Díky, voda byla fakt blba, sice to nebyl žádný mléčný zákal, jen poletující "bublinky" a prach, ale je to těžký, snažil jsem se postupovat podle rad na tomto fóru:
1) měsíc zaběhnout bez ryb s živými rostlinami, ne úplně chtěnými levatkami a puštěným filtrem
2) po měsíci pomalu přidávat ryby
3) měřit všechno, co jde, hlídat dusitany - celou dobu 0 a dusičnany - max 10 mg/l
4) každý týden měnit 1/3 vody s odkalováním, i když tam nebyly ryby (ono po těch levatkách tam bylo bince až až)
5) jediný důvod tuším, že jsem zvoral kořen - dal jsem tam dva z lesa (vydrbané a hodinu vyvařené), které nebyly v lese ve vodě, z nichž jeden se po pár dnech povlékl "igelitovým povlakem" a pak na něm zůstal takový bílohnědý sliz až hnus (viz foto), který neustupoval ani po dvou měsících - ale na fóru ostatním radili: "Nech ho tam, rybám to nevadí a chutná..."
Teprve, když začaly problémy s ploutvemi, tak jsem kořeny vytáhl a vydrbal, sundal kůru, ten oslizlej příšerně nasládle smrděl, že se to nedalo vydržet, vyvařil v hypermanganu a ten lepší pak vrátil zpět.
Takže bych se rád zeptal:
1) Nebyl jsem (až na ten kořen) moc pocitvej s tím týdenním odkalováním a nenarušoval jsem pořád tu rovnováhu a neživil si nálevníky?
2) Počítám, že asi nálevnci úplně nevykoušou pancéřníčkovi ploutve, ale mohli tomu pomoct - mohl za to ten kořen, kde se ti nálevníci asi množili, protože tam byl evidentně zdroj bakterií?
3) Pořád nevím, jestli jsem paranoidní, ale ty bílé čárky na řitní ploutvi neonek jsou normální, nebo je to znak nemoci? V akvaristice je mají taky, ale mě se zdá, že se to mění, někdy je to silnější pruh, jindy slabší...
4) Může nálevník způsobit, že otíci mají překrvené červené žábry? Svítí jak semafory, co to může být? (fotku zatím nemám)
5) Proč tu UV jen několik hodin denně? V akvaristice říkali minimálně dva dny, pak na chvíli vypnout a pak pokračovat... Co tam hrozí, když radíš jen pár hodin? Kolik to je pár hodin? ;)
Díky moc za pomoc.
Š+