Co je to za nemoc?
0 08.03.2017 20:13 Petra – trhave plavani, narazanie do akva
ahojte akvaristi. Potrebujem rychlu pomoc. vcera som si kupila rybicku betta splendens a ta vyzera nadherne, vyzera zdrava. po vlozeni do velkeho akva som si zacala vsimat, ze trhane plava. naraza do piesku, chce akoby prehryzt akvarium. sem tam vyskoci,ale iba malo.1/2x do dna. pride mi extremne aktivna a este som ju nevidela odpocivat...ph som merala a ma 8. moja 1. betta ktoru som mala prezila v pohode. akvarium (9l, bez filtru ale s topenim,1 ziva rastlina a 2 umele rastiny a plavajuce krmitko[domcek] . mate s tym skusenost? moc prosim
-poměrně neobvyklé místo v této oblasti
-neriskoval bych a rybu odlovil, šetrně usmrtil
-
0 06.03.2017 21:52 pst – Boule na těle
Zdravím, před týdnem jsem si přinesl z obchodu 5 otíků a dnes jsem si u jednoho všiml boule na těle. Neví někdo co by to mohlo být a hlavně jestli hrozí nákaza dalších ryb? Akva 200 l, v provozu něco přes rok, kromě 8 otíků je tam asi 40 kardinálek, 3 čichavci a 5 sekavců. Předem děkuji za odpověď.
S největší pravděpodobností půjde o tzv. křivici, tedy poslat na druhej břeh, šetrně utratit.
0 05.03.2017 07:17 Evženie – Vyklenutá páteř
Dobrý den, prosila bych o radu. Máme asi rok zaběhnuté akvárium. 120l nic se na údržbě poslední dobou neměnilo. Dnes jsem si všimla,že jedno Danio má vyklenutou páteř( pravda,je to už delší dobu) a k tomu ale nově "oskubane" ploutve. Můžete mi poradit,co by to mohlo být za nemoc? Moc diky
4 02.03.2017 21:20 Unit2000 – Poděkování
Děkuji všem za rady. Evidentně jsou všichni již vyčerpný. Pro jistotu vše vyvařím, propláchnu savem. Nasadim léčbu univerzálním lékem eSHa 2000, aniž bych věděl co vlastně meli za nemoc... Přeléčím staronovou nádrž taktéž, abych měl jistotu že je čistá a podobná kalamita se nebude opakovat. Držte palce aď to nějak dobře dopadne a ještě jednou děkuji. Zejména Romanovy který mi věnoval spoustu času a dokopal mě k vylepšení (restartu) nádrže.
Savo se v nějaké koncentraci normálně používá, udělá svoji práci a rozloží se... Je tu o tom dost napsáno...
Léčivo bych použil na ryby, jak už ti radili jiní. Všechno, co jde vyvařit, bych vyvařil. Co vyvařit nejde, nebo hrozí poškození (kořen, filtr, rostliny) bych prohnal savem nebo jinou použitelnou desinfekcí. Pokud by mi někdo potvrdil, že je to větší jistota než léčivo. To neumím posoudit... Stejně tak nevím, kde všude bakterie přežije (i když na světle bych ji asi nehledal...) nebo jestli kořen přežije var, savo nebo mikrovlny. Ale už se jen opakuju. Prostě mi přijde divný zakládat akvo znova, abych ho pak léčil s nejistým výsledkem...
Moje opravdu poslední reakce k tvýmu problému. Buď to udělej jak jsem ti napsal, nebudu to znovu opisovat a nebo všechno ven, vymejt v savu, všechno, všechno co tě jen napadne a znovu zpátky, o nějaký bakterie si starost nedělej, těch je tam teď stejně minimum, tedy těch pozitivních, ryby který jsou postižený utratit, zbytek i bez zjevných příznaků prohnat tou eSHou 2000.
Další otázkou je co udělají zbytky sava v nádrži? Pokud co nepůjde vyvařit vykoupu v savu. Poté vše pečlivě propláchnu vodou. Nikdy jsem takový radikální zásah nedělal. Vyvaření je OK bez chemie se zničí bakterie. Ale savo je jiná paráda... Má někdo zkušenosti s koupání techniky v savu? Abych neměl toxické akvárium bez bakterií.
S restartem nemám problém... Jen mi jde proti srsti objetovat zbytek rybek. To jsme nemusel kupovat další nádrž a techniku. Jen mávnout rukou a spláchnout je do záchoda. Bohužel takový nejsem, tak raději budu vysedávat na fóru, obtěžovat chovatele, přeptávat se v prodejnách. Snažím se udělat maximum abych zbytečně nezmařil rybí životy.
Plasty, hadice a veci co nevyvaris vykoupej v savu.
Nesnažil bych se ty ryby nějak extra zachraňovat a věnoval se především tomu restartu. Žádnou trudomylsnost, jsou to nepřenosný zkušenosti.
Staronové přeléčím, v tom problém nevidím. První ale zároveň poslední simtom je našpulené rty s bílími okraji po pár hodinách smrt. Všechny zemřelé rybky byli čilé, normálně zbarvené, žádné skvrny, tečky, normální trus. Pak našpulí pysky a za pár hodin skapou. Tvích rad si cením a myslím že to jde vidět na znovuzaložené nádrži.
Peníze to stálo za léčiva které zatím neaplikuji. Jen koukám jak rybky umírají :( Když už jsme je koupil, tak jsme měl prostou otázky. Dát je do karanténího akvária a staronového? Mám nakoupené léčiva, i prostředky na odbourání léčiv a následný restart akvária... Vyvaření, dezinfekce je zdarma a nejspíš jistota. Toto se dá aplikovat u dekorace a písku. Kořen oželím i když je to můj dlouholetý doplněk akvária... Spíše se mi jedná o techniku. Jestli se bakterie nebudou držet ve filtru, uplně si nejsem jistý s převařením plastových částí. Náplně ačkoliv jsou v dobrém stavu by se za další litr dali koupit nové. Ale co plasty, motor, hadice... Nevím jestli se bakterie nedrží třeba na osvětlovací rampě. Atd... Pokud by byla diagnóza, následně úspěšná léčba. Tak bych celí postup aplikoval i na staronovou nádrž. Otázek je spousta, ale pramálo relevantních odpovědí.
Jak neřeší.
Napsal jsem ti to jasně, ty se zjevným příznakem utratit, zbytek sledovat, před vpuštěním do staronovýho toto přeléčit tou eSHou 2000, tak už nevymejšlej žádný další vopičárny a čti.
Mám koupeno Sera baktopur direct "Léčivo určené pro použití ve sladkovodních i v mořských akváriích k léčbě bakteriálních onemocnění. Léčivo je ve formě tablet rozpustných ve vodě a je určeno pro léčbu těžších bakteriálních onemocnění." Někde na foru jsme se dočetl že to vyhubí i užitečné bakterie. Ale ty už jsme stejně zlikvidoval při znovuzaložení nádrže...
Snaha se cení, už jen to, žes po "výprasku" z jiného vlákna začal znova (a dal pryč tu věž
).
Nemám tucha, co je rybám, nikdy jsem (zatím) nemoc neřešil, ale jedu v tom krátce, takže zatím spíš štěstí.
Takže neřeším ryby v karanténě. Ty bych léčil, když chceš a máš čím, pokud ti někdo potvrdí buď diagnózu, nebo obecný postup nekonkrétní léčby. Buď to dají, nebo ne, tam jiná cesta není, řekl bych.
Já řeším původní akvo. To bych totálně vydesinfikoval a začal od nuly. Stejně od nuly začneš, když tam naleješ sajrajt. Ale takhle bys měl jistotu "bezinfekčnosti" a prakticky zadarmo. Se sajrajtem ji mít nebudeš a za peníze. A to se vyplatí... I kdybych měl oželet kořen, tak bych do toho šel. Ale je to můj názor a tvoje akvo (a peníze). Každopádně jsem se názorově vyčerpal, tak už jen držím palce
Chlapi, lacewings nemluví naprázdno, on zbytečné řeči nesnáší, ale když už s nějakou nemocí poradí, tak už nic neřešte a dělejte co říká.
Jen bych upřesnil, akvarista jsme již 17 let... Ledascos jsme už pokazil a z chyb se poučil, jak píšeš každý nějak začína. Nějakou tu nemoc jsem si do akvária již také zavlekl. Vždy se jednalo o jednoznačnou diagnózu a jednoduchou léčbu. Nikdy jsem neřešil takovou záhadu. Je mi líto rybek, které pořád strádají. I když stáli pár korun, tak jsou to počád živý tvorové. Dělat na nich nějaké testy se mi také nechce. Diskuze má vést k řešení. Víc hlav víc ví... Jediné řešení co mám, že jsme vyhodil pár tisíc. Přeoral si akvárium (přiznávám že vypadá o dost lépe) a tento krok byl ku prospěchu buď staré, nebo nové rybí osádce. Ale pořád nevím jestli bude bezpečné. Pořád nikdo neřeší nemocné rybky.
-sleduji to, vím o co se jedná
-
Celí problém jsme popisoval v jiném vláknu, než mě přesunuli sem... Pro upřesnění, měl jsme zaběhlé akvárium se starou rybí osádkou (bez problémů), po 5 letech jsme se s manželkou rozhodli, že jsou rybky okoukané. Tak jsem starou osádku obdaroval a koupil si rybky nové. Pak se vyskytl problém s úhynem rybek s našpulenýmy rty, kolem rtů jde vidět drobné bíli povlak (skutečně nepatrně). Napsal jsme na forum kde se do mě pustili, že v akváriu jsou řasy, že mám špatnou vodu, zanesené dno, atd. Můj první postup bylo obden jsem měnil třetinu vody a přestal jsem krmit. Když se problémy nelepšili, začal jsem vysedávat na fóru. Přiznal jsme si že akvárium je ponekud zubožené, tak jsem koupil další nádrž cobi karanténu. Původní akvárium jsem vypustil, vyčistil, ošetřil a osázel. Teď mám možná škodlivé nové akvárium kde čekám na zaběhnutí a druhé plné nemocných rybek... Když bych věděl odpověď, nebo si byl jistý svojí diagnózou, tak nevysedávám na fóru ale dělám všechny potřebné kroky k záchraně rybek a staronové nádrže.
Myslim ze se snazime jenom diskutovat a najit nejake reseni. Nic tady nemeleme. Kazdy nejak zacinal a nikdy nikdo urcite nebyl bez chyb. Za kazdou dobro radu je tazatel urcite rad. PS: jdu si precist co dela eSHa2000
Ja bych pokud je teda chces vylecit. Zkusil tu lecbu v te karantene a pokud to zabere tak bud to nalit i do nadrze kde je ta nemoc a nebo to poradne vse co se da vyvarit a udelat znova. Co se vyvarit neda, tak hold savo, mikrovlnka nebo vyhodit a nove.. to bych udelal ja. Stejne pokud tim zabijes uzitecne bakterie, musis se vsim od znova a myslim ze by bylo lepsi vse spis vycistit a vis na 100% ze zacinas s cistym stitem, protoze ty leciva nemusi a nejsou vzdy 100%. Kazdopadne jestli ty leciva mas a ryby ti stale hynou je to urcite moznost, sice ta posledni, ale jiste lepsi nez zadna a nezkusit nic. Opakuji pisi co bych udelal ja.
-problemy budou přetrvávat
-to předešlé akva bylo taky čerstvé(to dno)
-eSHa 2000 byla správně uvedena k aplikaci
-je těžké někomu radit pokud si stanovuje diagnozu sám a potom na ní trvá
-našel jste si jeden z příznaků nemoci a nijak neberete v potaz i další doprovodné symptomy ,které by vaši diagnostiku potvrdili
-je podstatný rozdíl mezi termínem bilé pysky a našpulené
-eSHa 2000 byla správně uvedena k aplikaci
-melete a děláte jedno přes druhé, bez rozmyslu a kogiky postupu
Teď se bavíme o staronové nádrži. Ale nesmíme zapomínat na karanténí akvárium které je plné rybek... Nechci rybky poslat potrubní poštou na onen svět a čekat jak to dopadne se staronovou nádrží. Navíc už mám léčiva nakoupena, jen jsme je nepoužil.
Mám lečiva co zahubí všechny bakterie, nejspíš. Nevím co je rybkám, stále jsem nedostal žádnou pořádnou odpověď, jen Kapr a já máme stejný názor. Ale nejsme odborník, nebo zvěrolékař. Jen jsme hledal na netu. Hledám odborníka, nebo někoho kdo si prošel něčím podobným. Kameny a keramické dekorace jsme d akvária nevracel. Vrátil jsem tam jen kořen, starý cca 5 let. Nevím zdali by uvaření přežil. Písek jsem také nový nekupoval. Filtr a filtrační média také nehodlám kupovat. Popis co posílal Kapr sedí, krom bělavého trusu a zaplísněných plošek. V posledním stádiu pozoruji rozevřené tlamky, s bílímy okraji, rybky jsou apatické a zrychleně dýchají. Poté co se pozoruje tento příznak tak do několika hodin rybky hynou. V rozmezí cca měsíc uhynulo 8 rybek, pokaždé jen jedna, po pár dnech další. Ryby byli různých druhů a pohlaví. U všech uhynulích rybek byla vydět rozevřena tlamka (krom sekavce). Pořád pevně doufám, že mi někdo pomůže.
Souhlas.
Je s tim prace, ale urcite mene pracnejsi a levnejsi nez do toho lit nejaky leciva a cekat s nejistym vysledkem a pak nakonec treba zjisti ze to bude stejne muset vse dezinfikovat, protoze po mesici nebo dvou se to muze u rybek zase objevit.
Já vím, po bitvě je každý generál, ale přijde mi zvláštní znovuzakládat infekční akvo s tím, že ho pak přeléčím. To už bych to všechno převařil, dal do mikrovlnky, do sava nebo nevim, co může zabít zlý brebery, a začal od nuly, když už. Klidně bych to udělal i teď, i když už to je založený. Vyndat a znova, z gruntu. Pro mě lepší, než měsíc čekat, až se zaběhne a doufat, že je po přeléčení ok, když ani pořádně nevím, co mu bylo...
Já jsem svým dílem, tedy poradním přispěl, vyčkej názorů dalších uživatelů.
Edit: Vidím, že už to běží a proto poznamenám, nezapomínat na filtr, tedy když se rozhodneš pro tu totálku, potom savo, vyprat, umejt a fertig.
Trošku mě trápí pokud je to bakterioza, tezko lecitelna... Lečí se přípravkem co hubí bakterie, všechny. Takže jestli hodit do staronového také jednu tabletu. Kdzž už jsme stejně všechny baktrie řádně propláchnul chlorem z vodovodního řádu. Moje představa byla přeléčit, po týdnu nalít sera toxivec co by měl také odbourat léčiva. Po nějakém týdnu nalít kulturu bakterií. Nechat 14 dní až měsíc bez rybí osádky. Dle růstu rostlin bych podpořil nějakým hnojivem. Přecijenom tahle sranda vyšla na pěkných pár tisíc. Nerad bych se dočkal zlikvidování nové rybí osádky...
Njn, je to tak trochu na půl, co už s tím teď. Odpověď na tvojí otázku si nedovolím vyslovit, protože já mám někdy zakázáno i myslet.
Tedy nech to jak to je, co uhyne, uhyne, ty zjevně postižený jedince pryč hned a nechat jenom ty viditelně zdravý, staronový nechat řádně zaběhnout, jak jsem psal a po těch třech týdnech přeléčit celou staronovou nádrž přípravkem eSHa 2000 dle návodu, tedy ještě před vpuštěním první rybí osádky. To akvo tak 2x za týden zakrm troškou sušenýho krmení, aby se podpořila bakteriotvorba a můžeš i měnit vodu, řekněme taky v tom krmícím intervalu, požiď si šneky okružáky, levatky, do dna piskořky, ty dej hned teď.
Ono je to staronové, poté co jsem řešil nastalou situaci v jiném témat tohoto fóra, tak jste se do mě pustili že mám řasy v akváriu, jen pár rostlinek atd., tak jsme dnes pořídil druhé akvárium, vodu ze starého jsme dal do nového. Staré jsme vypustil vyházel rostliny, vypustil, vyčistil, nasázel nové. Teď me zajímá zdali to cosi co mi kosí jednu rybku za druhou zůstane ve starém akváriu když jsme použil starý písek co jsem propral, mam stávajcí filtr, který jsem komplet vyčistil a použil sem dekorace ze starého (kterou jsem také vyčistil. Vše jsme pěkně vzal pod tekoucí vodou, takže většinu užitečných bakterií jsme stejně zahubil. Ve staronovém akváriu jsme použil sera toxivec na odbourání chloru. Poté co se zahřála voda tak jsme nasázel rostliny. Teď akvarium nechám zajet. Ještě jednou pokud dám do takto ošetřeného akvária nové, nebo staré rybky (jejich osud je nejistý) Tak abych to neřešil znovu. Jestli nemám staronové akvárium projistotu přeléčit... Jinak Kaprova odpověď je jediná co řeší nemoc... Zbytek odpovědí bylo, založ si nové akvárium...
Lejt nějaký léčiva do znovuzaloženýho akvária je hóóódně velká pitomost.
píšu to proto, že lidi jsou chytlavý a ty dáváš tazateli možnost výběru a jak známo zkratkovité a unáhlené jednání v těchto situacích velmi často převládá.
Tím jsem teď neměl na mysli vás dva, ale spíš to výstražně zdůrazňuji.
Je jen a jen na tobe jak se rozhodnes to resit. Kazdopadne jestli se rozhodnes lit nejake ty leciva do hlavniho akvaria, tak po preleceni vodu zbavit leciv pomoci treba uhli a pak se da nastarotovani provest nasazenim ruznych pripravku ktere prave ony uzitecne bakterie obsahuji pro rychlejsi rozjezd. Kazdopadne to resit budes muset tak ci tak, jestli ti umiraji rybky. Ale musim take podotknout ze se mylim a je to vse uplne jinak. Treba ryby trpi na neco jineho a lecba je snazsi. Vic hlav vic vi a urcite ti tu poradi vice zkusenejsich lidi. Drzim pesti
Takže si v tom udělejme odrnung. Akvo jsi dnes znovuzaložil a veškerou osádku, tedy včetně těch který příznaky nemoci nevykazují přemístil do tzv. karantény. Co teď chceš řešit, zachraňovat ryby za desítky peněz s nejistým výsledkem? Prostě a jednoduše pošli na druhej břeh ty který jsou napadený a zbytek třeba přežije a když ne, taky řešení, do toho zbńovuzaloženýho akvária nepůjdou žádný, který vykazují nějaký příznak, tam přeci dáš jenom zdravý ryby, tedy ne dříve než za 3 týdny, až bude to akvo zaběhnutý, máš výhodu, že jsi použil zajetej filtr, i když ten bych taky pořádně propláchnul, tedy hodně do čista, když se začíná znovu, tak proč ne.
Toto je i můj typ, ale problém je že se léčivem zlikvidují užitečné bakterie a rybkam zas hrozý otrava. Navíc výsledek léčby je nejistý. Spíš by mě zajímalo jestli je bezpečné do akvária kde byla nákaza dát nové rybky, pokud ty staré nepřežijou. Akvarium jsme vypustil, pročistil písek, dal nové rostliny, použil jsem stejný kořen, filtrace a ostatní technika je stávajcí. Akvarium nechám cca měsíc bez rybí osádky.
Ahoj. Vubec nevim jestli je to ono, ale podle tveho popisu to muze byt viz foto.
0 02.03.2017 15:18 Unit2000 – Co je to za nemoc?
Dobrý den, u rybek se (všech druhů) se vyskytuje pootevřená tlamka s bílím lemováním. Netrpí tim všechny rybičky, ale sem tam nějaká, bohužel jakmile se projeví tento simtom rybky, tak rybka do několika hodin umírá. Problém se vyskytl po výměně rybí osádky. Hodnoty vody jsou: NO3 10mg/l; NO2 0mg/l; GH 8; KH 9; pH 7,3; Cl2 0mg/l; teplota 25. Již mi bylo vyčiněno, že mám trochu zanedbané akvárium. Dnes jsem založil nové akvárium... Rybky mám v karanténim akváriu, než se vyléčí a zajede se akvárium nové. Rád bych rybky zachránil.
Tak jak zaznělo, chce to co nejvíce údajů, ale něco přeci se dá udělat jako první a tím je výměna části vody a toto činit klidně denně, protože ony plísňové nezdoby mají hrozně rády nicotnější podmínky a tou výměnou se snažíš ty podmínky když ne vylepšit, tak alespoň udržet v nějaký akceptovatelný normě. Ta pomoc se týká hlavně ještě nepostižených jedinců, ty zaplísněný bude nutný léčit a to buď použitím vhodného léčiva a nebo šetrným utracením, což bych volil u nejpostiženějších jedinců hned.
Málo údajů. Založ prezentaci.
0 01.03.2017 22:34 NatyKli – Umírání rybek-plíseň
Dobrý den. Chtěla bych se zeptat. Máme 65l akvárium,v něm pancéřovníky,neonky, razborky,ancistruse, Black molly. Dnes je to už 3.Ryba co umřela, byli jakoby obalené plísní. Nevíte čím to může být?
Ideální je ledová voda s rozsekaným ledem, tříští a postupně zvyšovat koncentraci přidáváním toho ledu.
rybicky.net/forum/15576-usmrceni-ryby…
Nikdy jsem to nedělal, ale do minerálky a pro jistotu zamrazit je dobrým řešením. Já ryby usmrtím úderem, ale u tak velké ryby jako je 30cm pakeříčkovec bych to nedělal.
dobrý den, mám v akváriu keříčkovce, já osobně ho mám 19,5 roku, už leží normálně na světle, předpokládám, že je slepý, sem tam mu chybí ploutev, a trpí trochu záchvaty prudkého a divokého plavání, ale doteď když jsem před něj dal nitěnky nebo patentky tak se nažral, tak nějak, ale poslední týden už nežere, nějak důstojně bych ho chtěl utratit, myslíte do co2 minerálky nebo máte jiné alternativy?
Starší reakce
Nejlepší by asi bylo ji šetrně utratit. Tohle nevypadá léčitelně.
0 26.02.2017 18:25 ladypt – paví očko
Dobrý den , potřebovala bych poradit . Myslela jsem , že čekáme miminka , ale rybka mi od dneška plave pořád hlavou dolů . Koukala jsem na net a bojím se , že by mohlo jít o nemoc tak nevím , jestli ji mam nechávat ve společném akvárku .
Ako začiatočník sa môžem ľahko mýliť a určite ma v tom prípade niekto láskavo po(o)praví, ale 0.05mg/l nie je nič, s čím by bolo treba bojovať, to vyrobíš i len hrabaním sa v nádrži.
Ja som takto márne "bojoval" celý týždeň, každý deň vymieňal vodu, stále sa márne dožadujúc nuly a po týždni som skúsil zmerať tými JBL kvapkami NO2 vo vodovode. Ako hovorí klasik, "A co byste řekl? Měl ho tam!" 0.05 je afair i limit pre pitnú vodu.
Přidat reakci
1 ...... [42] ...... 227 228
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 200525x