Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za nemoc?

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 108 Přejít na další stránku   1  
Co je to za nemoc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 17:36 R Muž romant [27983] Re: Annabell
Ty jsi ještě vodu nevyměnila? :) Tak hybaj pro belík. :-D Ne, tak vážně, kdyby to nemělo zabrat, tak aplikace eSHy 2000 by to měla jistit, ale pokud to nejsou nějaký obr chuchvalce, tak to vodoléčba s výluhem zvládne. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 17:28 Žena Annabell [40] - Labyrintky
Ted jsem si všimla ze to ma i jeden samec ale na hřbetní ploutvi tone tak me ta vodolecba nemine :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 17:23 Žena Annabell [40] - LabyrintkyRe: romant
Ok dobře :-D No jo no zase mi to pozde dochází stydim děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 17:21 R Muž romant [27983] Re: Annabell
Ale já jsem Ti odpověděl. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 17:18 Žena Annabell [40] - LabyrintkyRe: romant
Ok ale co s tou plísní?Vypada to jakoby tak bíle ale nevidím tam přímo plíseň ale nic jiného me nenapada
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 17:16 R Muž romant [27983] Re: Annabell
V dobrých podmínkách ploutve rybám běžně dorůstají, takže ode mě klasiku, vodoléčbu, výluh a musí to zafungovat. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.07.2013 17:14 Žena Annabell [40] - Labyrintky
Ahoj chtěla bych se zeptat jedna Razbora Klinoskvrna ma jakoby nahoře odstiplou ritni ploutev a vypada to jakoby na tom měla plíseň.Co s tím?Mam začít prisolovat a zvýšit teplotu nebo nějakou chemii?
Děkuji
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 21:33 Žena baletka [624] Re: Kamilstrom
Ani příznaky v tomto textu nesedí. Mé ryby nejsou hubené, žerou, barva v pořádku... fakt to na tuberkulosu nevypadá. Ale díky :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 21:29 Žena baletka [624] Re: Designer
PS: Vidím to taky na nějakou střelu naslepo. Zítra ještě vezmu rybu ke známému zkušenému akvaristovi, třeba ho to nějak trkne, když to uvidí. Ale pokud nebude moci poradit, vyzkouším... uvidím co. Vzhledem k tomu, že ty tečky se objevují a zase mizí, a té první rybě se udělal nějaký asi nádor pod kůží, viděla bych to na parazity. Nemůžu to vědět jistě, ale tohle mě napadá.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 21:25 Žena baletka [624] Re: Designer
Asi tak: mycobacterium, tedy TBC, v akváriu mám. Pošly na to všechny tetry, dávala jsem ryby na rozbor a tak jsem se diagnózu dozvěděla. Ale také jsem se v ústavu, kam následně šly další ryby, dozvěděla, že ho máme v akváriu téměř všichni a choroba v dobrých podmínkách nepropuká - jak je tomu s většinou akvarijních nemocí. Tetry si jednak prošly akváriem s naprosto nevyhovujícími podmínkami, než šly do tohoto a měly nevhodnou teplotu, v akva je kolem 30°C, to byl pravděpodobně začátek konce. Od té doby uplynulo několik měsíců, a když jsem dnes mluvila znovu s lidmi, co mé ryby zkoumali, současné projevy za symptomy mycobacteria nepovažují a já taky ne. Viděla jsem ryby umírající na rybí tuberkulózu a projevy jsou vesměs jiného charakteru. (Ale samozřejmě, nějaký zkušenější rybičkář mě může vyvést z omylu) V ústavu to vidí na nějaké parazity, případně bakterie, ale neodvažují se soudit, pokud rybu nevidí. Takže chápu, že ani tady se moc nikdo neozývá, ono je to těžké. Udělám to asi stejně, jako před časem - pošlu rybu na rozbor a třeba výsledky pomohou i dalším akvaristům. Každopádně děkuji za zájem.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 19:47 R Muž romant [27983] Re: Lenisek
Já radím tu řádnou vodoléčbu, třeba ten kdo bude vědět přesněji poradí konkrétněji. Denně bych měnil 1/3 vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 19:21 Lenisek Re: romant
Ona je právě nějaká divná.Polehává u dna a schovává se za rostliny. Jindy si vesele plavala po nádrži a ted stažené všechny ploutve i hřbetní, ocas svěšený. Viděla jsem ji i jednou jako by dostala nějaký záchvat.Začla z ničeho nic lítat po nádrži jak zběsilá a jakoby nevěděla ani kde je. Do nádrže jsem přidala trochu desinfekce at ji nic nenapadne když je taková oslabená. Trochu vody jsem vyměnila ráno,zitra znovu
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 18:57 R Muž romant [27983] Re: Lenisek
Dělá to na mě dojem, že se někde přimáčkla, od toho ta podlitina a ten ocas je následně postižen nějakým plísňovým onemocněním. Pokud se ryba nebude chovat nestandartně, tak bych volil prostou vodoléčbu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 18:47 Lenisek – červená skvrna závojnatka
Fotka k příspěvku ty bělejší fleky u kořene ocasu
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 18:45 Lenisek – červená skvrna závojnatka
Fotka k příspěvku Dobrý den, chci se zeptat na nějaké vaše zkušenosti. tuto závojnatku mám už skoro dva roky. Je to tak měsíc co mi jedna menší umřela z neznámých důvodů( začala polehávat, špatně se ji dýchalo a začala se obracet bříškem nahoru,pak to vzdala).
všechno bylo v pohodě. Akva jsem vyčistila kápla trochu desinfekce a všechno bylo v pohodě. Pořídila jsem ji novou malou kamarádku. Rybky byly v pohodě 14dní.
Jenže v těchto horkech jsem si řekla že jim nebudu svítit protože mé 60l akvarium se potom zahřívá a z původních 24°C voda stoupla na 27,5°C. Dnes jsem přišla k akvariu a koukám a ta původní závojnatka má červený flek na zadku. Nevíte co to může být? viz foto
A jak se dívám tak ještě na ocase má nějaké bělejší fleky.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 17:15 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: Kamilstrom
TBC ma casto velice rozdilne projevy, takze se urcuje spatne. Muze byt...
Pokud se to siri akvariem a nevi se co to je, risknul bych to a pouzil antibiotika, konkretne www.akvarista.cz/… .

Vim, ze asi budu narcen z toho, ze ani nevim co to je a lecim, ale pokud Ti to nikdo zodpovedne nerekne, tohle aspon pozabiji bakterie jak jen muze... Rikam si, zkusit aspon neco odstrelit, nez pasivne cekat az to vsechno bez pomoci odejde. Tady asi uz jen cista voda nepomuze... mozna ze by svecena, ale bez si do kostela pro napln do akvarka, ze jo?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 16:11 Muž Kamilstrom [539] - RostlinyRe: baletka
Zdravim,nechci te strasit,ale mohla by to byt TBC :-O mrkni tady www.cichlidfishcenter.com/… Pokud se necitis na AJ,muzu ti to prelozit(trochu pozdeji),symptomy(nektere)sedi,myslim,sorry. :-O
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.07.2013 10:21 Žena baletka [624]
Vážení akvaristé, prosím velmi, mrkněte někdo na fotky a zkuste mi napsat, zda někdo nemá podobnou zkušenost. Dnes jsem našla další napadenou rybu - stejné bílé skvrny na hlavě - a nevím, co s tím mám dělat. Nikde se v textech o nemocech ryb podobné příznaky nevyskytují a evidentně je to nakažlivé...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2013 19:05 Muž MarekP [812] - MalawiRe: baletka
Těžko říct, já jsem pouze našel odkazy na některé nemoci, které by těmi příznaky odpovídaly. Rozhodně ale ryba nemusí mít všechny příznaky nějaké nemoci najednou, takže podle toho bych určitou nemoc nevylučoval. U 10 lidí stejná nemoc taky nemusí mít průběh a všechny příznaky stejný. Každopádně výměnou poloviny vody v akváriu a nějakou údržbou nic nezkazíš, naopak. Takže bych rozhodně začal tímhle, pokud se ti zdá, že i ostatní ryby se chovají neobvykle.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2013 18:48 Žena baletka [624] Re: MarekP
Díky. Děrovou nemoc jsem zvažovala, ale díry na hlavě nevznikají, alespoň ne zatím. To druhé onemocnění by snad bylo možné, ale zarudlé ploutve jsem nezaregistrovala. Ryby mají i jasné oči, i ta napadená. Navíc stravu dávám opravdu pestrou - kvalitní granule střídané živým. Možná jestli jsem si něco nezanesla s posledními nitěnkami, protože ryby ve druhém akva vykazovaly příznaky napadení bičíkovci. Druhé akva jsem přeléčila entizolem, teď se zdá OK, přestože to odnesla jedna Ramka. Ve velkém akva opravdu nevím, co se děje. Každopádně rybičky se nechovají úplně normálně, jsou takové utlumené a schovávají se. Barvy ale mají pěkné, žerou dravě... Tak nevím. Všechny hodnoty vody v akva jsou OK, alespoň ty, o kterých vím, že bych je měla hlídat.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2013 18:17 Žena baletka [624]
Fotka k příspěvku Ještě jedna. Ryba má jinak zcela normální barvu, žere. Podotknu ještě, že se mi poslední dobou ryby v akva zdají divné, protože se vyhýbají volnému prostoru a jako by se zdají světloplaché. Schovávají se za rostliny, do tmavších prostor... kromě neonek. Možná někoho trkne nějaký příznak. Díky.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2013 18:14 Žena baletka [624]
Fotka k příspěvku Tady jakž takž fotky. Ve skutečnosti to vypadá o něco hůř, hrbol je výrazný a ryba se mi zdá hubená. Bílé tečky na fotce nejsou vidět, ale v reálu markantně.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.07.2013 17:48 Žena baletka [624]
Zdravím všechny, jedné z mých cichlidek se před asi 14dny udělala divná bílá tečka na hlavě. Pak zmizela a objevila se jiná, zase na hlavě, v oblasti kolem oka. Tečičky se objevovaly a mizely, tak jsem pozorovala a čekala. Ostatní ryby vypadaly OK, jedné další cichlidce se udělala podobná věc, také přesně uprostřed hlavy, a pak zmizela. Dnes jsem zpozorovala u první cichlidky uprostřed hlavy bouli velikosti asi jejího oka. Rybu jsem odlovila a nemám tušení, co s ní a co se zbytkem akva. Fotku jsem zatím nedokázala udělat, ryba je po přelovení ve stresu. Poradí mi někdo?

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2013 19:03 Žena baletka [624] Re: romant
Ach, jak mnoho mi ještě chybí k dokonalosti ;-) To je dobře, že některá zakřivení jsou normální :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2013 06:17 Muž LiborSprysl [9015] Re: romant
Ta ryba je možno říci na poměry mnoha závojnatek v místních prezentacích přímo nádherná...Nic jí není a možná jí nepomůže ani dobarvování astáčem,páč je to prostě silverka :-D
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2013 06:12 R Muž romant [27983] Re: baletka
Podle mě za "A", ale budu rád, když mě někdo znalejší opraví a doplní. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   09.07.2013 00:45 Žena baletka [624] Re: romant
Ten podivný oblouk u ocasní části páteře - to je jen tím, že se ryba na fotku nějak divně stočila anebo je opravdu tak hubená a pokřivená? To je normální?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 21:02 katula Re: Designer
no ona je to moje první závojnatka, tak sem se lekla.. :) moc děkuji za ochotu... :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 20:47 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: katula
Krm ji obcas necim s astaxantinem a ona za cas ztmavne a taky ji to prospeje. Ja cekal nejakou katastrofu a zadnou nevidim.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 20:46 katula Re: romant
jestli je to tak, v tom případě jsem klidnější, děkuji za pomoc
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 20:42 R Muž romant [27983] Re: katula
Ta ryba se jak stárne dobarvuje a to je podle mě ten problém, jinými slovy, žádnej problém nemáš, je to normální.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 20:39 katula Re: Designer
Fotka k příspěvku klasickými vločkami Tropica basic. Ve zverimexu mi řekla že je to je i pro závojnatky. předtím měla krásně oranžový hřbet a teď je taková mdlá.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 20:17 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: katula
Cim ji krmis? Za fotku se primlouvam.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 19:44 R Muž romant [27983] Re: katula
Nebyla by fotka?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 19:43 katula
Dobrá den, chtěla jsem se zeptat jestli někdo neví co je to za nemoc. Máme rok a půl starou závojnatku a její oranžová barva vybledla, teď je spíš nabělalá až průsvitná, jinak žere normálně a vypadá docela čile. Má prostorné akvárium a je jen spolu s rybkami které si navzájem nevadí. děkuji za odpověď.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   08.07.2013 11:13 - Re: MythiQ
Pridávaním do vody sa bude tvoriť viac hlienu na tele ryby čo napomáha hlavne pri kožných problémoch.I keď netuším čo sú tie tvoje fleky,ale vždy lepšie aspoň niečo ako prstom do oka. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2013 22:17 MythiQ Re: romant
Jdu na to, snad to bude dobrý. Díky moc :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   07.07.2013 22:15 R Muž romant [27983] Re: MythiQ
Hele, vyflákni se na chemii a dej akvárko do richtiku, ať mají ryby dobrý životní podmínky, přisol jim trochu vodu(pol. lžíci na 50 litrů), pravidelně týdně měň alespoň 1/3 vody a bude se vidět. Příležitostně se můžeš zaregistrovat a zřídit skutečnou prezentaci skutečně Tvých ryb, ať víme na čem jsme. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2013 22:12 MythiQ Re: prasan
Začal jsem s chemii, tak jsem tam tu sůl přidávat nechtěl. Ale možná by to mohlo pomoct, když extrémní chemie selhala :)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2013 21:45 - Re: MythiQ
Soľ pridávaš?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2013 21:41 Muž MarekP [812] - MalawiRe: MythiQ
Chtělo by to napsat něco o rybách. Chovají se normálně? Jsou čilé, jí normálně? Nezdržují se u hladiny nebo v rohu akvária atd.? A nezdechla ještě žádná? Nebyla před onemocněním rybám podána živá potrava nalovená někde v přírodě? Podle fotky bych to taky viděl na tu vodnatelnost, ale těžko takhle soudit.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2013 21:09 MythiQ Re: romant
Nemají nic nafouklého ani zježeného... Oči ok, na vodnatelnost bych to neviděl... :(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2013 21:06 R Muž romant [27983] Re: MythiQ
Vodnatelnost by se nabízela.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2013 20:49 MythiQ Re: romant
Bobíky z nich padají normální hnědý...
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2013 20:38 R Muž romant [27983] Re: MythiQ
Jaký jsou výkaly těch ryb? Nejsou takový světlý dlouhý a táhnoucí se za rybou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2013 20:38 MythiQ Re: MythiQ
Podotýkám, že fotka není moje, je z jedné diskuze, která skončila variantou nalít do akvarka 1 ml sava... Což se mi nezdálo, jako moc duchaplné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   07.07.2013 20:36 MythiQ – Black molly
Fotka k příspěvku Dobrý večer pánové a dámy, potřeboval bych poradit. V akvárku už dlouho válčím s jednou nemocí. Popravdě netuším, co by to mohlo být. Zasahuje to hlavně moje molly. Na těle se jim tvoří světle bílé mapy (viz foto). Ze začátku se nemoc projevovala otíráním rybiček o dno, tak jsem to považoval za jasný příznak krupičky, protože jsem na rybkách pozoroval i bílé tečky. Nasadil jsem FMC, lečba neučiná, potom jsem sehnal esha exit společně s esha 2000 a doufal, že mám vyhráno. Ano, ale ani to však nezabralo, takže jsem začal přemýšlet, že nejspíš nejde o krupičku. Po diskusi s prodejcem v akvaristice mi byl doporučen omnipur, ale ani ten po dvoutýdenní léčbě nepřinesl výsledek. Jsem proto v koncích a potřebuju radu. Díky moc.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.06.2013 12:56 Muž exit [116] - Rostliny
Dneska jsem našel 2 mrtvé čichavce zakrslé(mám 4) a jednoho v posledním stádiu a dvě parmičky černopruhé,které to taky vzdaly. Voda byla měněna před 14 dny a jiné zásahy do akvaria jsem neprováděl kromě krmení.Krmím střídmě s tím, že minimálně dvakrát v týdnu vynechám. Na čichavcích jsem nic zvláštního nespozoroval.Parmička měla zakalené oko a jinak nic a ta druhá krvavé oko a červenou tlamku. Ostatní ryby tj. neonky a skalaři vypadají v pořádku. Máte někdo nějaký tip co to mohlo způsobit?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [108] ...... 227

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 198038x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9148-co-je-to-za-nemoc?od=5351