Chápu, že se to nedá říct jednoznačně, ale budu rád za názory ostřílenějších (tzn. skoro všech
) A vůbec existuje nějaký test na K?
Už jsem se lekl, že jsem "mimoň"...
Díky!
1 28.10.2009 11:25 smik – Re: Sid
Musím se přidat k Sidovi. Já vyzkoušel Azotan 2 balení a naměřil jsem prd. Referenční roztok 50mg ukazoval tak 20mg. Referenčních 20mg co jsem si udělal z KNO3 ukazoval tak pod 10mg. Akvárko nic.
Já nedám dopustit na ten od AQUARu...
...no tak to aj mna zaujima...
Václave, mám oboje, SERA i RATAJ, a světe div se, měří stejné hodnoty.
1 27.10.2009 21:43 Usine – Re: Sid
Je pravda že po povodních v Praze se hodně zhoršila voda a test na NO3 od Aquaru nešel použít. Byl červený ať jsem měřil a ředil jak jsem chtěl. Tak jsem ho vyhodil. Až vloni jsem si koupil podstatně dražší testy myslím od sery. Mezitím se voda podstatně zlepšila a já se dostal k jinému odstínu. A teď babo raď který je lepší.
(OT) Já myslím, že když se objevíte u nádrže, NO3 před vámi coby expertem na rostliny a řasy raději hned vyprchá, abyste ho flóře nenechal sežrat.
1 27.10.2009 21:26 Sid [6685] - Rostliny Jak už jsme se na toto téma bavili dříve...
Tu debatu si vybavuji.
Ale jak jsem napsal:
opět jsem si naběhl...
Takže buď smůla nebo ... nebo nevím...?!
Mohl by jste prosím napsat konkrétněji, co je na Azotanu "divného"?
"Divného" je to, že neměří...
V jedné chvíli testuji m.j. vodu ze svého akva, z kolegova akva, (kde bych předpokládal vyšší koncentraci NO3), vodovodní vodu, (deklarováno 15mg NO3/l), a vodovodní vodu "obohacenou" o jisté množství KNO3. Výsledek - ve všech vzorcích zbarvení odpovídá "neměřitelnému" obsahu NO3 s výjimkou "obohacené" vody, kde test ukázal "mírné" zvýšení obsahu NO3...
(Udělám si čas a zajdu udělat test s kontrolním vzorkem 50mg NO3/l...
)
Také na Azotanu nevidím nic špatného. Na testování NO3 mám Azotan od Rataje, test od Aquar a Easy test od JBL. Všechny tři testy ukazují stejně.
Jirka
Já než napíšu otázku, tak tady mám koukám i odpověď:
Tak to vám závidím nebo vás obdivuji. Buď máte (narozdíl ode mne) štěstí nebo jste (narozdíl ode mne) šikula na práci s AZOTANem.
Možná by bylo pro letfuda nejlepší vyzkoušet Azotan na vodovodní vodě, jestli funguje - jestliže se ničeho nedoměří ani ve vodovodní vodě v Brně, tak test nefunguje
Jak už jsme se na toto téma bavili dříve, ani já nemám s (nejen) tímto Ratajovým kapkovým testem nejmenší problém. Ale tuším jsme se dopátrali k nějaké shodě v šarži, která mohla být špatná. Ale bylo to ještě hodně brzo zjara, takže si to vlákno již nevzpomínám.
Děláte mi slušnou reklamu.
Komu čest, tomu čest. Spousta skvělých rad a příspěvků. Díky Vám COčkuji, tak jak to mým rostlinám nejvíce vyhovuje a dostává se jim i adekvátního přilepšení formou KNO3 a Fe
Používám kapkový test Azotan (Rataj) - zkoušel jsem pomocí něj změřit NO3 ve vodovodní vodě (Brno) a výsledek je na fotografii. Je to foceno za špatných podmínek, ale výsledek testu odpovídá údajům z Brněnských vodovodů a kanalizací
www.bvk.cz/… NO3 okolo 20 mg/l. Na základě tohoto jsem usoudil, že test funguje.
Mohl by jste prosím napsat konkrétněji, co je na Azotanu "divného"? Jsou výsledky testování ve srovnání s jinými testy odlišné? Nebo měří něco jiného než NO3?
P.S.: Děkuji Side...
I vy máte mé díky! Děláte mi slušnou reklamu.
Těmi předchozími příspěvky jsem chtěl sdělit, že podle mých zkušeností nelze brát testy provedené AZOTANem příliš vážně.
Proto bych si nebyl vůbec jistý, jestli má Leftudo v akva dusičnanů málo nebo naopak moc.
A tudíž veškeré dohady tohoto typu jsou tak trochu o ničem...
...tiez mam kapkove od Rataja - mne sa s nimi mera celkom dobre... sice urcite to nie je "najpresnejsie" ale na nase uceli plne postacuju... NO3 meraju celkom dobre...
Tak to vám závidím
nebo vás obdivuji. Buď máte (narozdíl ode mne) štěstí
nebo jste (narozdíl ode mne) šikula na práci s AZOTANem.
...to Sid: kapkové testy od Rataje, ale ten na NO3 mi přijde trochu divný...
Tak to jsme dva, komu přijde test na NO3 od Rataje "divný".
Bohužel, co se přihodila ta nešťastná věc p. Rejfířovi, nejsem schopen sehnat "jeho" testy.
(Na letošní výstavě v Rychnově je sice kdosi nabízel, a to a velmi "příjemnou" cenu, ovšem se 100 let prošlou dobou použitelnosti...
)
Občas prostě potřebuji nějaké "věci" testnout. Tak jsem si opět (po kolikáté už?!) naběhl - pořídil jsem AZOTAN. Ovšem zkušenost s ním tristní - možná něco "měří", já však nejsem schopen zjistit, co to je.
Tož to jen tak, naokraj...
Díky za příspěvek, doufal jsem v nějakou podobnou reakci, abych to zkusil, akorát se obávám, že bych tím hlavně pohnojil řasy, ale ono to asi jinou cestou než prosperujícími rosrlinami nepůjde..
OK, zkusím to dělat stejně. Kupoval jsem ho v brně, proto jsou máme možná stejný (na moraváku)
každopádně už mám kapkové, takže měnit nebudu..
Ale kdyby došly a všechno už delší dobu klapalo jak má (a u mě neklape
), tak bych se papírkům vůbec nebránil.
...ved hej ja len "tak"
Když má někdo 10 nádrží, velmi pravděpodobně moc měřit nepotřebuje, protože ví co má.
V našem Hornbachu je tento test ještě o něco levnější
A taky mám ráda JBL
...to je super cena...a mam rad JBL
...a 50 pruzkov vydrzi rok - "Lahvička od Rataje vydrží pohodlně rok při každotýdenním měření"
...co je presnejsie alebo nie je mna az tak netrapi ale spravit 6 testov naraz za par sekund
-ja zatial tiez "kvapkam" aj to len obcas...ma len tak napadlo co ked ma niekto 10 akvarii? sa "nedokvapka"
Já s Tebou souhlasím
, mám i kapkové testy a digitální pH metr, ale orientačně to pro společenské akva ( nemyslím odchovnu, kde se to musí hlídat jinak), bohatě stačí. Pokud vše funguje, jak má, a i papírek má pořád stejné hodnoty, není třeba se více měřením zdržovat, raději ten čas prosedím pozorováním života v akva než u kapkových testů v koupelně
Pokud nastane problém, je čas i na přesnější měření. Ale to je jen můj názor
I když se mnou někteří nebudou souhlasit, věř, že ten komfort je zdánlivý a je zaplacen méně přesnými výsledky než od kapkových testů. Lahvička od Rataje vydrží pohodlně rok při každotýdenním měření což je třeba jen zpočátku, postupně můžeš frekvenci výrazně snížit, protože poznáš jak se tvá voda v průběhu mezi výměnami chová. Výsledky kapkových testů jsou také jen orientační, ale přsnější než papírkové.
tak tenhle mám také, a hodnotím ho jako velmi dobrý. čistím jen a pouze tu první filtrační hmotu a zbytek jednou za půl roku. dej mu čas. přidej rostliny.
Přidat reakci
1 ...... [130] ...... 201
Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 163131x