Chcel by som poprosiť o radu - napriek dlhoročnému bezproblémovú fungovaniu mi zrazu začali vymierať rybky, prvú vlna choroby mi zlikvidovala takmer všetky rybky (až na 4 staré tetry čierne), teraz sa po 2 mesiacoch opäť objavila 2. vlna choroby :(
Informácie o akváriu:
* rozmery: cca 70 × 40 × 30 cm, teda objem cca 84 l;
* založené dávno (cca 10 - 20 rokov), ja sa oň starám cca 4 roky (zdedil som po otcovi);
* dno: riečny jemný štrk;
* filtrovanie: starý vzduchom poháňaný molitánový filter, beží non-stop;
* teplota: bez vyhrievania akvária, v zime cca 20°C, v lete podľa vonkajšej teploty;
* čistenie: občasné - cca raz za 2 mesiace stiahnem špinu miernym rozrytím dna zvonom a vymením cca 1/3 vody a preperiem filter;
* kŕmenie: živé červy grindaly, ako doplnok sušené Sera Vipan, pre prísavníkov zmrazené listy prevareného šalátu;
* rastliny: len Anubias - 5 trsov malého, 2 korene stredného a 1 koreň veľkého druhu;
* živočíchy: len rybky - 2 prísavníci, 5-13 tetier čiernych a buď 5-10 tetier neónových alebo tetier krvavých (priebežne som dopĺňal, viac uvádzam nižšie);
* testy vody: nerobil som žiadne - meracie prípravky vyschli, mali možno aj 20 rokov.
Príznaky choroby - prísavníci:
* po úhyne zreteľný žlto-hnedý povlak po celom tele, pre úhynom len nepatrný;
* zmenené správanie - včera sa prísavníci nezdržiavali na dne ako obvykle, ale dosť často plávali po akváriu z jednej strany na druhú, hore - dole, predvčerom som ich párkrát videl na bočnom skle tesne pod hladinou, no a včera večer uhynul jeden, dnes ráno druhý;
* žiadne zrýchlené dýchanie, ani iné príznaky problémov.
Príznaky choroby - tetry:
* niektoré majú chvostovú plutvu s bielymi škvrnami alebo s bielym povlakom, vyzerá ošarpane, ako by boli poodtŕhané kúsky;
* väčšina tetier má hornú plutvu akoby zlepenú, nemajú ju vystretú nahor;
* staré tetry čierne mali začiatkom týždňa veľmi drobné biele bodky na chvoste, aspoň sa mi zdalo, presunul som ich na liečenie;
* zmenené správanie - viac sa zdržujú v hornej časti nádrže;
* žiadne zrýchlené dýchanie, ani iné príznaky problémov, neobtierajú sa, chuť do kŕmenia majú.
Ešte dodám, že voda nie je zakalená.
Priebeh problému:
Nie som nejaký akvarista (tak asi píšem príliš laicky, možno i nesprávne), ale keďže otec už v čase môjho narodenia choval a neskôr odchovával rybky (do predaja), tak som si čo-to zapamätal a keď som pred 4 rokmi po ňom zdedil i posledné okrasné akvárium, ponechal som ho. Doteraz neboli žiadne problémy, rybky i rastliny si spokojne žili, prísavníci mali už úctyhodný vek i veľkosť, akurát pôvodné tetry neónové postupne mreli na starobu.
Asi to nijako nesúvisí, ale spomeniem aj jeden detail: Niekedy v lete sa jednej tetre čiernej veľmi zväčšilo jedno oko, akoby mala nejaký nádor pod ním, pozorovaním som zistil, že prestala na to oko vidieť. Ale táto rybka mala najsýtejšie zafarbenie, tak som usúdil, že to znáša dobre a asi je to nejaký príznak staroby a nie je rizikom pre ostatné rybky. Loviť potravu stále dokázala.
V polovici augusta som dokúpil tuším 8 tetier krvavých, boli takmer týždeň v karanténe, žiadne problémy som nebadal, tak som ich dal do akvária. Asi 2 týždne po kúpe sa obavili problémy - neviem, či súviseli s tými novými rybkami alebo s tým, že ich týždeň kŕmil niekto iný (bol som na dovolenke). Hneď na prvý pohľad som videl, že sa rybky správajú divne - zdržovali sa v hornej časti nádrže (nie tesne pod hladinou) a niektoré boli vyblednuté, mali drobné biele bodky a "potrhané" plutvy. Potom začali vymierať - kupodivu nie podľa očakávaní - tie, čo vyzerali najviac choro, žili naďalej a vymierali tie, čo vyzerali úplne zdravo. Začalo to starými tetrami neónovými, potom čiernymi a pridali sa nové mladé tetry krvavé a žiaľ, i starí prísavníci (tých mi bolo ľúto najviac, sú to dlhoveké rybky).
Po úhyne prvých rybiek som najskôr skúsil vymeniť značnú časť vody a zvýšiť teplotu, lenže som nemal dosť odstátu a možno to spôsobilo nový problém - voda sa začala kaliť (asi nálevník) - toto však nepovažujem za prvotný problém, ktorý spôsoboval úhyn rybiek. Tak som vymenil opäť, už som mal nachystanú aj odstátu vodu a všetky rybky okrem prísavníkov (tí vyzerali úplne zdravo) som vylovil do holej menšej nádrže, kde som aplikoval prípravok s malachitovou zeleňou (konkrétne Dajana FMC), silno pustil vzduch a zvýšil teplotu. Rybky tak začali vyzerať zdravšie, no napriek tomu hynuli - prežili len 4 tetry čierne (vrátane tej s vadným okom).
Pokračovanie v ďalšom príspevku...