Přihlásit se RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 165 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: j_j
...s tou tmou bych až zas tak nesouhlasil...
Zkuste se podívat na Hajs1ovu prezentaci - zjistíte, že měl akviško plné hnědé řasy. Čím byste tento fakt vysvětlil? :-)
Jinak předpokládám, že Hajs1 už si s tím liliovníčkem nějak poradil, když se 3/4 roku neozval... :)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: romi
Já to řeším tak, že neodkaluji. :-)
Ale určitě neuděláte chybu, když do odsávací hadice nasadíte trubku z umělé hmody, (např. z běžného UH-odkalovače), a touto trubkou budete pohybovat co nejblíž substrátu tak, abyste pokud možno nepoškodil rostliny.
Vrtat do dna není v dobře vedeném akvišku potřeba. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - j_j – liliovník
Fotka k příspěvku mám taky tuhle rostlinu a docela dobře mi roste,proto bych si dovolil pár bodů :
1) jak se již všichni shodli-je lepší jí sázet po menších skupinkách-má tak více prostoru tvořit šlahounky
2) s tou tmou bych až zas tak nesouhlasil-mám taky 11w zářivku (ale je fakt že svítím docela dlouho-14hodin)
3) akvárko jsem ted 2 měsíce zabíhal,nemám filtraci a ještě jsem neodkaloval,detrit se tedy usadil na dně ( v akvárku mám 5 krevet)
4) trochu jsem přidal tetra planta-ale fakt velmi málo ( 1ml za týden,den povýměně vody)
tak snad se ti zadaří...

Reagovat na tento příspěvek 0  - romi – lilaeopsis mauritiana
dobry den,
nechcem zakladat novy link, preto to dam sem...
moj l. mauritiana sa mi zacina roztahovat po akva. nie je to zatial a mozno ani nebude nejaky kompaktny travnik, ale obsadzuje miesto medzi ostatnymi rastlinami.
je to celkom ok, ale vznikol mi problem s udrzbou. ak ho nechcem zakazdym vyhrabat, nemozem poriadne odkalovat.
ako to riesite vy?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Usine – Re: ezechiel
Pokud přidává někdo PMDD nebude mít takový nedostatek železa, aby to mělo nějaké následky, spíše naopak. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ezechiel
záleží to na spoustě faktorech - nejlepší bude udělat testy (pH, tvrdost, železo...) popisované potíže jsou často příčinou nedostatku železa, manganu nebo světla
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fajnxman
UV poustim jednou za tyden tak na hodku a pul . . . a teda zkusim vysadit hnojeni . . . CO2 muzu hnojit dal? A nebo ma vysadit i to?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Pet
Nemáš náhodou spuštěnou UV lampu?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Usine – Re: Fajnxman
O tvém akváriu jsi toho moc nenapsal. I když máš CO2 + PMDD tak to neznamená že ti rostliny porostou. Musíš dodržet několik základních věcí. Nemít z akva rybí polévku, správné dno 1 - 4 mm nešumící v octě. Dobře odkalovat dno a jednou týdně vyměnit 1/4 - 1/5 vody. Vysadit hnojení PMDD a až se situace zlepší, dávkovat velmi opatrně a podstatně menší dávky. Svítit 12 - 13 hodin z dostatečnou intenzitou. Je to většinou přebytek živin než nedostatek. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - happy85
Mě to dělalo, když jsem nehnojil.. tuším že to může dělat nedostatek železa..
Testy jsem nezkousel,ale nejaky koupim a udelam je . . .
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Polux
me se tohle delo kdyz jsem dal do akva kytku ktera byla treba do 26C a v akva mam 28C kytka zetlela a zpruhlednela
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Psék – Re: Fajnxman
pridal bych jeste jednu zarivku ale ne specialku ale napr narva 860...jake mas dno a zkousels nejaky testy vody?
Aqa mam 240, cisty obejem cca 200 a svitim 2x 40W ( Power Glo + Flora Glo )
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Psék – Re: Fajnxman
jak velke akva mas a cim a kolik watu svitis?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Fajnxman – Listy kyticek ztraceji barvu a jakoby zpruhledni
Ahoj, mam takový problem. Kytickam v mem aqa se nejak nedari, listy ztraceji barvu a jakoby zpruhledni. A na dne a u korenu kyticek se i po velmi kratke dobe cca 1-2 tyden tvori cerne Nechapu to. Hnojim CO2 a pripadne PMDD. Nevite kde by mohla byt chyba? Diky
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka – Re: ustavprochore
Potvrzuji, většinou měním 40l a napouštím přiměřeně teplou vodo přímo z vodovodního řádu.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Horác – Re: Jooky100
... "Neviem či práve niekde kde žijú rybičky a.t.d. . hádžu ludia matice do jazera aby rástli rastlinky" ...

Nebude to třeba tím, že v přírodě je (na rozdíl od akvárka) železa habakuk? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jooky – Re: Barney
Neviem či práve niekde kde žijú rybičky a.t.d. . hádžu ludia matice do jazera aby rástli rastlinky..to je úplna sprostosť dať do akva železnú maticu.. :-|
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ustavprochore – Re: Evicaaa
Jak myslíš, jsou to tvoje ryby! já bych do toho šla hned, nechat to můžeš i kratší dobu než hodinu. je tu spousta lidí, kteří dávají do akviška čerstvou vodu přímo z vodovodu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Evicaaa – Re: ustavprochore
Dobře, hned zítra to provedu, dneska už musím jít spát. A děkuji, snad to pomůže. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - ustavprochore – Re: Evicaaa
Co máš dělat?

Aktuálně: vyměnit půlku vody - napustit kýbl, necht hodinu odstát, bez vodiček na požírání kovů (= vodiček k rychlému zbohatnutí prodejců)! Tu výměnu budeš muset provádět několik dní po sobě, aby sis rybky úplně neodrovnala.

Později: dokoupit rostlinky a pro jistotu dostudovat třeba toto: www.akvarijni.cz/…

;-) třeba bude mít někdo lepší nápad ;-)
A co mám teda dělat?? Nalila jsem tam jen něco na sežrání těch kovů a tak, chápu to tak, že se akvárium může hned rozjet.
Teď mám nové dno, má zrnitost tak akorát, menší než to na té hlavní fotce. A s octem nešumí, to už dávno vím, že takový štěrk do akvárka nepatří.
nepředělávala jsi nedávno akviško (viz záznam z deníku)? jestli jo a máš tam hned zpátky ryby, máš nejspíš vysoký NO2, amoniak aj. v kombinaci s téměř žádnými rostlinami, které navíc nestihly zakořenit, máš celkem problém :-(
To neustálé "vrtání se v tom", jim rozhodně nepomůže ;-) Hlavně pořád nepřesazovat!

Hrubší dno tedy nevím, většinou se doporučuje křemičitý písek 2 - 5 mm hmm A valisnérky právě v hrubém moc nerostou.

Co ten ocet?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Evicaaa
Jo a tři platy a jedna gupka se neustále drží u filtru, ale když je krmím, jsou normálně aktivní a perou se o žrádlo jako obvykle. Ostatní rybičky jsou v poho, až na ještě jednu samičku gupky, která má ty samé příznaky jako ta, co mi nedávno umřela, tzn. jako by měla na ocásku závaží a táhlo ji to dolů, ale zatím je pořád čiperná.
Ano, je to v rybičkáriu. Ptala jsem se odborníků a ti řekli, že bych právě měla koupit trošku hrubší dno, že se možná málo provzdušňují kořeny (jednu dobu mi uhnívaly). A ty problémy se dějí jak na rostlinách starých asi 9 měsíců, tak na nových rostlinách (měsíc a 14 dní). Opravdu nevím, co se děje, možná je to tím, že jsem se v tom akvárku poslední asi 2 měsíce hodně vrtala, ale už neplánuju žádné změny, myslíš, že se ty rostlinky vzpamatují a bude zase všechno jako dřív??
Jaké ze tvých akvárek máš na mysli? Pokud to Rybičkárium, trošku bych z neprospívání rostlin podezřívala to dno, je celkem hrubé. A jen tak mimochodem, nešumí v octě?

A ty flíčky, dírky, opadávání, ... se děje na jak "starých" rostlinkách? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Yirka – Re: Evicaaa
Nebo si na nich začíná pochutnávat ancistrus a dál už to jde samo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - kiwik22
myslim ze asi bude chybat zelezo ako napisal ...Barney...alebo mangan...ten sa dost rycho straca hlavne ak mas vysoke PH.a treba ho do vody pridavat...
 Reagovat na tento příspěvek 0  - irza
taky mam takovy problem, kolik jich dat do 100aqa a jak je mam osetrit coze
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Barney – Re: Evicaaa
Zkus do pískiu dát matičky železa, to pomáhá. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Evicaaa – Co se to děje s rostlinami??
Prosím o pomoc, rozpadají se mi listy rostlin. Nejdříve se na nich začnou dělat malé světle hnědé flíčky a pak se udělají dírky a listy začínají upadávat... Minulý týden jsem odstranila listy porostlé řasou, ale zase začínají porůstat ty původně zdravé listy a zase se začínají rozpadat. Co dělám špatně?? A nemůžu si teď koupit žádné testy, takže nevím, jakou mám vodu, ale rybičky jsou v pořádku.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: hanz
"Další osvětlení" neznamená automaticky "mít spousty zelené řasy". To jste na omylu. :-)
"Další osvětlení" znamená, že si můžete dovolit zkusit pěstovat i jiné rostlinky, než ty notoricky známé, na světlo nenáročné...
Tím ale netvrdím, že takto musí uvažovat a postupovat všichni! Každý máme svou představu o tom "správném" akvišku. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hanz
Ja jsem tím nechtěl nic vyvracet a podobně. Jen jsem chtěl ukázat, že někdy to jde i s 18W :-) A co se týče té Limnophily, tak ta je opravdu nenáročná. Kryptoškám, prostě tohle stačí a je to levnější varianta, než si pořizovat další osvětlení a mít spousty zelené řasy ;-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: PentueR
Ale internodium je v Mendělejevově tabulce! Hnedle vedle gonopodia. :-D
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PentueR – Re: Sid
Jo to je ono, díky za připomenutí. I když by mi to spíš sedělo do Mendělejevovy tabulky ;)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: PentueR
Internodium. :-)
 Reagovat na tento příspěvek 0  - PentueR
Limnophila nijak náročná není, jen (jako i další stonkovky) pokud má světla málo, vytahuje se a dělá velké mezery mezi olistěním (nějak se tomu říká - nevím jak..), lístky má drobnější a tím pádem pak vypadá opravdu hnusně ;)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - romi – Re: Walker
suhlas, nie je problem najst logiku v tom, co pisete.
aj ked za tym, ze limnophila je na svetlo pomerne narocna si stojim.
ale zas netreba vsetko tak prezivat... :-)
 Reagovat na tento příspěvek 3  - Walker – Re: romi+hanz
Já se s vámi nehádám, vy chcete? Chcete tu všem tvrdit, že 18W stačí? Snadno bych vám dokázal, že nikoliv, stejně jako kdokoliv jiný. Prostě pěstujete rostliny, které nejsou tak náročné na světlo a pak tam máte jednu, která vám zrovna jede. Třeba svítíte přímo na ní, co ja vím, ale obecně je jistě 18W na 75l málo. A my tu musíme radit obecně. Vztáhnout obecné vědomosti na konkrétní situaci, která je pokaždé jiná, to už musí každý akvarista sám. Z dokazování si typu "mě to funguje, tak co kecáte" vznikají jen ty dlouhé a zbytečné diskuse, kterých je na tomto webu 90 procent.

Zdravím.

EDIT: trochu se omlouvám za ztrátu kontextu, stále hodnotím pouze nádrž Hanze, takže filozofická část patří vám, konkrétní potom Hanzovi. Z jeho nádrže je ostatně více než patrné, že je tam toho světla málo.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - marsz
Než měnit osvětlení, je určitě jednodušší vyměnit rostlinky.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - romi
Walker napsal: Pokud se jedná o tuto nádrž rybicky.net/nadrze/3421 , stačí vám to proto, protože tam máte absolutně nenáročné rostliny.

zeby Limnophila sessiliflora bola absolutne nenarocna?
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Walker – Re: hanz
Pokud se jedná o tuto nádrž rybicky.net/nadrze/3421 , stačí vám to proto, protože tam máte absolutně nenáročné rostliny.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - hanz
A proč mně stačí 18W na 75l? :-O
 Reagovat na tento příspěvek 0  - marsz
Už je to dlouho, ale akvárko 54 litrů - 40 W žárovka - zhruba 6 hodin. Rostly cryptocoryny, egeria, jávský mech a riccia.
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Jooky – Re: ustavprochore
na 45L svetlo 60w .. tak by to malo byť.. a porastie vše tak ako má... hop
 Reagovat na tento příspěvek 0  - ustavprochore – Re: Sid
jj, věřím, že to složitější bude. Já jen vím, že pod 2x25W i 2x40 W v klasických žárovkách mi kromě jávského mechu a hnědovky nic solidně nerostlo, a teď pod 2x26W v úsporkách je to o hodně lepší (neříkám, že ideální :-) )
 Reagovat na tento příspěvek 0  - Sid – Re: ustavprochore
...úsporky mají 4x - 5x větší účinnost, ostatně je to na té krabičce napsané, že 20 W úsporka "svítí jako" 100 W klasická žárovka. Čili rostlinkám by to prospět mělo...
Tak jednoduché to není. :-)
Je pravdou, že kompaktní zářivky mají na obalech uveden ekvivalent, (jak jste např. uvedla - "20W=100W"), ale v žádném případě to neznamená, že 20W kompaktní zářivka poskytne rostlinkám tolik energie, jako 100W žárovka. :-)
(Je to trochu složitější...)

+ Přidat reakci

Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [165] ...... 201 202

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 164308x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369-co-se-to-deje-s-rostlinami?od=8201