Tak po několika dnech se rybám přidaly nové příznaky. Kvůli původním kožním příznakům jsem opakovaně použila Eshu 2000 a o třetinu jsem zvýšila dávku,po pár dnech poté přestala většina ryb se slabým povlakem být matná.
Začaly mít však některé potíže s plaváním a polehávat na dně+ k tomu zrychleně dýchají,a přibývá jich.
-buď jen často polehávají na dně,ale plavají normálně (v teplejším akváriu).Dnes úhyn-bez jiných viditelných příznaků(foto 1),dalších několik vypadá podobně.Takovéto ryby mají menší chuť k jídlu.
Jen jedna ryba tu plave s pokleslým ocasem,plave málo,a to už aspoň měsíc.
A jedna mečovka má bouli na břiše-na bouli má zježené šupiny a červené tečky (foto 2-ale není to na fotce moc vidět)-proto mě napadlo,že by v akváriu mohla být bakterióza?
-nebo začnou mít různé problémy s plaváním-a to pak střídají s poleháváním na dně. (v trochu chladnějším akváriu)
Jedna plavala s pokleslým ocasem,pak už jen kolmo hlavou nahoru(foto 3,4) nebo ležela,a do týdne bylo po ní.Další vypadá podobně-zase bez jiných příznaků.
Jedna zas plave s ocasem táhnoucím jí nahoru (foto 5) ale dokáže plavat i rovně -tato jediná s těmito příznaky má i asi bělavý povlak.
Chuť k jídlu je normální.
Všechny tyto mají společné zhoršené dýchání.
Před objevením těchto příznaků byly ještě úhyny-1 plata co dýchala jen na 1 stranu žaber,1 postávající nad filtrem a 2 další bez příznaků.
Eshu 2000 jsem zvolila, protože jsem byla asi před měsícem na necelé dva dny pryč,a rodina bohužel krmila a překrmila,i když jsem dala zákaz krmení. A potom se stav ryb v obou akváriích začal zhoršovat.
V malém to bylo když jsem přijela horší-tady bylo vločkové krmení na dně v dávce tak na týden,kalná voda a všechny ryby u dna a malátné a špatně dýchající. Ve velkém byly jen obilno-zeleninové wafers pro krunýřovce nekalící vodu, asi 20,a vzhledem k tomu a k většímu množství vody ryby vypadaly v pořádku. Mohlo se za tak krátkou dobu,co nesnězené krmení leželo v akváriu, přemnožit něco patogenního, nebo ty přetrvávající následky v malém byly “jen” z dusičnanů?