Co je to za nemoc?
Nikdo nezná? Nasadila jsem baktopur v karanténě, ta druhá ryba se po soli rozplavala sama.
Po léčení Acriflavinem tečka z viejity zmizela. Ramirézce se dělaly další tečky - vřídky. V zájmu ostatních rybek jsem ji utratil.
Ahoj, máme akvárko 112 litrů (rok staré), platy, molly, 2 SAE, panceřníčci a ancistrusy. Nemoc jsme zatím neměli, až dneska. Respektive nedávno. Asi 2x se u starší platy stalo, že měla občas staženou ocasní ploutev a pak odešla. První před 2 měsíci, druhá před měsícem. Myslela jsem, že stářím. Včera večer jsem si všimla stažené ocasní ploutve u mladé platy, varianta spic - s dlouhým černým ocáskem a dnes ráno druhá. To už není náhoda. Ta ze včerejška, když se natočí proti světlu, jakoby měnila barvu do šedého až modravého nádechu. Obě špatně plavou, to bude těmi ploutvemi - esovitě, drží se nahoře na klidném místě. Ploutve poškozené nemají. Přidala jsem pouze včera sůl, nepomohlo. Odkaluji po 1 až 2 týdnech, naposledy včera. Teplota 25-26 st. Doma mám pouze preventin, multi-medikal a Costapur. Co by to mohlo být? Děkuji
0 29.12.2008 01:24 Ivo Nevím, jestli za to může topítko. Mně se stalo něco podobného: asi před třemi měsíci jsem si koupil 2 ancistrusy, nedodržel jsem karanténu, 3 dny se zdálo být vše v pořádku a během dalších 2 dnů jsem přišel o skupinku kančíků příčnopruhých a měli na sobě něco jako plíseň. Jeden krunýřovec taky uhynul, zbylého se mi podařilo vyléčit podle návodu na internetu přidáním soli a zvýšením teploty na 31°C, jelikož jsem neměl po ruce žádná léčiva.
0 28.12.2008 23:38 gmartin Dnes to viacej vystúpilo a nie je to také červené ,vyzerá to skôr ako vred . Včera som pre istotu dal Exit + esha2000.
0 28.12.2008 21:11 jirikovar – Re: isamik
komu by to dělalo dobře žít na potencialu mě taky moc ne
Kdysi sem na akvaristovi cetl, ze kdyz ryby ziji potencialu (220) moc dobre jim to nedela.
0 28.12.2008 20:57 jirikovar – Re: TomášB
na to aby mu to rychle vytopilo na požadovanou teplotu a taky uvařilo ryby při spečení termostatu
0 28.12.2008 17:41 jirikovar Jako elektrikář bych se přikláně k reakci sakula, elektrika muže zabíjet pouze v případě že se dostaneš na jiný potencial a kde by se u ryb ve vodě vzal jiný potencial a práce pod napětím na příkladem na dráze kde lidi dělaj na 6kV nabo 22kV tak se jim nic nestane dávám 100% že to nebyla elektrika
A nemůže být v topítku něco jedovatého co by se rozpustilo ve vodě?
Já se v té vodě taky hrabal.
Samozřejmě že tam asi lupne nějaká pojistka. Ale co to udělá v ten moment kdy to "lupne" to nikdo neví. Možná nic ale v mém případě to skoro určitě pozabíjelo ryby.
Je to prostě divná náhoda že zajeté akva jede 2 roky OK a najednou mám komplet ryby po smrti akorát v ten moment kdy nateče do topítka voda.
Teplota určitě ne. Normálně jsem měl přes den 24-26, po noci kolem 22. Tady bylo v akva po příjezdu odpoledne asi 22 stupňů a to rozhodně ryby nevyhubí.
0 28.12.2008 16:11 kvang1 – Re: Sid
znamej mel praskle topitko a hrabal se ve vode a nic mu to neudelalo myslim ze musi byt nejaka ochrana proti urazu nejaka skratova pojistka nebo neco....
Nevím, jestli může poškozené topítko usmrtit rybky, (to nechám kvalifikovaným elektrikářům
), ale odpočátku bych sázel na nízkou teplotu... I ty plísně by tomu odpovídaly.
Fotky zde.
Na 90% vyřešeno! Bylo to topítko!
Topítko je plné vody a samozřejmě nefunguje.
Tedy rybičky dostaly elektrickou ránu proto tak rychlá smrt.
Za chvíli přidám foto.
No nejsem zadnej expert, ale z logickeho hlediska tu je moznost naprosteho zkazeni krmiva v krmitku. Protoze kdyz takhle mas dele tak na ne prece jenom pusobi dost vlhkost a to muze vezt k romnozeni vselijakych plisni, bakterii a pod... Ono kdyz to zradlo mas v krabicce tak ho otviras parkrat dene na chvilku a tak to zradlo vydrzi o dost vic. To same u potrvin, neni stejne kdyz je mas jen tak v misce a nebo v nejake pyksle.
0 28.12.2008 15:41 Sandpiper – Re: bigboban
Je presto mozné ze ty vlocky byly plesnivé...uz se mi to jednou stalo. Nevim jak rychle by to rybky zabilo, ale as by se moc dobre necitily.
Tedy měřit asi ani nemělo smysl, když v tom akva pár dní hnily ryby! Krmení dostávaly pravidelně a dokonce jsem před odjezdem instaloval automatické krmítko. V té souvislosti mě napadá, že v krmítku bylo naládované krmení (vločky) od prázdnin. Ale to se přece zkazit nemůže, mám tu sucho je asi fuk jestli je krmení pár měsíců v krmítku nebo v krabičce.
P.S. Teď jsem počítal že nové ryby tam byly od pátku do čtvrtka naprosto bez problémů, vesele plavaly.. To na nemoc fakt nevypadá!
0 28.12.2008 15:32 Sandpiper – Re: bigboban
Zmeril jsi NO2 a NH3? Dal jsi jim moc krmeni pred odjezdem? Vypada to jako by chcipli hnez po tvym odjezdu, kdyz uz jsou tak plisnivé ze jsou chlupaté!!!!
Zkus forum hromadné vymírání...mám stejný problém
Dneska jsem dojel domu a objevil jsem strašnou věc - celé větší (80l) akva vychcípané.
Akvárium bylo zaběhlé, mělo filtr(y), vzduchování, osvětlení. Měl jsem v něm jen několik rybiček a tak jsem si před Vánoci chtěl udělat radost a dokoupil jsem 2 zbylým neonkám asi 10 kamarádek. Nepoužil jsem karanténu, sice chyba ale ryby tam byly několik dní bez náznaku něčeho špatného. Ve čtvrtek jsem odjel a všechny ryby i šneci byli naprosto OK. Dnes v neděli tedy po 3 dnech všechny ryby pochcípané a většina obalena v bílém chomáči (něco jako plíseň). Několik šneků taky po smrti, zbytek jsem odlovil vedle.
A teď dotaz - co dokáže ryby tak rychle pozabíjet? Je vůbec možné aby např. nemoc zasáhla takhle rychle??
Napadá mě:
1) Trochu podezřívám topítko, je v něm mírně vlhko a nevím jestli nedošlo k nějakému zkratu. Ale do teď funguje normálně takže spíš ne.
2) Otrava vody, špatné hodnoty něčeho. Pochybuji, akva "jede" už 2 roky bez problémů a žádnou změnu jsem nedělal.
3) Nemoc. Možná, ale proč prvních pár dní po nákupu ryby žádný příznak a za další 3 dny je po všem?
4) Něco úplně jiného co mě ani nenapadlo?
Vaše názory??
Jirkap zkus tu kuličku odtrhnout pinzetou, jestli to půjde, je to kapřivec. Jestli máš lupu mrkni na to, mělo by to mrskat nožičkama.mrkni se sem
www.sera.cz/… Nejsem si jistý, ale nemohla by to bejt děrová nemoc? Spůsobená hexamitozou nebo s nedostatku. A co výkali jsou v pořádku?
na krupičku bych to neviděl,spiš nákej vřed,je to dost zarudlý..
0 27.12.2008 19:54 gmartin – Čo to je za nemoc?
Ak viete tak poraďte čo to je ,nie som si istý či je to krupička .
Starší reakce
Chcípne, je to u závojnatek běžné. Nepamatuju si to přesně, je to už dlouho co jsem o tom četl celý článek, jde o degenerativní deformaci obashu tělní dutiny, plynového měchýře. Nevím přesně procento, ale veliká část závojnatek na to hyne. Projevuje se to v určité velikosti a nedá se s tím nic dělat. Do té doby jsou ryby normální, ale pak se projeví problémy s rovnováhou a chcípnou.
0 23.12.2008 18:49 Tobiska22 a jak sem tu moju mrtvu mecovku vytahla tak po sobe mela obrovské bílé fleky.co to je???
Děkuji všem.
Dám vědět jak to dopadlo.
0 23.12.2008 16:17 xx – Re: jirkap
Vyzkoušej to co píšu v 13:05:50 a uvidíš. Když to nezabere, nedá se nic dělat. V každém případě to dělej v karanténě se vzduchováním a bez filtru.
Rostliny mám stále stejné.
Léčil jsem to ve společné nádrži ze strachu před rozšířením nákazy. Karanténa je řešení, nenapadlo mě však léčbu zkoušet odděleně. Vím pro příště.
Velikost bublinky je asi 1 - 1.5 mm. Její tvrdost jsem nezkoušel. V úvodu jsem psal že má dnes nad okem jakoby takovou kuličku - průhlednou, trošku mléčnou. Vypadá to jako jikra - hladké. Ty ostaní jsou už spíše bílé a hrbolaté.
Léčím je už přez měsíc. S pauzama.
0 23.12.2008 14:30 xx – Re: jirkap
Takže ryby byly postupně léčeny všemi těmi přípravky ve společném akváriu? Rostliny to přežily nebo tam máš nové?
Když příště zjistíš, že to není rychlé napadení většiny ryb nějakým kožním parazitem, tak ty napadené ryby odlov do karantény, udělej 1-2 pokusy o léčbu a když to nevyjde, nech to plavat. Kvůli jedné nebo dvěma nemocným rybám přece nebudeš celé akvárium opakovaně přeléčovat a ničit si rovnováhu v akváriu, imunitu dalších zdravých ryb a rostliny.
Existuje ještě jedno málo časté onemocnění které vypadá jako drobné měkké kuličky na povrchu kůže ryb. "Bublinka" velikosti kolem 2 mm je naplněná světle žlutou tekutinou a lehce praská. Je to infekční a napadené ryby se obvykle utratí. V počátečním stádium občas pomůže rybu přendat do čisté vody do karantény, když to do 3 týdnů samo nezmizí, nemá cenu s tím dál něco dělat.
Mně to na té ramirézce připadá dost drobunké. Jak je to velké? Nešlo by to ještě vyfotit, nedělat kolem ty kroužky a trošku to zaostřit. Kromě velikosti by mě zajímalo, jestli je to na povrchu hladké, podobně jako třeba jikra.
Pořád nevím, od kdy ty ryby léčíš.
xx napsal: Jak dlouho je léčíš?
To jsi jim tam dával ty přípravky postupně systémem pokus-omyl po týdnu léčby nebo jsi to míchal dohromady?
Léky samozřejmě postupně. Pak vždy výměna vody.
Co filtrace - vniřní nebo vnější? Běžela nebo byla vypnutá?
Filtrace je vnější. Některé léky s filtrací, některé bez. Podle návodu.
Obdivuji ty ryby. Jestli přežily všechny ty přípravky tak přežijí i případnou lymfocystózu.
Jak jsem psal, že nejdříve jsem myslel že je to krupice, tak některé kmeny mohou být odolnější proti určitým lékům.
Za ty peníze, co jsi dal do léčby by jsi měl komplet novou a zdravou osádku ryb a ještě by ti zbylo.
Ano, naprosto souhlasím. Ale také jsem mohl všechno z akva vyndat, dezinfikovat a začít na novo, když nevím pořádně co to je za nemoc. Kdybych koupil ryby, dal je do stávajícího akva, tak by to mohlo být za pár dní to samé.
0 23.12.2008 13:37 xx – Re: jirkap
Jak dlouho je léčíš?
To jsi jim tam dával ty přípravky postupně systémem pokus-omyl po týdnu léčby nebo jsi to míchal dohromady?
Co filtrace - vniřní nebo vnější? Běžela nebo byla vypnutá?
Obdivuji ty ryby. Jestli přežily všechny ty přípravky tak přežijí i případnou lymfocystózu.
Za ty peníze, co jsi dal do léčby by jsi měl komplet novou a zdravou osádku ryb a ještě by ti zbylo.
Průběh. Z počátku jsem si myslel, že jde o krupičku, proto jsem to léčil eSHa EXIT + eSHa 2000 ve zvýšených dávkách (mám velmi měkou vodu), Sera Costapur v kombinaci se Sera Ectopur, Sera med Professional Protazol, Acriflavin. Ještě jsem také zkoušel sůl se zvýšením teploty. Měla to vždy hlavně jen ramirézka a občas se to objevilo na viejitě. Neonky bez příznaků. Vždy po léčení to z viejity ustoupilo a ramirézka to měla a má stále. Nyní při léčení acriflavinem má další tečku připomínající malou jikru nad okem jak jsem psal taková kulička průhledná, trošku mléčná).
0 23.12.2008 13:05 xx – Re: jirkap
Můj soukromý názor na věc: lymfocistóza vypadá na rybách jinak.
Podle fotky - může to být krupička (? těžko říct, chybí podrobnosti o průběhu nemoci) nebo začínající plísňové nebo bakteriální onemocnění.
Když se do týdne objeví krupička na ostaních rybách a pak ji můžeš začít léčit.
Pokud ne, pak by bylo nejlepší postižené ryby přelovit do prázdné karantény se vzduchováním a dát jim tak akriflavin podle návodu, nechat působit alespoň týden. Po 2 dnech vždycky přikápnout trochu akriflavinu a ryby nekrmit. Plísně a začínající bakteriózy to zlikviduje spolehlivě.
Napadne ještě někoho něco?
Ještě jsem našel tento odkaz:
aviaservis.cz/…
Je to rozděleno na různé formy lymfocystózy a u třetí formy se hovoří o možnosti léčení.
Na googlu jsem našel nějaké fotky choroby lymphocystis. Těžko říci zda je to ono. Na některých fotkách se to podobá, na některých ne. V popisu na
www.akvarijni.cz/… se hovoří o tom, že "během 2-3 dnů je rybka celá pokrytá velkými tuhými nádory, jakoby měchýřky". Ta ramirézka má jen ty co jsou na obrázkách. Viejita má jen jednu. Nebo to některé zmíněné léky do jisté míry pozastavily.
Nerad bych zbytečně strašil, bohužel jsou ramirézky náchylnější rybky na nemoci.
Zkuste si vyhledat na netu příznaky virové choroby Lymfocistóza (lymphocystis) a porovnat s příznaky přímo, takto přes fotografie...
stručný popis třeby zde:
www.akvarijni.cz/… 0 23.12.2008 11:59 pantheon mel sem to taky a taky me sera nezabrala, exit sem ani nezkousel, ale dopadlo to vymenou vsech rybicek :( drzim palce at s tim neco udelas a dej pak vedet jak si na to sel
...podle mne je to Ichthyophthirus multifiliis (nemoc bílích teček), ale krupička teda asi ne!...
Davídku, Ichthyophthirus multifiliis (nemoc bílích teček) a krupička jedno jest.
Nevím, nevím. Léčil jsem to eSHa EXIT + eSHa 2000 ve zvýšených dávkách (mám velmi měkou vodu), Sera Costapur v kombinaci se Sera Ectopur, Sera med Professional Protazol, Acriflavin. Nic nezabralo.
Přidat reakci
1 ...... [197] ...... 227 228
Zpět na obsah sekce Nemoci • Zobrazeno 200526x