Přihlaste se a využijte web naplno RYBICKY.NET »

Co je to za nemoc?

 

NápovědaFórum » Nemoci  

Přejít na předchozí stránku 84 Přejít na další stránku   1  
Co je to za nemoc?
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 23:18 Žena Raviolka [2154] Re: baletka
Bakteriální nákaza nemusí postupovat rychle. Jde o to, co ji způsobuje - pokud je to třeba Aeromonas, tak to je potenciálně patogenní baktérie - v akváriu se běžně vyskytuje, ale nákazu způsobí jen pokud je ryba nějak oslabená. Taková nákaza jí nemusí zabít ani viditelně sužovat, pokud nemá imunitu úplně KO. Prostě se jen infikované rány špatně hojí nebo nehojí vůbec, například.
Já tu chybějící tlamku nevidím, omlouvám se :-O Ale naposledy před pár týdny jsem takhle doma vybalila ze sáčku rybky, z nichž 2 měly tlamku odřenou - to neznamená, že by na ní byly vidět krvavé šrámy, spíš jako by jí kus chyběl (je vidět růžové maso) a některé vrstvy okolo se slupovaly, jakoby tam vlály bílé cáry. O cca 3 hodiny dříve byly ty ryby jako ze škatulky, tím jsem si jistá. Naštěstí se jim to zahojilo, ale já jsem pro jistotu měnila během 4 dnů 2krát vodu. Až pak se to začalo viditelně lepšit.
Už jsem to viděla několikrát - tím neříkám, že mluvíme obě o tom samém, jen se snažím navrhnout, že by to mohlo být ono (mechanické poškození a druhotná infekce - nic fatálního a nic nakažlivého). Můžu se mýlit.
Vážně radím vyměnit víckrát vodu. Jestli je ta tlamka hodně špatná a postupuje to, tak by bylo odlovení a léčení kakaďáka na zvážení - ale to neřeší tu ploutev druhé ryby. Každopádně "vodoléčbu" zkus.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 22:49 Žena baletka [624] Re: Raviolka
Nene, ony se mi cichlidky v akva mezi druhy nebijí vůbec a když, tak se poškádlí dva samečci Macmasterky nebo altispinosy tak všobecně mezi sebou. Té tlamky jsem si všimla druhý den po transportu ještě v karanténě. Když se to nezhoršovalo ani se nic jiného nedělo, dala jsem ji po 14 dnech do velkého akvária. Teď je to cca 14 dní od přemístění z karantény a všimla jsem si zhoršení. Bílé okraje na té ploutvi, podle mého, jsou, ale nijak výrazné. Pokud se nemýlím, bakteriální nákazy postupují poměrně rychle, ne? Progresi případné bakteriózy bych měla vypozorovat v průběhu několika dní, ne? Ta tlamka je jednoznačně více narušená, než před pár dny a je jakoby okousaná, na té fotce to není úplně vidět. Mimoto měl kakaďák dneska nějaký divně zelený výkal. Jako by se nažral nějakých rostlin. To jsem ještě neviděla.
Edit: Ta tlamka nebyla odřená. On jí prostě kus chybí.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 22:27 Žena Raviolka [2154] Re: baletka
Ta odřená tlamka může být následek transportu, u živějších ryb se to občas stává. Mělo by se to ale během pár dnů zlepšovat a do 1-2 týdnů zahojit. Že se to spíš zhoršuje by ukazovalo na bakteriální nákazu, která se tam dostala. Ta by pak mohla mít na svědomí i tu ploutev. Jsou tam bílé okraje? Na fotce to moc vidět není.
Ale pokud píšeš, že sis toho všimla až druhý den - to byl kakaďák sám v té karanténě, nebo v akváriu? Protože poškozená tlamka bývá u cichlid i následkem rtvačky, stejně tak by to vysvětlovalo ploutev... Může to být samozřejmě následek obojího, nejdřív transport a teď nově rvačka.
Sleduj, jestli se nebijí, a zkus teď měnit častěji vodu. Neléčila bych (zatím - kdyby bylo hůř, tak něco na baktérie), ale tohle by měla pořešit zvýšená výměna vody.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 22:06 Žena baletka [624]
Fotka k příspěvku A poslední foto
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 22:04 Žena baletka [624]
Fotka k příspěvku Tady Macmasteri
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 22:02 Žena baletka [624]
Fotka k příspěvku Další foto
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   21.09.2014 22:01 Žena baletka [624]
Fotka k příspěvku Zdravím všechny. Před asi měsícem jsem si přivezla kakaďáka. Druhý den jsem si všimla, že mu chybí kus tlamky v horní části. Domnívala jsem se, že jsem si toho prostě v obchodě nevšimla, a že jde o nějakou zahojenou ránu. Po 14 dnech v karanténě to vypadalo pořád stejně, ryba se chovala naprosto normálně, tak jsem ji šoupla do akva. Teď, po dalších 14 dnech, se věc evidentně někam posunula, chybí mu skoro celý "horní ret", nevím, jak to lépe nazvat. Ryba je jinak pěkná a chová se úplně normálně, ale mám podezření na nějakou bakteriální záležitost. Ostatní ryby taky v pohodě, ale jedna ap. Macmasteri má roztřepenou ocasní ploutev. Nedokážu odhadnout, zda jde o následek nějaké bitky nebo poškození těch dvou ryb může mít stejného původce. Přikládám fotky, ráda bych věděla, zda bych měla ryby separovat a přeléčit, případně čím. Zasolení by v tomto případě asi nepomohlo, přisoluji pravidelně s každou výměnou vody. Díky za tipy.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2014 18:27 Muž patamatix [408]
Jen k těm včerejším Razborkam,odlovil jsem je a když jsem je viděl ze shora,tak bylo vše jasné-vodnatelnost (byli pěkně naježené) akorát v akváriu jsem to neviděl. Takže jak řekl Romant - druhý břeh. Zřejmě chyba v přepravě stydim
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2014 16:45 R Muž romant [27987] Re: Designer
Teď je ještě lotynka, zda-li to vzít šmahem a tabletovat všechny a nebo ještě selektovat a jenom ty postižený jedince. Ono ty doporučení, neléčit zdravý ryby mají něco do sebe a případný strašák ve slově rezistence může zabrat. I když, to je asi můj problém, když léčím minerálkou, nebo dlažbou.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2014 16:39 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: romant
Jedine souhlas. Jestli to chce zkusit a ma je jak psal v karantence, poradil jsem cim, mimo penez za lecivo nema co ztratit, a v malem akvarecku ani tech tablet moc nespotrebuje (zbydou pro pripadny prusvih, to neni nikdy od veci, neco mit "skladem"). Uspesnost je nizka, samo ze souhlas, ale obcas se tomuhle lecivu zadari, coz lze v ramci techto napuchnuti opravdu povazovat za maly zazrak. :-)
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2014 16:21 R Muž romant [27987] Re: Designer
Tak Jirko, nic proti tobě a už vůbec proti directu, ale moje zkušenost s léčeních těchto malých rybek je špatná, úspěšnost nicotná a proto jsem se tím ani nezabýval a rovnou radil druhej břeh, ovšem mlže překvapit. Jenom vždycky připomenu cenu jedný, dvou rybek a balení directu, tedy pokud není doma.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2014 12:06 Muž Designer [5695] - CichlidyRe: patamatix
Kdyz je mas v karantene, zkus Baktopur direct, nekdy dokaze zazraky. V navodu je uveden i postup pro ryby v pokrocilych stadiich, nejprve kratkodoba koupel, a pak normalni leceni.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   19.09.2014 04:33 R Muž romant [27987] Re: patamatix
Druhej břeh.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 21:59 Muž patamatix [408] Re: patamatix
Fotka k příspěvku A podle této fotky?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 21:27 Muž patamatix [408] Re: romant
No tak uvidím.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 21:19 R Muž romant [27987] Re: patamatix
Já jem svoje penzum rad vyčerpal, jak jsem napsal, nehodlám spekulovat.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 21:17 Muž patamatix [408] Re: romant
No mám je v karanténě a čekal jsem eventuelní problém,ale stejně se my do toho nechce,takovou dobu jsem je sháněl ne
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 21:15 R Muž romant [27987] Re: patamatix
Nafouklá ryba, blbá ryba, neřešil bych to a poslal na druhej břeh, spekulovat nehodlám, obvykle se po marných pokusech stejně k tomu břehovýmu konci dospěje. Ovšem někdo jiný, bude třeba víc originální než já.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 21:09 Muž patamatix [408]
Mám od soboty v karanténě Razborky galaxy,zatím se dost schovávají,ale jedna z nich ,je nafouklá,co by to mohlo byt (vodnatelnost?) při koupi byli napohled ok. Vyfotit nelze jsou rychlí jak ďas. Napadá někoho něco?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   18.09.2014 19:43 Muž maryn [40] – dotaz
Fotka k příspěvku Dnes jsem si všiml že na jedné tetře ohnivé se objevil u ocasu černý flek. Ryba jinak vypadá v pohodě, na ostatních jsem si ničeho nevšiml. Nevíte, co to je?
 
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   16.09.2014 21:22 Jana
Fotka k příspěvku Ahoj,chci se zeptat,co to znamena,když rybička ztraci barvu a ma červeny zadeček? co to muže byt za nemoc a jak se to leči? děkuji moc,přikladam obrazek,ještě ta rybička plave divně,občas normalně a občas hlavou dolu.Děkuji za jakykoliv nazor.
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   14.09.2014 00:52 Žena baletka [624] Re: romant
Tak já musím napsat, že když jsme tyto tečky nebo spíše bouličky řešili svého času u mých ryb, vždycky se jedna nebo dvě objevily a po nějakém čase prostě zmizely. Zůstala po nich na kůži ryb taková jakoby jizvička, trochu jiné zbarvení, ale rybám vcelku nakonec nic nebylo. Žily s tím nadále dlouhou dobu. Nicméně od té doby, co zacházím s akváriem trochu informovaněji a např. jak se tu už psalo, nedávám ryby do nezaběhlého akvária moc brzy, dodržuji karanténu atd... se mi už neobjevily. Někdo mi tvrdil, že se dělají následkem velmi měkké vody, což by v mém případě sedělo, ale jestliže ani odborníci nejsou schopni takovou informaci vyvrátit nebo potvrdit, může se jednat o zavádějící zprávy. Být jirkas, zaměřím se především (jak píšeš a mnoho jiných neustále pořád dokola) na podmínky v akvu a informovanost. Protože už spojení neonka - zajíždějící ryba... ehm?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 19:38 jirkas Re: romant
To je prave to, co me zaskocilo. Vodu jsem menil obden a zameril se na ty N latky, ktere jsou celou dobu da se rici v norme. Zda se, ze to nestacilo. Doufam, ze tato neonka je prvni a na dlouhou dobu posledni co mi zhyne! Diky za pomoc!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   12.09.2014 19:24 R Muž romant [27987] Re: jirkas
Já se jenom snažím vysvětlit, že "nemoc" se daleko rychleji projeví ve zhoršených podmínkách a to se prostě, když dáš do hodně čerstvýho akvária více ryb najednou stane. Skokově se zvýší hladina škodlivých N látek a některý ryby to nemusejí tzv. dát a to třeba i po čase. Jinak v tom případě, kdy se zarybňuje brzy správně postupuje tak, že se velmi často a to nejlépe denně mění velká část vody, tak to dělám a nemám s tím ani při tom brzkým zarybnění problém. Ovšem je nutné si přiznat že právě neonky patří do skupiny ryb, která ani tu zvýšenou péči nemusí zrovna dobře snášet.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 19:20 jirkas Re: romant
Ale dekuji za postrehy a rady, vazim si toho!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 19:16 jirkas Re: romant
Nerikam, ze to souvislost nema, ale z meho pohledu zacatecnika, ktery je postaven pred milion informaci jak zalozit akvarium, nakonec musi udelat rozhodnuti jakou cestou jit. A ze tech variant je pomerne dost. Z toho co jsem vycetl, a ze jsem cetl celkem dlouho, neni vlastne nikde presne napsano jak postupovat. Nekde se pise zalozit akvarium a cekat, jinde je uvedena informace o zabehovych rybach. Zvolil jsem cestu zabehovych ryb, coz jsou vlastne ty neonky. Necekal jsem bezproblemovy prubeh, ale touto situaci jsem zaskocen, nebot jsem s ni nepocital! Nerikam, ze jsem neudelal chybu, ale dle stavu akva, to zase tak horove nevypada. Urcite nejake dalsi komplikace ocekavam! Ake nerikej, ze ten moribundus se vyskytuje u neonek pouze v nove zalozenych nadrzich. To si nemyslim.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 18:56 R Muž romant [27987] Re: jirkas
Tak o tom bych já naopak tvrdil, že to souvislost a to sakra velkou míti bude, neb jak známo, v horších, neřku-li špatných podmínkách propuká ledacos a brzké zarybnění je velmi vošajstlich věc, když se neudělá jak má, může se problém projevit až za několik dní, týdnů a klidně i měsíců. Prostě to co se může projevit čeká na vhodnou příležitost a tou je třeba zhoupnutí vody, který už proběhne v zaběhlým akváriu, ale ona nemoc to vidí jinak.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 18:29 jirkas Re: Turbínka
Ano psala jsi, souhlasim! Ale cekal jsem treba krupicku nebo tak neco. Jestli je to ta nemoc co popisoval romant, tak pochybuji, ze to ma neco spolecneho s brzkym zarybnenim, i kdyz je to treba take mozne. Vse delam peclive a zatim nepozoruji vyrazne zhorseni cehokoliv. Ryby se chovaji normalne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 18:22 Žena Turbínka [2558] Re: jirkas
Ono se tam taky dost projevuje to, co já jsem ti psala již dávno a tys odpověděl slovy: "já to risknu" aneb brzké zarybnění čerstvé nádrže!
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 18:06 R Muž romant [27987] Re: jirkas
O tom případu zahojení prozatím spraven nejsem, když už chceš pozorovat, tak bych rybu separoval.
Vyzkoušejte
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 17:58 jirkas Re: jamajcan
Vse jsem kupoval u Rataje, rostliny i ryby. Ale netusim, jestli ma svuj odchov ryb nebo odebira od tuzemskych chovatelu nebo ze zahranici. Jestli ten "moribundus neonkovy" neni prenosny, jeste pockam a budu rybu pozorovat. Treba se to zahoji.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 17:52 jamajcan Re: romant
To byla obecná, poloreklamní poznámka :-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 17:49 R Muž romant [27987] Re: jamajcan
Mě to nepiš, já v tom nejedu a když potřebuju, pro ryby si k tuzemským zajedu. X-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 17:47 jamajcan Re: romant
Proto je lepší nakupovat u domácích producentů :) Nejen,že se vyvaruješ podobných moribundů,ale zároveň podpoříš naše chovatele. ano
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 17:43 R Muž romant [27987] Re: jirkas
Kdybych měl více informací, než ty obecné co jsem popsal, dal bych je dal k dobru. Myslím si, že to čemu říkáme ten moribundus neonkový je spojen se současnou globální situací na trhu s akvarijníma rybama a je k nám importován ze zemí kde se v současnosti dělají.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 17:37 jirkas Re: romant
Nejhorsi je, kdyz clovek chce, ale nemuze, nevi.:-(......Prostredi je, myslim, ok. Pravidelne menim vodu, hodnoty merene obden jsou ok, neprekrmuji, zarybneno take neni. Teplota je, jak pises, na 25℃. Zive krmeni jim nedavam, obcas mrazene, jinak vlocky, granule, tablety. Skoda no! sad A ani se nevi jak k te nemoci neonky prijdou?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 17:23 R Muž romant [27987] Re: jirkas
jirkas napsal: ...Nemohou se nakazit i jine ryby?Tak to opravdu nevím, jak jsem napsal a panem Hofmannem v tom svém tvrzení byl ujištěn, jde o nemoc o níž toho prozatím není moc známo. To lehký zasolení a třeba i přidání nějakého výluhu(Torben) na škodu rozhodně není, s teplotou byh necvičil a nechal jak je, tedy někde kolem 25 st.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 17:16 jirkas Re: romant
Ok, kdyz neni jine reseni. sad S akvariem nemusim jinak nic delat, sul + zvysit teplotu? Nemohou se nakazit i jine ryby?
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 17:09 R Muž romant [27987] Re: jirkas
Osobně bych neexperimentoval a rybu poslal na druhej břeh.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 17:06 jirkas Re: romant
Jak mam tedy postupovat, lecit nelecit? Je to je jen jedna tecka a pravda, jako vridek to vypada. Myslel jsem, ze je to nejaky parazit. Prezije rybka nebo ji mam utratit? Chova se normalne.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 16:53 Muž rudolf [4681] Re: romant
Tak tak. Typický moribundus, původ nejistý, léčba neznámá. Taky jsem míval neonky rád :-(
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 16:46 R Muž romant [27987] Re: jirkas
Obrněnka to není, to rybky vpadají jak posypaný hrubou moukou, tohle vypadá na nějaký vřídek a myslím si, že se bude jednat o nemoc jíž se mezi akvaristy říká tzv. "moribundus neonkový" o němž nikdo moc neví co je to zač, tedy já jsem se prozatím s tím , jak toto řešit nesetkal, tak pokud někdo ví, sem s tím. Ovšem pravdu mít nemusím, on se jistě vyjádří i někdo další.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   12.09.2014 10:38 jirkas – Co je to za nemoc/parazita? Jak postupovat pri lecbe?
Fotka k příspěvku Dobry den. Dneska jsem nasel na jedne neonce toto(viz foto). Myslel jsem, ze se jedna o krupicku, ale ma to pouze tato jedinna rybka. Misto kde je bila tecka je mirne vypoulene. Update: tak pravdepodobne jde o obrněnku hruškovitou. Jak na ni? Diky za rady!
 

Starší reakce

 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2014 12:43 R Muž romant [27987] Re: Renca86
Ano i těch 7 dní.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   05.09.2014 11:46 Renca86
Zdravím tak flagellol je v akváriu od středy od večera. Chci se zeptat ještě na radu píší v návodě 3-7 dní poté vyměnit 80% vody. Nechat tedy je v tom až těch 7 dní nebo to už je moc? ;-)
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 4   02.09.2014 23:31 Žena baletka [624] Re: Renca86
To tak bývá. Ono se nerado souhlasí s názory, že Tvé akvárium není v pořádku. Ale radí Ti tady velmi zkušení akvaristé, kteří podobné problémy dobře znají a setkali se s nimi už nesčetněkrát. A když Ti napíší, že tolik terčovců ve 250L není OK, radila bych Ti, abys jim věřila. Pouvažuj o tom. Flagellol jsem také jednou na ryby použila a zabral, následná intenzivní výměna vody je nezbytná.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 19:14 123456789
Mám ho jen na vykrmení ve 300l nádrži až doroste do 25cm půjde do většího jako jeho předchůdce.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 19:05 R Muž romant [27987] Re: 123456789
Budu tipovat na nevhodný podmínky, tedy malou nádrž, ovšem abych nekřivdil, pokud je v méně než 500 litrech. Jako první pomoc bych měnil intenzivně vodu.
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 19:00 123456789 – Krvavý pangas
Fotka k příspěvku Co je tohle za nemoc?
 
 Reagovat na tento příspěvek  Citovat tento příspěvek 0   02.09.2014 15:14 Muž Motýl [145] - CichlidyRe: Renca86
Po flagelolu bacha. Zničí ti část baktérií ve filtru. Pokud máš Ph nad 7, začne se ti v akva tvořit čpavek. Budeš muset denně vyměňovat část vody abys ryby neotrávila. NO2 a NO3 budou v pohodě.
Pro přesnější a rychlejší určení nemoci a její příčiny je vhodné k dotazu přidat fotku.
Doplňující informace o akváriu, např. zda jde o zaběhlou nebo čerstvě založenou nádrž, něco o údržbě (jak často je měněna voda, čištěn filtr) také pomohou.
https://www.sera.de/fileadmin/epapers/PDF/11103_RG_Gesunde_Aquarienfische_CZ.pdf
http://www.akvarijni.cz/nemoci.htm
https://www.jbl.de/?lang=cs&mod=onlinehospital&func=execute

+ Přidat reakci


Přejít na předchozí
Přejít na další

1 ...... [84] ...... 227

Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 198239x

Máte připomínku nebo nápad? Napište nám vzkaz do redakce nebo s námi diskutujte.
© RYBICKY.NET - https://rybicky.net/forum/9148-co-je-to-za-nemoc?od=4151