Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za nemoc?

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 17 Přejít na další stránku   1  
Co je to za nemoc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2019 17:22 Muž Askalon [4] - Labyrintky
Dobrý den.
Nedávno jsem si pořizoval 6 ks mlaďochů skalár amazonských do mého akvárium 150l, fungující již 4 roky. Od pondělí jsem zaznamenával, že někteří jedinci mají slepené ploutve do špičky, schovávají se v rostlinách a nežerou. Zbarvení normální. Teplota zvýšena na 29 stupňů, prozatím bez výsledku. Nechce se mi úplně do akvária kapat acriflavin, neboť se jedná hlavně o rostlinné akvárium. V souvislosti s se skládají jsem o tomto problémů již slyšel, nicméně se mi nepovedlo dohledat, jak to léčit.
Děkuji za případnou radu.
JP
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   31.10.2019 09:14 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: ladalup
- zřejmě se bude jednat o nějaký iridovir
- problém je pokud to praskne, je zde možnost přenosu na ostatní osádku akvaria
- neexistuje přímá léčba, pouze pomocná, Sera Bactopur, Sera Cyprinopur
- mnohdy se s tím vypořádají ryby sami, pokud jsou dobré podmínky v akváriu ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   30.10.2019 20:11 Muž ladalup [3]
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahojte dnes sem si u jednoho perleťáka všimnul nějakýho výrůstků na tlamce.Žere normálně a v chování sem taky ne pozoroval žádný abnormality.Dík za info
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2019 23:03 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: Lister
Tehdy mohlo dojít k nachlazení labyrintu. Nevím do jaké míry to může mít vliv na plavání. Nechovám tyto ryby. Ale dle mého názoru je to pravděpodobné.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2019 22:05 Lister Re: Kawa
Je pravda že jeden den jsem omylem zapomněl vrátit sklo na akvárium a do rána tam bylo 23 st. Ale to byl ještě v klidu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2019 22:01 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: Lister
To určitě ne. S tím plynovým měchýřem bude problém. Nevniknul ti pod krycí sklo chladný vzduch? Třeba při větrání.Labyrintky jsou na to haklivé.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2019 21:50 Lister Re: Kawa
Tak ostatni Pandy jsou zatím dobré, ale Beťák je nějaký špatný.
Je možné aby se mladý samec halfmoon v akváriu s malým proudem vyčerpal tak že by byl na umření? Proud fakt malý směřoval jsem ho tak aby se rozbíjel o kytky, hladina se točila jen z lehka.
První týden v klidu, ale poslední dva dny se schovával za filtrem, vylezl jen po vyprovokování, dal dvě kolečka kolem akvárka a pak zase zpátky.
Dal jsem ho na provizorní samotku z plastového šuplíku - další akva doma teď nemám. Po jídle se vrhá, žere, ale jinak spíš jen visí pod hladinou - v podobné poloze, jako když spí, ale teď to tak dělá skoro celý den. Výkaly mají normální barvu, břicho nemá nafouklé, ploutve jsou v pořádku. Ale má problém při plavání, mám pocit že se trochu moc houpe, občas u stěny najednou sebou trhne a poskočí, občas se rychle otře o nějaký předmět. A taky mám pocit, že mu nefunguje 100% plovací měchýř - je trochu moc lehký a hůře se mu dostává ke dnu. Přemýšlím, co na něj zkusit. Teď má zatím jen klid a hezky teplou vodu (27), bez filtru, jen vzduchování a samozřejmě krycí sklo.

Přesně tohle se mi už u jedné Betty ve společenském akváriu stalo, přeložil jsem ho na samotku, zaléčil Eshou 2000 a Entizolem protože z toho tenkrát lezly bílé srajdy a nastavil stabilní teplotu na 27, týden nežral, hubnul vypadal fakt blbě, pak se spravil a teď je to nejaktivnější ryba co máme doma. Lítá po akvarku jak magor a v pravidelných intervalech se tře s partnerkou, která je v akva stabilně s ním. Akorát jsou po každém tření oba fest otrhaní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   29.10.2019 20:03 Muž Jericho [0] Re: romant
Tak zatím nic.. Jedna panda zaplísněný ploutve. Po hypermanganu OK. Razbory i panc. spokojený, zdravý, třou se.. Žerou, plavou.Vypadá to, že jim nic nechybí. Tak uvidím. Ale dík. ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2019 22:18 Muž Kawasaki [2839] - AmerikaRe: Lister
Co se týče nákupu na burze je třeba pečlivě vybirat kde kupujete. Velké stanky, hodně druhů ryb značí že jde o obchodníka a překupníky. Paradoxně je tam vždy nejvíc lídí. Chovatelé mívají pár duhu ryb. Dobrý chovatel poskytne telefon a informace o daném druhu atd. A nemoc si můžete přinést jak z obchodu tak z burzy. Já osobně jezdím pro ryby přímo k chovatelům.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2019 21:41 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lister
- založte prezentaci,
- z burzy si samozřejmě můžete donést nějaký ten bonus navíc, proto je potřeba kupovat ryby co vidím a ne si je prohlédnout až doma
- co třeba taková karantena těch ryb, co jste zakoupil?
- ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2019 21:32 Lister Re: lacewings
Ano, samozřejmě že jde jen o mojí domněnku. Nikoho nechci obviňovat a byl bych rád kdybych se pletl. U mykobakterioza je to ale často tak že člověk si myslí, málokdo udělá mikrobiologickou diagnózu. V podstate mne hlavně zajímalo, jestli si někdo z burzy donesl nějaký vážnější problém?

Akva budu pozorovat, doufám že ostatní rybky budou OK. Ještě jedna rybka je hubenější, ale jinak nepozoruji žádné deformace.

Akva je měsíc staré, po 14 dnech do akvária šly Japonky a ty jsou v pohodě. 30 litrů, hodně osazené, voda pH 6.3, měkká, bez CO2, měnil jsem 2x týdně a zatím v tom pokračuji.

Fotku bohužel nemám jak jsem přišel po 2 dnech z práce a viděl chudáka jak se tam plácá tak jsem nechtěl moc riskovat a prodlužovat jeho trápení.

Pak jsem do vody aplikoval ESHA 2000 v maximální dávce na 3 dny a k tomu Flagellol. Odčervení by byl problém kvůli bezobratlým - ale teoreticky bych mohl odlovit a přechodné je někam upíchnout.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2019 21:17 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Lister
- no jedná se tedy pouze o váš úsudek, nikoliv o zásadní stanovení diagnózy
- uvedené se dá přiřadit k řadě druhů onemocnění
- založte profil akvária, uveďte info o vývoji akvária, časovou osu, fota, teplotu, atd.
- někteří (ti chytřejší) nakupují raději na burzách, ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2019 21:01 Lister – Tuberkuloza u ryby z Ostravské burzy
Zdravím. Mám hloupý dotaz. K akvaristice se vracím po nějakých 20 letech. Abych předešel problémům s rybami, tak jsem si řekl, že nebudu brát ve zverimexu ale nakoupím na burze - asi jsem byl dost naivní... tone

Minulý týden jsem si z Ostravy přivezl pár rybek z jednoho velkého stánku. Krásnou Bettu a k němu 8 kusů Pand. Udělal jsem blbost, že jsem si stánek pořádně neprohlédl, byl jsem tam se synem a víte, jak jsou malé děti trpělivé... Když jsem je doma hodil do nově založeného akva a měl možnost si je poprvé pořádně prohlédnout, tak mi některé rybky přišly docela hubené, jedna zjevně více, přišlo mi, že má lehce pokroucenou páteř, některé měly narušené ploutve, ale to mohlo být z transportu a z toho co musí při tom prodeji zažít. Všechny rybky byly aktivní a žraly. Ale ten nejhubenější během týdne sešel, ještě více zhubnul i když žral, bříško propadlé, páteř fakt nezvykle prohnutá, přestal být aktivní, začal mít problém s pohybem, tak jsem ho odlovil a utratil. Barevně byl normální, šupiny nedostávaly.

Ostatní rybky jsou v pohodě, aktivní, žerou, vypadají dobře a něco povyrostly.

Je možné si z burzy přitáhnout domu mykobakteriozu? Původně jsem si myslel, že tam prodávají lidé ze svých chovů, ale podle velikosti stánků asi bude spousta jen přeprodávat ryby z různých zdrojů, bez daně bez dokladů a proto výhodněji než v obchodě.

A kdyby to mykobakterioza byla, zkoušel někdy někdo celý chov přeléčit, i ty ryby které vypadají zdravě? Má to smysl?

Ještě uvažuju hlístice, ale výkaly zatím vypadají OK.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   26.10.2019 15:26 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: hoho
- 1 Co to bylo za chorobu a lze jí předejít?
- Krupička, vyskytne se nečekaně v důsledku stresu, podmínek v akváriu, nebo si ji donesete
- 2 je bezpečné do tohoto akvária koupit nové neonky nebo je nákaza ve vodě?
- není bezpečné, mohou se vyskytovat stadia v různých stupních vývoje, nutno přelečit celé akva, viz již vložený odkaz na vlákno o této nemoci ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   26.10.2019 09:39 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: hoho
Ty bílé tečky vypadají jako krupička, ale u ní není tak rychlý průběh.
rybicky.net/forum/2223
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.10.2019 09:11 hoho – Nemocné neonky
Fotka k příspěvku Dobrý den, šlo to velmi rychle. V akvárku jsem měl 9 malých modrých neonek (Paracheirodon simulans), tři otíky a šneky (jednu neritinu, 3 surmovky a asi třicet mláďat malinkých jako špendlíková hlavička).

Pozoroval jsem, že neonky, jindy plaché létaly freneticky po akvárku. Asi za 24 hodin jsem jich našel 6 uhynulých a 3 napadené chorobou.
Choroba se projevovala malinkými hrudkami po celém těle. V karanténě mi přes noc uhynul zbytek.

Otíci jsou netknuti a tetelí se u filtru jako obvykle.

Rád bych se zeptal:
1. Co to bylo za chorobu a lze jí předejít?
2. Je bezpečné do tohoto akvária koupit nové neonky nebo je nákaza ve vodě?

Přikládám fotky a moc děkuji.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   22.10.2019 12:12 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: jitkab
Bakterie už máš, dalšími sice nic nezkazíš, ale ani tomu už nijak moc nepomůžeš.

Jemný písek je lepší z několika důvodů. Jednak si o něj pancéřníčci neorvou fousky a kromě toho mezi něj nezapadá detrit a nezačne postupně odspodu černat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2019 12:06 Žena jitkab [2] Re: Anthrax
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobre děkuji za radu . Kytky jsem nabrala se přiznám náhodne. Takze ten ocas nevypadá jako počáteční stadium nějakého rozpadu ploutvi ? ..... Akorat jsem si dovezla domu 70 l akvárium - bohužel větší se mi nikam na nábytek nevejde . Dam do nej původní filtr a vodu z toho původního akvária a doliji zbytek odstate. Mam davkovat znovu bactoesex od rataje nebo je to zbytecne . :) a prosím na dno se pískem mysli opravdu ten jemnoucky? U nas bych sehnala jeden z těchto viz foto .
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2019 05:16 R Muž afc1886 [14654] Re: jitkab
Ahoj, začti se tady do atlasu ryb a uvidíš, že ty rybky potřebují mnohem větší akvárium. rybicky.net/atlasryb/cesky/
A dále se podívej na ty odkazy, které jsi dostala při přihlášení, tam se taky dozvíš mnoho užitečných rad.
rybicky.net/clanky/578-vhodna-temata-pro-zacatecniky
rybicky.net/clanky/781-jak-zacit-s-akvaristikou
www.akvarijni.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
www.horacovoakvarium.cz/…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   22.10.2019 05:14 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: jitkab
Na to, co tam máš, to chce tak aspoň osmdesátku. Pancéřníčky panda někomu daruj nebo je zkus vrátit, potřebují hejno, aby byli spokojení. Taky by to chtělo se zbavit toho ancistruse, to je podobná story, hejnová ryba, rostlinožrout, hodně vyroste. Pak bych se zbavil buď těch danií a taky těch neonek, pro jednoho beťáka by to mohlo být ok. Ale dobře, pokud vydržíš měnit aspoň 5 litrů vody každý den (to je ovšem těžká řehole a nevydržíš to, už jenom proto, že taky občas pojedeš někam na víkend nebo na dovolenou), pak si můžeš vybrat, jestli si nechat neonky nebo dania. Taky bych vyházel ty rádobydekorativní krámy a místo nich dal vodu, které máš už tak strašně málo a rostliny, hodně rostlin, hlavně plovoucí.

Druhá možnost je vyrazit někam koupit stošedesátku (v Hornbachu jí mají za velmi slušných 1350 Kč), pak bych se zbavil jenom toho ancistruse, dokoupil ještě čtyři nebo šest pandíků a rostliny (obojí určitě ne v Hornbachu, raději někde na burze), vyměníš 30 - 40 litrů vody jednou týdně a bude to v klidu. Jinak tvé úvahy míří celkem správným směrem, jetý filtr hodně urychlí rozjezd nové nádrže. Taky tam můžeš lít vodu po výměně odsud. Na dno dolů jíl a na něj křemičitý písek.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2019 23:21 Žena jitkab [2] Re: Anthrax
dno jsem zvažovala, že bych ho vyměnila, dokonce zvažuji, zda bych tohle akvarko schovala kdybych nekdy potrebovala, a koupila nejake alespon 40 l - jen se obavam, abych bette jeste neprihorsila, kdyz ji soupnu do noveho s jeste novým dnem -- ale zase kdybych do vetsiho akva šoupla tento filtr a prelila cast vody z tohoto akvarka do noveho tak by to nemusel byt takový šok ? ..... teplota vody je momentalne 27 °C ....ten ocasek je divný, jinak betta žravá je, aktivní taky, akorát si myslim, ze jsou na ni ty dania dost rychla a je z nich nervní, pritom ja cetl ajak se dania k bette práve hodí :-( mam doma jeste list mandlovníku od znameho ale nerada bych ji pritizila. Mohla bych se zeptat na nejake to dno ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2019 22:39 R Muž Anthrax [4739] Re: jitkab
jitkab napsal: ktere nechat a ktere dat pryc aby nebylo prerybneno ?
Za mě bohužel všechny, krom betty. Je to na ty druhy prťavé.
jitkab napsal: vcera jsme koukala na tu houbu ve filtru a je cela ee mazlava pokrytá blátíčkem - je to dobre nebo spatne ?
To je správně. Ve výměnách vody vytrvej.

Rostlinky vyndej z těch prodejních košíčku a zasaď je do dna. Ale obávám se, že to dno není příliš vhodné kvůli obsahu vápníku (můžeš otestovat vhozením kamínku do octa). Vyměnil bych ho za obyč. křemičitý písek.

Filtr by to chtělo nějaký vhodnější s menším průtokem. Nebo stávající filtr našteovat tak takový proud nedělal a počkat až se trochu zanese. Pořídil bych víc rostlin, aby se proud trochu rozbil. A aby odčerpávaly živiny z vody.

Ty podmínky prostě rybě nesedí. Jakou máš teplotu vody?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.10.2019 22:16 Žena jitkab [2] – nemoc betta
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, příspěvek jsem už psala jednou ale nějak nevím kde je :) Moc bych potrebovala poradit. koupila jsem si 25 l akvárko, koupila filtr hailea HL-bt-200, topítko Aquael Easy Ultra Heater 25W, 5x živá kytka a ted uz si uvedomuji ze pekne na nic kameny, kam zapadá bordel :-( taky mi prijde ze ten filtr je dost silny a betta se musi chudák dost namahat, plus se porad mota mezi temi kytkami ...... plánovala jsem a koupila 1x bettu, 1 ancistruse, 4 danio pruhované ......vše vypadalo v pořádku, akorát samozrejme jsem tam ryby dala uz po 14 dnech, což až ted si uvedomuji ze byla blbost. ryby aktivni, pekne zraly, vse OK.....odjela jsem na vikend a vratila se a cekalo me prekvapeni v podobe 4 neonek, a 2 pandicek (pancernicci) - ja osobne bych je nekoupila kvuli malemu prostoru .........mam pocit ze mam prerybněné akvárko - celkove je tam tedy 1 betta, 2 pandy, 1 ancistrus, 4 neonky ob., 4 dania pruhovaná ..... mam moznost se nejakych ryb zbavit (kamaradka by si je vzala) - ktere nechat a ktere dat pryc aby nebylo prerybneno ? ..... za druhe koupila jsem test na NO2 a ackoliv kazdy druhy den menim 1/3 vody stale mi vychazi vysoké hodnoty a to jsme do vody na radu známeho aplikovala nejdrive sera biofiltr a pozdeji BACTOESEX (obsahující i zeolit a vyzivu pro ty potrebne bakterie) ... vcera jsme koukala na tu houbu ve filtru a je cela ee mazlava pokrytá blátíčkem - je to dobre nebo spatne ? Mam pocit ze bettak (1.foto) byl spokojenejsi v tom zverimexu v pidi akvarku - kouknete na jeho ploutvicku krasnou zadni na 1 . fotce.......a na tech dalsich fotkách to vypada jako kdyby mel ploutve mastne, zplihlé a ne okousane ale spis uz ta zadni ploutev neni tak krasne celistvá, je na nekolika mistech rozdelena do pruhu :-( mohla bych poprosit o radu co ted delat ? bettak je jinak zravy ale nevim zda je ta ploutev divna, znamka nemoci nebo zda se to muze stat ze uz netvori celek
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   25.09.2019 18:18 R Muž romant [27981] Re: Jericho
Budu asi hodně přímočarý, ale podle mě postupem času, v řádu měsíců, půjdou postupně kukat skoro všechny pandy. Moje zkušenost je taková, že pandy do čerstvě založenýho akvária prostě nepatří a posléze ať jsem se snažil jak chtěl, stejně to dopadlo, jak možná hodně troufale prorokuji. Pandy jak dostanou tu provotní ránu v podobě lítajících N látek v tom čerstváčku, už se z toho posléze nevzpamatují, tedy na rozdíl od jiných odolnějších druhů rodu corydoras.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   25.09.2019 14:33 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: _ucx_
-cizí voda z filtrace je vhodnější při založení akva, ne když už si akva tvoří svojí rovnováhu
-přidáním cizího zdroje, lze rizkovat zavléčení nežádoucích elementů
-reagujete na 12 dní starý příspěvek ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2019 13:04 Muž Lukáš86 [3] Re: MonterMonty
Ahoj, tak rampu u velkýho filtru mám jenom aby čeřil vodu, bez bublinek, dusikatý látky jsou skoro na nule no2 úplně no3 takřka nezměřitelné, já sem chtěl jenom jestli je to forma plísně nebo parazita nebo něco podopného, jinak děkuji za reakci.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2019 12:36 Muž _ucx_ [1406] - Symphysodon + CorydorasRe: Jericho
To je přesně ono. Důsledek příliš časného zarybnění relativně malé nádrže, dusíkaté látky jako na kolotoči, to všechno způsobuje stres, ten přesun jim taky moc nepomohl, imunita v háji a onemocnění má volnou cestu. Teď ti nezbývá, než léčit, ale tím si zase polikviduješ nitrifikační bakterie. Je to krapet začarovaný kruh, pokud začínáš a máš jen jednu nádrž. Zkus si někomu říct o vodu z vyždímaného filtru (jo, s tím hnědým kentusem).
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2019 12:30 Muž MonterMonty [2431] - AmerikaRe: Lukáš86
V těžké vodoléčbě pokračuj , podle mého jen ještě "surové" řádně nezaběhlé akva, výtok filtru nastav tak aby čeřil hladinu - ,krm velmi střídmě - stačí jednou za dva dny a trošku , klidně přidej nějaký rašelinový výluh - torben a pod - tím nic nepokazíš
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   25.09.2019 11:00 Muž Lukáš86 [3] – Razborka
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den, můj první příspěvek, tedka sem dodělal prezentaci asi po dvouch hodinách :)
Prosím Vás může mi někdo poradit co to toto je? Všiml jsem si včera, že u několik razborek se u hubičky objevilo toto cosi, pandičky i paví očka ani flíček jenom razborky, nevím jestli se nějak odřeli nebo je to plíseň nebo něco, všiml jsem si to po tom co jsem ten den jim dal Lyofilizované nítěnky, které jsem před tím ještě rozpustil zvlášť. Na FB mi někdo radil, že je to plíseň dle celkové fotky rybky, ale to se mi zdá že je odraz světla protože jsou jinak rybky vybarvený pěkně.
Lít tam nějakou Eshu 2000 a podobný jedy, když nevím ještě co to je, mi přide devastující pro ostatní osazenstvo, ale možná se pletu, prosím kdyby mi to někdo mohl objasnit, byl bych mu za to vděčný. Zatím jedu těžkou vodoléčbu, děkuji, přeji příjemný den.
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   14.09.2019 07:16 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidy
-eSHa exit je primární léčivo na plísně
-eSHa 2000 je účinná pouze na dva druhy plísní,
-doporučuji (eSHa 2000) teď využít jako pomocné k výše uvedenému eSHa exit ;-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 2   13.09.2019 22:53 Žena lenkalor [580] Re: Jericho
Myslím si, že je to plíseň. Akvárium je dost čerstvé, ještě není stabilní. Já bych vyměnila část vody a pak 3 dny dávala Esha 2000 podle návodu. Případně ještě odchytit postiženou rybu a 2 minutovou koupel v slabě růžovém roztoku hypermanganu ve sklenici nebo misce. Mohou se i potřít ploutve tímto roztokem třeba vatovou tyčinkou.
Pokud màš Mycopur nebo Omnipur, tak zase externí lázeň v kýblu se vzduchováním na 3 hodiny. Podle doporučeného dávkování. Opakovat 2x - 3x. :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   13.09.2019 21:23 Muž Jericho [0] – Plíseň?
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Zdravím, u jedné Pandy se během jednoho dne objevil bílý chomáč u obou ploutví u těla. Ostatní to nemají, může mi někdo poradit, co to je a co s tím můžu dělat? Má to zatím jen jedna..A v AQ jsou jen panc. Pandy Je to BRP? Děkuji
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2019 21:43 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: Tom.borec
-zkuste vytvořit prezentaci akva, napište co nejvíce informací
-někdy to bývá maličkost ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   10.09.2019 07:52 Tom.borec Re: lenkalor
Děkuju za radu, už jsem to také zjistil že to není parazit. Je to divné, obsah NOx je v normě, vodu měním 1/3 pravidelně, akvárium zaběhlé, ostatní rybky v pohodě. Její partner(samec) s kterým přivedla na svět 4 cykly mladých je tam teď sám ale zdá se být OK. Příčína mi uniká...

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2019 11:40 xx Re: Tom.borec
Takle reagují na otravu dusíkatými látkami. Kolik je ve vodě NO2 a NO3?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2019 08:40 Žena Rennee [21] Re: Tom.borec
spíš ty ploutve má nějaké pošramocené
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 3   04.09.2019 22:34 Žena lenkalor [580] Re: Tom.borec
Tohle není parazit, je to součást ancistruse. Je to vidět, když je ryba rozčilená, nespokojená.
rybicky.net/fotogalerie.php…
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   04.09.2019 22:20 Tom.borec – Parazit u Ancistruse
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvku Ahoj kolegové. Samička to nedala. Pomůže někdo s určením parazita viz. foto. Děkuji předem... Tomáš.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2019 09:51 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: tallicaman
-z Vašeho fota nelze určit přesněji, musel by jste pořídit detailnější foto, ale považuji to za zcela zbytečné, neboť to utracení je tím správným krokem
-pokud to praskne, ano může být infikován další jedinec, navíc tam máte čichavce a to je ten problém, proto ta volba utracení ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   03.09.2019 08:58 tallicaman Re: lacewings
Je to nakažlivé? Poznáte nemoc? Ryba se jinak chová normálně a jiné známky nemoci nevykazuje.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   02.09.2019 22:44 R Muž lacewings [5578] - Živorodky-přírodní formy, cichlidyRe: tallicaman
-v tomto stádiu rozvinutí, bych volil utratit jedince
- ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2019 22:14 tallicaman
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Siamensis má jakýsi nádor, nikde jsem to nenašel... Co s tím? Léčit osamotě, celé akvárium, čím? Nebo utratit?
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2019 12:27 Jarda62 Re: Safirka
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   28.08.2019 12:22 Safirka – Žábra
Fotka k příspěvkuFotka k příspěvkuFotka k příspěvku Dobrý den,
Mám v akváriu živorodku (Molly žlutočerná) má silně krvavé žábra a ztrácí zbarvení, ale jinak normaně žere a plave... žádní paraziti na ni nejsou vidět, druhá molly je úplně vpohode...
A ještě jeden čichavec je viditelné zesláblí a vyhlédlí skoro nežere, ale další dva jsou vpohode a vesele si plavou...
Prováděla sem test na no2, no3, pH a cl a všechno v normě, CO2 přidávám tekuté jednou týdně...
Na internetu jsem nic co by vysvětlovalo tyto jevy nenašla, měl by někdo nějakou radu?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2019 15:28 Muž Skoro důchodce [21] Re: Sidex
To vypadá na nevyhovující prostředí, přece jenom při chorobě bude úhyn rychlejší.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2019 12:23 Muž NHKG [3900] - HadohlavciRe: Sidex
S tímto ti tady asi neporadíme. Můžeš poslat jednu živou rybu na pitvu na státní veterinární ústav. Mají svozové trasy přes většinu větších měst. Cena cca 1400Kč. U mých ryb našli bakterie, ale léčba antibiotiky byla neúspěšná, tak čekám, že přijdu o všechny cichlidy (jiné ryby na to asi netrpí).
Druhou možností je zkusit nechat ryby vymřít a delší dobu nechat akvárium bez ryb.
No a v nejhorším případě budeš muset vše vyhodit a co nevyhodíš, důkladně vydesinfikovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2019 12:10 Žena lenkalor [580] Re: Sidex
Měříš i NO2 ?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   26.08.2019 11:39 Sidex – 5 let nemohu vyléčit rybky
Ahoj vespolek,

tohle forum sleduji už dlouho, ale až teď mě to dokopalo k tomu požádat o radu.
Mám akvárko 10 let, 450litrů, holandský styl, hodně rychle rostoucích rostlin, vodu měním 2-4 týdny. Všechno roste jak má, akva je čisté, udržované.

Co mě ale trápí je nemoc rybek. Cca 5 let bujuji s tím, že ryby se více nebo méně otírají o rostliny nebo dno a postupně umírají, některé po půl roce, jiné za rok, ale neustále umírají.
Příznaky jiné nemají, žerou, jsou živé, mám tam platy, hodně se množí, potěr doroste do dospělosti cca 1 roku a poté dospělé rybky umírají.

Rybky nemají nafouklé břicha, ani viditelné žádné parazity, krupičku jsem nikdy neměl, tečky na ploutvích žádné. Zkrátka se jen otírají a mají krátkou životnost :(

Dříve jsem měl skaláry a plné akvárko ryb, najednou to začalo postupně vymírat, tak jsem si pořídil živorodky, které se rychle množí a při vymírání a rození nových rybek mám v akva stále +- 30 rybiček.

Zkoušelo se to léčit eSha exit + esha 2000, malachitovou zelení, dokonce na radu jednoho akvaristy jsme léčili na slepo Entizolem a koupelí v Chloraminu T (na skryté parazity).

Voda je 50/50 studna/RO osmóza, ph 7,2, hnojeno CO2 přes počítadlo bublin 40 b/min.
Akvárko musím hnojit KNO3, protože vstupní voda má 2mg NO3- a po pár týdnech se začne tvořit sinice z nadbytku P = opakovaně vyzkoušeno, že zvednutím NO3- na 15mg/l sinice neroste. Další chemii do akva nepřidávám.

Jednou jsem akva zakládal od znova, propláchnuto savem, nové rostliny, nové rybky, po roce jsem tuto nemoc zřejmě dotáhnul znovu z Hornbachu.

Po těch letech už nevím, co s tím.

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.08.2019 20:08 R Muž ctibum [6865] Re: Zubic
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 1   21.08.2019 17:27 Silviebaris
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [17] ...... 227

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 197980x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9148-co-je-to-za-nemoc?od=801