Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co se to děje s rostlinami?

 

NápovědaFórum » Akvarijní rostliny » Problémy s rostlinami 

Přejít na předchozí stránku 192 Přejít na další stránku   1  
Co se to děje s rostlinami?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2007 21:29 Endli
to vaclav: mám ji už asi měsíc a půl a ani když byla nová,tak neshodila původní listy.Akorát z ní vyrostl stonek,na kterém jsou další asi 3 nové rostlinky.Ty mají ale taky malé listy,které už nechtějí více vyrůst. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2007 20:39 Muž matlala [798] - Rostliny
mám ji taky a když má dost světla rostou malé listy a hrozně houstne ale když má málo světla je řídká a roste do výšky
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2007 20:39 tonik666
Listy vypadají jako zdeformované po přehnojení.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   30.04.2007 20:35 Usine
Je to nově koupená rostlina a podle starých listů se nemůžeš řídit. Nejprve začnou růst menší listy jiného tvaru a ty se postupně zvětšují. Rostlina začíná růst v novém prostředí vlastně znova od 0. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.04.2007 19:49 Endli – Čím to je, čím to je?
Fotka k příspěvku Nevíte někdo,proč mi u Echinodorus tropica rostou nové listy tak malé?(viz. foto)Dal jsem do štěrku hnojivo Bivoj a osvětlení mám taky dostatečné 3x18W na 84 litrů. :-O
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2007 12:02 Sidonius
Souhlas s Matlalou! :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2007 11:58 Muž matlala [798] - Rostliny
zapomněl jsem připsat že hnojit až je v pořádku světlo a dno-teprve potom to má smysl, když rostliny rostou ale pomalu, je na nich vidět nedostatek prvku a pod.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2007 11:53 Sidonius – To Daska
Dobře míněné rady, jak řešit vaše problémy, tady už zazněly, ale zcela evidentně zapadly v balastu, který mám z větší části na svědomí... Omlouvám se. :-)

Lávové kameny by neměly být zdrojem vašich problémů s rostlinami.

Slíbila jste vyměnit zářivku... Určitě to udělejte a můžete zkusit vyměnit obě dvě. :-)
Nejlépe za kombinaci tzv. třípásmových, označených trojčíslím začínajícím "8". Např. 827, 830, 840, 860 a 865 v provedení Narva, Osram nebo Philips.

Svoji pozornost zaměřte více na dno. Černobílý štěrk, prodávaný jako substrát dna, obvykle obsahuje vápenec. To potvrzuje i váš postřeh, že při testu octem jste slyšela šumění.
Takové dno bude trvale ovlivňovat chemické vlastnosti vody způsobem pro vás nevhodným. Nejlepším řešením je jeho výměna za křemičitý písek o zrnitosti cca 1-5mm.

Výměna části vody za kojeneckou nic nepokazí, ale:
1. s ohledem právě na vlastnosti dna jde o věc v podstatě zbytečnou
2. jak už se zde opakovaně objevilo – parametry vaší vstupní vody nejsou nijak kritické a drtivá většina ryb i rostlin s nimi nebude mít problém.

K zjišťování obsahu fosforu ve vodě slouží test FOSKOL. Nemyslím si ale, že byste jej nutně potřebovala. Za důležitější považuji, abyste si uvědomila, že přihnojování (čímkoli) za situace, jak ji popisujete, je zaručenou cestou k ještě větším potížím. (Takže ani hnojivy, která neobsahují fosfor! Jak doporučuje Matlala... ;-) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2007 09:06 Muž matlala [798] - Rostliny
test na fosfor je. a používej hnojivo bez fosforu ve vodě je vždy(skoro) dost fosforu-pozor na to
a radím lávu ven
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2007 09:04 daska – pro smajlik
Jak zjistím nadbytek fosforu? Existuje na to nějaký test? Je fakt,že v tom hnojivu co jsem přidala, fosfor obsažený je a to jak po něm vyskočila řasa asi taky odpovídá. Ale napadla mně ještě jedna věc - mám v akvárku dost velký lávový kámen. Nemůže ten nějak nepříznivě ovlivňovat složení vody? Teď si uvědomuji, že možná nejhůř jsou na tom rostlinky v jeho blízkosti... sad
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.04.2007 07:36 Muž isamik [180]
Rozhodne se na ten clanek podivam, budu muset jeste hooodne studovat a dost me to bavi, a kdyz se to povede tak doufam ze budu po mnoha letech nejen ""letity majitel akvaria". Diky za zdroj!!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 22:47 Sidonius
Amen! (Pro tentokrát! :-) )
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.04.2007 21:44 blek – :-) Side
Já myslím že ano.
Proto jsou trubice 8xx doporučovány praktiky pro rostlinné nádrže.
Proto je v podstatě lhostejno zda jde o trubice 827, 830 nebo 860.
Proto speciálky obdařené mizerným světelným tokem nevedou k akvazelinářskému úspěchu.
Proto se trubice řady 9xx přes své nesporné spektrální kvality a celkem zanedbatelný cenový rozdíl oproti 8xx v akvaristice příliš neprosadili.

Jde o můj názor a nemám jej podložený žádným empirickým výzkumem, vycházím ze své zkušenosti, zkušeností akvaristů, které osobně znám a taktéž sleduji diskuze, které se zde vedou již drahnou dobu. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.04.2007 21:02 Sidonius
isamik®:"...Docela by me zajimalo to co ste Sidonie nakousl, myslite 9xx? Nebo nejakou zcela jinou?..."

Myslel jsem to obecně. Domnívám se totiž, že může existovat stav, kdy zářivka s nižší hodnotou světelného toku může poskytnou rostlinám více energie k fotosyntéze než zářivka s vyšší hodnotou světelného toku. :-)

A samozřejmě souhlas se Smajlikem - měl jsem na mysli to, co píše na svých stránkách MRP. (Taky jsem ho už předtím v této souvislosti zmínil, že ano...? :) )

Horác:"...Ten Mrpův článek už jsme tu přece řešili... Tak jak to teda je - má pravdu nebo ne?..."

Jó, to kdybych věděl... hmm smich Ale v každém případě shledávám tyto myšlenky velmi zajímavými! Asi se jimi zkusím chvíli bavit. :-)

To Blek: No a v tom to právě vězí - skutečně poskytne zářivka s vyšším světelným tokem rostlinám více fotosynteticky aktivního záření než zářivka s nižším světelným tokem? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 20:20 blek – moje verze
To isamik, to Sid: ;-)
Žárovky řady 9xx jsou podle mne nejlepší světelný zdroj pro jakoukoliv nádrž, vzhledem k tomu že mají výrazně nižší svítivost (myslím ony lumeny), je pro dostatečný osvit nádrže potřeba větší množství W/litr, tedy víc trubic. Protože jsou ty lumeny (podle mne) důležitější než to spektrum, lepší je používat trubice 8xx. Kdo má ovšem dostatečně dimenzovaný kryt může si ty devítistovky bez problémů pořídit. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 20:11 Muž Horác [3942]
Ten Mrpův článek už jsme tu přece řešili (viz rybicky.net/forum/221). Tak jak to teda je - má pravdu nebo ne? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 18:58 smajlik
pro isamik: akva.mrp-cz.com v sekci články si počti.Ten pán ví o čem mluví.Myslím,že Sid měl na mysli právě toto.A k tomu začátečnictví.Nemyslím si,že "letitý majitel akvária" má vždy tolik zkušeností k tomu,aby dobře radil "půlročnímu akvaristovy".Ale nejlepší je kombinace "letitý akvarista" :-) .
pro tonik666: Já měl na mysli v ý z n a m n ý přebytek dusičnanů.Kombinace dost rybiček,akorát rostlinek a k tomu hnojení tomuto významnému přebytku nahrává.
Máte moooc pěkný akvarko.Od vás se také velmi rád poučím (právě ta dobrá kombinace "letitý akvarista") :-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 17:50 Muž isamik [180]
hmm asi budu muset jeste hooodne studovat, vim ze sem zacatecnik a znalosti nekde jinde a presto si myslim ze sem nedostal uspokojivou odpoved tonik666. Je skoro jiste, ze se pletu diky neznalosti, ale nemyslel to Sid jinak?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.04.2007 17:42 tonik666
To Sid: To už se dostáváme ke složení spektra, které nemám zmáknuté. Ve své jednoduchosti se řídím pravidlem lumenů a taky samo kouknu na teplotu chromatičnosti - tu ale nemá smysl řešit, když kupuji 840tky - je všude stejná.

Isamik:
Myslím, že přebytek dusičnanů tu má většina akvaristů, mimo těch, kteří mají hooodně rostlin a především maličko ryb, nebo těch co mají bezdusičnanovou vstupní vodu. Takže by si nadbytku fosforu všimli.

A plovoucí rostliny mohou být "škodlivé", protože stíní - jsme v diskuzi, kde se řeší nedostatek světla. Uvedu příklad - v období před měsícem až dvěma týdny jsem měl hladinu pokrytou riccí a okřehkem a rostliny to dost pocítily - rychleji odcházely spodní listy, větší intenodia. Zase bylo podstatně méně řas na předním skle.

A co se týká plovoucích rostlin, je třeba zkoumat ještě množství vlhkosti na hladině. Pistii dělá lépe prostředí s nižší vzdušnou vlhkostí, limnobiu je to snad jedno a salvinii je lépe ve vlhku.
Měl jsem Pistii hodně dlouho, ale pod krycími skly, a nikdy mi nedosáhla ani vzdáleně obřích rozměrů, které mají Pistie na bazéncích. Listy měla velké, ale nemohla se zvedat a tvořit "kornout". Myslím, že se jí dařilo hůře také kvůli téměř 100% vlhkosti, kterou mám pod skly. Okřehku podle mě také příliš nesvědčí, i když roste hladce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 17:19 Muž isamik [180]
Muzu se zeptat, ciste ze zvedavosti, kdyz si ty komplikace pripustime? Ne ze by me 8xx neuspokojovali. Docela by me zajimalo to co ste Sidonie nakousl, myslite 9xx? Nebo nejakou zcela jinou?
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 16:56 Sidonius – To Tonik666
I já nakupuji "8xx" Philipsky, protože je mají hnedle za rohem. :-)
A to i v délce 90cm, kterou jste zmínil jako nestandardní... ;-) Horší je to se 105cm, ale i taková se dá sehnat.

Co se týče mého názoru na vhodnost zářivek pro akvária s rostlinami, snad nemusím nikoho, kdo se nějakou chvíli pohybuje na těchto stránkách, přesvědčovat, že mými favority jsou právě třípásmové zářivky a proč tomu tak je (za relativně málo peněz relativně hodně muziky...). ;-)

Svým výrokem "...Jak souvisí světelný tok s rostlinami? Že je na ně lépe vidět?...." jsem chtěl poněkud zvlnit hladinu tohoto poklidného rybníka. :)
Napsal jsem jej s vědomím, že za něco podobného dostal studenou sprchu nejméně ze dvou stran MRP, který se pokusil vysvětlit, že světelný tok není tím nejpodstatnějším, co zajímá rostliny v našich nádržích...
Ale abych to nekomplikoval - světelný tok udávaný výrobcem je docela dobrým vodítkem pro volbu zářivek pro rostlinky. :-)
(Přesto si neodpustím poznámku, že si umím představit zářivku s nižším světelným tokem, která má pro rostliny příznivější nejen světelné spektrum, ale i účinnější fotosynteticky aktivní záření... ano ).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   12.04.2007 15:36 smajlik
Zkusím pominout problém se světlem,ten jistě existuje,na tom se shodli vlastně všichni.Přidám ještě jeden "rozum".Ines Scheurmannová Akvarijní rostliny -
Nadbytek fosforu - v důsledku tvorby fosforečnanu železitého dostávají listy hnědé nebo černé zabarvení a odumírají.Zřejmě nedostatek železa.Přidá-li se k tomu nadbytek dusičnanů (nejsou dusičnany obsaženy v tebou použitém hnojivu?),dojde k explozivnímu výskytu řas.
Náprava - částečnou výměnu vody je nutno provádět pravidelně(vyplavuje se přebytečný fosfor).
A ještě jedna vyčtená rada.M.Rejlková v časopise Akvárium č.1 upozorňuje na schopnost plovoucích rostlin (vhodná je Pistia stratiotes) odčerpávat z vody krom jiného i fosfor.Udělal jsem si závěr,že plovoucí rostlinky v akva nemůžou škodit :-) .
A tu knížečku Akvarijní rostliny od výše jmenované docela doporučuji.
Závěrem - kdyby bylo všechno tak jednoduše řešitelné,jak je to napsané ;-) .
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 14:41 LuXy
O.K. ja sa značky nedržím zubami, nechtami len každý písal phillips tak takú som hľadal ale som nenašiel!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 14:39 tonik666
Luxy:
Doporučuji hledat na stránkách výrobce, www.narva.cz, kde jsou všechny parametry. U philipsu je třeba hledat na mezinár.stránkách v aj katalogu, u ostatních to bude podobné.

daska, Sid: Jasně, není nutný Philips, Narva i Osram budou mít téměř totožnou svítívost zářivek stejné kategorie ("lepší" 840). Píši o Philipsu, protože ho sám používám a kupuji, takže mám zkušenosti s jejich stánkami a cenami, ne protože bych tvrdil, že jsou lepší než Osram, Narva...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 14:33 Muž Norton [109] – luXy
Sidonius má naprostou pravdu, je to celkem "šumák" od jakého výrobce trubici použijete. Vlastnosti mají takřka identické. Jako příklad 840tka od NARVy: narva.netdirect.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 13:58 LuXy
A svietivosť? tá philipska má 1000 lum.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 13:55 Sidonius – To LuXy
LuXy: "...Pridávam sa aj ja proti tým narva žiarivkám...Skúsim dnes zohnať philipsku a uvidím..."

Nemusíte shánět "840" v provedení Philips. Pokud natrefíte na tutéž třípásmovou zářivku od Osramu nebo od Narvy, klidně ji vemte. Jsou prakticky totožné... :-)

A co se týče případné volby, zda ponechat Narva Oceanic Blue nebo Narva Oceanic Light, pak určitě Light. Oproti Blue má ve svém spektru i červenou složku... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 11:44 LuXy
To neviem či prirodzenú (ale asi nie však?) ale každopádne keď zapnem obe narvy tak mi to pripadá ako slnečné svetlo. Skúsim dnes zohnať philipsku a uvidím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 11:34 Muž Norton [109] – pro luXy
To je fakt, barvu mají nádhernou... myslíte, že přirozenou? ;-) Pro pobavení, mimochodem také sem tam přisvítím v jednom akvárku malou 8W aguaglo :-D :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 11:14 daska – pro Norton
Asi máte s tím "přinášením" vody pravdu. Rybičkám ta dosavadní nedělá žádné potíže a co se rostlin týče,zkusím nejprve tu výměnu zářivek a pak uvidíme... Každopádně všem díky, asi bych nebýt vašich názorů udělala další "kopanec" a přihnojila (už mám objednané PMDD). No jo, jsem začátečník hozený do vody :-( (akvárko mi nadělily děti k vánocům love )
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 11:05 LuXy
Tak to skúsim tak (ph. 840 + nar. oc. light) ale keď zapnem modrú, ryby majú nádhernú farbu! ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 11:00 Muž Norton [109] – pro luXy
Pokud máte osvětlovací těleso pro dvě trubice, použijte je obě. Což takto "má oblíbená" kombinace 860 vpředu a 840 vzadu? Jinak bych ponechal Oceanic Light. Vždy můžete podle potřeby jednu vypnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 10:55 Muž Norton [109] – pro daska
Voda, kterou používáte skutečně nemá nijak extrémní hodnoty. To u nás teče z kohoutku voda "tvrdší" i zásaditějši a rostlinám a přavděpodobně ani rybkám to očividně nevadí. "Přinášení" vody v kanistrech je v případě "rekreační" akvaristiky docela ekonomicky i fyzicky náročné (alespoň podle mného, jsem docala pohodlný... :-D ). Asi jednodušší cesta je přizpůsobit potřeby ryb i rostlin vlastnostem vody než naopak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 10:49 LuXy
Tak som myslel aj ja len nieviem ktorú mám nechať či tú oceanic blue alebo light?
ps. tie narvy dosť dobre podporujú rast riasy takže len dotoho!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 10:48 tonik666
MYslím, že vzhledem ke dostatku místa na zářivky můžete testovat nejlepší sestavu - třeba bude dobrá 1 Philips + 1 Narva
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 10:45 LuXy
Pridávam sa aj ja proti tým narva žiarivkám, svietia nanič a plánujem ich vymeniť za philipsky 840-ky ale neviem asi jedna 15-ka mi bude stačiť, čo poviete?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 09:13 tonik666 – Pro Sidonia
Vaše odpověď mě překvapila stejně jako Bleka.
Podíval jsem se pro jistotu na pár definic světelného toku - "Jedná se v podstatě o zářivý výkon vyzářený zdrojem posuzovaný z hlediska citlivosti lidského oka." www.converter.cz/…

Myslím si, že porovnávat množství lumenů vyzařovaných zářivkou je nejsnažší způsob porovnání výkonu zářivek, který může akvarista amatér provést - navíc když většina výrobců světelný tok uvádí.

Takže jsem chtěl naznačit, že výměna zářivek narva za Philips má stejný účinek, tako přidání jedné Narva oceanic Nature ke stávající sestavě - jen je výměna levnější a proveditelná.

Spokojen jste měl být s dostatečným popisem závěrů z mého prvního příspěvku. :)

Jinak jsem po čase zjistil, že část mého dna je také vápenatá - při zakládání akvárka jsem použil původní píšek z jiného akva, kde už ta příměs asi byla. Projevuje se to nárůstem KH z 3(vstupní voda) na 5. Ale výrazně mi to při provozu akva nevadí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 09:00 Sidonius – To Blek
hmm ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 08:59 Sidonius
Jestli bylo slyšet šumění, musíte počítat s tím, že dno bude trvale ovlivňovat hodnoty vody. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 08:35 daska
Děkuji všem za rady. Každopádně zkusím začít s výměnou té zářivky. Co se týče dna, je to černobílý štěrk 5-10mm. Zkoušela jsem ho octem, žádná reakce nenastala, až když jsem vrazila ucho skutečně až do misky, slyšela jsem slabounké šumění.Takže možná tam nějaká slabá příměs vápence bude... Včera jsem ale přikoupila další dvě rostlinky Egeria densa a Hygrophila siamensis, odpoledne zajedu pro novou zářivku a v sobotu zkusím vyměnit část vody (zajedu si k úpravně vody pro kojeneckou) a pak uvidíme... ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.04.2007 07:53 blek – Side?
"...Jak souvisí světelný tok s rostlinami? Že je na ně lépe vidět?...."
to si psal ty??? :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2007 22:28 Sidonius
Tonik666: "...2x Narva (nature, colour): 1750lm, 2x Philips 840, popsána výše: 2700lm
To je nárůst světelného toku o 54%... Spokojen...?"

Spokojen s čím? Že 2700 lm znamená nárůst o 54% z původních 1750 lm? :-)
A co znamená pro rostliny, (protože kvůli nim se tu o zářivkách bavíme!), když má 18w zářivka Oceanic colour 750 lm, 18W Oceanic nature 1000 lm a 18W "840" 1350 lm?
Jak souvisí světelný tok s rostlinami? :-) Že je na ně lépe vidět? :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2007 22:13 Sidonius – To Norton
Zkušenější určitě ne! :-)
To bych se Tonika666 neptal, jak došel k závěru, že "...Zářivka N.a.o color slouží jen k vybarvení ryb, ale světla vyzařuje velmi málo..." :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2007 22:10 Sidonius – To Daska - dodatek
Všimněte si, co se může přihodit, pokud se bez znalosti věci hnojí...
www.akvarko.cz/…

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2007 21:46 Muž Norton [109] – ;-)
Dobrý večer Sidonie. Opět rychlejší... ;-) A zkušenější samozřejmě! ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2007 21:43 Muž Norton [109] – Narva oceanic colour
Oceanic colour jsem vyzkoušel (sice jen 11W "DZ") podle mne je podobná Aqua Glo od Hagenu. Je pravda, že jsem ji po asi měsíci vyměnil raději za klasickou DZ 840. S Narva oceanic nature bohužel zkušenosti nemám. Skutečně, pokud se osvětlení týká, tak bych alespoň tuto trubici vyměnil třeba za libovolnou 18W 840. Ovšem problém může být, jak píše Smajlik, v lecčems, třeba složení dna... Vlastnosti vody nejsou, opět pouze dle mého názoru, nijak "tragické".
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   11.04.2007 21:40 Sidonius – To Daska:
Protože hodlám reagovat na příspěvky Tonika666 a nechci vás plést, přidám svůj názor na váš problém: :-)
Stejně, jako Smajlik doporučuji - raději do akva nelijte žádné hnojivo. Asi byste skutečně pomohla pouze řasám.
A stejně jako Smajlik a Tonik666 doporučuji – zkuste nejprve vyměnit zářivky. :-)
Na rozdíl od Smajlíka si nemyslím, že by pH 7,2 bylo vysoké a potřebovalo nutně snížit; stejně tak CT 15 st. dGH není žádný extrém a řada rostlin v takových podmínkách bez problémů roste.
Píšete, že Hemigraphis alternata "se drží". Počítejte s tím, že tomu tak nebude dlouho - není to rostlina schopná trvale růst pod vodou...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2007 18:13 tonik666
Ještě jsem našel tu LT 18W Oceanic Nature NARVA - světelný tok 1000lm.

Takže závěrem:
2x Narva (nature, colour) : 1750lm
2x Philips 840, popsána výše: 2700lm

To je nárůst světelného toku o 54%, toho už by si kytky mohly všimnout.

Spokojen Sidonie? Co Vy na to? palec

daska: když jsem to takhle spočítal, tím spíš bych doporučil pro začátek tuhle výměnu zářivek a čekat co to udělá. palec
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2007 18:09 tonik666
Pamatuji si to odněkud z fóra, kde se řešily zářivy. Pro jistotu jsem si to ověřil: LT 18W Oceanic Colour NARVA světelný tok 750 lm.(zdroj www.narva.cz, narva.netdirect.cz/…)
To je téměř poloviční světelný tok vůči Philipsu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   11.04.2007 17:00 Sidonius
Tonik666: "...Zářivka N.a.o color slouží jen k vybarvení ryb, ale světla vyzařuje velmi málo..."
Jak jste k tomuto závěru došel? :-)

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [192] ...... 200

Zpět na obsah sekce Akvarijní rostliny • Zobrazeno 161575x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/8369-co-se-to-deje-s-rostlinami?od=9551